۴۶ نتیجه برای اعتماد
دوره ۱، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۸۸ )
چکیده
در دنیای معاصر دامنه کنشهای اجتماعی از حد دوستان و آشنایان فراتر رفته و به تعامل با کنشگران ناآشنا تعمیمیافته است. علاوه بر این، در شرایط کنونی افراد ناچارند به اشخاصی که نمیشناسند و نهادها و سازمانهای انتزاعی و یا به ساختارهای غیر شخصی اعتماد کنند. به همین دلیل اعتماد انتزاعی و تعمیمیافته در جامعه جدید بطور خاص اهمیت پیدا کرده است. اما در جوامع در حال توسعه، بویژه ایران، مشکلاتی در این زمینه وجود دارد. دایره اعتماد در این جوامع هنوز در محدوده اقوام و خویشان و دوستان و آشنایان خلاصه میشود. در این جوامع انواع جدید اعتماد یعنی اعتماد تعمیمیافته و انتزاعی که لازمه تقویت هویت ملی و استحکام یک کشور است هنوز جایگاه محکمی نیافته است.
تحقیق حاضر با روش پیمایشی، درصدد است وضعیت اعتماد اجتماعی تعمیمیافته در بین شهروندان ارومیه و عوامل اجتماعی مؤثر بر آن را بررسی کند. جامعه آماری این تحقیق را افراد ۱۸ سال به بالای خانوارهای ساکن در شهر ارومیه تشکیل میدهند که از بین آنها نمونهای با حجم ۳۰۰ نفر به روش نمونه گیری خوشهای انتخاب شده است.
در این بررسی، فرض اول بر این بوده است که میزان اعتماد اجتماعی در شهر ارومیه مانند سایر شهرهای ایران پایین است. فرض دوم بر این بوده است که با توجه به نظریههای مرتبط، تعاملات اظهاری، گستردگی روابط، تعهد اجتماعی، دگرخواهی، مقبولیت اجتماعی و احساس امنیت برروی اعتماد اجتماعی تعمیمیافته تـأثیر میگذارند. کلیه فروض مزبور در این بررسی تایید شدهاند به استثنای گستردگی روابط که مستقیما بر متغیر وابسته تاثیر نداشته و از طریق متغیرهای دگرخواهی و احساس امنیت بر آن تاثیر دارد.
دوره ۱، شماره ۲ - ( ۱۰-۱۳۸۸ )
چکیده
هویت جامعهای ابزاری است برای تفکیک ملتی از ملت دیگر، با تکیه بر آگاهی مشترک حول مفهوم یا مفاهیم تعریفشدۀ جمعی. احساس قوی هویت میتواند بهعنوان جنبهای از سرمایۀ اجتماعی درک شود. بهعلاوه، سرمایۀ اجتماعی بهطور عام و هویت جامعهای بهطور خاص، محصول روابط اجتماعی محسوسی هستند که افراد جامعه آن را درک میکنند و تأثیرات متقابل زیادی بر یکدیگر میتوانند داشته باشند. با توجه به این تأثیرات متقابل، هدف تحقیق حاضر، بررسی و شناسایی نوع رابطۀ هویت و سرمایۀ اجتماعی و همچنین تعیین مکانیسمهای بینابینی است. برای این منظور، با استفاده از دادههای پیمایش ارزشهای جهانی و با توجه به تعریف علمی متغیرها براساس دادهها و معرفهای در اختیار، به بررسی رابطۀ مورد نظر در میان هفتاد کشور پرداخته شده است. برای تحلیل دادهها از رگرسیون لوجستیک استفاده شده است. یافتهها نشان میدهد بین هویت جامعهای و سرمایۀ اجتماعی ارتباطی مثبت، متقابل و معنادار وجود دارد.
