جستجو در مقالات منتشر شده


۴ نتیجه برای باستان شناسی


دوره ۰، شماره ۳ - ( ۷-۱۳۸۶ )
چکیده

چکیده استخوان از موادی است که تقریبا در بیشتر حفاریهای باستان شناسی به دست می آید و از آنجا که استخوان ، هم به صورت ابزار و هم به صورت ماده خام در محوطه های باستانی یافت م یشود؛ م یتواند از زوایای گوناگون مورد مطالعه و بررسی باستا نشناسان و مورخان هنر قرار گیرد و اطلاعات ارزشمندی را در اختیار آنان قرار دهد. در حفاریهای قدیمی تر، استخوانها و دیگر بقایای ان سانی و حیوانی مانند دندان و شاخ ، کمتر مورد توجه قرار م یگرفتند، امروزه این یافته ها به دقت ثبت و جمع آوری م ی شوند . زیس ت شناسان، انسا ن دیرین ه شناسان، جانورشناسان و پاتولوژیستها بررسی همه جانب ه ای روی این یافته ها انجام داده اند و اطلاعات جامع و مفیدی درباره وضعیت اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جوامع باستانی به دست آورد ه اند. این پژوهش بر آن است تا با تشریح موارد استفاده ای که م یتوان در امر شناخت فرهن گهای کهن از استخوان کرد؛ توجه باستا ن شناسان و محققان تاریخ هنر را بیش از پیش به این ماده ارزشمند جلب کند.

دوره ۲، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۳۸۹ )
چکیده

باستان شناسی با آمیختگی دیگر علوم و استفاده از آن ها به نقش زیست بوم در شکل گیری محوطه های باستانی به طور گسترده ای پرداخته است. هزینه های سنگین کاوش های باستان شناسی موجب شد روش های مختلفی برای شناسایی محوطه هایی که درون خاک مدفون هستند، ا بداع و به کار گرفته شود. در این میان تجزیه چندعنصری خاک های پوشیده بر سطح محوطه های باستانی ، که روش آزمایشگاهی بسیار مناسبی است، می تواند داده هایی را برای ما فراهم کند و این داده ها به شناسایی دقیق ساختار محوطه ها و حریم آنان بسیار کمک می کند. دشت شوشتر از مکان هایی است که در اواخر هولوسن قدیم در ۷هزار سال پیش به دست کوچندگان فصلی اشغال شد. روند استقرار جمعیت طی دوره هولوسن، تابعی از تحولات اکولوژیکی گذشته دشت بوده و عوامل محیطی ازجمله مورفولوژی تغییرات اقلیمی، فرسایش، تغییر مسیر رودخانه ها بر الگوهای استقراری پیش از تاریخی آن تأثیر گذار بوده است . در این مقاله نتایج آزمایشگاهی نمونه هایی از خاک های باستانی و اکوسیستمی دشت شوشتر تحلیل شده است؛ این نمونه ها با روش آزمایش طیف سنجی تجزیه چند عنصری XRF و تعیین سال یابی مطلق به روش AMS آزمایش شده است. هدف این تحلیل، بازسازی محیط دیرین و تحولات زیست محیطی- فرهنگی دشت شوشتر طی دوره هولوسن و تعیین موقعیت مکان های باستانی در چشم انداز های گذ شته است.

دوره ۱۹، شماره ۲ - ( ۱- )
چکیده

رودخانه زاب کوچک در شمال غرب ایران از ارتفاعات شمال غربی پیرانشهر سرچشمه گرفته و از شمال غرب به طرف جنوب شرق وسپس به سمت غرب جاری شده و در امتداد کوههای مرزی جریان می یابد،ودر نهایت از معبر آلان وارد خاک عراق می شود. باتوجه به اهمیت این رودخانه در شکل گیری استقرارهای مختلف واشاره متون بین النهرینی تا به حال این منطقه به صورت علمی مورد بررسی قرار نگرفته است. حوضه این رودخانه دارای محوطه های باستانی فراوانی است و با توجه به نمونه¬های سفالی از دوره پیش از تاریخ تا کنون استقراری بوده است. بخش پست حوضه با توجه به نزدیکی به رودخانه زاب و شرایط مساعد آن بیشتر مورد علاقه مردمان عصر نوسنگی منطقه بوده است. در دوره مس سنگی با افزایش جمعیت مواجه هستیم، نیاز به فضای بیشتر و .. موجب پراکندگی استقرارها شده است. این محوطه ها در شمال حوضه در دره و دشت کوچک میان کوهی بیشتر به شکل خطی هستند و شاخه های فرعی زاب بیشتر مورد توجه هستند.

دوره ۲۰، شماره ۱ - ( ۱۰- )
چکیده

مجموعه خانقاهی و آرامگاهی شیخ صفی الدین اردبیلی که با شماره ۱۴۵۰ در سال ۲۰۱۱ در فهرست آثار جهانی قرار گرفت با ارتفاع حدود ۱۳۶۵ متر از سطح آب های آزاد در عرض جغرافیایی ۵,۵۲ ۱۴ ۳۸  و ۵. ۲۷ ۱۷ ۴۸ از طول جغرافیایی در مرکز شهر اردبیل قرار دارد.     این مجموعه خانقاهی در واقع نمونه طراحی معماری پیشرفته از شکل اجتماعی، مذهبی، فرهنگی با کاربست آموزشی و فضاهای مورد نیاز برای نیازهای روحی و جسمانی برای زائران با امکانات بهداشتی و خدماتی و آموزشی است. به طوری براساس نمودار ترسیمی دمرگان فرانسوی از نسخه خطی صریح الملک این مجموعه از ۶۷ بنا و حیاط های پیوسته و جانبی برخوردار بود. این فضاها نقش اساسی در آموزش و فلسفه ی طریقت صفوی بر عهده داشت. بعد از انقراض صفوی بیشتر این بناها آسیب دیده و زیر خاک مدفون گردید. فردریش زاره محقق آلمانی از جمله پژوهشگرانی است که در سال ۱۸۹۷ میلادی قدیمی ترین کار تحقیقاتی را درباره ی  تاریخ معماری و باستان شناسی بقعه اردبیل به انجام رساند. بعد از ایشان محققانی چون اسماعیل دیباج (در سال ۱۹۴۸) و علی اکبر سرفراز کارگر(در سال ۱۹۷۴) و دکتر ویور (در سال ۱۹۷۴) و دکتر مورتون (در سال ۱۹۷۴) و سید محمود موسوی (در سال های ۱۹۹۶-۱۹۹۵) تحقیقات باستانشناسی جالب توجهی در خصوص تاریخ معماری و باستان شناختی مجموعه مذهبی اردبیل انجام دادند. در سال ۲۰۰۷ میلادی مطالعات باستان شناسی در این محوطه تاریخی تحت سرپرستی حسن یوسفی تحقیقات دهه های مورد نظر را کامل کرد. مطالعات اخیر منجر به کشف بخشی از نقشه کلی مجموعه و جواب به سوالات متعدد در خصوص تاریخ معماری و باستان شناسی مجموعه شده است.

صفحه ۱ از ۱