ارزیابی ، طبقه بندی و تعیین ضرایب همبستگی بین ویژگیهای گندم های ایرانی | ||
| مجله علوم و صنایع غذایی ایران | ||
| Article 17, Volume 13, Issue 53, 1395, Pages 193-185 PDF (176.4 K) | ||
| Authors | ||
| رویا آقاقلی زاده* 1; محمد حسین عزیزی2; مهدی سیدین3; گیتی شرفی1 | ||
| 1کارشناس مرکز پژوهشهای غلات، شرکت بازرگانی دولتی ایران | ||
| 2دانشیارگروه صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس | ||
| 3عضو هیات علمی دانشکده علوم و صنایع غذایی، دانشگاه آزاد واحد علوم و تحقیقات | ||
| Abstract | ||
| چکیده گندم یکی از محصولات اساسی و استراتژیک در ایران است، نان که یکی از فراورده های گندم است از نظر تغذیه ای بسیاری از نیازمندی های بدن را فراهم می کند و مخصوصاً برای افراد کم درآمد بسیار حائز اهمیت است. بنابراین، تعیین خواص فیزیکوشمیایی و رئولوژیکی این دانه، بسیار مهم است. لذا، نمونه های گندم از استانهای مختلف ایران، جمع آوری شدند و آزمایشات تعیین هکتولیتر، افت، درصد پروتئین، گلوتن مرطوب، عدد فالینگ، حجم رسوب زلنی و فارینوگراف روی آرد حاصل ازآنها انجام شد. بر این اساس، گندم استانهای مختلف در 10 گروه طبقه بندی شدند که این گروه ها شامل: 1- مرکزی، همدان، خراسان جنوبی، سمنان و چهارمحال 2- کردستان و قزوین 3- زنجان، کرمان و یزد 4- خراسان رضوی و اصفهان 5- بوشهر،کرمانشاه،خوزستان و قم 6- اردبیل و گیلان 7- آذربایجان شرقی و غربی و خراسان شمالی 8- گلستان و مازندران 9- تهران و 10- کهگیلویه می باشند. گندم های موجود در یک گروه، اغلب ویژگیهای یکسانی دارند. همچنین، بین روشهای مختلف آزمون تعیین کیفیت گندم ها ضریب همبستگی تعیین شد. بین بعضی از آزمونهای سریع مثل گلوتن مرطوب، عدد فالینگ وزلنی با بعضی آزمونهای زمان بر مثل فارینوگراف، درسطح اطمینان 99% همبستگی وجود دارد.همچنین میان بعضی از ویژگی های کمی مثل گلوتن مرطوب و پاره ای خصوصیات کیفی مثل زلنی در سطح اطمینان 99% همبستگی وجود دارد. | ||
| Keywords | ||
| کلید واژگان: گندم ایرانی; ویژگیهای شیمیایی; خواص رئولوژیکی; ضریب همبستگی | ||
|
Statistics Article View: 136 PDF Download: 95 |
||
| Number of Journals | 45 |
| Number of Issues | 2,160 |
| Number of Articles | 24,566 |
| Article View | 19,707,409 |
| PDF Download | 15,951,994 |