دوره ۱، شماره ۲ - ( ۱۰-۱۳۸۸ )
چکیده
اعتماد اجتماعی به این معناست که بیشتر مردم در زندگی اجتماعی خود به یکدیگر اعتماد داشته باشند. گستره و شعاع این اعتماد صورت ثابتی ندارد و به دو شکل اعتماد خاصگرایانه و عامگرایانه است. در این مقاله پس از طرح مسئله، ابعاد مفهومی و نظری اعتماد، و شعاع و گسترۀ اعتماد اجتماعی بررسی شده است. در ادامه، با توجه به متغیرهای مشارکت عینی، اعتماد تعمیمیافته، بدهبستان اجتماعی، احساس امنیت و خوشبینی -که مدل مفهومی و تجربی این مقاله را تشکیل میدهند- به تبیین تجربی موضوع پرداخته شده است. جامعۀ آماری این مقاله را ساکنان هجدهسال به بالای شهر کاشان تشکیل میدهند که پس از انتخاب نمونهای از این جامعه، به روش پیمایشی و استفاده از پرسشنامه دادههای موردنیاز جمعآوری و مورد تحلیل آماری قرار گرفتهاند. نتایج این بررسی نشان میدهد گستره و شعاع اعتماد در شهر کاشان در سطح متوسط قرار دارد و بین متغیرهای مستقل مدل مفهومی با متغیر وابسته رابطۀ معناداری وجود دارد و متغیرهای واردشده در معادله از توان پیشبینیپذیری خوبی برخوردارند که نشان میدهد با تقویت آنها میتوان به بسط گستره و شعاع اعتماد کمک کرد.
دوره ۱، شماره ۲ - ( ۶-۱۳۹۰ )
چکیده
در دهههای اخیر تحقیقات زیادی درخصوص ارتباط سرمایه اجتماعی با رشد و توسعه اقتصادی در سطح جوامع بهوسیله دانشمندانی چون بوردیو، کلمن و پوتنام صورت گرفته است. در همین راستا این مسأله مطرح شد که این شکل از سرمایه چه تأثیری بر عملکرد سازمانهای تولیدی و صنعتی خواهد داشت.
هدف: هدف این تحقیق کشف و ارائه الگوی اثرگذاری سرمایه اجتماعی بر عملکرد شرکتهای فعال در صنعت ،بهخصوص صنعت خودرو در ایران بوده است.
روش تحقیق: در تحقیق حاضر که از نوع توسعهای محسوب میشود، سرمایه اجتماعی ۱۲ شرکت فعال در صنعت ساخت قطعات خودرو (تابعه گروه صنعتی ایرانخودرو) به روش پیمایش مقطعی با ابزار پرسشنامه اندازهگیری و به منظور سنجش عملکرد این شرکتها نیز از نتایج ارزیابی صورتپذیرفته براساس خود ارزیابی مدل تعالی بنیاد کیفیت اروپا استفاده شد. در نهایت نیز همبستگی میان متغیرهای سرمایه اجتماعی و عملکرد سازمان هم با استفاده از تحلیل رگرسیون و هم در قالب الگویی جامع براساس مدلسازی معادلات ساختاری ارزیابی شد. یافتههایتحقیق: براساس اطلاعات بهدست آمده از تحقیق حاضر، این نتیجه حاصل شد که عملکرد سازمانهای مورد مطالعه تابعی از سرمایه اجتماعی این سازمانها است و متغیرهای شبکه اجتماعی، اعتماد و هنجارهای مشترک در سازمان بر عملکرد سازمان از مناظر مختلف (مشتریان، کارکنان، جامعه و نتایج کلیدی عملکرد) اثرگذار بودهاند.
