اثر سرعت جریان هوا بر سینتیک سرد شدن لایه های مختلف انار در پیش خنک کاری با هوای سرد اجباری | ||
| مجله علوم و صنایع غذایی ایران | ||
| Article 29, Volume 14, Issue 67, 1396, Pages 322-311 PDF (1.16 M) | ||
| Authors | ||
| محمدعلی به آئین* 1; اصغر محمودی2; سیدفرامرز رنجبر3; عنایت الله نقوی4 | ||
| 1دانشجوی دکتری گروه مهندسی بیوسیستم، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز | ||
| 2دانشیار گروه مهندسی بیوسیستم، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز | ||
| 3استادیار گروه مهندسی مکانیک، دانشکده فنی مهندسی مکانیک، دانشگاه تبریز | ||
| 4دانشجوی دکتری گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز | ||
| Abstract | ||
| چکیده هدف از مطالعه حاضر، تعیین اثر سرعتهای جریان هوا بر فرایند پیشخنککاری انار پوست نازک (رقم شهوار)، ارزیابی آهنگ سرد شدن و توزیع دما در این محصول به منظور طراحی و بهینهسازی سیستم پیشخنککاری بود. برای عملیات پیشخنککاری در مرکز (دانه انار) و پوست انار، از هوای سرد اجباری استفاده گردید. در طول انجام آزمایش، از سطوح سرعت جریان هوای سرد 5/0، 1 و 3/1 متر بر ثانیه و دمای هوای 2/7 درجه سانتیگراد در تونل هوا استفاده شد. برای محاسبه آهنگ سرد شدن (زمان نیم و هفت- هشتم سرد شدن)، فاکتور تأخیر و ضریب سرد شدن با استفاده از دادههای آزمایشی و به وسیله برازش رگرسیون تعیین شدند. همچنین، غیریکنواختی سرد شدن در مرکز و لایه بیرونی انار در سرعتهای مختلف جریان هوای سرد ارزیابی شد. نتایج نشان داد که با افزایش سرعت جریان هوا از 5/0 به 3/1 متر بر ثانیه، آهنگ سرد شدن افزایش یافت. علاوه بر این، با افزایش سرعت جریان هوا، زمان نیم و هفت- هشتم سرد شدن به ترتیب 35/19 و 76/21 درصد در مرکز و 95/32 و 63/19 درصد در پوست کاهش یافت. این نتیجه به دلیل افزایش در ضریب انتقال حرارت همرفتی بود. غیریکنواختی سرد شدن از سرعت 5/0 تا 1 متر بر ثانیه کاهش و از سرعت 1 به 3/1 متر بر ثانیه افزایش یافت. این پارامتر به متغیرهایی مثل سرعت جریان هوا، ضریب سرد شدن و فاکتور تأخیر وابسته بود. بعد از 6400 ثانیه از ابتدای سرد شدن، اثر سرعت جریان هوا روی فرایند خنککاری در مرکز و پوست میوه کم بود. نتایج کلی نشان داد که استفاده از این روش میتواند انتقال حرارت ناپایا را در پیشخنککاری انار توضیح دهد و احتمالاً میتواند برای سایر محصولات کروی شکل نیز مورد استفاده قرار گیرد. | ||
| Keywords | ||
| کلید واژگان: انار; خنککاری با هوای سرد اجباری; آهنگ سرد شدن; پیشخنککاری; توزیع دما | ||
|
Statistics Article View: 119 PDF Download: 81 |
||
| Number of Journals | 45 |
| Number of Issues | 2,160 |
| Number of Articles | 24,572 |
| Article View | 19,868,807 |
| PDF Download | 16,052,408 |