ارائه مدلی یکپارچه برای ارزیابی شناساگرهای زمان-دما به منظور حفاظت از موادغذایی دریایی در مقابل بوتولیسم | ||
| مجله علوم و صنایع غذایی ایران | ||
| Article 14, Volume 12, Issue 49, 1394, Pages 133-143 PDF (268.7 K) | ||
| Authors | ||
| وجیهه نیک‏زاده* 1; ناصر صداقت2; مهدی سعادتمند طرزجان3; فریده طباطبایی یزدی4 | ||
| 1دانشجوی دکتری تکنولوژی موادغذایی، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد | ||
| 2دانشیار، هیأت علمی گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد | ||
| 3استادیار، هیأت علمی گروه برق، آزمایشگاه تصویربرداری پزشکی، دانشکده فنی و مهندسی، دانشگاه فردوسی مشهد | ||
| 4استادیار، هیأت علمی گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد | ||
| Abstract | ||
| چکیده شناساگرهای زمان-دما (TTI) به عنوان ابزاری برای کنترل ایمنی موادغذایی تازهی بستهبندی شده در محیطهای کم اکسیژن استفاده میشوند. معادلات TTIهای با کینتیک درجهی صفر قبلا براساس مدل اسکینر-لارکین بررسی و شبیهسازی شده است. بر این اساس، برای آنکه TTI قبل از تولید توکسین منقضی گردد، باید منحنی آرنیوس TTI (در دستگاه مختصات lnk برحسب 1/T) در همهی دماها بالاتر از منحنی اسکینر-لارکین- آرنیوس درجهی صفر (SLA0) قرار گیرد. اما با توجه به اینکه اکثر TTIها (همانند دیگر فرآیندهای طبیعی) دارای رفتار درجهی یک میباشند، مدل SLA0 نمیتواند توصیف دقیقی از عملکرد آنها ارائه دهد. هدف این تحقیق توسعه مدلی به منظور تعیین کارایی همهی انواع TTIها برای موادغذایی مستعد رشد کلستریدیوم بوتولینوم، بخصوص غذاهای دریایی بستهبندی شده با اکسیژن کاهش یافته میباشد. در این مقاله، با معرفی دسته منحنیهای اسکینر-لارکین-آرنیوس درجهی یک (SLA1)، مدل اسکینر-لارکین برای TTIهای با کینتیک درجهی یک توسعه داده شده و با مدل درجهی صفر مقایسه گردیده است. در ادامه، نشان میدهیم که دسته منحنیهای SLA1 شامل منحنی SLA0 نیز بوده و قادر به توصیف رفتار TTIهای درجهی صفر و یک به صورت همزمان میباشد. بررسی عملکرد TTIهای با رفتار درجهی صفر و درجهی یک و مقایسه آنها بیانگر این حقیقت است که مدل SLA0 قادر به توصیف رفتار TTIهای درجهی یک نبوده و نتایج حاصل از آن در مواقعی سختگیرانه و گاهی خوشبینانه میباشد. مدل پیشنهادی امکان استفاده از همهی انواع برچسبهای TTI را برای بستهبندی غذاهای دریایی فرآهم میآورد. | ||
| Keywords | ||
| کلید واژگان: شناساگرهای زمان-دما; غذاهای دریایی; بستهبندی با اکسیژن کاهش یافته; بوتولیسم | ||
|
Statistics Article View: 170 PDF Download: 101 |
||
| Number of Journals | 45 |
| Number of Issues | 2,160 |
| Number of Articles | 24,572 |
| Article View | 19,813,146 |
| PDF Download | 16,005,845 |