تاثیر بستهبندی پلیاتیلنی حاوی نانوذرات اکسید روی بر ماندگاری خرمای مضافتی | ||
| مجله علوم و صنایع غذایی ایران | ||
| Article 12, Volume 16, Issue 87, 1398, Pages 141-152 PDF (1.46 M) | ||
| Authors | ||
| ساجده صادقی پور1; حمیدرضا اخوان* 2; احمد شاکر اردکانی1; فرشته السادات حسینی3 | ||
| 1موسسه آموزش عالی کار رفسنجان | ||
| 2دانشگاه شهید باهنر کرمان | ||
| 3دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان | ||
| Abstract | ||
| میوه خرما، سرشار از ترکیبات قندی، مواد فیبری، برخی ویتامینها، املاح معدنی و ترکیبات فنولی با خاصیت ضداکسایشی است. تغییرات فیزیکوشیمیایی، بیوشیمیایی و میکروبی رخ داده در این میوه در طی نگهداری سبب کاهش ویژگیهای کیفی آن میگردد. در پژوهش حاضر تاثیر فیلم پلیاتیلنی حاوی 1 و 2 درصد نانوذرات اکسید روی به عنوان پوشش نانوکامپوزیتی و فیلم بدون نانوذرات به عنوان نمونه شاهد در حفظ برخی ویژگیهای کیفی میوه خرمای مضافتی در دو دمای نگهداری 4 و 25 درجه سانتیگراد به مدت 120 روز ارزیابی گردید. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که اثرات فیلم نانوکامپوزیتی، دما و زمان نگهداری بر شاخصهای مورد بررسی نمونههای خرمای مضافتی معنیدار بود (p<0.05). کمترین تغییرات در شاخصهای کیفی از قبیل افت وزن، pH، اسیدیته، مواد جامد محلول، محتوای فنول کل، محتوای قند کل و قندهای احیاء کننده در نمونههای خرمای قرار گرفته در فیلم نانوکامپوزیتی 2 درصد و نگهداری شده در دمای 4 درجه سانتیگراد مشاهده گردید. میزان این تغییرات در نمونه کنترل قرار گرفته در دمای ۲۵ درجه سانتی گراد به صورت معنیداری بیشتر از سایر نمونهها بود. به علاوه، استفاده از بستهبندی نانوکامپوزیتی موجب کاهش سرعت رشد میکروبی (باکتریهای معتدلدوست هوازی و کپک و مخمر) در مقایسه با نمونه شاهد گردید. با افزایش دمای نگهداری از 4 به 25 درجه سانتیگراد روند افزایشی در رشد میکروبی و تغییر شاخصهای کیفی تمام نمونهها مشاهده شد که بیانگر کاهش ویژگیهای کیفی خرما بود. با در نظر گرفتن شاخصهای مورد بررسی، بستهبندی نانوکامپوزیتی حاوی 2 درصد اکسید روی عملکرد بهتری نسبت به بستهبندی نانوکامپوزیتی حاوی 1 درصد اکسید روی داشت. به طور کلی میتوان استفاده از فیلم نانوکامپوزیتی حاوی 2 درصد نانوذرات اکسید روی را برای حفظ ویژگیهای کیفی خرمای مضافتی در دمای نگهداری 4 درجه سانتیگراد پیشنهاد داد. | ||
| Keywords | ||
| بستهبندی نانوکامپوزیت; اکسید روی; خرمای مضافتی; زمان نگهداری | ||
| References | ||
|
| ||
|
Statistics Article View: 235 PDF Download: 109 |
||
| Number of Journals | 45 |
| Number of Issues | 2,160 |
| Number of Articles | 24,571 |
| Article View | 19,764,666 |
| PDF Download | 15,980,881 |