ارزیابی برخی شاخصهای کیفی و فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدانی میوهی دو رقم پرتقال خونی تحت تیمار دمایی در مرحله پس از برداشت | ||
| مجله علوم و صنایع غذایی ایران | ||
| Article 28, Volume 15, Issue 84, 1397, Pages 349-364 PDF (361.61 K) | ||
| Authors | ||
| جواد فتاحی مقدم* 1; ابوذر هاشم پور2; محمود قاسم نژاد3 | ||
| 1گروه فیزیولوژی و فناوری پس از برداشت، پژوهشکده مرکبات و میوه های نیمه گرمسیری موسسه تحقیقات علوم باغبانی. | ||
| 2گروه فیزیولوژی و فناوری پس از برداشت، پژوهشکده مرکبات و میوههای نیمه گرمسیری، موسسه تحقیقات علوم باغبانی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، رامسر، ایران. | ||
| 3گروه علوم باغبانی، دانشکده علوم باغبانی، دانشگاه گیلان، رشت، ایران. | ||
| Abstract | ||
| در این پژوهش، اثر تیمار دمایی بر حفظ کیفیت و فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدانی گوشت و پوست میوهی دو رقم پرتقال خونی مورو و سانگینلو [Citrus sinensis (L.) Osbeck var. Sanguinello and Moro] در مرحله پس از برداشت بررسی شد. میوهها با دمای 12 درجه سانتیگراد (یک هفته)، 20 درجه سانتیگراد (3 روز) و 30 درجه سانتیگراد (2 روز) پیشتیمار شدند و به مدت 60 روز در انبار با سردخانه با دمای 5 درجه سانتیگراد و رطوبت 85 درصد قرار داده شدند. بعلاوه یک گروه از میوههای پیشتیمار نشده در همان شرایط دمایی و رطوبتی بهعنوان شاهد و گروهی دیگر در انبار معمولی قرار داده شدند. سپس درصد کاهش وزن، آب میوه، اسیدیته قابل تیتراسیون (TA)، مواد جامل محلول کل (TSS)، تغییرات رنگ پوست، فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدانی و ظرفیت آنتیاکسیدانی گوشت و پوست میوهها در روزهای صفر، 30 و 60 انبارداری ارزیابی شدند. نتایج نشان داد که درصد کاهش وزن، آب میوه و TA تحت تاثیر تیمارهای دمایی قرار گرفت. فعالیت آنزیمهای آسکورباتپراکسیداز و کاتالاز کمتر تحت تاثیر تیمارهای دمایی قرار گرفت، ولی فعالیت آنزیمهای پراکسیداز و سوپراکسید دیسموتاز در میوههای تیمار شده افزایش یافت. ظرفیت آنتیاکسیدانی بافت گوشت و پوست هر دو رقم در مقایسه با شاهد ابتدا افزایش یافت و با گذشت زمان کاهش نشان داد. در مجموع، استفاده از تیمار دمایی در میوههای ارقام خونی به ویژه دمای 30 درجه سانتیگراد قبل از شروع انبارداری میتواند نقش مهمی در جلوگیری از کاهش وزن و حفظ یا افزایش ظرفیت آنتیاکسیدانی میوه در مرحله پس از برداشت داشته باشد. | ||
| Keywords | ||
| تیمار دمایی; کیفیت میوه; آنزیمهای آنتیاکسیدانی; مرکبات | ||
|
Statistics Article View: 133 PDF Download: 123 |
||
| Number of Journals | 45 |
| Number of Issues | 2,160 |
| Number of Articles | 24,572 |
| Article View | 19,844,702 |
| PDF Download | 16,031,517 |