شناسایی نقاط بحرانی در خط تولید دوغ پاستوریزه و ارائه راهکارهای مناسب جهت کنترل آلودگیهای میکروبی | ||
| مجله علوم و صنایع غذایی ایران | ||
| Article 24, Volume 16, Issue 90, 1398, Pages 299-317 PDF (804.88 K) | ||
| Authors | ||
| مژگان یزدی1; محبوبه سرابی جماب* 2; ابوالفضل پهلوانلو2 | ||
| 1'گروه زیست فناوری مواد غذایی ، مؤسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی، مشهد | ||
| 2گروه زیست فناوری مواد غذایی، مؤسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی، مشهد | ||
| Abstract | ||
| این پژوهش با هدف تعیین منابع آلودگی میکروبی در خط تولید دوغ در مدت یک سال در یک کارخانه فراوردههای لبنی انجام شد. نمونهها از نقاط کنترلی مختلف از ابتدا تا انتهای خط تولید شامل شیر خام، شیر پاستوریزه، آب فرمولاسیون، آغازگر، ماست دوغ، دوغ پاستوریزه، دوغ نهایی، سطوح و هوای دستگاه پرکن، سالن نگهداری دوغ پاستوریزه، سالن پرکن و انبار جمعآوری شد. آنالیز میکروبی نمونهها برای تعیین شمارش کلی میکروارگانیسمها، کپک و مخمر، کلیفرمها، اشریشیا کلی ، میکروارگانیسمهای سرمارا و گرمادوست، باکتریهای خانواده اسید لاکتیک و استافیلوکوکسهای کوآگولاز مثبت مطابق استانداردهای ملی ایران انجام گردید. نتایج نشان داد کیفیت بهداشتی دوغ به کیفیت شیر خام، کفایت تیمار حرارتی، کیفیت میکروبی اجزای افزوده شده و مواد بستهبندی، انجام CIP و ضدعفونی مناسب لولهها، سطوح فرآوری و کارخانه بستگی دارد. نتایج حاکی از آن است که تعیین نقاط کنترل بحرانی و سازماندهی سیستمهای کنترل خودکار به منظور حذف یا به حداقل رساندن ریسک آلودگیها ضروری میباشد. | ||
| Keywords | ||
| دوغ پاستوریزه; منابع آلودگی میکروبی; نقاط کنترل بحرانی | ||
| References | ||
|
| ||
|
Statistics Article View: 215 PDF Download: 114 |
||
| Number of Journals | 45 |
| Number of Issues | 2,160 |
| Number of Articles | 24,568 |
| Article View | 19,748,081 |
| PDF Download | 15,970,247 |