استخراج گلوکزآمینگلیکان از مخلوط زائدات سر و استخوان ستون فقرات حاصل از فرآوری ماهی قزلآلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss) با روش انحلال قلیایی | ||
| علوم و فنون شیلات | ||
| Article 1, Volume 14, Issue 1 - Serial Number 49, 1403, Pages 1-12 PDF (1.89 M) | ||
| Document Type: پژوهشی اصیل | ||
| DOI: 10.48311/jfst.2025.21495 | ||
| Authors | ||
| شهاب نقدی1; مسعود رضائی* 2; مهدی طبرسا3; مهدی عبدالهی4 | ||
| 1گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی و علوم دریایی، دانشگاه تربیت مدرس | ||
| 2استاد گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی و علوم دریایی، دانشگاه تربیت مدرس | ||
| 3دانشیار گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی و علوم دریایی، دانشگاه تربیت مدرس | ||
| 4گروه زیست شناسی و بیولوژی، دانشکده علوم غذایی و تغذیه، دانشگاه چالمرز | ||
| Abstract | ||
| در چند دهه اخیر صنعت پرورش آبزیان روند روبه رشدی را تجربه میکند. در این راستا ماهی قزلآلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss) بعنوان یکی از گونههای محبوب و پر طرفدار در جهان و ایران شناخته شده است که ایران با تولید سالانه حدود ۲۳۷۷۱۰ هزار تن رتبه اول تولید این ماهی را در جهان دارد. پس از فرآوری این ماهی حدود 30% آن بعنوان باقیماندههای حاصل از فرآوری در نظر گرفته میشود که شامل سر، استخوان، امعاء و احشاء و... است. در مطالعه حاضر از مخلوط زائدات چرخ شده سر و استخوان این ماهی برای استخراج گلوکزآمین گلیکان با روش انحلال قلیایی استفاده شد. نتایج نشان داد مقدار بازده استخراج، محتوای کربوهیدرات، سولفات، یورونیک اسید و پروتئین نمونه گلوکزآمینگلیکان استخراج شده به ترتیب 14/0 ± 96/1، 66/3 ± 67/59، 38/0 ± 19/10، 20/0 ± 76/7 و 43/1 ± 23/11 درصد بود. همچنین آنالیز طیف سنجی مادون قرمز (FTIR) نمونه بدست آمده حاکی از حضور پیکهای گسترده در ناحیه بین 3200 تا cm -1 3600 و ناحیه ی 2700 تا cm -1 3000 مربوط به گروه عاملی –OH و باند کششی C-H و باند خمشی سولفات S=O در ناحیهی cm -1 1245 بود. بعلاوه باند کششی گروه عاملی COO- که مربوط به حضور یورونیک اسید در نمونه استخراج شده در ناحیه ناحیهی 1480 تا cm -1 1640 مشاهده گردید. همچنین پیکهای ظاهر شده در ناحیهی 1385 و cm -11450 مربوط به باند کششی O-C=O و ارتعاش کششی –CO در گروه COOH بود. | ||
| Keywords | ||
| گلوکزآمین گلیکان; ضایعات آبزیان; Oncorhynchus mykiss; انحلال قلیایی; خواص ضد اکسیدانی | ||
| References | ||
|
| ||
|
Statistics Article View: 141 PDF Download: 75 |
||
| Number of Journals | 45 |
| Number of Issues | 2,160 |
| Number of Articles | 24,572 |
| Article View | 19,863,437 |
| PDF Download | 16,046,553 |