اثر فرمولاسیون و دماهای خشک کردن مختلف بر خواص فیزیکی پودر پنیر ریکوتا با مدل آنالیز خوشهای | ||
| مجله علوم و صنایع غذایی ایران | ||
| Article 14, Volume 16, Issue 92, 1398, Pages 165-175 PDF (863.5 K) | ||
| Authors | ||
| زهرا باقری* 1; علی معتمدزادگان2; رضا خانبابائی3; ایوب فرهادی4 | ||
| 1دانشجوی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری | ||
| 2دانشیار دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری | ||
| 3استادیار دانشگاه صنعتی نوشیروانی بابل | ||
| 4استادیار دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری | ||
| Abstract | ||
| آنالیز خوشهای ابزاری چند متغیره، برای سازماندهی مجموعه دادههای چند متغیره (مشاهدات، اجزاء) به گروههایی به نام خوشهها استفاده میشود. روش آنالیز خوشهای با اثر تیمارهای نسبت شیر و آبپنیر (فرمولاسیون) و دمای خشک کردن کفپوشی، بر یکسری از صفات پودر پنیر ریکوتا انجام شد. در این پژوهش از 4 نوع فرمولاسیون و 6 دمای خشک کردن برای بررسی صفات دانسیته، هیگروسکوپی و فاکتورهای رنگی برای یافتن فرمولاسیون و دمای بهینه که خواص فیزیکی مناسب را ایجاد کند، استفاده شد. طبق نتایج آنالیز واریانس، در دمای بالا به دلیل سرعت بخار بیشتر، کاهش دانسیته و افزایش هیگروسکوپی را نشان داد (05/0>p). همچنین با افزایش دما، شاخص L افزایش و شاخصهای aو b کاهش یافتند. با توجه به نتایج آنالیز خوشهای، کمترین عدم تشابه بین تیمارها و همچنین به دلیل کمترین میزان واریانس درون گروهی، خوشه2 به عنوان مناسبترین خوشه انتخاب شد. در این خوشه، پنیرهای با درصد بالای آبپنیر در ترکیب فرمولاسیون و دماهای پایین برای خشک کردن کفپوشی به چشم میخورد. با توجه به نتایج، روشنایی (L) پودرهای این خوشه بالاتر بوده همچنین در دماهای پایینتر میزان دانسیته و هیگروسکوپی پایینتری دارند. به طور کلی، استفاده از آنالیز خوشهای برای انتخاب فرمولاسیون خشک کردن کفپوشی پنیر ریکوتا روش مناسبی میباشد. | ||
| Keywords | ||
| آنالیز خوشهای; مدل سازی; ریکوتا; خشک کردن کفپوشی | ||
| References | ||
|
| ||
|
Statistics Article View: 157 PDF Download: 143 |
||
| Number of Journals | 45 |
| Number of Issues | 2,160 |
| Number of Articles | 24,572 |
| Article View | 19,868,804 |
| PDF Download | 16,052,404 |