دوره ۱، شماره ۴ - ( ۹-۱۳۹۰ )
چکیده
این مقاله با هدف طراحی و تبیین مدل توانمندسازی و شایستگی حرفهای انجام شده است. مؤلفه توانمندسازی براساس مدل باون و لاولر و مؤلفه شایستگی حرفهای براساس رویکرد دیکوم مورد سنجش قرار گرفت. از این رو متناسب با هدف مقاله، مدل مفهومی تحقیق به شکل ارتباط میان ابعاد توانمندسازی و شایستگی حرفهای تبیین شده است. جامعه آماری تحقیق ۳۵۵ نفر از کارکنان دانشگاه آزاد اسلامی واحد دزفول است که تعداد ۱۵۲ نفر از آنها به روش نمونهگیری تصادفی طبقهای انتخاب شدند. ابزار استفاده شده برایجمعآوری دادهها پرسشنامه است. پایایی آن از راه ضریب آلفای کرونباختأیید و ارتباط معنادار و میزان همبستگی سازههای توانمندسازی و شایستگی حرفهای با یکدیگر بررسی شد. سپس مدل معادله ساختاری برای آزمون مدل فرضی بهکار رفت و آثار مستقیم و غیرمستقیم مؤلفه توانمندسازی و ابعاد آن بر شایستگی حرفهای کارکنان کشف شد. نتایج آزمونها نشان داد که مؤلفهتوانمندسازی با شایستگی حرفهای ارتباط معناداری دارد، همچنین مدل مفهومی تحقیق پس از آزمون معادله ساختاری با دادههابرازش مطلوب داشت
دوره ۲، شماره ۲ - ( ۶-۱۳۹۱ )
چکیده
اعتماد از راه ایجاد همکاری و همبستگی بین اعضای گروه، موجب توسعه و ارتقای روحیه گروهی میشود و به طور مستقیم و غیرمستقیم بر بازده گروه و درنهایت بر عملکرد سازمان تأثیر میگذارد. تسهیم دانش در سازمانها به یادگیری سریعتر فردی و سازمانی منجر شده، خلاقیت را افزایش داده و به بهبود عملکرد فردی و سازمانی منتهی میشود. بنابراین سازمانها تسهیم دانش را تقویت و کارکنان خود را به این امر تشویق میکنند. اعتمادسازی در سازمان و شناخت ارتباط آن با تسهیم دانش بهویژه برای کسب مزیت رقابتی سازمانها مهم است. تحقیق حاضر با هدف «شناسایی نقش اعتماد بین فردی با تسهیم دانش در ستاد مرکزی شرکت ملی گاز ایران» انجام شد. دادههای مربوط به اعتماد و تسهیم دانش جمعآوری و با روش همبستگی تجزیه و تحلیل شد. یافتههای تحقیق، همبستگی مثبت و معنیدار بین اعتماد بین فردی با تسهیم دانش و مؤلفههای آنها را تأیید کرد.
دوره ۲، شماره ۲ - ( ۸-۱۴۰۱ )
چکیده
موضوع اخلاق و مبانی آن (فلسفه اخلاق) از اهمیت ویژهای برخوردار است. اخلاق و دو شاخه دیگر حکمت عملی (سیاست و تربیت) به دلایلی از مدار بحث حکما خارج و به حوزه کلام رانده و در مباحث نبوت و امامت محدود شد. در عصر جدید که مباحث فلسفه اخلاق در کانون مسایل فلسفی قرار گرفت اندیشمندان مسلمان تلاش کردند مبانی اخلاقی را استحکام بخشند. در این مسیر سه جریان علامه طباطبائی (اعتباریات)، استاد مطهری (حسن و قبح عقلی و منش علوی) و امام موسی صدر (رویکرد اجتماعی به اخلاق) قابل ذکر است. در این نوشتار ضمن اشاره به تاریخچه مذکور، دیدگاه امام موسی صدر معرفی و تحلیل میگردد. صدر اندیشمندی است که ضمن آشنایی با فلسفه اسلامی هرگز در چارچوبهای آن محدود نماند و برای حل مشکلات اجتماعی از جمله مبانی اخلاق با رویکرد آزادانهای به سراغ قرآن و سنت رفت و مبنایی الهی-اجتماعی (اعتماد عمومی) برای اخلاق پیریزی کرد.
دوره ۳، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۹۲ )
چکیده
با توجه به اهمیت موضوع وفاداری، این پژوهش درصدد آزمون و بررسی میزان تأثیر و چگونگی نحوه ارتباط بین عوامل مؤثر بر وفاداری الکترونیکی در بانک سامان بوده است که در این راستا متغیر راهبرد بازاریابی ارتباطی بهعنوان متغیر مستقل، اعتماد الکترونیکی و رضایت الکترونیکی بهعنوان متغیر تعدیلکننده و وفاداری الکترونیکی نیز بهعنوان متغیر وابسته در مدل تحقیق در نظر گرفته شده اند. به این منظور جامعه آماری این تحقیق، مجموعهای از مشتریان که در سال۱۳۹۱ از خدمات اینترنتبانک سامان در شهر تهران خدمات دریافت کردند، انتخاب شد. دو مورد از بنیانهای بازاریابی ارتباطی، یعنی تعهد و ارتباطات دو جانبه بر اعتماد الکترونیکی تأثیر قابل توجه داشته و همچنین میزان تأثیرگذاری بنیانهای مدیریت تعارض و شایستگی بر رضایت الکترونیکی در سطح بالایی قرار دارد، اما بین متغیر مدیریت تعارض و اعتماد الکترونیکی رابطه معناداری یافت نشد. واژههای کلیدی: راهبرد بازاریابی ارتباطی، رضایت الکترونیکی، اعتماد الکترونیکی.
