آنالیز و تفسیر دادههای حسی با استفاده از تحلیل مولفههای اصلی (PCA) | ||
| مجله علوم و صنایع غذایی ایران | ||
| Article 30, Volume 15, Issue 80, 1397, Pages 361-377 PDF (657.78 K) | ||
| Author | ||
| امیررضا شویک لو* | ||
| رییس بخش فرآوری تولیدات دامی، موسسه تحقیقات علوم دامی کشور | ||
| Abstract | ||
| تحلیل دادهها، پیچیدهترین و مبهمترین مرحله در اجرای طرحها و پروژههای ارزشیابی حسی مواد خوراکی و آشامیدنی است و در مقالههای علمی کمترین بحثهای اندیشمندانه و نظاممند در مورد آن صورت گرفته است. مقالهی حاضر، حاصل بیش از یک دهه تحصیل، تدریس و فعالیتهای پژوهشی نویسنده و با بهرهگیری از تعدادی منابع معتبر دیگر است. این مقاله با هدف تشریح مراحل تحلیل دادههای حسی و استفاده از مولفههای اصلی در تجسم هرچه بهتر دادههای حسی و ارایهی مثالهای کاربردی نوشته شده است. در حالی که مرور متون علمی خارجی، حاکی از استفادهی گسترده از این رویکرد برای تحلیل دادههای حسی است؛ ولی تشریح مراحل تحلیل دادهها همراه با جزییات از سوی نویسندگان مطالعات یادشده، کمتر روی داده است. حال آنکه این اطلاعات تاکنون به زبان فارسی به صورت منسجم و کاربردی نیز منتشر نشده است. از آنجا که ارایهی جزییات بیشتر در مورد روش PCA امکان دسترسی پژوهشگران و دانشجویان به اطلاعات کافی و مورد نیاز را فراهم میسازد و راهنمای مناسبی برای آنان در پژوهشهای بعدی خواهد بود؛ از اینرو تشریح مراحل تحلیل دادههای حسی بر پایهی استفاده از PCA و معیارهای لازم برای تفسیر آنها ضروری بوده و در این مقاله به آنها پرداخته شده است. | ||
| Keywords | ||
| دادههای حسی; ارزشیابی حسی; تحلیل مولفههای اصلی | ||
|
Statistics Article View: 170 PDF Download: 154 |
||
| Number of Journals | 45 |
| Number of Issues | 2,160 |
| Number of Articles | 24,572 |
| Article View | 19,883,198 |
| PDF Download | 16,063,164 |