بررسی اثر دمای هوا و رطوبت نهایی شلتوک بر درصد ترک و ضریب تبدیل ارقام برنج ایرانی در خشککن بستر سیال | ||
| مجله علوم و صنایع غذایی ایران | ||
| Article 7, Volume 13, Issue 60, 1395, Pages 81-91 PDF (740.24 K) | ||
| Authors | ||
| مهدی خدادادی* 1; محمد هاشم رحمتی2; محمدرضا علیزاده3; عباس رضایی اصل4 | ||
| 1دانشجوی دکتری رشته مهندسی مکانیک بیوسیستم، دانشگاه صنعتی اصفهان، اصفهان | ||
| 2دانشیار گروه مکانیک ماشینهای کشاورزی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران | ||
| 3عضو هیات علمی مرکز تحقیقات برنج کشور، رشت، ایران | ||
| 4استادیار گروه مکانیک ماشینهای کشاورزی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران | ||
| Abstract | ||
| چکیده ارزش اقتصادی محصول برنج به وسیله کیفیت آن بعد از عملیات تبدیل شلتوک به برنج سفید تعیین میشود. ضریب تبدیل و درصد ترک دو شاخص مهم جهت تعیین کیفیت برنج بعد از عملیات تبدیل هستند که نوع خشککن مورد استفاده نیز بر میزان این شاخصها تاثیرگذار است. در این تحقیق اثر دمای هوای خشککن در چهار سطح 40، 45، 50 و 55 درجه سانتیگراد و رطوبت نهایی شلتوک در سه سطح 10-8، 12-10 و 14-12 درصد بر مبنای خشک و رقم برنج در سه سطح طارم دمسیاه، هاشمی و شیرودی بر درصد ترک و ضریب تبدیل طی خشک شدن در خشککن بستر سیال بررسی شد. آزمایشات در سه تکرار و در قالب طرح فاکتوریل سه فاکتوره 3×3×4 انجام شد. نتایج نشان داد ضریب تبدیل ارقام طارم دمسیاه، هاشمی و شیرودی با افزایش رطوبت در هر چهار سطح دمایی کاهش مییابد. به منظور خشک کردن برنج، دماهای 40 و 50 درجه سانتیگراد برای رقم طارم و دمای 55 درجه سانتیگراد برای رقم شیرودی منجربه حصول بهترین ضریب تبدیل میشود. درصد ترک رقم هاشمی با افزایش دما افزایش مییابد درصورتی که درصد ترک رقم شیرودی کاهش مییابد. کمترین درصد ترک ارقام طارم، هاشمی و شیرودی به ترتیب در دماهای (45 و 50)، 45 و 55 درجه سانتیگراد به وجود میآید، بنابراین توصیه میشود برای ایجاد کمترین میزان ترک از دماهای مذکور برای خشک کردن این ارقام استفاده شود. | ||
| Keywords | ||
| کلید واژگان: برنج; خشککن بسترسیال; ضریب تبدیل; درصد ترک; شلتوک | ||
|
Statistics Article View: 192 PDF Download: 115 |
||
| Number of Journals | 45 |
| Number of Issues | 2,160 |
| Number of Articles | 24,572 |
| Article View | 19,781,082 |
| PDF Download | 15,989,332 |