بررسی تاثیر روش استخراج بر خاصیت آنتی اکسیدانی و برخی متابولیتهای ثانویه عصاره گیاه اوجی | ||
| مجله علوم و صنایع غذایی ایران | ||
| Article 11, Volume 15, Issue 81, 1397, Pages 127-138 PDF (1.03 M) | ||
| Authors | ||
| رضا اسماعیل زاده کناری* 1; مریم اثنی عشری2 | ||
| 1عضو هیات علمی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری | ||
| 2گروه صنایع غذایی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری | ||
| Abstract | ||
| با بهبود شرایط زندگی مصرف کنندگان به طور فزایندهای مواد غذایی تهیه شده با مواد نگهدارنده سنتزی را نمیپذیرند. در حال حاضر افزایش علاقه در صنعت و جامعه علمی برای گیاهان آروماتیک وجود دارد چراکه آنها حاوی آنتی اکسیدان-های قوی هستند و در بسیاری موارد خاصیت آنتی اکسیدانی آنها از آنتی اکسیدانهای سنتزی و طبیعی بالاتر است. گیاه Mentha aquatique یا نعنای آبی یگ گیاه معطر و دارویی همه ساله از جنس نعنا است که گروه بزرگ و متنوعی از ترکیبات فنولی را تولید مینماید. در این مطالعه عصاره گیاه اوجی Mentha aquatique با استفاده از روش اولتراسوند و ماسراسیون (اتانول:آب (80:20)) استخراج شد و با یکدیگر مقایسه شدند. فنول، توکفرول، فلاونوئید و تانن کل عصاره و فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره با آنتی اکسیدان سنتزی TBHQ با استفاده از روشهای مهار رادیکال آزاد DPPH، بیرنگ شدن بتاکاروتن و آزمون رنسیمت مقایسه شدند. نتایج نشان داد که عصاره تیمار اولتراسوند بیشترین مقدار فنول (mg gallic acid/g extract 92/51)، توکفرول (mg α-tocopherol/ g extract55/6)، فلاونوئید (mg quercetin/ g extract33/30) و تانن (mg catechin/ g extract25/10) را داشت. فعالیت آنتی اکسیدانی عصارهها (50، 100 ،250، 1000 و 1500 ppm) با افزایش غلظت عصاره افزایش یافت. در غلظت 1000 ppm اختلاف معنی دار آماری بین عصارهها و TBHQ مشاهده نشد. بر اساس نتایج فعالیت آنتی اکسیدانی میتوان گفت هر دو عصاره اوجی میتواند جایگزین مناسبی برای آنتی اکسیدانهای سنتزی مانند TBHQ باشند و روش استخراج به کمک اولتراسوند به دلیل مصرف حلال و زمان کمتر نسبت به روش ماسراسیون ارجحیت دارد | ||
| Keywords | ||
| عصاره اوجی; اکسیداسیون; آنتی اکسیدان; اولتراسوند | ||
|
Statistics Article View: 103 PDF Download: 73 |
||
| Number of Journals | 45 |
| Number of Issues | 2,160 |
| Number of Articles | 24,571 |
| Article View | 19,764,665 |
| PDF Download | 15,980,881 |