بهینهسازی استخراج ترکیبات فنولیک و فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره گیاه کاکوتی به کمک امواج فراصوت با روش سطح پاسخ | ||
| مجله علوم و صنایع غذایی ایران | ||
| Article 21, Volume 14, Issue 70, 1396, Pages 237-248 PDF (503.96 K) | ||
| Authors | ||
| احمد رجایی1; حسین میرزایی مقدم* 2; نوشین برادران3 | ||
| 1استادیار دانشگاه شاهرود، دانشکده کشاورزی، مهندسی علوم صنایع غذایی | ||
| 2استادیار دانشگاه شاهرود، دانشکده کشاورزی، مکانیک بیوسیستم | ||
| 3دانش آموخته کارشناسی ارشد، رشته مهندسی شیمی گرایش صنایع غذایی، دانشگاه آزاد شاهرود | ||
| Abstract | ||
| چکیده در این پژوهش آزمایشگاهی، بهینهسازی فرآیند استخراج ترکیبات فنولیک از گیاه کاکوتی به کمک امواج فراصوتی از طریق آزمون سطح پاسخ انجام شد. برای تعیین ترکیبات فنولیک کل و بررسی فعالیت آنتیاکسیدانی عصارهها به ترتیب از آزمون فولین و به داماندازی رادیکالهای آزاد DPPH استفاده شد. برای بهینهسازی فرآیند استخراج از طرح مرکب مرکزی با سه متغیر مستقل شامل زمان (2، 5/6، 5/13، 20 و 25 دقیقه)، غلظت حلال (0، 20، 50، 80 و 100 درصد آب در اتانول) و نسبت حلال به مواد جامد (10، 14، 20، 26 و 30 حلال بر ماده خشک)، در پنج سطح که شامل 18 آزمون با 4 تکرار در نقطه مرکزی است، انجام شد. ضرایب تبیین در استخراج ترکیبات فنولیک 9828/0 و در سنجش فعالیت آنتیاکسیدانی 9304/0 بود. نتایج مربوط به بهینهسازی فرآیند استخراج ترکیبات فنولی نشان داد فرآیند استخراجی که در شرایط زمان 29/18 دقیقه، غلظت حلال 15/22% و نسبت حلال به ماده خشک 95/25 صورت گرفت، دارای بیشترین میزان استخراج ترکیبات فنولیک در حدود 81/7 میلیگرم معادل گالیک اسید بر گرم ماده خشک بود. شرایط بهینه بر حسب درصد فعالیت آنتیاکسیدانی، نسبت حلال به ماده خشک77/14 ، زمان 66/6 دقیقه و غلظت حلال 37/23% بود که تحت این شرایط میزان فعالیت آنتیاکسیدانی 25/14 درصد به ازای یک گرم از پودر اولیه بدست آمد. | ||
| Keywords | ||
| کلید واژگان: گیاه کاکوتی; امواج فراصوات; ترکیبات فنولیک; فعالیت آنتی اکسیدانی; بهینهسازی | ||
|
Statistics Article View: 149 PDF Download: 88 |
||
| Number of Journals | 45 |
| Number of Issues | 2,160 |
| Number of Articles | 24,577 |
| Article View | 20,179,172 |
| PDF Download | 16,184,133 |