بررسی فعالیت ضداکسایشی و ضدمیکروبی عصارههای مختلف برگ بنه (Pistacia atlantica) | ||
| مجله علوم و صنایع غذایی ایران | ||
| Article 14, Volume 14, Issue 69, 1396, Pages 158-147 PDF (281.14 K) | ||
| Authors | ||
| حسن برزگر* 1; محمد حجتی2; مرضیه پناهی3 | ||
| 1استادیار گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان | ||
| 2دانشیار گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان | ||
| 3دانشجوی کارشناسی ارشد گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان | ||
| Abstract | ||
| چکیده هدف از این پژوهش بررسی فعالیتهای ضداکسایشی و ضدمیکروبی عصارههای اتانولی (EE)، متانولی (ME) و آبی (AE) برگ بنه (Pistacia atlantica) زیرگونهی mutica از گونههای بومی ایران بود. محتوای ترکیبات فنولی کل و فعالیت ضداکسایشی عصارهها به ترتیب توسط روش رنگسنجی فولین سیوکالتو و سنجش مهار رادیکال آزاد DPPH بررسی گردید. فعالیت ضدمیکروبی عصارهها علیه سه باکتری گرم مثبت، سه باکتری گرم منفی و یک مخمر با روش انتشار دیسک و تعیین حداقل غلظت ممانعتکنندگی (MIC) و حداقل غلظت باکتریکشی (MBC) مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که عصاره آبی بیشترین محتوای ترکیبات فنولی و بالاترین میزان از مهار رادیکال DPPH را داشت. اما EC50 عصاره آبی در مقایسه با ضداکسایش سنتزی BHT به ترتیب 87/5 و 94/3 میلیگرم در میلیلیتر بود. نتایج نشان داد که عصارهها بر روی میکروارگانیسمهای مورد آزمایش اثر بازدارندگی داشته و باکتریهای گرم مثبت حساسیت بیشتری نسبت به باکتریهای گرم منفی داشتند. همچنین عصاره آبی به خاطر داشتن مقادیر بیشتر ترکیبات فنولی بالاترین اثر ضدمیکروبی را بر گونههای باکتریایی و مخمر مورد آزمون داشت. در بین میکروارگانیسمهای مورد آزمون، استرپتوکوکوس فاسیوم و مخمر کاندیدا آلبیکانس به ترتیب حساسترین و مقاومترین بودند. براساس نتایج حاصل از این پژوهش عصاره آبی برگ بنه می تواند به عنوان یک نگهدارنده طبیعی در صنعت غذا استفاده گردد. | ||
| Keywords | ||
| کلید واژگان: بنه; مهار رادیکال آزاد; حداقل غلظت ممانعتکنندگی; حداقل غلظت باکتریکشی | ||
|
Statistics Article View: 100 PDF Download: 101 |
||
| Number of Journals | 45 |
| Number of Issues | 2,160 |
| Number of Articles | 24,572 |
| Article View | 19,863,436 |
| PDF Download | 16,046,553 |