۷۶ نتیجه برای مشارکت
دوره ۱، شماره ۲ - ( ۱۰-۱۳۸۸ )
چکیده
هویت جامعهای ابزاری است برای تفکیک ملتی از ملت دیگر، با تکیه بر آگاهی مشترک حول مفهوم یا مفاهیم تعریفشدۀ جمعی. احساس قوی هویت میتواند بهعنوان جنبهای از سرمایۀ اجتماعی درک شود. بهعلاوه، سرمایۀ اجتماعی بهطور عام و هویت جامعهای بهطور خاص، محصول روابط اجتماعی محسوسی هستند که افراد جامعه آن را درک میکنند و تأثیرات متقابل زیادی بر یکدیگر میتوانند داشته باشند. با توجه به این تأثیرات متقابل، هدف تحقیق حاضر، بررسی و شناسایی نوع رابطۀ هویت و سرمایۀ اجتماعی و همچنین تعیین مکانیسمهای بینابینی است. برای این منظور، با استفاده از دادههای پیمایش ارزشهای جهانی و با توجه به تعریف علمی متغیرها براساس دادهها و معرفهای در اختیار، به بررسی رابطۀ مورد نظر در میان هفتاد کشور پرداخته شده است. برای تحلیل دادهها از رگرسیون لوجستیک استفاده شده است. یافتهها نشان میدهد بین هویت جامعهای و سرمایۀ اجتماعی ارتباطی مثبت، متقابل و معنادار وجود دارد.
دوره ۱، شماره ۲ - ( ۱۰-۱۳۸۸ )
چکیده
اعتماد اجتماعی به این معناست که بیشتر مردم در زندگی اجتماعی خود به یکدیگر اعتماد داشته باشند. گستره و شعاع این اعتماد صورت ثابتی ندارد و به دو شکل اعتماد خاصگرایانه و عامگرایانه است. در این مقاله پس از طرح مسئله، ابعاد مفهومی و نظری اعتماد، و شعاع و گسترۀ اعتماد اجتماعی بررسی شده است. در ادامه، با توجه به متغیرهای مشارکت عینی، اعتماد تعمیمیافته، بدهبستان اجتماعی، احساس امنیت و خوشبینی -که مدل مفهومی و تجربی این مقاله را تشکیل میدهند- به تبیین تجربی موضوع پرداخته شده است. جامعۀ آماری این مقاله را ساکنان هجدهسال به بالای شهر کاشان تشکیل میدهند که پس از انتخاب نمونهای از این جامعه، به روش پیمایشی و استفاده از پرسشنامه دادههای موردنیاز جمعآوری و مورد تحلیل آماری قرار گرفتهاند. نتایج این بررسی نشان میدهد گستره و شعاع اعتماد در شهر کاشان در سطح متوسط قرار دارد و بین متغیرهای مستقل مدل مفهومی با متغیر وابسته رابطۀ معناداری وجود دارد و متغیرهای واردشده در معادله از توان پیشبینیپذیری خوبی برخوردارند که نشان میدهد با تقویت آنها میتوان به بسط گستره و شعاع اعتماد کمک کرد.
فریناز مقتدری،
دوره ۱، شماره ۲ - ( ۶-۱۳۹۹ )
چکیده
با مروری بر مطالعات گذشته و بررسی وضعیت موجود شهرها و نوع اثر فنآوریهای نوین بر شهرهای پیشرفته، میتوان رد پای تولد نسل جدید از شهرهای هوشمند را در ادبیات علمی و حرفهای جهان مشاهده کرد. پیشرفت فنآوری و ظهور امکانات جدید برآمده از آن، منجر به تولد مفاهیم نوینی در مفهوم شهر هوشمند و در نتیجه تغییر فرآیند طراحی و برنامهریزی برای شهر هوشمند شده است. لاکن، به واسطه ارتباط مفهومی و ماهیتی مفهوم شهر هوشمند با فنآوری و دستاوردهای آن، میتوان بیان نمود که مفهوم شهر هوشمند، در طول زمان تغییر کرده و واجد ماهیتی پویا است و همگام شدن با این تغییرات در فرایند شهرسازی ضروری است.
بدین مبنا، نوع و رویکرد به طراحی و برنامهریزی شهر هوشمند در طول زمان دستخوش تغییرات بنیادی شده و شهر هوشمند نوین با رویکردی متفاوت به تبیین هوشمندی در شهر و شهر مشارکتی بدل شدهاست. بدون شک این تعریف جدید از شهر هوشمند، اثرات قابل توجهی در فرم و فرآیند طراحی شهری خواهد داشت. در این نوشتار مفهوم شهر هوشمند از بررسی و ارزیابی مفاهیم متاخر مطرح شده از شهر هوشمند در تعامل با نتایج بدست آمده از ارزیابی طرحهای شهری برای شهرهای هوشمند، برگرفته شده است. بر این اساس، ضمن شناسایی و بررسی مفاهیم نوین مرتبط و اثرگذار، مفهومی نوین از شهر هوشمند از دو منظر تجربی و مفهومی معرفی و فرآیند د گردیسی محیطهای شهری به سمت تسری هوشمندی همهجانبه ارائه شده است تا راهگشا و مبنای طراحیها و مطالعات برای دگردیسی شهرهای ایران به شهرهای هوشمند باشد.
