ویژگیهای فیلم ژلاتینی تولید شده از فلس کپور معمولی (Cyprinus carpio) با بررسی اثر پارامترهای مؤثر در فرایند استخراج | ||
| مجله علوم و صنایع غذایی ایران | ||
| Article 21, Volume 16, Issue 88, 1398, Pages 257-270 PDF (1.66 M) | ||
| Authors | ||
| لحاک برزگر1; سید مهدی اجاق* 1; علیرضا عالیشاهی1; مجتبی رییسی2; عباسعلی مطلبی3; مهدی عبدالهی4; سراج بیتا5 | ||
| 1دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان | ||
| 2علوم پزشکی گلستان | ||
| 3مرکز تحقیقات شیلات ایران | ||
| 4دانشگاه چالمرز سوئد | ||
| 5دانشگاه دریانوردی چابهار | ||
| Abstract | ||
| در این مطالعه ژلاتین حاصل از فلس کپور معمولی(Cyprinus carpio) با استفاده از روشهای قلیایی، اسیدی و حرارتی تولید شد. سپس فاکتورهای فیزیکی، ممانعتی و خصوصیات ظاهری آن با استفاده از تغییر فاکتورهای موثر در استخراج ژلاتین اولیه آن بهینه سازی گردید. جهت بهینه سازی فیلم روش سطح پاسخ شامل یک طرح مرکب مرکزی برای فرایند استخراج در نظر گرفته شد، مجموعهای از فاکتورهای موثر در استخراج شامل، غلظت سدیم هیدروکسید، مدت پیش تیمار قلیایی، غلظت هیدروکلریک اسید و دمای استخراج به عنوان متغیرهای مستقل و متغیرهای وابسته شامل خواص کششی، میزان حلالیت در آب و میزان نفوذپذیری به بخار آب مورد بررسی قرار گرفت. نتایج مربوط به غربالگری بر اساس مقاومت مکانیکی و حلالیت منجر به انتخاب 4 فاکتور از 9 فاکتور گردید. در مرحلهی غربالگری 4 متغیر شامل دوفاکتور pH مرحله استخراج و مدت زمان تیمار قلیایی که دارای بیشترین تاثیر روی مقاومت کششی بودند و دو فاکتور غلظت تیمار اسیدی و دمای مرحله استخراج که دارای بیشترین تاثیر بر میزان حلالیت فیلمها بودند جهت انجام آزمایشات اصلی انتخاب شدهاند. سایر متغیرها که تاثیر قابل توجهی روی ویژگیهای مکانیکی و حلالیت فیلمها نداشتند در معمولترین مقدار خود قرار داده شدند. آزمایشات اصلی استخراج ژلاتین شامل 30 تیمار بود. حلالیت تغییرات معنی داری (05/0>p) نشان داد. کم ترین حلالیت 08/25 درصد مربوط به تیمار شماره 9 با تیمار قلیایی به مدت 195 دقیقه، تیمار اسیدی با غلظت 0.3 مولار و استخراج در دمای 63 درجه بوده است. کم ترین نفوذپذیری مربوط به تیمار شماره 15 با تیمار قلیایی به مدت 140 دقیقه، تیمار اسیدی با غلظت 0.18 مولار و استخراج در دمای ℃76 بوده است(05/0>p). در نهایت مشخص شد با تغییر برخی فاکتورهای موثر میتوان خصوصیات فیلم ژلاتینی حاصل از فلس کپور معمولی را بهینه سازی نمود. | ||
| Keywords | ||
| ژلاتین; کپور معمولی (Cyprinus carpio); استخراج; بهینه سازی; فاکتورهای موثر | ||
| References | ||
|
| ||
|
Statistics Article View: 175 PDF Download: 111 |
||
| Number of Journals | 45 |
| Number of Issues | 2,160 |
| Number of Articles | 24,572 |
| Article View | 19,846,820 |
| PDF Download | 16,032,886 |