ترکیب اسیدهای چرب برخی از ژنوتیپ های انتخابی گردو Juglans regia L.) ) در استان مرکزی | ||
| مجله علوم و صنایع غذایی ایران | ||
| Article 4, Volume 7, Issue 24, 1389, Pages 31-37 PDF (126.68 K) | ||
| Abstract | ||
| چکیده تعداد 70 ژنوتیپ گردو (Juglans regia L.)در 4 منطقه از استان مرکزی به خاطر باردهی منظم و عملکرد بالا انتخاب شدند و در طی سال 1386 چندین خصوصیت پومولوژیکی آنها مورد ارزیابی قرار گرفت. از میان 70 ژنوتیپ انتخاب شده، تعداد 12 ژنوتیپ برتر برای ارزیابی بیشتر به منظور بررسی وضعیت روغن مغز و اسیدهای چرب انتخاب شدند. در این ژنوتیپها وضعیت اسیدهای چرب در سه نمونه روغن مغز توسط آنالیز با دستگاه کروماتوگرافی گازی بررسی گردید. درژنوتیپهای مورد ارزیابی میزان روغن، بین0/51 تا 0/73 درصد متغیر بود. وضعیت اسید های چرب پالمتیک اسید، استئاریک اسید، اولئیک اسید، لینولئیک اسید و لینولنیک اسید به میزان زیادی میان ژنوتیپها متغیر بود. نتایج نشان داد که اسید پالمتیک (09/6-12/8 درصد) و اسید استئاریک (19/2-0/4 درصد) به ترتیب بیشترین میزان اسید چرب اشباع را تشکیل میدادند. اولئیک اسید تنها اسید چرب غیر اشباع حاوی یک پیوند مضاعف بود و میزان آن20 الی 43 درصد کل اسیدهای چرب متغیر بود. لینولئیک اسید (39/37 الی 95/58) بیشترین درصد اسیدهای چرب راتشکیل میداد. میزان اسیدهای چرب غیر اشباع بیش از 85 درصد کل اسید های چرب روغن گردو بود، در حالیکه حداکثر مقدار اسیدهای چرب اشباع 36/12 درصد بود. چنین به نظر میرسد که تفاوت در درصد روغن و ترکیب اسیدهای چرب به علت تنوع ژنتیکی و شرایط اکولوژیکی و محل کشت ژنوتیپهای مورد مطالعه میباشد. نتایج نشان داد که مغز میوه ژنوتیپهای MS69, MS68, MS10 وMS70 به دلیل داشتن درصد بالاتر اسیدهای چرب لینولئیک و لینولنیک دارای کیفیت غذایی بالاتری از ژنوتیپهایMS43, MS27, MS23, MS15 MS12, MS11 ، MS52و MS54میباشند. | ||
| Keywords | ||
| کلید واژگان: گردو; روغن; اسیدهای چرب | ||
|
Statistics Article View: 150 PDF Download: 72 |
||
| Number of Journals | 45 |
| Number of Issues | 2,171 |
| Number of Articles | 24,674 |
| Article View | 24,460,694 |
| PDF Download | 17,559,827 |