فعالیت آنتی اکسیدانی، ویژگیهای فیزیکوشیمیایی و ضد میکروبی عسل در دو فصل از مناطق مختلف خراسان | ||
| مجله علوم و صنایع غذایی ایران | ||
| Article 8, Volume 16, Issue 92, 1398, Pages 89-98 PDF (320.19 K) | ||
| Authors | ||
| شادی بصیری* 1; فرزاد غیبی2; نوید بصیری3 | ||
| 1مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی | ||
| 2استادیار پژوهش علوم و صنایع غذایی، بخش تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، مشهد ، ایران | ||
| 3استادیار، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد زاهدان، گروه علوم آزمایشگاهی، زاهدان، ایران | ||
| Abstract | ||
| عسل یک فراورده غذایی مفید است و از قدیم جایگاه خاصی در رژیم غذایی انسان داشته است. عسلهای برداشت شده در مناطق و همچنین در زمانهای مختلف، دارای خواص ویژه بوده که منتج از عواملی نظیر پراکندگی گلی موجود در منطقه و شرایط جغرافیایی آن می باشد. از این رو هدف از انجام این پژوهش، بررسی تاثیر منطقه تولید عسل در دو بازه زمانی، بر خواص فیزیکوشیمیایی، آنتیاکسیدانی و ضدمیکروبی عسل طبیعی میباشد. نمونههای عسل از سه شهرستان کاشمر، شیروان و نیشابور در استان خراسان رضوی که دارای شرایط جغرافیایی، دمایی و پوشش گیاهی مختلف بودند، در دو فصل پاییز و بهار در طول یک سال برداشت شدند. عسلها کاملا خالص و از گلهای طبیعی موجود در منطقه تهیه شدند. نتایج نشان داد که نمونههای عسل بهاره با رطویت 6/16 درصد و مواد جامد محلول 36/81 درصد، به ترتیب بیشترین و کمترین میزان رطوبت و بریکس را نسبت به عسلهای فصل پاییز داشتند. همچنین عسلهای بهاره با شدت رنگ 005/0 درصد، دارای رنگ روشنتر نسبت به نمونههای پاییزه بودند. عسلهای بهاره دارای ترکیبات فنلی بیشتر (067/0 میلیگرم در کیلوگرم) و بالطبع قدرت آنتیاکسیدانی بالاتر (1856/61) و خاصیت آنتیباکتریایی زیادتر(100 درصد) نسبت به نمونههای عسل پاییزه، بودند. عسل کاشمر دارای بیشترین قدرت آنتیاکسیدانی (3/54) و عسل نیشابور بیشترین مقدار ترکیبات فنلی ( mg/kg052/0) را داشت. اثر ضد میکروبی نمونههای عسل شیروان با فراوانی 33/83 درصد، در بیشترین مقدار بود. نمونه های عسل فاقد باکتریهای بی هوازی احیاءکنندۀ سولفیت بودند که نشاندهنده کیفیت مناسب میکروبی نمونههای عسل و مدیریت بهداشتی صحیح در فراوری آن بود. | ||
| Keywords | ||
| آنتی اکسیدانی; خاصیت ضد میکروبی; زمان برداشت عسل; منطقه برداشت عسل; فیزیکوشیمیایی | ||
| References | ||
|
| ||
|
Statistics Article View: 159 PDF Download: 129 |
||
| Number of Journals | 45 |
| Number of Issues | 2,160 |
| Number of Articles | 24,572 |
| Article View | 19,868,830 |
| PDF Download | 16,052,421 |