استخراج، خالص سازی و بهینه سازی صمغ دانه بارهنگ با پیش تیمار فراصوت | ||
| مجله علوم و صنایع غذایی ایران | ||
| Article 8, Volume 15, Issue 84, 1397, Pages 89-100 PDF (617.1 K) | ||
| Authors | ||
| رسول نیکنام1; علی ایاسه* 2; بابک قنبرزاده3 | ||
| 1دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه علوم و صنایع غذایی دانشگاه تبریز، تبریز، ایران | ||
| 2استادیار، گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز | ||
| 3استاد، گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز | ||
| Abstract | ||
| صمغها پلیساکاریدهایی هستند که بیشتر از منابع گیاهی و میکروبی استحصال میشوند و کاربرد وسیعی در صنایع غذایی و دارویی به عنوان قوام دهنده، ژل دهنده، پایدار کننده و امولسیفایر دارند. دانه بارهنگ با نام علمی Plantago major L. از خانواده Plantaginaceae میباشد. در این مطالعه از روش سطح پاسخ (RSM) و طرح آزمایشی Box-Behnken برای بهینه سازی استخراج صمغ دانه بارهنگ با پیش تیمار فراصوت استفاده شد. بهینه سازی استخراج صمغ شامل 2 مرحله اساسی بود: مرحله فراصوت با متغیرهای توان (200 تا 400 وات)، دما (25 تا 40 درجه سانتیگراد) و زمان (15 تا 30 دقیقه) و مرحله استخراج با متغیرهای نسبت دانه به آب مقطر (1 به 10 تا 1 به 20)، دما (55 تا 75 درجه سانتیگراد) و زمان (20 تا 40 دقیقه). نتایج حاصل از بهینه سازی نشان داد که توان 400 وات، دمای 35 درجه سانتیگراد و زمان 30 دقیقه، نسبت دانه به آب مقطر 1 به 20، دمای استخراج 75 درجه سانتیگراد و زمان 40 دقیقه به عنوان حالتهای بهینه برای استخراج این صمغ با پیش تیمار فراصوت بودند. بعد از استخراج، خالص سازی و بهینه سازی صمغ دانه بارهنگ، مقادیر رطوبت، خاکستر، پروتئین و کربوهیدرات آن اندازه گیری شد که براساس نتایج حاصل شده مقادیر، رطوبت 20/6% ، خاکستر 23/3% ، پروتئین 03/2% و کربوهیدرات 47/88% به دست آمد. آنالیز مونوساکاریدهای صمغ دانه بارهنگ با دستگاه کروماتوگرافی مایع با کارآیی بالا (HPLC) نشان داد که مونوساکاریدهای غالب در این صمغ، آرابینوز با 72/56 % و رامنوز با 84/21 % میباشد. | ||
| Keywords | ||
| کلید واژگان: استخراج صمغ; پیش تیمار فراصوت; دانه بارهنگ; روش سطح پاسخ | ||
|
Statistics Article View: 188 PDF Download: 96 |
||
| Number of Journals | 45 |
| Number of Issues | 2,160 |
| Number of Articles | 24,572 |
| Article View | 19,844,878 |
| PDF Download | 16,031,571 |