تعیین شرایط بهینه با روش سطح پاسخ و مقایسه دو روش شبکه عصبی و رگرسیون در خشک کردن سیبزمینی پرتودیده با اشعه گاما | ||
| مجله علوم و صنایع غذایی ایران | ||
| Article 8, Volume 13, Issue 59, 1395, Pages 85-96 PDF (347.58 K) | ||
| Authors | ||
| سیده هدی یوسفیان* 1; آیت محمد رزداری2; مرضیه سیحون3; حسن کیانی4 | ||
| 1دانشجوی کارشناسی ارشد، مهندسی مکانیک بیوسیستم، دانشگاه بوعلیسینا همدان | ||
| 2دانشجوی دکتری، مهندسی مکانیک بیوسیستم، دانشگاه شهرکرد | ||
| 3عضو هیأت علمی پژوهشکده کاربرد پرتوها، پژوهشگاه علوم و فنون هستهای، سازمان انرژی اتمی ایران | ||
| 4دانشجوی دکتری، مهندسی مکانیک بیوسیستم، دانشگاه آزاد واحد علوم و تحقیقات تهران | ||
| Abstract | ||
| چکیده با فرآوری مواد غذایی به روش پرتودهی، کیفیت مواد غذایی حفظ شده و با کنترل میکروارگانیسمها عوامل فساد کنترل میگردد. همزمان روشهای مختلف خشک کردن نیز که به حفظ کیفیت و بافت محصول منجر میگردد، کاربرد زیادی دارند. در این پژوهش با کمک روش سطح پاسخ، شرایط بهینه خشک کردن سیبزمینی پرتو دیده با اشعه گاما تعیین شد. برای پرتودهی نمونهها از چشمه کبالت 60 (گاماسل 220) استفاده شد. نمونهها با دزهای صفر، 2 ،5 و 8 کیلوگری پرتودهی شدند و خشک کردن با استفاده از مایکروویو در سه توان 200، 400 و 600 وات و در سه ضخامت 5، 7 و 9 میلیمتر انجام گرفت. شرایط بهینه مربوط به دز پرتودهی5 کیلوگری، ضخامت نمونه 7 میلیمتر و توان مایکروویو 400 وات و برای L*، a*، b*، تغییرات رنگ، زاویه هیو، کروما و شاخص قهوهای شدن به ترتیب، 87/57، 95/0-، 19/42، 73/10، 53/1-، 22/42 و 59/113 پیشنهاد شد. علاوه بر تاثیر متغیرهای دز پرتودهی، ضخامت نمونه و توان خشککن مایکروویو بر روی شاخصهای رنگ از جمله *L ،a*،b*، شاخص قهوهای شدن، کروما و زاویه هیو نیز بررسی شدند. با افزایش مقدار دز پرتودهی، افزایش ضخامت نمونه و توان مایکروویو، شاخص تغیرات رنگ کاهش، زاویه هیو افزایش و دانسیته رنگ کاهش مییابد. در نهایت با استفاده از مدل شبکه عصبی، خشک کردن سیبزمینی پرتودیده مدلسازی شده و توانایی این مدل در پیشبینی تغییرات رنگ با مدل رگرسیون و سطح پاسخ مقایسه گردید. در این مقایسه مدل شبکه عصبی داری قابلیت بالاتر در پیشبینی نسبت به مدل رگرسیون بود (ضریب تعیین 9706/0 ). | ||
| Keywords | ||
| کلید واژگان: اشعه گاما; خشک کردن; شبکه عصبی; رگرسیون | ||
|
Statistics Article View: 153 PDF Download: 104 |
||
| Number of Journals | 45 |
| Number of Issues | 2,160 |
| Number of Articles | 24,572 |
| Article View | 19,819,851 |
| PDF Download | 16,009,919 |