دوره ۱، شماره ۲ - ( ۶-۱۳۹۹ )
چکیده
تاکید بر ارائه تجارب آموزشی معتبر و فراگیر به دانش آموزان در بسیاری از سیستمهای آموزشی به عنوان ضرورتی در جهت رشد حرکتی، اجتماعی و روانی توصیه شده است. علیرغم تمرکز مطالعات اخیر بر روی آمادهسازی معلمان تربیت بدنی برای ورود به این حرفه، توجه کمی به معلمان مبتدی و اینکه چگونه این معلمان میتوانند تجارب غنی تربیت بدنی را ارتقا دهند، شده است. بنابراین، این مطالعه به دنبال درک این موضوع است که چگونه یک معلم تربیت بدنی مبتدی میتواند مدل یادگیری مشارکتی را پیادهسازی کند و مسئولیت فرآیندهای یاددهی-یادگیری را با دانشآموزان به اشتراک گذارد. شرکت کنندگان شامل ۷۷ معلم تربیت بدنی کم سابقه و تازه کار دورهی متوسطهی اول در خراسان رضوی (قوچان، تایباد، مشهد) بودند که با استفاده از پرسشنامهی محقق ساخته نظرات آنها دریافت شد. جهت تحلیل یافتهها از آمونهای تی تکنمونهای و رگرسیون استفاده گردید. نتایج نشان داد که شاخصهای یادگیری مشارکتی، فعال بودن در کلاس، تجربهی معلمان، استعداد تشخیص داده شده، تعامل با دیگر دانشآموزان و تبعیت از تصمیمات مدیر و معلم بر مهارت دانشآموزان تاثیر معنیدار دارد.
هادی پندار، حانیه خسروی،
دوره ۱، شماره ۳ - ( ۹-۱۳۹۹ )
چکیده
بکارگیری سرمایه اجتماعی در فرایند بهسازی خیابان های واقع در محلات سنتی، مستلزم شناخت فرآیند های شکل دهنده به سکانس ها در طول زمان است. هدف پژوهش حاضر معرفی چارچوبی جهت به کارگیری سرمایه های اجتماعی در بهسازی محیطی و نگهداری مسئولانه سکانس های مرتبط با محلات در خیابان است. پرسش پژوهش آن است که چگونه می توان نقش امروزین خیابان به عنوان عنصر جداکننده محلات را به عنصر پیوند دهنده ی آن ها تبدیل نمود؟ پژوهش حاضر به روش توصیفی- تحلیلی در ۳ فاز ۱- تبیین چارچوب مفهومی مرتبط جهت ورود به بستر پژوهش ۲- تحلیل و بحث در خصوص یافته های عینی و ذهنی و ۳_ رتبه بندی راهبردهای مشارکت موثر و تحلیل کیفی داده ها را به انجام رساند. ابزار سنجش، پرسشنامه نیمه ساختار یافته و استفاده از آمار توصیفی و استنباطی با استفاده از نرم افزار SPSS در راستای سنجش معیارها و پاسخگویی به پرسش ها بوده است. بستر پژوهش خیابان امام خمینی و محلات مجاور آن می باشد. بر اساس جمعیت جامعه آماری پژوهش، حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران ۳۷۸ نفر محاسبه شد. شاخص های پژوهش، دعوت کنندگی، تظاهر شخصیت محله در لبه خیابان، شفافیت و عمق بخشی به لبه خیابان و احساس تعلق و رفتارهای مسئولانه محیطی می باشند. بر اساس نتایج پژوهش گویه های مرتبط با طراحی ورودی های همخوان با هویت تاریخی محلات و تداوم فعالیت های تفریحی و گردشگری در لبه و بافت درونی محلات، در جهت هویت بخشی به سکانس های خیابان از اهمیت بالاتری برخوردارند.
دوره ۱، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۳۹۸ )
چکیده
از سده ۱۷ میلادی به این سو، برگزاری انتخابات سازوکار معمول برای تحقق دموکراسی نیابتی بوده است. انتخابات یک فرآیند تصمیمگیری رسمی است که طی آن مردم یا بخشی از مردم برای اداره امور عمومی خود شخص یا اشخاصی را برای مقامی رسمی بهمدت معلوم با ریختن رای به صندوقهای انتخاباتی بر میگزینند. در حوزه انتخابیه شهرستان فیروزآباد، جستار زادبوم شهری در همه ادوار بر انتخاب کاندید مورد نظر تاثیرگذار بوده است. این مقاله بهدنبال بررسی چگونگی مشارکت مردم شهرستان فیروزآباد در دهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی از دیدگاه جستار زادبوم شهری در پهنه سرزمینی ایران است، تا نشان دهد که الگوی فضایی مشارکت مردم در انتخابات مجلس شورای اسلامی چگونه بوده است. مطالعه حاضر با استفاده از نتایج تفصیلی انتخابات و توابع آمار مکانی به بیان الگوی فضایی تمایل شهروندان شهرستان فیروزآباد به هر یک از نامزدهای حاضر در انتخابات پرداخته است. نتایج نشان میدهد که الگوی فضایی آرا، بیانگر تاثیر جستار زادبوم شهری بر انتخاب کاندیدای مورد نظر در این حوزه انتخابیه بوده است.
