بررسی تنوع ترکیبات فیتوشیمیایی و اثرات ضد باکتریایی اسانس گیاه درمنه معطر (Artemisia fragrans Willd.) در فصول مختلف | ||
| مجله علوم و صنایع غذایی ایران | ||
| Article 29, Volume 16, Issue 91, 1398, Pages 357-367 PDF (674.88 K) | ||
| Authors | ||
| مهدی یونسی حمزه خانلو* 1; بیوک آقا فرمانی2; کاظم علیرضالو2; امید فتحی زاده1; محسن سبزی نوجه ده1 | ||
| 1استادیار، گروه جنگلداری و گیاهان دارویی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی اهر، دانشگاه تبریز | ||
| 2استادیار، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی اهر، دانشگاه تبریز | ||
| Abstract | ||
| در این تحقیق تاثیر تنوع فصلی بر نوع و درصد ترکیبات فیتوشیمیایی اسانس گیاه معطر درمنه برای نخستین بار در گیاه دارویی درمنه معطر Artemisia fragrans Willd. بررسی شد. نمونههای گیاهی در چهار فصل متفاوت جمعآوری و سپس توسط دستگاه کلونجر اسانسگیری شدند.در ادامه اسانس فصول مختلف با استفاده از دستگاه کروماتوگرافی گازی-طیف سنج جرمی آنالیز شدند. در مجموع 50 ترکیب مختلف در 4 نوع اسانس حاصل از فوصل مختلف شناسایی شد. اجزای اصلی اسانس در فصلهای مختلف شامل کامفور، توجون، 1،8- سینئول بودند. همچنین نتایج آنالیز نشان داد که منوترپنها بخش عمده ترکیبات اسانس در شهریور (87/91 %)، آذر (55/90 %)، اردیبهشت (32/96 %) و تیر (4/95 %) بودند. بیشترین مقدار ترکیبات فنولی (mg GAE/g 49/5) و ظرفیت آنتی اکسیدانی (89/28 %) در اسانس حاصل از شهرویور ماه مشاهده شد. اثرات ضد باکتریایی اسانس فصول مختلف با استفاده از روش انتشار دیسک بر روی باکتریهای Escherichia coli، Proteus vulgaris، Klebsiella pneumonia، Staphylococcus aureus وBacillus subtillus انجام گرفت. بر اساس نتایج تحقیق، باکتریهای گرم منفی (E. coli، P. vulgaris وK. Pneumonia ) در برابر اسانس درمنه معطر در مقایسه با باکتریهای گرم مثبت (S. aureus و B. subtillus) حساستر بودند. نتایج این تحقیق میتواند در تعیین بهترین تاریخ نمونهبرداری از این گیاه جهت مصارف دارویی و ضدباکتریایی مفید باشد. | ||
| Keywords | ||
| تغییرات فصلی; درمنه; توجون; 1-کامفور; 1; 8- سینئول; کارواکرول | ||
| References | ||
|
| ||
|
Statistics Article View: 172 PDF Download: 134 |
||
| Number of Journals | 45 |
| Number of Issues | 2,160 |
| Number of Articles | 24,571 |
| Article View | 19,763,320 |
| PDF Download | 15,980,500 |