دوره ۳، شماره ۲ - ( ۱-۱۳۹۱ )
چکیده
اعتماد یکی از مؤلفههای تأثیرگذار بر سلامت افراد جامعه است. تأمین سلامت گروههای مختلف جامعه، یکی از مسائل اساسی هر کشوری بهشمار میآید. اما شخصیت و تعادل روانی معلمان بیش از سایر طبقات اجتماعی موردتوجه و بااهمیت است.
مطالعۀ حاضر، پژوهشی مقطعی و کاربردی است و با روش پیمایش، میان معلمان سه دورۀ (ابتدایی، راهنمایی و متوسطه) شاغل در شهرستان تیران و کرون در سال ۱۳۹۰ انجام شده است. بهعلت گستردگی و پراکندگی منطقه، جهت تعیین حجم نمونۀ موردنظر، از روش نمونهگیری خوشهای چندمرحلهای استفاده شده است. در این نمونهگیری، ۲۴۰ نفر از معلمان منطقه مورد مطالعه قرار گرفتهاند. دادهها با استفاده از ابزار پرسشنامه جمعآوری، و به کمک نرمافزارهای SPSS و لیزرل تحلیل شده است.
یافتههای تحقیق بیانگر این است که بین میزان سلامت روان زنان و مردان، افراد مجرد و متأهل و همچنین معلمان مشغول به خدمت در شهر و روستا تفاوت معناداری وجود ندارد. از سوی دیگر، بین میزان سلامت روان با ابعاد مختلف اعتماد اجتماعی رابطۀ مستقیم و معناداری وجود دارد؛ بهعبارت دیگر با زیادشدن میزان اعتماد اجتماعی، میزان سلامت روانی افزایش پیدا میکند. نتایج این تحقیق همسو با نظریات اندیشمندانی همچون پاتنام، ویلکینسون و کاواچی است.
دوره ۳، شماره ۱۰ - ( ۶-۱۴۰۱ )
چکیده
هدف این مقاله، تدوین مدل اثر ابعاد عدالت سازمانی و رفتار نواورانه در بین معلمین تربیت بدنی: بررسی نقش میانجی اشتراک دانش و اعتماد سازمانی بود. روش پژوهش حاضر توصیفی – همبستگی بوده و بر اساس هدف از نوع مطالعات کاربردی است. روش نمونهگیری نیز به صورت غیراحتمالی، داوطلبانه و در دسترس متشکل از معلمین تربیت بدنی در شهرستان تهران بودند که برآورد حجم نمونه آن با استفاده از نرم افزار سمپلپاور مبتنی بر متغیرهای پژوهش صورت پذیرفت و در نهایت (۳۵۹) نفر در نظر گرفته شدند تا به پرسشنامههای ابعاد عدالت سازمانی، اعتماد سازمانی و رفتار نوآورانه پاسخ دهند. برای تحلیل دادهها از مدل معادلات ساختاری با رویکرد حداقل مربعات جرئی (PLS) استفاده شد. یافتهها نشان داد، عدالت توزیعی و عدالت تعاملی بر اشتراک دانش و اعتماد سازمانی اثر گذار بودند همچین عدالت رویه ای بر اشتراک دانش اثرگذار بود ولی روی اعتماد سازمانی اثر معنی داری نداشت؛ همچین اشتراک دانش و اعتماد سازمانی پیش بین رفتار نوآورانه بودند. بنابراین اگر معلمین تربیت بدنی رفتار منصفانه و عدالت محوری را در سازمان خود شاهد باشند انگیزه و تمایل به اشتراکگذاری دانش و نوآوری نیز در آنها افزایش پیدا میکند. لذا در فضای آموزشی باید رفتار انگیزاننده و نوآورانه بدرستی شناسایی و مدیریت شود و با رفتار عدالت محور و یکسان در راستای توسعه و ترویج آن اقدامات مناسب صورت گیرد.