دوره ۱، شماره ۴ - ( ۱۲-۱۳۹۹ )
چکیده
یکی از دغدغهها و یا به نوعی مشکلات بیماران خاص (بیماران تالاسمی، دیالیز، ام اس، دیابت نوع ۱ و ... ) اعتماد به نفسِ حضور در بین اجتماع و کنشهای اجتماعی است. بسیاری از این بیماران بسته به نوع بیماریشان و تاثیراتی که در روحیه و ظاهر آنها داشته است، از حضور و فعالیت در جمع هراس دارند و یا به نحوی از اینکه دیگران از بیماری آنها آگاهی یابند گریزانند. در این بین، اینگونه مشکلات در بین بیماران خاصی که در سنین دانشآموزی هستند به مراتب بیشتر و به گونهای نمایانتر خود را نشان داده است. دانشآموزان در سنین نوجوانی و اوایل جوانی قرار دارند که از لحاظ روحی و روانی سنین حساس و شکنندهای میباشند، این مهم در میان افراد مبتلا به بیماریهای خاص شرایطی بسیار حساستر است و نیازمند توجه بیشتر از سوی خانواده، معلمان و جامعه همسالان دارد. اجتماعی شدن این قشر یک فرایند و ضرورت بسیار مهم میباشد که مقولهای فرایندیست و نیازمند زمان است تا پایههای فرهنگی قدرتمندی را برای حضور و فعالیتهای اجتماعی این قشر سبب گردد. ورزش و فعالیتهای جسمانی از دیرباز به عنوان مقولهای شناخته شده است که موجب کنشهای مفید و سازندهای در افراد جوامع مختلف، از گروه همسالان تا خانواده و اجتماع بزرگتر، میگردد و خود به شکل مستقل شرایط روحی_روانی و جسمانی افراد را به سطوح بالاتر، همراه با انرژی بیشتر، سوق میدهد که قشر بیماران خاص بیشتر از هر چیزی به آن نیازمند هستند.
دوره ۲، شماره ۱ - ( ۱-۱۴۰۴ )
چکیده
در عصر جدید تعاملات استراتژیک بین چین و آفریقا، تاثیر کشور چین بر آفریقا به شدت گسترش یافته است. چین با ارائه پیشنهادهای اقتصادی و عملیاتی به آفریقایی ها این امکان را فراهم کرده است تا از فرصتهای تجاری و توسعهای در آفریقا بهره مند گردد. در عین حال این روابط استراتژیک با چالشها و انتقاداتی مواجه بوده و نگرانی هایی مبنی بر برقراری یک رابطه بیتعادل بین دو طرف وجود دارد. سوال اصلی که مطرح می شود آن است که سیاست چین در آفریقا در جهت انباشت قدرت چین یا در جهت بهبود روند توسعه در آفریقا میباشد؟ فرضیهای که مطرح میشود آن است که چین در آفریقا با ارائه سرمایه گذاریهای قابل توجه در زمینههای اقتصادی، عمرانی و زیرساختی، علیرغم آن که عمدتاً قدرت و تاثیر خود را گسترش داده و نقش بزرگی در این منطقه و در جهت انباشت قدرت خود ایفا میکند، بهبود روند توسعه و رشد اقتصادی در برخی از کشورهای آفریقایی را نیز تقویت کرده است. برای این نوشتار از منابع کتابخانهای و مقالهها بهره برده شده است و مقاله حاضر با استفاده از روش کیفی و با رویکردی تحلیلی- توصیفی مبتنی بر نظریه نئورئالیسم، به دنبال بررسی روند روابط چین و آفریقا است و یافته پژوهش آن است که گسترش روابط چین و آفریقا نقاط مثبت و منفی ای بر روی روند توسعه در آفریقا داشته است.
دوره ۲، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۳۸۹ )
چکیده
رابطه دینداری و رفتار انتخاباتی به عنوان سؤال اصلی این تحقیق، پس از مشاهده نتایج متناقض برخی تحقیقات در این باره مطرح شد. در این تحقیق اثر میزان دینداری بر رفتار انتخاباتی در دو سطح گرایش و مشارکت تحلیل شده است. براساس مروری بر پیشینه نظری و تجربی تحقیق، دو فرضیه مطرح شده که فشرده آن ها بدین شرح است: دینداری قوی به مشارکت بیشتر و رأی دادن به اصول گرایان منجر می¬شود و دینداری ضعیف به مشارکت کمتر و رأی دادن به اصلاح طلبان می انجامد. روش تحقیق، پیمایش و ابزار گردآوری داده ها، پرسش نامه است. جمعیت تحقیق، دانشجویان دانشگاه تربیت مدرس است و از میان آن ها ۳۷۶ نفر به روش نمونه گیری غیرتصادفی به عنوان نمونه آماری تحقیق انتخاب شده اند.
در تجزیه و تحلیل داده¬ها از آمار توصیفی همچون میانگین و جدول های توزیع فراوانی و نیز روش های تحلیلی مانند آزمون تی، تحلیل رگرسیون خطی و لجستیک استفاده شده است. نتایج تحقیق هر دو فرضیه را تأیید می کند. میزان دینداری اثر معناداری بر رفتار انتخاباتی (گرایش رأی دهی و میزان مشارکت افراد در انتخابات) دارد؛ به این صورت که میزان دینداری بیشتر به رأی دادن به اصول گرایان و مشارکت بالاتر در انتخابات منجر می شود و دینداری کمتر نیز موجب رأی دادن به اصلاح طلبان و مشارکت کمتر در انتخابات می شود.
.
