بررسی خواص ضداکسیدانی و ضدمیکروبی عصاره اتانولی گیاه آب تره بر ماندگاری فیله ماهی قزلآلای رنگینکمان (Oncorhynchus mykiss) در دمای یخچال | ||
| علوم و فنون شیلات | ||
| Article 2, Volume 11, Issue 2 - Serial Number 38, 1401, Pages 123-136 PDF (1.86 M) | ||
| Document Type: پژوهشی اصیل | ||
| Authors | ||
| تارا زارعی; مسعود رضائی* ; نادر بهرامی فر | ||
| دانشگاه تربیت مدرس | ||
| Abstract | ||
| عصارههای گیاهی را میتوان علاوهبر اثرات سلامتی، بهعنوان نگهدارندههای طبیعی با خاصیت ضداکسیدانی و ضدمیکروبی در صنایع غذایی استفاده کرد. در این مطالعه اثر آنتی اکسیدانی و ضد میکروبی عصاره اتانولی آبتره بر کیفیت شیمیایی و میکروبی فیله ماهی قزل آلا در دمای یخچال بهمدت 12 روز مورد بررسی قرار گرفت. عصاره گیاه آب تره پس از خشک کردن برگ در دمای محیط و تاریکی توسط حلالهای 45، 65، 75 و 96 درصد اتانولی به مدت 24 ساعت در 65 درجه سانتیگراد استخراج شد. نتایج حاصل نشاندهنده اختلاف معنیدار در میزان بازدهی و محتوای فنولی عصارهها بود (05/ 0 P≤)، بهطوریکه در غلظت 1/0 میلیگرم بر میلیلیتر عصاره 65 درصد با بازدهی استخراج 20 درصد بالاترین میزان فنول کل (46/2 ± 60/88 درصد) و DPPH (0 ± 73/84 درصد) وABTS (06/0 ± 83/83 درصد) بود. همچنین میزان مهار رشد باکتریهای بیماریزا لیستریا مونوسایتوژنز، اشریشیا کلای، استافیلا کوکوس اورئوس و سالمونلا انتریتیدیس نیز در عصاره 65 درصد اتانولی دارای اختلاف معنیدار با سایر عصارهها بود (05/ 0 P≤). نمونههای فیله ماهی قزلآلا در عصاره 65 درصد اتانولی میزان کمتری از شاخصهای TVB-N، PV و TBA را در مقایسه با تیمار شاهد طی دوره نگهداری به نمایش گذاشت (05/0 P≤). همچنین در شاخص باکتریایی میزان باکتری کل و سرماگرا تیمار حاوی عصاره تا روز دوازدهم به بیشینه حد مجاز (cfu/g-1106) نرسیده بود که نشاندهنده اثر بخشی عصاره بر افزایش ماندگاری فیله ماهی قزلآلا نسبت به شاهد است. | ||
| Keywords | ||
| نگهدارندههای طبیعی; عصاره آبتره; فیله ماهی قزلآلا; تغییرات شیمیایی و میکروبی | ||
| References | ||
|
| ||
|
Statistics Article View: 302 PDF Download: 100 |
||
| Number of Journals | 45 |
| Number of Issues | 2,171 |
| Number of Articles | 24,674 |
| Article View | 24,436,958 |
| PDF Download | 17,551,615 |