دوره ۴، شماره ۲ - ( ۶-۱۳۹۳ )
چکیده
پژوهشها نشان میدهد که فقدان تعهد به تغییر یکی از عوامل مهم ایجاد ناکارآمدی تغییرات است. تعهد به تغییر نیرویی است که منجر به درگیرشدن فرد در فرایندهای لازم برای موفقیت تغییر میشود. در پژوهش حاضر،مدل تحلیل مسیر تعهد به تغییر با توجه به نقش حمایت سازمانی، حمایت سرپرستی، اعتماد به سرپرست، عدالت و عاطفه مثبت طراحی شده است. این پژوهش توصیفی و از نوع رابطهای است. نمونه پژوهش شامل ۴۶۳ نفر از کارکنان شرکت پالایش و پخش اصفهان بود که به طور تصادفی طبقهای انتخاب شدند و به ابزارهای پژوهش پاسخ دادند. تحلیل بوت استراب نشان داد که حمایت سرپرست، عدالت رویهای و عدالت تعاملی متغیرهای واسطهای بین اعتماد، حمایت سازمانی و تعهد هنجاری به تغییر هستند. براساس یافتهها مدیران و سازمانها به افزایش اعتماد، حمایت، عاطفه مثبت و عدالت برای ایجاد تعهد به تغییر توصیه شدند.
دوره ۴، شماره ۲ - ( ۱۰-۱۴۰۱ )
چکیده
هدف این پژوهش آزمون مدل رفتار سیاسی بر تصمیم گیری مدیران با نقش میانجی هویت سازمانی و نقش تعدیلگر اعتماد سازمانی در سازمانهای ورزشی بود. جامعه آماری پژوهش حاضر کلیه مدیران میانی فدراسیونها، وزارت ورزش و جوانان، ادارات کل ورزش و جوانان استانها و نیز روسای هئیتهای ورزشی استانها به تعداد ۲۵۰ نفر بودند از این افراد ۱۰۴ نفر بهعنوان نمونه به صورت تصادفی انتخاب شدند. پژوهش حاضر، توصیفی- همبستگی از نوع پژوهشهای پیمایشی و از جمله پژوهشهای کاربردی است که بهصورت میدانی انجام شد. جمع آوری دادهها از طریق چهار پرسشنامه رفتار سیاسی (۱۷سوال)، تصمیم گیری مدیران (۱۴سوال)، اعتماد سازمانی (۱۲سوال) و هویت سازمانی (۱۶سوال) بود. روایی و پرسشنامهها مورد تایید قرار گرفت. همچنین پایایی نیز از طریق ضریب آلفای کرونباخ (رفتار سیاسی=۸۹/۰، تصمیم گیری مدیران=۹۲/۰، اعتماد سازمانی=۸۵/۰ و هویت سازمانی=۹۰/۰) گزارش شد. همه تجزیه و تحلیل دادهها با استفاده از نرمافزارهای SPSS، SPSS Sample power،Smart SPSS انجام گردید. نتایج نشان داد که اعتماد سازمانی اثر مثبت و معناداری بر تصمیم گیری مدیران دارد. رفتار سیاسی اثر مثبت و معناداری بر تصمیم گیری مدیران دارد. رفتار سیاسی اثر مثبت و معناداری بر هویت سازمانی دارد. هویت سازمانی اثر مثبت و معناداری بر تصمیم گیری مدیران دارد. همچنین رفتار سیاسی بر تصمیم گیری مدیران از طریق هویت سازمانی اثر مثبت و معناداری دارد. در نهایت نتایج نشان داد که اعتماد سازمانی میتواند به صورت اثر مثبت و معناداری رابطه بین رفتار سیاسی و تصمیم گیری مدیران را تعدیل کند. با توجه به نتایج پیشنهاد میشود هنگام تعیین مدیران، افرادی برگزیده شوند که به نقش و نظر کارمندان در تصمیم گیریهای سازمانی اهمیت داده و مشورت با آنها را در فعالیتهای خود مدنظر قرار دهند.