دوره ۲، شماره ۷ - ( ۹-۱۴۰۰ )
چکیده
داوطلبان کاملترین منبع انسانی یک سازمان برای برگزاری یک رویداد ورزشی موفق هستند. حفظ نیروی کار داوطلب و ایجاد انگیزه برای قصد ادامه فعالیت داوطلب از مهمترین وظایف مدیران رویدادهای ورزشی است. لذا هدف از این مطالعه بررسی تاثیر انواع مشارکت داوطلبان چهاردهمین المپیاد ورزشی دانشجویان کشور بر نیات رفتاری آنها میباشد. بدین منظور، به صورت غیرتصادفی ۱۵۷ نفر از داوطلبان حاضر در چهاردهمین دوره المپیاد ورزشی دانشجویان کشور به عنوان نمونه تحقیق انتخاب شدند. برای جمعآوری دادههای تحقیق از پرسشنامه مشارکت رویداد زیکوسکی (۱۹۹۴)، مقیاس مشارکت اجتماعی دورتی (۲۰۰۹) و مقیاس تعدیلشده نیات رفتاری زیتسمال و همکاران (۱۹۹۶) استفاده شد برای آزمون فرضیهها از مدلسازی معادلات ساختاری با استفاده از نرمافزار آموس۲۲ استفاده شد نتایج نشان داد که مدل اندازهگیری مناسب میباشد یعنی سازگاری درونی، روایی همگرا و روایی واگرا همه متغیرهای تحقیق تایید شدند و در نتایج مدل ساختاری شاخص ضریب تعیین متغیر نیات رفتاری برابر با ۴۴/۰ بود همچنین مدل ساختاری نشان داد مشارکت اجتماعی و مشارکت رویداد با همدیگر همبستگی متوسط و مثبتی (۴۰/۰) داشتند و مشارکت اجتماعی و مشارکت رویداد به ترتیب با ضرایب مسیر ۴۵/۰ و ۳۴/۰ بر نیات رفتاری تاثیر داشتند بنابراین میتوان نتیجه گرفت درک جنبههای روانی و رفتاری داوطلبان مانند انواع مشارکت به سازمانهای ورزشی در فعالیتهای جذب داوطلبان کمک میکند و از این طریق میتوانند رفتارهای مشارکت مجدد داوطلبان در آینده را به حداکثر برسانند.
دوره ۲، شماره ۸ - ( ۱۲-۱۴۰۰ )
چکیده
هدف از تحقیق حاضر شناسایی و بررسی عوامل مؤثر بر مشارکت زنان در فعالیت کوهپیمایی در رشتهکوه بینالود بود. روش تحقیق حاضر توصیفی و پیمایشی بود. جامعۀ آماری این تحقیق شامل ۱۵۰ نفر از زنانی بود که در گروههای کوهپیمایی شهرستان نیشابور عضویت داشتند. ابزار اندازهگیری پژوهش، پرسشنامۀ محقق ساختهای بود که روایی صوری و محتوایی آن توسط دوازده نفر از متخصصان مدیریت ورزشی مورد تأیید قرار گرفت. ضریب آلفای کرونباخ پرسشنامه ۸۴/۰ محاسبه شد. در این پرسشنامه عوامل مؤثر بر مشارکت بیشتر زنان در فعالیتهای کوهپیمایی در قالب سه شاخص شامل عوامل شخصی ـ خانوادگی، اجتماعی ـ فرهنگی و مدیریتی دستهبندی شدند. براساس یافتههای تحقق از میان شاخصهای موردبررسی در مشارکت بانوان در فعالیتهای کوهپیمایی به ترتیب مهمترین عوامل شخصی و خانوادگی، سپس اجتماعی ـ فرهنگی و عوامل مدیریتی بهدست آمده است. همچنین بین عوامل مؤثر بر مشارکت زنان در فعالیتهای کوهپیمایی رشتهکوههای بینالود براساس سن و تحصیلات تحقیق تفاوت معنیداری وجود دارد، اما براساس وضعیت تأهل و اشتغال تفاوت معنیدار نبود.
دوره ۳، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۹۲ )
چکیده
موفقیت سازمانها و شرکتها تا حدود زیادی به نوآوری، مدیریت ایدهها و پیشنهادهای کارکنان ارتباط دارد. کاربردپذیری بهعنوان معیاری کلیدی در ارزیابی نظامهای سازمانی و منابع انسانی میتواند به مدیریت سازمانها و دستیابی به عملکرد بهتر کمک فراوان نماید. این مقاله چارچوبی برای ارزیابی نظامهای مدیریت ایده و پیشنهادها براساس کاربردپذیری در چهار نظام پیشنهادی ارائه داده است. این چهارچوب بهصورت توصیفی – تحلیلی در سال ۱۳۹۲ چهار نوع سیستم پیشنهادی در شرکت گاز استان لرستان مورد مطالعه قرار گرفت. این ارزیابی نشان داد که قابلاستفادهترین نظامهای پیشنهادها بالاترین نرخ مشارکت را دارند و کم استفادهترین آنها کمترین پیشنهادها را از سوی افراد جذب میکنند.
