جستجو در مقالات منتشر شده


۵ نتیجه برای اعتماد اجتماعی


دوره ۱، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۸۸ )
چکیده

در دنیای معاصر دامنه کنش‏های اجتماعی از حد دوستان و آشنایان فراتر رفته و به تعامل با کنشگران ناآشنا تعمیم‏یافته است. علاوه بر این، در شرایط کنونی افراد ناچارند به اشخاصی که نمی‏شناسند و نهادها و سازمانهای انتزاعی و یا به ساختارهای غیر شخصی اعتماد کنند. به همین دلیل اعتماد انتزاعی و تعمیم‏یافته در جامعه جدید بطور خاص اهمیت پیدا کرده است. اما در جوامع در حال توسعه، بویژه ایران، مشکلاتی در این زمینه وجود دارد. دایره اعتماد در این جوامع هنوز در محدوده اقوام و خویشان و دوستان و آشنایان خلاصه می‏شود. در این جوامع انواع جدید اعتماد یعنی اعتماد تعمیم‏یافته و انتزاعی که لازمه تقویت هویت ملی و استحکام یک کشور است هنوز جایگاه محکمی نیافته است. تحقیق حاضر با روش پیمایشی، درصدد است وضعیت اعتماد اجتماعی تعمیم‏یافته در بین شهروندان ارومیه و عوامل اجتماعی مؤثر بر آن را بررسی کند. جامعه آماری این تحقیق را افراد ۱۸ سال به بالای خانوار‏های ساکن در شهر ارومیه تشکیل می‏دهند که از بین آنها نمونه‏ای با حجم ۳۰۰ نفر به روش نمونه گیری خوشه‏ای انتخاب شده است. در این بررسی، فرض اول بر این بوده است که میزان اعتماد اجتماعی در شهر ارومیه مانند سایر شهرهای ایران پایین است. فرض دوم بر این بوده است که با توجه به نظریه‏های مرتبط، تعاملات اظهاری، گستردگی روابط، تعهد اجتماعی، دگرخواهی، مقبولیت اجتماعی و احساس امنیت برروی اعتماد اجتماعی تعمیم‏یافته تـأثیر می‏گذارند. کلیه فروض مزبور در این بررسی تایید شده‏اند به استثنای گستردگی روابط که مستقیما بر متغیر وابسته تاثیر نداشته و از طریق متغیرهای دگرخواهی و احساس امنیت بر آن تاثیر دارد.

دوره ۳، شماره ۲ - ( ۱-۱۳۹۱ )
چکیده

اعتماد یکی از مؤلفه‌های تأثیر‌گذار بر سلامت افراد جامعه است. تأمین سلامت گروه‌های مختلف جامعه، یکی از مسائل اساسی هر کشوری به‌شمار می‌آید. اما شخصیت و تعادل روانی معلمان بیش از سایر طبقات اجتماعی موردتوجه و با‌اهمیت است. مطالعۀ حاضر، پژوهشی مقطعی و کاربردی است و با روش پیمایش، میان معلمان سه دورۀ (ابتدایی، راهنمایی و متوسطه) شاغل در شهرستان تیران و کرون در سال ۱۳۹۰ انجام شده است. به‌علت گستردگی و پراکندگی منطقه، جهت تعیین حجم نمونۀ موردنظر، از روش نمونه‌گیری خوشه‌ای چندمرحله‌ای استفاده شده است. در این نمونه‌گیری، ۲۴۰ نفر از معلمان منطقه مورد مطالعه قرار گرفته‌اند. داده‌ها با استفاده از ابزار پرسش‌نامه جمع‌آوری، و به کمک نرم‌افزارهای SPSS و لیزرل تحلیل شده است. یافته‌های تحقیق بیانگر این است که بین میزان سلامت روان زنان و مردان، افراد مجرد و متأهل و همچنین معلمان مشغول به خدمت در شهر و روستا تفاوت معنا‌داری وجود ندارد. از سوی دیگر، بین میزان سلامت روان با ابعاد مختلف اعتماد اجتماعی رابطۀ مستقیم و معنا‌داری وجود دارد؛ به‌عبارت دیگر با زیادشدن میزان اعتماد اجتماعی، میزان سلامت روانی افزایش پیدا می‌کند. نتایج این تحقیق همسو با نظریات اندیشمندانی همچون پاتنام، ویلکینسون و کاواچی است.