دوره ۵، شماره ۱ - ( ۶-۱۳۹۲ )
چکیده
چکیده هدف مقاله حاضر، بررسی رابطه دینداری و اعتماد در ایران از طریق فراتحلیل پژوهش های انجام گرفته است. به همین منظور، از بین سندهای پژوهشی موجود در دانشگاه های تهران، شهید بهشتی، علامه طباطبایی و تربیت مدرس- که در بازه زمانی ده سال اخیر انجام گرفته است- از هجده سند پژوهشی به دست آمده، شانزده مورد شرایط ورود به فراتحلیل را یافتند. بر این اساس، جامعۀ آماری تحقیق ۸۲۴۵ نفر از گروه های مختلف مردم ایران هستند. نتایج حاصل از ترکیب یافته های مطالعات و بررسی ضرایب اثر نشان می دهد بین «دینداری و اعتماد» رابطه معناداری وجود دارد و شدت این رابطه به طور متوسط حدود ۴/۰ گزارش شده است. این یافته فرضیه اصلی تحقیق را تأیید می کند. همچنین، فرضیه دیگر این مقاله، تأثیر به کارگیری «آزمون های آماری» متفاوت بر نتایج به دست آمده از «هم بستگی دینداری و اعتماد» است. نتایج گویای این است که به کارگیری آزمون های آماری متفاوت بر مقدار هم بستگی به دست آمده از «دینداری و اعتماد» تأثیری ندارد. فرضیه «گروه های نمونه» بر مقدار «هم بستگی دینداری و اعتماد» در نتیجه تحلیل واریانس غیر معنادار بود و فرضیه رد شد. فرضیه تأثیر «میدان مطالعاتی» بر «هم بستگی اعتماد و دینداری» به دست آمده در نتیجه تحلیل واریانس نیز غیر معنادار بود. بنابراین، دینداری- صرف نظر از عوامل زمینه ای تحقیق مانند گروه های نمونه، میدان مطالعاتی و آزمون های آماری به کاررفته در تحقیقات- بر چگونگی اعتماد افراد تأثیر مستقیم دارد. واژه های کلیدی: فراتحلیل، دینداری، اعتماد، تعهد اجتماعی، هنجارهای عمل متقابل، پیوند اجتماعی، قوم گرایی. چکیده هدف مقاله حاضر، بررسی رابطه دینداری و اعتماد در ایران از طریق فراتحلیل پژوهش های انجام گرفته است. به همین منظور، از بین سندهای پژوهشی موجود در دانشگاه های تهران، شهید بهشتی، علامه طباطبایی و تربیت مدرس- که در بازه زمانی ده سال اخیر انجام گرفته است- از هجده سند پژوهشی به دست آمده، شانزده مورد شرایط ورود به فراتحلیل را یافتند. بر این اساس، جامعۀ آماری تحقیق ۸۲۴۵ نفر از گروه های مختلف مردم ایران هستند. نتایج حاصل از ترکیب یافته های مطالعات و بررسی ضرایب اثر نشان می دهد بین «دینداری و اعتماد» رابطه معناداری وجود دارد و شدت این رابطه به طور متوسط حدود ۴/۰ گزارش شده است. این یافته فرضیه اصلی تحقیق را تأیید می کند. همچنین، فرضیه دیگر این مقاله، تأثیر به کارگیری «آزمون های آماری» متفاوت بر نتایج به دست آمده از «هم بستگی دینداری و اعتماد» است. نتایج گویای این است که به کارگیری آزمون های آماری متفاوت بر مقدار هم بستگی به دست آمده از «دینداری و اعتماد» تأثیری ندارد. فرضیه «گروه های نمونه» بر مقدار «هم بستگی دینداری و اعتماد» در نتیجه تحلیل واریانس غیر معنادار بود و فرضیه رد شد. فرضیه تأثیر «میدان مطالعاتی» بر «هم بستگی اعتماد و دینداری» به دست آمده در نتیجه تحلیل واریانس نیز غیر معنادار بود. بنابراین، دینداری- صرف نظر از عوامل زمینه ای تحقیق مانند گروه های نمونه، میدان مطالعاتی و آزمون های آماری به کاررفته در تحقیقات- بر چگونگی اعتماد افراد تأثیر مستقیم دارد.