دوره ۳، شماره ۲ - ( ۷-۱۳۹۲ )
چکیده
استفاده از رویکرد "معماری جمعی" و یا روش های مشارکتی معنادار همواره مورد بحث بوده و نکات مثبت و منفی آن موافقان و مخالفان خود را به همراه داشته است. تجارب عملی استفاده از روشهای مشارکتی نشان می دهد، مسکن (مجموعه های مسکونی) بستر مناسبی برای استفاده از روشهای مشارکتی در معماری هستند تا از طریق فهم و درک صحیح الگوهای رفتاری ساکنان بتوان به ارتقاء کیفیت محیط مصنوع و در نهایت بالا بردن میزان احساس جمعی و توسعه افراد بهره جست. در قرن بیستم توجه به استفاده از روشهای مشارکتی که بتواند محیطی پاسخگو را بوجود آورد در سه دوره قابل بازشناسی است: دوره اول در فاصله پس از جنگ های جهانی تا جنبش های مدنی ۱۹۶۹ صورت می گیرد که در این دوران بیشتر روش تجربی مشارکتی قابل مشاهده است ، دوره دوم در فاصله سالهای ۱۹۷۰ تا ۱۹۸۵ است که مباحث نظری مشارکتی در عمل و توسط معماران برجسته مورد استفاده قرار می گیرد و دوره سوم بعد از ۱۹۸۵ به تعیین و تفکیک نقش معمار و کاربر و دیگر افراد دخیل در فرآیند طراحی مشارکتی می پردازد و تاکید آن بر الگوهای رفتاری و درک آن می باشد. در نهایت استفاده از روشهای صحیح مشارکتی در معماری می تواند نتایج موثری در راستای اعتلای زندگی ساکنان به همراه داشته باشد در حالیکه اگر از روشهای صحیح و در مکان مناسب به کار گرفته نشود می تواند نتایج معکوس داشته باشد.
رضا اکبری، محسن رفیعیان، حسین امیرعضدی،
دوره ۳، شماره ۳ - ( ۷-۱۴۰۱ )
چکیده
بیان مسئله: الگوی گفتمان طراحی مشارکت محور در دنیا بهعنوان راه حلی برای بازطراحی بافتهای شهری مطرح میشود. تخریبهای گسترده در بافتهای تاریخی ایران به علت عدم پیاده سازی گفتمان طراحی شهری است.
هدف: این پژوهش به کشف الگوی گفتمانسازی در طراحی مشارکتمحور با رویکرد آموزش شهروندی در بافت تاریخی کازرون میپردازد.
روش: رویکرد پژوهش کیفی و با دسته بندی خوشه های جامعه مشارکت کننده و نمونه گیری گلوله برفی در ۳ دسته باز، محوری و گزینشی کدگذاری شده، سپس با تکنیک تحلیل محتوا تفسیر شده است.
یافته: مقولات مستخرج از مصاحبه ها در ۷ عامل محوری و در ۲ دلیل گزینشی شامل ناآگاهی ساکنان و مدیریت شهری نادرست قرار گرفت.
نتیجه گیری: با توجه به عوامل مؤثر در ناآگاهی شهروندان (عدم شناخت ویژگیهای بافت، عوامل اجتماعی و اقتصادی) طراح شهری بهعنوان تسهیلگر ابتدا با هدف آگاهی مشارکت کنندگان از بافت تاریخی و ایجاد زمینه مشارکت محوری به آموزش شهروندی پرداخته سپس با آموزش مقدماتی طراحی شهری به تبدیل نظر به ایده مشارکت کنندگان کمک میکند. سپس ایده ها را تعدیل و به صورت سیاستهای یکپارچه و جامع مدون نموده و به مدیریت شهری برای ابلاغ سیاستهای اجرایی طراحی شهری مشارکت محور و حل مشکلات ناشی از سیاستهای نادرست در زمینه مدیریت شهری، اقتصادی، طراحی و امنیت کمک میکند.
دوره ۳، شماره ۹ - ( ۳-۱۴۰۱ )
چکیده
جامعهشناسی ورزشی به تبیین و شناخت بهتر پدیدۀ ورزش و کارکرد آن میپردازد. پژوهشهای زیادی در حوزۀ جامعهشناسی ورزشی در کشور وجود دارد، اما نگاهی کلی به وضعیت این پژوهشها، یافتهها و رویکردهای کلی آنها نیاز است. این مطالعه با هدف مرور نظاممند تحقیقات جامعهشناسی ورزشی در ایران انجام شده است. روش تحقیق بهلحاظ ماهیت کیفی، از نظر هدف توسعهای و از جنس مطالعات ثانویه با رویکرد مرور نظاممند بوده است. نمونۀ پژوهش شامل مقالههای چاپشده در نشریههای علمی ـ پژوهشی داخل کشور در بازۀ زمانی ۱۳۹۰ تا ۱۴۰۰ به تعداد ۱۹ مورد بود که از بانکهای اطلاعاتNoormags ،Magiran ، SID و Ensani استخراج شده است. نتایج تحقیق نشان داد مطالعات انجامشده به دو مقولۀ کلی کارکرد اجتماعی ورزش در ۲۸ زیرمقوله و مشارکت اجتماعی ورزش نیز در ۱۱۹ زیرمقوله پرداخته شدهاند. زیرمقولههایی مانند نظم اجتماعی، انسجام اجتماعی، پرخاشگری، رفتارهای ناهنجار، رفتارهای اخلاقی، سیاست اجتماعی، اعتماد اجتماعی و هولیگانیسم مورد مشاهده قرار گرفت که همگی را میتوان ذیل یک مقوله کلیتری با نام کارکرد اجتماعی ورزش دستهبندی شد. همچنین، زیرمقولههای مانند نهادینه کردن ورزش همگانی، مشارکت ورزشی زنان مبنی بر هنجارهای جنسیتی، مشارکت ورزشی جانبازان، مشارکت فعالیتهای ورزشی زنان و مردان، پیامدهای اجتماعی مشارکت در ورزشی، مشارکت ورزشی سالمندان، در مقولۀ «مشارکت اجتماعی ورزش» دستهبندی شده است. مهمترین خلأ پژوهشی مشاهدهشده در مطالعات حوزۀ جامعهشناسی ورزش، مربوط به حوزۀ رفتارهای فرهنگی ازجمله رفتارهای فرهنگی تماشاگران مانند شعارها و فعالیتهای تماشاگران در اماکن ورزشی است.