دوره ۷، شماره ۱ - ( ۲-۱۳۹۴ )
چکیده

ایده سرمایۀ اجتماعی در تداوم تاریخی ایده‌پردازی کارل مارکس دربارۀ مفهوم سرمایۀ اقتصادی شکل گرفت. دایرۀ مفهومی سرمایه، با پیدایی نظری‌های سرمایه انسانی‌، سرمایۀ فرهنگی و سرمایۀ اجتماعی‌‌ ابعاد جدیدی یافت. مسئلۀ اصلی مقاله این است که سرمایۀ اجتماعی‌‌ به‌مثابۀ یک نظریه، چگونه تعین معنایی پیدا کرد و روند تطور معنایی این مفهوم به چه ترتیب رقم خورد. این پژوهش بر‌پایۀ روش تاریخی با تأکید بر تاریخ اندیشه انجام شده است. یافته‌های تحقیق آشکار کرد که نظریه سرمایۀ اجتماعی‌‌ در ابتدا با عطف توجه به ارزش پیوندهای اجتماعی برای اعضای گروه اجتماعی پدیدار شد و سپس به کشف نوعی دارایی جمعی و جایگاه آن در ایجاد شکل‌های معینی از هم‌بستگی اجتماعی انجامید. سرانجام، با درهم آمیخته شدن نظریۀ روابط اجتماعی با هنجار‌های اجتماعی مؤثر و اعتماد اجتماعی، شکل جدید سرمایۀ اجتماعی‌‌ به‌وجود آمد. به‌علاوه، ظهور نظریه‌های شناختی نیز موج ظهور روایت‌های شناختی از نظریۀ سرمایۀ اجتماعی‌‌ را در‌پی داشت و نگرش تازه‌ای را در این نظریه پدید آورد.

دوره ۱۸، شماره ۱۱۹ - ( ۱۰-۱۴۰۰ )
چکیده

نان عنصری مهم و تأثیر گذار در فرهنگ تغذیه و سبک زندگی ما ایرانیان است.این مطالعه به تبیین جامعه شناختی مصرف این کالای اساسی در میان شهروندان تهرانی می پردازد.جامعه آماری آن را کلیه شهروندان تهرانی ساکن در مناطق ۳، ۷ و ۱۹ تشکیل میدهدکه با استفاده از فرمول کوکران ۳۸۴ نفر انتخاب و داده های مورد نیاز از طریق پرسشنامه گردآوری شده است.روش تجزیه و تحلیل داده ها مدل سازی معادله ساختاری به عنوان یکی از روش های چند متغیره کمی بوده است.داده های گردآوری شده از طریق نرم افزار Amos مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است.بر این اساس یک مدل نظری برآورد شده که در آن سرمایه های اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی(اعتماد اجتماعی) متغیرهای بیرونی و مستقل را تشکیل داده و متغیر مصرف نان نیز به عنوان متغیر درونی و وابسته به مدل وارد شده است.همچنین متغیر سبک زندگی نقش متغیر میانجی را در مدل ایفا می کند.مبنای شکل گیری این مدل نظری، نطریه پیربوردیو بوده است.یافته ها نشان می دهند که در کل داده های تجربی مدل نظری را پشتیبانی می کنند.یعنی مصرف نان در چارچوب مدل مورد نظر قابل تبیین است. از میان فرضیه های مختلف دو فرضیه که بیانگر ارتباط سبک زندگی و اعتماد اجتماعی با مصرف نان بوده اند مورد تأیید قرار گرفته اند. سبک زندگی ۳۸ درصد و اعتماد اجتماعی ۴۸ درصد از تغییرات مصرف نان را تبیین می کنند.سایر متغیرها به طور مستقیم با مصرف نان ارتباط دارند اما این ارتباط ضعیف بوده و لذا فرضیه های مرتبط با آنها از نظر آماری قابل تأیید نیستند.البته دو متغیر سرمایه فرهنگی ​و سرمایه اقتصادی نیز ارتباط معناداری با متغیر سبک زندگی دارند.که به معنای اثرگذاری غیر مستقیم آنها بر متغیر مصرف نان باشد.

دوره ۱۹، شماره ۱ - ( ۱۲- )
چکیده

سرمایه اجتماعی به تفکیک ابعاد سه گانه آن یعنی، گستره روابط اجتماعی، میزان اعتماد اجتماعی و میزان معامله به مثل، با ۶۰۰ نمونه از دانش آموزان و والدین آن ها در دو شهر چندیگر در هند و تهران در ایران مطالعه شد. نتایج نشان می دهد که گستره روابط اجتماعی در هند بالاتر از ایران است، در حالی که میزان اعتماد واقعی سنجیده شده در شبکه اجتماعی ایران بسیار بالاتر از هند می باشد. سومین بعد یعنی میزان معامله به مثل نیز در ایران بالاتر از هند است و بدین ترتیب، سرمایه اجتماعی در نمونه های مطالعه شده ایرانی بالاتر از هند می باشد. همچنین میزان اعتماد اجتماعی تخمین زده شده به وسیله افراد در هند بالاتر از میزان اعتماد واقعی موجود در شبکه است و عکس این حالت نیز در ایران دیده می شود. به عبارت دیگر ابعاد مختلف سرمایه اجتماعی ، الزاما با یکدیگر هم تغییری بالایی ندارند.  

صفحه ۱ از ۱