دوره ۵، شماره ۴ - ( ۱۲-۱۳۹۴ )
چکیده
امروزه رهبری اخلاقی از منظر تأثیرگذاری بر عملکرد سازمانهای دانشپایه از اهمیت ویژهای برخوردار است. از طرفی هویت سازمانی و اعتماد سازمانی بهعنوان متغیرهای میانجی، فرایند تأثیرگذاری رهبری اخلاقی بر عملکرد این سازمانها را شدت میبخشند. از این رو هدف از پژوهش حاضر، بررسی یک الگوی پیشنهادی است که در آن تأثیر رهبری اخلاقی بر عملکرد تکلیفی و خلاقیت سازمانی با میانجیگری هویت سازمانی و اعتماد سازمانی مورد بررسی قرار میگیرد. شرکتکنندگان در پژوهش۲۰۴ نفر بودند که از میان کارمندان سازمان جهاد کشاورزی استان خوزستان، با استفاده از روش نمونهگیری تصادفی طبقهای انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه رهبری اخلاقی براون، تروینو و هریسون (۲۰۰۵)، پرسشنامه عملکرد شغلی ویلیامز و اندرسون (۱۹۹۱)، مقیاس هویت سازمانی کرینر و آشقورث (۲۰۰۴)، پرسشنامه اعتماد سازمانی اسکورمن و بارلینگر (۲۰۰۶) و مقیاس خلاقیت سازمانی گنسن و ویتز (۱۹۹۶) بودند. برای ارزیابی الگوی پیشنهادی و آزمون اثرهای واسطهای از تحلیل معادلات ساختاری و روش بوت استراپ استفاده گردید. یافتهها بیانگر تطابق و برازش الگوی پیشنهادی با دادههای واقعی بودند. در مدل تأیید شده، رهبری اخلاقی بهطور مستقیم و نیز با میانجیگری هویت سازمانی و اعتماد سازمانی بر عملکرد تکلیفی و با میانجیگری هویت سازمانی بر خلاقیت سازمانی تأثیرگذار بود. براساس یافتههای بهدست آمده پیشنهاد میشود که برای ارتقای عملکرد تکلیفی و خلاقیت سازمانی، سازمانها شرایطی را برای افزایش رهبری اخلاقی، هویت سازمانی و اعتماد سازمانی فراهم آورند.
دوره ۷، شماره ۱ - ( ۲-۱۳۹۴ )
چکیده
ایده سرمایۀ اجتماعی در تداوم تاریخی ایدهپردازی کارل مارکس دربارۀ مفهوم سرمایۀ اقتصادی شکل گرفت. دایرۀ مفهومی سرمایه، با پیدایی نظریهای سرمایه انسانی، سرمایۀ فرهنگی و سرمایۀ اجتماعی ابعاد جدیدی یافت. مسئلۀ اصلی مقاله این است که سرمایۀ اجتماعی بهمثابۀ یک نظریه، چگونه تعین معنایی پیدا کرد و روند تطور معنایی این مفهوم به چه ترتیب رقم خورد. این پژوهش برپایۀ روش تاریخی با تأکید بر تاریخ اندیشه انجام شده است. یافتههای تحقیق آشکار کرد که نظریه سرمایۀ اجتماعی در ابتدا با عطف توجه به ارزش پیوندهای اجتماعی برای اعضای گروه اجتماعی پدیدار شد و سپس به کشف نوعی دارایی جمعی و جایگاه آن در ایجاد شکلهای معینی از همبستگی اجتماعی انجامید. سرانجام، با درهم آمیخته شدن نظریۀ روابط اجتماعی با هنجارهای اجتماعی مؤثر و اعتماد اجتماعی، شکل جدید سرمایۀ اجتماعی بهوجود آمد. بهعلاوه، ظهور نظریههای شناختی نیز موج ظهور روایتهای شناختی از نظریۀ سرمایۀ اجتماعی را درپی داشت و نگرش تازهای را در این نظریه پدید آورد.
دوره ۷، شماره ۲ - ( ۶-۱۳۹۶ )
چکیده
منتورینگ یکی از استراتژی های بسیار مهم جهت درک بهتر رفتار سازمانی و محیط کار است. در برخی از سازمانهای ایرانی (بخصوص دولتی)، کارکنان نسبت به توانایی ها و شایستگی های مدیران یا سرپرستان خود بی اعتماد هستند و در نتیجه نمی توانند بخوبی با شغل خود درگیر شوند. جهت برون رفت از این مشکل، پژوهش حاضر از مفهوم منتورینگ به عنوان راهکاری موثر استفاده نموده است. در این راستا دو راهکار موثر ارائه می شود. راهکار اول اینکه گام اول اعتمادسازی توسط کارکنان برداشته شود در این حالت، هدف بررسی اعتماد بر سرپرست به عنوان پیشینه و تاثیر منتورینگ بر پیامدهایی همانند تعهد عاطفی، قصد ترک سازمان، عجین شدن شغلی و خود کارآمدی است. راهکار دوم اینکه گام اول اعتمادسازی توسط سرپرست یا مدیر برداشته شود در این حالت نیز از مدل راهکار اول استفاده می شود با این تفاوت که جای دو متغیر منتورینگ و اعتماد بر سرپرست عوض خواهد شد. زیربنای پژوهش حاضر، تئوری تبادل اجتماعی است که نحوه تعامل کارکنان و مافوق را تبیین می نماید. نتایج حاکی از آن است که مدل راهکار دوم مطلوب تر خواهد بود یعنی هنگامیکه سرپرست کارکردهای منتورینگ را به نحو احسن به اجرا می گذارد، کارکنان نیز سطوح بالایی از اعتماد بر سرپرست را به نمایش گذاشته و در نتیجه به تعهد عاطفی، عجین شدن شغلی بالاو قصد ترک سازمان کمتری دست خواهند یافت.
