بررسی و مقایسه میزان بازدهی و استخراج ترکیبات رنگی و طبیعی چغندر قرمز با استفاده از روشهای عصارهگیری خیساندن و فراصوت | ||
| مجله علوم و صنایع غذایی ایران | ||
| Article 5, Volume 13, Issue 52, 1395, Pages 47-54 PDF (226.47 K) | ||
| Authors | ||
| آزاده ظهوری1; فریده طباطبایی یزدی* 2; سید علی مرتضوی3; فخری شهیدی3 | ||
| 1دانشجوی کارشناسی ارشد گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد | ||
| 2دانشیار گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد | ||
| 3استاد گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد | ||
| Abstract | ||
| چکیده امروزه استفاده از ترکیبات طبیعی به جای ترکیبات سنتزی و به عنوان افزودنیهای غذایی، رنگ و دارو بسیار مورد توجه است. چغندر قرمز دارای بتاسیانین است که برای رنگ کردن بستنی، مربا و کنسرو میوهجات استفاده میشود. امروزه تقاضای رو به رشدی برای توسعه روشهای کارآمدتر و موثرتر برای استخراج ترکیبات فعال موجود در مواد گیاهی وجود دارد. هدف از این پژوهش استخراج عصاره از چغندر قرمز و مقایسه ویژگی های عصارهها بر مبنای راندمان استحصال عصاره، میزان استحصال رنگدانههای بتاسیانین و بتازانتین، میزان قند کل و ماده جامد محلول عصارهها بوده است. عصارهگیری به دو روش فراصوت و خیساندن با حلالهای آب و اتانول و آب-اتانول به نسبت1:1 انجام شد. نتایج نشان داد عصاره گیری به روش فراصوت با حلال آب- اتانول بیشترین (62%) و عصاره حاصل از روش خیساندن با حلال اتانول کمترین (8/4%) راندمان را داراست. در عصاره گیری به روش فراصوت با حلال آبی بیشترین میزان بتاسیانین به دست آمد و کمترین میزان مربوط یه عصاره حاصل از حلال اتانول به روش خیساندن بود. در میزان بتازانتین استخراج شده، روشهای فراصوت و خیساندن تفاوت معنیداری نداشته و تفاوت در نوع حلال میباشد، بهطوریکه حلالهای آب و آب-اتانول به ترتیب با جذبهای 389/1و 32/1 نسبت به حلال اتانول با میزان جذب 3/0 بتازانتین بیشتری استخراج نمودند. حلال آبی بیشترین میزان قند(48/1 مولار) و حلال اتانولی کمترین میزان قند(146/1مولار) را استخراج کردند. همچنین در عصارهگیری به روش فراصوت میزان قند بیشتری نسبت به روش خیساندن استخراج شد(به ترتیب 58/1و 99/0مولار). استفاده از روش فراصوت با توجه به راندمان استحصال بیشتر در مدت زمان کمتر، روش مناسبتری است. با این روش رنگدانه و قند بیشتری نسبت به روش خیساندن استخراج میشود. حلال آبی در میان حلالهای استفاده شده بتاسیانین، بتازانتین و قند بیشتری از چغندر قرمز استخراج نمود. | ||
| Keywords | ||
| کلید واژگان: چغندر قرمز; بتاسیانین; بتازانتین; فراصوت; خیساندن | ||
|
Statistics Article View: 190 PDF Download: 165 |
||
| Number of Journals | 45 |
| Number of Issues | 2,160 |
| Number of Articles | 24,577 |
| Article View | 19,940,055 |
| PDF Download | 16,083,522 |