اثر آویشنشیرازی (Zataria multiflora Boiss) پرتو دیده با دز متوسط اشعه گاما بر ماندگاری فیله ماهی قزلآلا رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss) حاوی پوشش فعال بر پایه کازئینات سدیم | ||
| مجله علوم و صنایع غذایی ایران | ||
| Article 3, Volume 18, Issue 116, 1400, Pages 29-37 PDF (442.6 K) | ||
| DOI: 10.52547/fsct.18.116.29 | ||
| Authors | ||
| ستاره پهلوان زاده1; داریوش خادمی شورمستی* 2 | ||
| 1گروه کشاورزی، واحد سوادکوه، دانشگاه آزاد اسلامی، سوادکوه، ایران | ||
| 2گروه کشاورزی، واحد سوادکوه، دانشگاه آزاد اسلامی، سوادکوه ایران | ||
| Abstract | ||
| بهمنظور بررسی تأثیر پرتودهی با دز متوسط اشعه گاما (دز 10 کیلوگری) بر خصوصیات ضداکسیدانی و ضدباکتریایی آویشن شیرازی، پوشش خوراکی فعال حاوی عصاره آویشن شیرازی (5/1 %) معمولی و پرتودیده بر پایه کازئینات سدیم (8 %) تهیه و ماندگاری فیله ماهی قزلآلای رنگین کمان پوشش داده شده در آزمایشی با 4 تیمار فیلههای فاقد پوشش (شاهد:C )، فیلههای حاوی پوشش کازئینات سدیم (تیمار1: T1) و فیلههای دارای پوشش حاوی عصاره آویشن شیرازی معمولی (تیمار2: T2) و پرتودیده (تیمار3: T3) بر پایه کازئینات سدیم و 4 تکرار، طی دوره نگهداری 10 روزه در دمای 4 درجه سانتیگراد بررسی شد. آزمایشات شیمیایی (TVN, TBA, PV) و میکروبی (هوازی مزوفیل و سرماگرا) در روزهای صفر، 3، 6 و 10 اندازهگیری شد. نتایج نشان داد؛ پرتودهی آویشن شیرازی با دز متوسط اشعه گاما، با وجود اثرات مثبت، موجب تغییرات معنیدار بر خواص ضداکسیدانی و ضدباکتریایی آن نشد. اما در انتهای دوره نگهداری، کمترین مقادیر TBA (mg MDA/Kg 23/0±23/3)، TVN (mg/100g 12/1±23/25) و باکتریهای سرماگرا (log cfu/g 13/0±00/5) در فیلههای حاوی پوشش فعال کازئینات سدیم و عصاره پرتودیده آویشن شیرازی دیده شد (p<0.05). بنابراین میتوان از عصاره آویشن شیرازی به صورت معمولی یا پرتودیده در پوشش فعال کازئینات سدیم، جهت افزایش ماندگاری و کیفیت فیله ماهی قزلآلای رنگین کمان در دمای یخچال حداقل به مدت 10 روز استفاده کرد. | ||
| Keywords | ||
| آویشن شیرازی; اشعه گاما; پرتودهی; کازئینات سدیم; ماندگاری | ||
| References | ||
|
| ||
|
Statistics Article View: 162 PDF Download: 72 |
||
| Number of Journals | 45 |
| Number of Issues | 2,154 |
| Number of Articles | 24,478 |
| Article View | 10,444,353 |
| PDF Download | 5,927,513 |