بررسی میزان مایکوتوکسین زیرالنون در آرد گندم و جو استان آذربایجان شرقی در سال 1395 به روش کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا | ||
| مجله علوم و صنایع غذایی ایران | ||
| Article 8, Volume 15, Issue 82, 1397, Pages 85-93 PDF (461.57 K) | ||
| Authors | ||
| سامان مهدوی* 1; لیلا اسماعیل زاده2; حسین شیخلویی1 | ||
| 1دانشگاه آزاد اسلامی واحد مراغه | ||
| 2گروه مهندسی صنایع غذایی، واحد مراغه، دانشگاه آزاد اسلامی، مراغه، ایران. | ||
| Abstract | ||
| زیرالنون مایکوتوکسین استروژنیکی است که بوسیله چندین گونه از قارچهای فوزاریوم تولید میشود و عوارض مختلفی را در انسان ایجاد میکند. هدف از این تحقیق اندازهگیری میزان زیرالنون در آرد گندم و جو استان آذربایجان شرقی به روش کروماتوگرافی مایع با عملکرد بالا(HPLC) است. در این مطالعه مقطعی، 10 نمونه آرد گندم و 10 نمونه آرد جو با برندهای تجاری مختلف از استان آذربایجان شرقی به صورت تصادفی جمع آوری گردید. بعد از انتقال نمونهها به آزمایشگاه و انجام روش-های آماده سازی بر روی نمونهها با استفاده از ستونهای افینیتی، برای اندازهگیری زیرالنون از دستگاه کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا استفاده شد. از هر نمونه سه تکرار جهت انجام آزمایش استفاده گردید. نتایج نشان داد که 10 درصد از نمونههای آرد گندم بیشتر از حد مجاز حاوی سم زیرالنون بودند و 90 درصد از نمونههای آرد گندم کمتر از حد مجاز حاوی زیرالنون بودند. در هیچ یک از نمونههای آرد جو، زیرالنون بیشتر از حد مجاز مشاهده نشد. در 20 درصد از نمونههای آرد جو، زیرالنون تشخیص داده نشد. محدوده غلظت زیرالنون، میانگین و انحراف معیار میزان آلودگی نمونههای آرد گندم به ترتیب برابر با 78/206±60/32 ، 99/89 و 95/57 و جو به ترتیب برابر با 69/102±18/30 ، 69/66 و 70/28 میکروگرم در کیلوگرم بدست آمد. براساس آزمون t مستقل بین میزان سم زیرالنون در نمونههای آرد گندم و آرد جو تفاوت معنیداری مشاهده نشد (05/0 | ||
| Keywords | ||
| آرد جو; آذربایجان شرقی; کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا; آرد گندم; زیرالنون | ||
|
Statistics Article View: 94 PDF Download: 76 |
||
| Number of Journals | 45 |
| Number of Issues | 2,160 |
| Number of Articles | 24,572 |
| Article View | 19,781,842 |
| PDF Download | 15,989,722 |