دوره ۳، شماره ۱۱ - ( ۹-۱۴۰۱ )
چکیده
هدف از تحقیق حاضر کاربرد بازاریابی اجتماعی در ارتقا گرایش معلمان به ورزش های همگانی در کشور بود. جامعه آماری تحقیق حاضر را تمامی ادارات کل آموزش و پرورش استانها تشکیل میدادند. با استفاده از روش نمونه گیری چند مرحله ای در مرحله اول به صورت خوشه ای تصادفی و با بهرهمندی از نظر متخصصان تعداد ۱۰ استان از میان ۳۱ استان کشور انتخاب گردید سپس با استفاده از جدول مورگان و به صورت تصادفی ساده تعداد ۴۰۰ پرسشنامه به صورت نسبت جمعیت فرهنگیان هر استان توزیع و سپس تعداد ۳۴۴ پرسشنامه قابل استفاده جمعآوری شد. ابزار گردآوری دادهها پرسشنامه محقق ساختهای بود که روایی و پایایی آن به وسیله اساتید و آزمونهای آماری تایید گردید. پرسشنامه ها از طریق ایمیل و شبکههای مجازی و حضوری توسط نمونه ها تکمیل گردید. نتایج نشان داد که سرمایهگذاری شخصی دارای بیشترین ضریب تاثیر (۹۴/۰) در ارتباط با بازاریابی اجتماعی بود. همچنین از میان مولفههای بازاریابی اجتماعی هزینه مشارکت دارای بیشترین ضریب تاثیر بود (۹۴/۰) پس از این دو ارتباطات بازاریابی اجتماعی با ضریب تاثیر ۹۲۹/۰ و قابلیت دسترسی با ضریب تاثیر ۸۶۹/۰ در مرتبههای بعدی قرار داشتند. ضریب تاثیر بین بازاریابی اجتماعی و فرهنگ مشارکت (۷۷۵/۰) و در ارتباط با مشارکت در ورزش (۴۱۳/۰) گزارش شده است که حاکی از اهمیت فراوان فرهنگ مشارکت است. در نهایت میزان ضریب تاثیر بازاریابی اجتماعی بر مشارکت معلمان در فعالیتهای ورزش همگانی ۵۷۲/۰ بود که میزان ارتباط مثبت و معناداری را گزارش میکند.
دوره ۴، شماره ۱ - ( ۱۰-۱۴۰۰ )
چکیده
مشارکت سیاسی زنان در عرصههای کلان تصمیمگیریهای سیاسی نظیر عرصه قانونگذاری یا نمایندگی مجلس، یکی از مولفههای توسعه سیاسی است. به همین منظور اغلب کشورها به ویژه جمهوری اسلامی ایران در جهت تحکیم و تقویت توسعه سیاسی، به دنبال بالابردن مشارکت زنان در ساختار قدرت و تصمیمگیری سیاسی میباشند. از طرفی از زمان شکل گیری نظام جمهوری اسلامی تا به امروز پراکنش فضایی(جغرافیایی) نمایندگی زنان در مجلس شورای اسلامی به صورت یکدست و برابر نبوده و در برخی از حوزههای انتخابیه، زنان در بیشتر دورهها انتخاب شدهاند اما هنوز در برخی از حوزهها زنی به مجلس راه نیافته است. لذا پرسش این است که عوامل تاثیرگذار بر پراکنش جغرافیایی نمایندگی زنان در مجلس شورای اسلامی کدامند؟ برای پاسخگویی به این پرسش از روش دلفی و تکنیک شانون استفاده گردید و پژوهشگران به وسیله مصاحبه و پرسشنامه، دیدگاههای۱۰ نفر از صاحبنظران در حوزه جغرافیایی انتخابات را جمع آوری نمودند و سپس دادههای بدست آمده از اجماع صاحبنظران با تکنیک شانون مورد بررسی قرار گرفت. یافتهها نشان داد که «حوزه انتخابیه چند عضوی»، «شهرهای بزرگتر»، «مناطقی با جمعیت بالاتر»، «رفاه اقتصادی» و «مناطقی که از نظر آموزشی سطح بالاتری دارند» جز مهمترین عوامل تاثیرگذار بر پراکنش جغرافیایی نمایندگی زنان در مجلس شورای اسلامی میباشند.
