بررسی خاصیت ضدمیکروبی برخی سویه های ذاتی لاکتوباسیلوس پلانتاروم جدا شده از شیر بز | ||
| مجله علوم و صنایع غذایی ایران | ||
| Article 12, Volume 15, Issue 83, 1397, Pages 133-143 PDF (700.52 K) | ||
| Authors | ||
| شیما دالوند1; ناهید مژگانی* 2; سولماز صارم نژاد3 | ||
| 1دانش آموخته کارشناسی ارشد علوم و صنایع غذایی گرایش میکروبیولوژی مواد غذایی، دانشکده علوم و فناوری های نوین، واحد علوم دارویی دانشگاه آزاد اسلامی- تهران-ایران. | ||
| 2دانشیار، موسسه تحقیقات واکسن و سرم سازی رازی، کرج، سازمان تحقیقات ،آموزش و ترویج کشاورزی- تهران-ایران. | ||
| 3استادیار، دانشکده علوم و فناوری های نوین، واحد علوم دارویی دانشگاه آزاد اسلامی- تهران-ایران. | ||
| Abstract | ||
| (تاریخ دریافت: 12/10/ 94 تاریخ پذیرش: 11/03/95) چکیده در این مطالعه، فعالیت ضد میکروبی، سویه های لاکتوباسیلوس پلانتارومجدا شده از شیر بز مورد بررسی قرار گرفت. 67 نمونه شیر بز از مناطق تهران و کرج جمع آوری شد و به منظور شناسایی و حضور با کتری های اسید لاکتیک مورد ارزیابی قرار گرفتند. از میان باکتری های اسید لاکتیک جدا شده (LAB)، 18 سویه از طریق الگوی تخمیر قند و تعیین توالی 16S rRNA به عنوان لاکتوباسیلوس پلانتاروم شناسایی شدند. فعالیت ضد میکروبی سویه های لاکتوباسیلوس پلانتاروم در مقابل تعدادی از عوامل بیماری زا، شامل:استافیلوکوکوس اورئوس، لیستریا منوسیتوژنز، سودوموناس آئروژینوزا، سالمونلا تیفی و اشرشیا کلی از طریق روش حفره ای آگار مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد، 10 سویه لاکتوباسیلوس پلانتاروم، دارای فعالیت ضد میکروبی در مقابل پاتوژن های مورد بررسی بوده، و از میان آنها 6 سویه طیف گسترده تری از فعالیت ضد میکروبی و مهار رشد در برابر تمامی پاتوژن های گرم مثبت و گرم منفی مورد آزمون را از خود نشان دادند. فعالیت ضد میکروبی سوپرناتانت 6 سویه،بعد ازتیماربا عوامل فیزیکی و شیمیایی نیز مورد بررسی های بیشتری قرار گرفت. فعالیت ضد میکروبی سوپرناتانت ها پس از خنثی سازیpH،حفظ شد، از میان آنها تنها سوپرناتانت 2 سویه LP14 وLP4 پس از تیمار با 1 میلی گرم بر میلی لیتر آنزیم کاتالاز فعالیت ضد میکروبی شان حفظ شد. سوپرناتانت خنثی شده باکتری LP4 نسبت به آنزیم های لیزوزیم مقاوم بوده و آنزیم لیپاز فعالیت آن را کمی کاهش داد از سوی دیگر آنزیم های پروتئولیتیک مانند: پپسین، تریپسین و پروتئیناز k به طور کامل فعالیت ضدمیکروبی را از بین بردند. سویه جدا شدهLp4 نسبت به خاصیت آنتاگونیستی خود و مهار رشد مقاوم بود. ماده شبه باکتریوسین تولید شده توسط LP4 به pH و حرارت مقاوم بود زیرا توانست گستره وسیعی از pH از3 تا 8 و دمای 121 درجه سلسیوس اتوکلاو را برای 15 دقیقه تحمل کند.این ماده بعد از 4 هفته نگهداری در دمای 20- درجه سانتیگراد همچنان فعالیت ضدمیکروبی خود را حفظ کرد و بعد از تیمار با غلظت 7 درصد NaCl، هنوز دارای فعالیت ضدمیکروبی بود. کلید واژگان: باکتری های اسید لاکتیک، شیر بز، لاکتوباسیلوس پلانتاروم،فعالیت ضد میکروبی، ماده شبه باکتریوسین | ||
| Keywords | ||
| باکتری های اسید لاکتیک; شیر بز; لاکتوباسیلوس پلانتاروم; فعالیت ضد میکروبی; ماده شبه باکتریوسین | ||
|
Statistics Article View: 160 PDF Download: 85 |
||
| Number of Journals | 45 |
| Number of Issues | 2,160 |
| Number of Articles | 24,572 |
| Article View | 19,847,596 |
| PDF Download | 16,033,600 |