بهینه سازی شرایط استخراج عصاره از پوست بادمجان با استفاده از روش سطح پاسخ | ||
| مجله علوم و صنایع غذایی ایران | ||
| Article 20, Volume 15, Issue 84, 1397, Pages 243-255 PDF (1.17 M) | ||
| Authors | ||
| رضا اسماعیل زاده کناری* 1; راضیه رضوی2; عالمه محمدی3; ماندانا جقه تایی3 | ||
| 1دانشیار گروه علوم و صنایع غذایی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری | ||
| 2دانشجوی دکتری مهندسی علوم و صنایع غذایی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری | ||
| 3کارشناس ارشد مهندسی علوم و صنایع غذایی موسسه آموزش عالی خزر محمودآباد | ||
| Abstract | ||
| آنتی اکسیدان ها با حذف و خنثی کردن رادیکالهای آزاد مضر نقش مهمی در جلوگیری از واکنشهای مخرب اکسایش غذاها بر عهده دارند. بادمجان یکی از سبزیهای دارای فعالیت ضد رادیکالی است و فعالیت آن مربوط به محتوی فنولی و فلاونوئیدی پوست آن است. در این مطالعه به منظور بررسی اثرات نوع حلال (آب0:100، اتانول100:0، آب:اتانول50:50)، زمان فراصوت (10، 15، 20 دقیقه) و دمای عصاره گیری (40، 45 و50 درجه سانتیگراد) بر راندمان استخراج، میزان ترکیبات فنولی و فلاونوئیدی و بهینه سازی شرایط استخراج به روش سطح پاسخ از طرح مربع مرکب مرکزی استفاده شد. نتایج آنالیز واریانس نشان داد نوع حلال و دمای استخراج بیشترین تاثیر را بر راندمان استخراج و میزان مواد فنولی و فلاونوئیدی داشته است. شرایط بهینه استخراج بصورت نسبت حلال اتانول:آب (25.19:74.81)، دمای استخراج 94/49 درجه سانتیگراد و زمان فراصوت 23/11 دقیقه بدست آمد. سپس عصاره در شرایط بهینه استخراج شد و خاصیت آنتی اکسیدانی عصاره با استفاده آزمونهای مهار رادیکال آزاد DPPH و بتاکاروتن:لینولئیک با آنتی اکسیدان سنتزی TBHQ مورد ارزیابی قرار گرفت. فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره در هر دو روش با میزان ترکیبات فنولی و فلاونوئیدی آن مرتبط بود و با افزایش این ترکیبات، فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره افزایش یافت. عصاره پوست بادمجان به دلیل دارا بودن ترکیبات فنولی و فلاونوئیدی دارای خاصیت آنتی اکسیدانی است و میتواند جایگزین مناسبی برای آنتی اکسیدانهای سنتزی باشد | ||
| Keywords | ||
| عصاره; پوست بادمجان; حلال; فراصوت; بهینه سازی | ||
|
Statistics Article View: 140 PDF Download: 93 |
||
| Number of Journals | 45 |
| Number of Issues | 2,160 |
| Number of Articles | 24,572 |
| Article View | 19,844,268 |
| PDF Download | 16,031,410 |