دوره ۴، شماره ۲ - ( ۷-۱۳۹۱ )
چکیده
واکاوی رابطه میان روحانیان، در مقام نیروی مهم اجتماعی، با دولت صفوی می تواند ما را از درک بسیطی از رابطه به سوی درک دقیق آن سوق دهد. موضوع این مقاله، مناسبات میان دولت و روحانیان است؛ بنابراین فراز و فرود روابط میان روحانیان و حکومت،شکل های مشارکت آن ها در سیاست و چگونگی تحول آن در دوره صفوی و عوامل مؤثر بر این تحول بازکاوی شده است. مناسبات میان دولت و روحانیان براساس دیدگاه نظری چارلز تیلی به جامعه سیاسی مطالعه شده است.در این پژوهش، روش کتابخانهای به کار رفته است. نتایج نشان می دهد رابطه روحانیان با دستگاه سلطنت به سه شکل عضویت در دستگاه سلطنت،نفوذ در سیاست و کناره گیری از دستگاه سیاسی است و از میان این سه شکل، رابطه غالب عضویت در دستگاه سیاسی است.
دوره ۵، شماره ۱ - ( ۶-۱۳۹۲ )
چکیده
در این تحقیق، تأثیر عوامل اجتماعی و اقتصادی ملموس در دوره های پایانی حکومت قاجار بر وقوع انقلاب مشروطیت بررسی شده است. پرسش پژوهش این است که «آیا نوسازی های اقتصادی و اجتماعیِ اواخر دورۀ حاکمیتِ سلسله قاجار در گسترش آگاهی های سیاسی مردم و وقوع انقلاب مشروطه در ایران تأثیر داشته است؟». نتایج پژوهش حاکی از آن است که ایجاد دگرگونی در نهادهای کهن جامعه و به نمایش گذاشتن مظاهر تجدد و شیوه های جدید زندگی، آرمان های تازه ای را در میان طبقات مختلف اجتماعی پدید آورده و مفاهیم نوینی مانند آزادی و قانون را در میان آنان گسترش داده بود. متغیر آگاهی سیاسی در دوره پایانی سلسله قاجار برآمده از گونه ای نوسازی و نوگرایی نیم بند در این زمان بوده است. ایجاد نهادهای آموزشی و اقتصادی نوین به دست میرزا تقی خان امیرکبیر و سپس سماجت نظام استبدادی قاجار بر پایدار ماندن نهاد کهن سیاست، سرانجام رویارویی نهادهای آموزشی و اقتصادی نوپا را با نهاد فرسوده و کهن سیاست به دنبال داشت و به انقلاب مشروطیت انجامید.
دوره ۵، شماره ۳ - ( ۶-۱۴۰۲ )
چکیده
چکیده
اندیشمندان مطالعات شهری مشارکت شهروندان را از زیر ساختهای افزایش توانمندیهای مدیریت شهری میدانند. مشارکت شهروندان برای اینکه معنیدار باشد و مفهوم اصلی مشارکت را بیانکند باید در مقیاس محلی باشد و سپس به عرصه فراملی برسد. محلهها بهعنوان بنیادیترین عناصر شهرها، در شکلدهی و سازماندهی امور شهر تهران جایگاه ویژهای دارند. با روی کار آمدن حکومت پهلوی و تلاش برای مدرنیزه نمودن ایران و رشد و افزایش جمعیت شهرها، ساختارهای سنتی زندگی شهری از جمله محلهها دچار دگرگونی شد. قانون انجمنهای شهر قبل از انقلاب تصویب شد اما سالها طول کشید تا با تشکیل و اجرایی شدن شوراهای اسلامی شهر در سال ۱۳۷۷ به زندگی محلهای توجهی دوباره شود. در سالهای اخیر محله بهعنوان کانون تمرکز و پیوند خدمات شهری -مردم و شهرداری- در کوچکترین حوزه ساختاری شهرداری تهران تعریف شده است. این کانون به گونهای انتخاب شد که تمام ظرفیتهای ممکن شهرداری را بتوان به آن تفویض کرد و در عین حال مشارکت ملموس و عینی شهروندان را در تمام زمینههای قابل مشارکت به آن معطوف نمود و کارکردهایی جدید و به روز را برای آن تعریف کرد، یکی از کارکردهایی که به سرای محله واگذار شده است بهبود کیفیت زندگی ساکنان محله از جمله زنان است. نظریههای جدید اجتماعی مشارکت زنان را در فرایندهای توسعه پایدار امری ضروری میدانند و از آنجا که عرصه فعالیت زنان به صورت سنتی در حوزههای خانواده و محله گسترده تر است؛ مدیریت محلی نقش خاصی را برای زنان در امور شهر متصور شده و برنامههای ویژهای را برای بهبود کیفیت زندگی آنها اجرا کرده است. در یک رویکرد محیطی زنان توانایی ایفای نقش بیشتری بهعنوان رهبران یا مشارکت کنندگان فعال در جوامع کوچکتر مانند محلات شهری را دارند. میتوان گفت زنان نقش اساسی در پیوستگی اجتماعی محلی دارند. این نوع پیوستگی به ویژه برای دستیابی به طرح اجتماعی و مدیریت موفق در جوامع چند فرهنگی ضروری است. زیرا تجربه نشان داده است که زنان به ابعاد نیازهای همه گروهها در اجتماع توجه میکنند و صرفا به دیدگاه و تمایلات اعضای قدرتمند و موثر جامعه محدود نمیشوند و اغلب در پی ایجاد پلهایی روی تقسیمبندیهای اجتماعی، فرهنگ و نژادی و نیز ناسازگاریها در اجتماع هستند، از طرفی مشارکت زنان در امور محلی و استفاده از خدمات ارائه شده در واحدهای محلی برای بهبود کیفیت زندگی زنان موثر خواهد بود و به تبع آن با بهبود کیفیت زندگی زنان، با توجه به نقشی که زن در خانواده دارد، خانواده و به تبع آن جامعه به سوی زندگی بهتری سوق پیدا خواهد کرد.
