تعیین درجه توسعهیافتگی صنایع لبنی استانهای ایران؛ کاربرد تکنیک تاکسونومی عددی | ||
| مجله علوم و صنایع غذایی ایران | ||
| Article 6, Volume 14, Issue 64, 1396, Pages 60-51 PDF (575.62 K) | ||
| Authors | ||
| زهرا فزونی اردکانی1; همایون فرهادیان* 2; غلامرضا پزشکی راد3 | ||
| 1دانشجوی دکتری گروه ترویج و آموزش کشاورزی، دانشگاه تربیتمدرس، تهران، ایران | ||
| 2استادیار گروه ترویج و آموزش کشاورزی، دانشگاه تربیتمدرس، تهران، ایران | ||
| 3دانشیار گروه ترویج و آموزش کشاورزی، دانشگاه تربیتمدرس، تهران، ایران | ||
| Abstract | ||
| چکیده صنعت لبنیات، از مهمترین حلقههای زنجیره غذایی کشاورزی و پیشرفتهترین صنعت تبدیلی و تکمیلی این بخش است که رتبه اول بازار مصرف و ارزش افزوده را در بین سایر صنایع این بخش دارا است. مطالعات نشان میدهد که عدم توجّه به تفاوتهای منطقهای در مدیریت و سیاستگذاری این صنعت، موجب اتخاذ سیاستهای ناکارآمد توسعه صنعت لبنیات استانهای کشور خواهد شد. بنابراین، هدف تحقیق حاضر، بررسی وضعیت موجود صنعت لبنیات و رتبهبندی استانهای ایران از نظر میزان توسعه صنعت لبنیات با کمک شاخصهای توسعه این صنعت به روش تاکسونومی عددی بوده است. شاخصهای توسعه این صنعت، با مرور آمارهای رسمی و دریافت نظرات کارشناسان این صنعت تعیین شدند که عبارتند از: تعداد دام تولید کننده شیر، میزان تولید شیرخام، قیمت عرضه شیر در بازار، تعداد واحدهای فرآوری در حال بهرهبرداری، میزان کل فرآوری انواع شیر مایع، ماست، پنیر، دوغ و بستنی. بررسیها نشانگر وجود رکود و عدم پیشرفت برخی از این شاخصها در دوره زمانی 1381 تا 1391 است. همچنین استانهای خراسان رضوی و ایلام به ترتیب دارای بیشترین و کمترین میزان توسعهیافتگی صنایع لبنی کشور بودند. لذا پیشنهاد میگردد که در اتخاذ تصمیمات و برنامهریزیهای توسعه، سرمایهگذاری و مدیریت صنعت لبنیات، به تفاوتهای استانی و نیز رتبهبندی استانهای کشور بر اساس پتانسیل آنها در هر یک از شاخصهای مذکور توجه گردد. | ||
| Keywords | ||
| توسعه; صنعت لبنیات; تاکسونومی عددی; ایران | ||
|
Statistics Article View: 141 PDF Download: 76 |
||
| Number of Journals | 45 |
| Number of Issues | 2,160 |
| Number of Articles | 24,568 |
| Article View | 19,742,691 |
| PDF Download | 15,967,342 |