مدلسازی گرفتگی غشا در اولترافیلتراسیون شیر کمچرب | ||
| مجله علوم و صنایع غذایی ایران | ||
| Article 19, Volume 14, Issue 72, 1396, Pages 231-241 PDF (482.46 K) | ||
| Authors | ||
| زهرا امیری ریگی1; منصور کاظمی مقدم* 2 | ||
| 1دانش آموخته کارشناسی ارشد، گروه مهندسی شیمی، واحد تهران جنوب، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران | ||
| 2استادیار گروه مهندسی شیمی، مجتمع دانشگاهی شیمی و مهندسی شیمی، دانشگاه صنعتی مالک اشتر، تهران | ||
| Abstract | ||
| چکیده تاکنون مدلهای زیادی برای پیشبینی کاهش شار در اولترافیلتراسیون غشایی ارائه شده است، اما این مدلها به دلیل فرضهای محدود کننده قابل استفاده برای تمام محلولها نیستند. در این پژوهش با استفاده از معادلات ارائه شده برای چهار مکانیسم اصلی گرفتگی یعنی مکانیسم گرفتگی کامل، مکانیسم گرفتگی میانی، مکانیسم گرفتگی استاندارد و مکانیسم جداسازی کیک، گرفتگی در فرآیند تغلیظ شیر کمچرب مدلسازی شد. سپس این مدلها با دادههای آزمایشگاهی در فشارهای 50، 100، 150، 200 و 250 کیلوپاسکال سنجیده شد تا تأثیر فشار بر پدیده گرفتگی بررسی شود. بر اساس نتایج به دست آمده مکانیسم گرفتگی کیک بیشترین و مکانیسم گرفتگی استاندارد کمترین همخوانی را با دادههای آزمایشگاهی داشت. مکانیسم گرفتگی کامل توانایی رگراسیون دادهها را با نرمافزار CurveExpert Professional نداشت. با کاهش فشار مدل به دادههای آزمایشگاهی نزدیکتر شد. نتایج همچنین نشان داد که مدل گرفتگی میانی دومین مکانیسم درگیر در گرفتگی فرآیند تغلیظ شیر است. در واقع دو مکانیسم گرفتگی کیک و میانی، مکانیسمهای اصلی گرفتگی شیر کمچرب می باشند. نتایج به دست آمده از مدلسازی مقاومتها نشان داد که مقاومت اصلی بر سر راه جریان، مقاومت لایه کیک است که این به خوبی با آنچه که از تجمع مولکولهای پروتئین و چربی بر روی سطح غشا انتظار میرود، در هماهنگی بود. به طور کلی مکانیسم اصلی گرفتگی در این فرآیند مکانیسم گرفتگی لایه کیک میباشد و انتظار میرود که ترکیب این مدل با مدل گرفتگی میانی بهترین نتیجه را به دست بدهد. | ||
| Keywords | ||
| کلید واژگان: گرفتگی; شیر; اولترافیلتراسیون; مدلسازی | ||
|
Statistics Article View: 109 PDF Download: 75 |
||
| Number of Journals | 45 |
| Number of Issues | 2,160 |
| Number of Articles | 24,572 |
| Article View | 19,811,019 |
| PDF Download | 16,004,588 |