بررسی اثر افزودن شیر ارزن بر زنده مانی باکتری لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس LA-5، باکتری های آغازگر ماست و برخی ویژگی های فیزیکوشیمیایی ماست پروبیوتیک | ||
| مجله علوم و صنایع غذایی ایران | ||
| Article 17, Volume 15, Issue 76, 1397, Pages 219-207 PDF (310.41 K) | ||
| Authors | ||
| سمیرا فرقانی1; سیدهادی پیغمبردوست* 2; جواد حصاری2; رضا رضایی مکرم3 | ||
| 1دانش آموخته کارشناسی ارشد علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز | ||
| 2استاد تکنولوژی مواد غذایی، گروه مهندسی علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز | ||
| 3استادیار میکر.بی.ل.ژی مواد غذایی، گروه مهندسی علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز | ||
| Abstract | ||
| چکیده استفاده از مواد غذایی بهعنوان وسیلهای برای انتقال پروبیوتیکها، چندین دهه است که موردتوجه دانشمندان صنایع غذایی قرار گرفته است. لازمه بروز آثار سلامتیبخش پروبیوتیکها، بقای شمار بالای آنها تا رسیدن به روده بزرگ است؛ بنابراین باید روشهایی برای حفظ پروبیوتیکها اتخاذ گردد که یکی از این روشها استفاده از مواد پریبیوتیک است. شیر ارزن علاوه بر دارا بودن ترکیبات مغذی، به دلیل دارا بودن فیبرهای محلول، نامحلول و نشاسته غیرقابلهضم، میتواند بهعنوان پریبیوتیک عمل کند. هدف از این مطالعه بررسی خاصیت پریبیوتیکی شیر ارزن بهعنوان غله مغذی در تولید ماست فراسودمند پروبیوتیک است. در این مطالعه، اثر جایگزینی شیر ارزن با شیر کمچرب (5/2%) در 4 سطح 0، 10، 15 و 20 درصد (حجمی/حجمی) بر زندهمانی باکتریهای لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس LA-5و باکتریهای آغازگر ماست (لاکتوباسیلوس بولگاریکوس و استرپتوکوکوس ترموفیلوس) و ویژگیهای فیزیکوشیمیایی ماست در طی 21 روز نگهداری بررسی گردید. نتایج نشان دادند که جایگزینی شیر ارزن باعث کاهش معنیدار (05/0>P) pH و ویسکوزیته و افزایش اسیدیته و زندهمانی باکتریهایی لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس LA-5 گردید. بهطورکلی، در کلیه نمونهها با گذشت زمان نگهداری، شمارش کلی باکتریهای پروبیوتیک و آغازگر زنده و pH کاهش و اسیدیته افزایش یافت. از میان تیمارها، ماست حاوی 10% شیر ارزن با توجه به مقبولیت حسی بالاتر آن، به عنوان تیمار برتر انتخاب گردید. | ||
| Keywords | ||
| ارزن; ماست پروبیوتیک; لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس LA-5; باکتریهای آغازگر | ||
|
Statistics Article View: 111 PDF Download: 123 |
||
| Number of Journals | 45 |
| Number of Issues | 2,160 |
| Number of Articles | 24,572 |
| Article View | 19,781,088 |
| PDF Download | 15,989,335 |