جداسازی، شناسایی مولکولی و ارزیابی ایمنی باکتریهای اسید لاکتیک پروتئولیتیک به دست آمده از نمونههای مختلف شیر خام | ||
| مجله علوم و صنایع غذایی ایران | ||
| Article 5, Volume 16, Issue 89, 1398, Pages 59-69 PDF (521.86 K) | ||
| Authors | ||
| علی مویدی* 1; ماندانا محمودی2; مرتضی خمیری2; شهرام لقمان2 | ||
| 1عضو هیات علمی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان | ||
| 2دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان | ||
| Abstract | ||
| برخی از باکتریهای اسید لاکتیک موجود در شیر خام بهویژه انواع پروتئولیتیک، خصوصیات تکنولوژیک مفیدی دارند و نقش مهمی در توسعه ویژگیهای محصول نهایی بازی میکنند، اما غالبا در طی فرآوری از بین میروند. از این رو، جداسازی و نگهداری آنها به منظور کاربردهای بعدی ارزشمند خواهد بود. در این پژوهش، پس از جداسازی باکتریهای اسید لاکتیک موجود در شیر خام گاو، گوسفند و بز بر روی محیطهای کشت MRS agar و M17 agar، جدایههای گرم مثبت و کاتالاز منفی انتخاب شده و از نظر فعالیت پروتئولیتیکی روی محیط Skim milk agar غربال شدند. جدایههای دارای فعالیت پروتئولیتیکی مناسب با استفاده از توالییابی قطعه ژنی 16S rDNA شناسایی شدند و فعالیت همولیزی و مقاومت آنتیبیوتیکی آنها در برابر 10 آنتی بیوتیک رایج مورد بررسی قرار گرفت. آنالیز توالییابی با برنامه BLAST منجر به شناسایی Lactobacillus delbruekii (5 جدایه)، L. delbruekii زیرگونه bulgaricus، L. fermentum، L. reuteri، L. curvatus، Lactococcus lactis زیرگونه lactis، و Streptococcus lutetiensis شد. از میان جدایههای شناسایی شده، L. lactis زیرگونه lactis پس از 48 ساعت گرمخانهگذاری در 37 درجه سانتیگراد با ایجاد قطر هاله 23 میلیمتر بیشترین فعالیت پروتئولیزی را نشان داد. در مورد فعالیت همولیزی، فقط Lactobacillus fermentum فعالیت آلفا-همولیزی نشان داد و سایر باکتریها غیرهمولیتیک بودند. تمام جدایههای شناساییشده به تتراسایکلین، آمپیسیلین، اریترومایسن، ونکومایسین و جنتامایسین حساس بودند بهجز L. reuteri و Lactococcus lactis زیرگونه lactis که به ترتیب به ونکومایسین و جنتامایسن مقاوم بودند. در مورد مقاومت به پنیسیلین، کلرآمفنیکول، کلیندامایسین، کانامایسین و استرپتومایسین نتایج بسته به نژاد مورد بررسی متفاوت بود. نتایج این پروژه، نشاندهنده تنوع نژادهای باکتریهای اسید لاکتیک پروتئولیتیک در شیر خام است. به علاوه، اگرچه باکتریهای اسید لاکتیک ایمن در نظر گرفته میشوند و در لیست GRAS قرار دارند، اما نژادهای وحشی جداسازیشده از شیر خام باید از نظر جنبههای مرتبط با ایمنی مورد بررسی قرار گیرند. | ||
| Keywords | ||
| شیر خام; ایمنی; باکتری های اسید لاکتیک; فعالیت پروتئولیتیکی | ||
| References | ||
|
| ||
|
Statistics Article View: 190 PDF Download: 126 |
||
| Number of Journals | 45 |
| Number of Issues | 2,160 |
| Number of Articles | 24,568 |
| Article View | 19,747,618 |
| PDF Download | 15,969,967 |