بر این اساس پژوهش حاضر تلاش دارد به بررسی اثر مشارکت محلی زنان در برنامههای سازمانهای فعال (سرای محله) بر بهبود کیفیت زندگی آنها بپردازد. محلههای آهنگ، همایون شهر و اقدسیه به دلیل فعال بودن در این امر بهعنوان نمونه توسط ستاد راهبردی مدیریت محله معرفی و انتخاب شدند. در پژوهش حاضر از روش پیمایشی با دو هدف توصیف و تبیین استفاده شده است. در سطح توصیف هدف ارائه اطلاعاتی در زمینه میزان مشارکت زنان در اداره امور محله است و در سطح تبیین و تحلیل هدف، یافتن وجود یا عدم وجود رابطه بین متغیرهای مستقل و وابسته است. در ضمن برای تدوین مبانی نظری و مرور بر پژوهشهای پیشین به شیوه اسنادی (کتابخانهای) بهره گرفته شده است. جامعه آماری تحقیق را زنان محلات فعال تهران در زمینه مشارکت در اداره امور شهر تشکیل میدهند که بر همین اساس از بین زنان این محلات دو گروه زنان فعال و غیر فعال انتخاب شده و مورد بررسی قرار گرفتهاند. در این تحقیق حجم نمونه ۲۴۰ تن هستند که بر اساس فرمول کوکران تعیین شد که به دو قسمت (۱۲۴ تن فعال و ۱۱۶تن غیر فعال) تقسیم میشوند. در روش نمونه گیری دو دلیل مهم انتخاب سرای محلات یکی زن بودن مدیر محله و دیگری معرفی توسط ستاد راهبردی مدیریت محله به عنوان فعالترین سراها در سطح محلات تهران است که محلههای آهنگ، همایون شهر و اقدسیه میباشند. برای انتخاب فعالین محلی از روش نمونه گیری در دسترس استفاده شده است و در مورد افراد غیر فعال روش نمونه گیری تصادفی را برگزیدهایم. برای گردآوری اطلاعات، از ابزار پرسشنامه استفاده شده است. پرسشنامه پس از احراز اعتبار و پایایی آن در مراحل مقدماتی پژوهش، برای جمع آوری دادههای مورد نیاز در مرحلهی نهایی مورد استفاده قرار گرفت. نتایج به دست آمده از این تحقیق نشان می دهد که وجود نهاد مدیریت محله نشان میدهد که مشارکت شهروندان بهعنوان ضرورت و نیاز زندگی جمعی به رسمیت شناخته شده است و زنان نیز بهعنوان شهروندان جامعه از این امر مستثنی نیستند. سرای محلات بهعنوان یکی از زیر نهادهای مدیریت محله فعال است که استفاده از خدمات ارائه شده در آن میتواند تاثیر به سزایی در بهبود کیفیت زندگی زنان در ابعاد مختلف داشته باشد و مسئولین ملزم به فراهم آوردن شرایط لازم برای ایجاد زیر ساختها و امکانات لازم در این امر هستند. از طرفی باید انگیزه لازم را از راههای مختلف در زنان ایجاد کنند تا آنها نیز مشتاق به مشارکت در امور محلی (جنبههای مختلف) شوند، زیرا زنان به نسبت مردان زمان بیشتری به کار در داخل و اطراف منزل (محدوده محلی) اختصاص میدهند، پس تجارب و دانش و بینش عمیقتری برای ساخت محیط اطراف خود دارند. اگر زنان بتوانند مشارکتی فعال در اداره امور محل داشته باشند نه فقط مشارکتی نمایشی، طبق گفتههای ارنشتاین و هانا آرنت، میتوانند استعدادهای بالقوه خود را در زمینههای مختلف به فعلیت درآورده و تحقق بخشند. به نظر میرسد اگر مشارکت زنان در سطح محلی نتایج مثبتی داشته باشد (همانطور که نتایج این پژوهش تایید کننده این امر است) منجر به این خواهد شد که زنان تشویق به مشارکت در سطوح بالاتر جامعه شده که این امر (استفاده از کل نیروی انسانی یک کشور) رسیدن به توسعه را هموارتر خواهد کرد.
در پژوهش حاضر تاثیرگذاری استفاده از خدمات ارائه شده در سرای محلات بر کیفیت زندگی استفاده کنندگان از خدمات در ابعاد مختلف مورد بررسی قرار گرفت. در ابتدا با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون وجود یا عدم وجود رابطه سنجیده شد که با توجه به آمار بدست آمده وجود رابطه بین مشارکت محلی زنان و بهبود کیفیت زندگی آنان در ابعاد مختلف تایید شد. در ادامه با استفاده از آزمون T تفاوت میانگین نمرات گروه استفاده کننده از خدمات و گروهی که از خدمات استفاده نکردهاند مورد بررسی قرارگرفت و با توجه به نمرات به دست آمده فرضیههای پژوهش تایید شد. پس از آن از جداول دو بعدی برای مشخصتر شدن ارتباط میان متغیرهای وابسته و مستقل استفاده شد. نتایج این جداول نشان میدهد شدت رابطه میان مشارکت محلی با کیقیت زندگی و سلامت جسمی بیشتر از شدت رابطه آن با توانمندی اقتصادی است.