دوره ۷، شماره ۴ - ( ۱۱-۱۳۹۶ )
چکیده
شهرت هر بانک یکی از مهمترین داراییهای ناملموس آن است و از آنجا که شواهد متعددی از ادبیات موضوع نشان میدهد، وابستگی شهرت به پیشایندها و پیامدهای آن از کشوری به کشور دیگر تغییر میکند، یک مطالعه بومی با دو هدف انجام شد که یکی ارائه الگو برای پیشایندها و پیامدهای سازه «شهرت بانک از دیدگاه مشتری» و دیگری شناسایی ابعاد بومی این سازه است.
روش پژوهش ترکیبی است. در بخش کیفی پس از مرور ادبیات و مصاحبه با کارشناسان بازاریابی بانکی و مشتریان ابعاد سازه «شهرت بانک از دیدگاه مشتری» شناسایی شد. همچنین بر مبنای ادبیات موضوع یک مدل برای پیشایندها و پیامدهای این سازه طراحی شد که در بخش کمّی آزموده شد. نتایج نشان داد که «ارزش ادراک شده غیر کارکردی» و«توصیه ترغیبی دیگران» برشهرت بانک اثر مثبت دارد و شهرت بانک بر اعتماد اثر مثبت دارد و تأثیرپذیری اعتماد کارکردی از شهرت بانک از دیدگاه مشتری بیشتر از تأثیرپذیری اعتماد ساختاری است. نتایج بخش کیفی افتراق ابعاد سازه «شهرت از دیدکاه مشتری» در نظام بانکی ایران با ابعاد تعیین شده در غرب برای سنجش سازه «شهرت از دیدگاه مشتری در بخشهای خدماتی» را نشان داد. بدیهی است بهکارگیری مقیاسهایی که برای شرایط اقتصادی و اجتماعی غربی تهیه شدهاند در نظام بانکی ایران موجب کاهش کیفیت سنجش میشود.
دوره ۸، شماره ۳۴ - ( ۹-۱۳۹۰ )
چکیده
چکیده
در سالهای اخیر به طور گسترده از فناوری نانو در بستهبندی محصولات غذایی استفاده شده است. افزایش اطلاعات عمومی پیرامون نانوتکنولوژی، نقشی تعیینکننده در تشخیص این پیشرفت صنعتی داشته است. با توجه به اینکه مقادیر متغیرهای مورد اندازهگیری در بعضی از کشورها در دسترس نمیباشد (دادههای گمشده)، میتوان رویههای گوناگونی را برای دستیابی به این دادهها مورد توجه قرار داد. در واقع در چنین رویههایی با کنار گذاشتن آزمودنیهای دارای دادههای گمشده، تحلیل انجام میگیرد. در این پژوهش، چگونگی ایجاد تمایل به مصرف نان بستهبندی شده در انواع فیلمهای نانو برای تدوین مدل ساختاری میزان پذیرش عمومی نان حجیم مورد بررسی قرار گرفت و عوامل اساسی در ایجاد اعتماد به مصرف این محصول بررسی شد. شرکت کنندگان اطلاعاتی راجع به فناوری نانو شامل مزایا ومعایب استفاده از آن و اطلاعات ویژهای در مورد سه نوع فیلم نانو مورد استفاده برای بستهبندی نان حجیم قالبی دریافت کردند. نتایج بررسی نشان داد در مجموع، شرکتکنندگان در مصرف نان بستهبندی شده با فیلمهای نانو دچار تردید بودند. با این وجود، بستهبندیهای نانو بسیار مناسبتر از بسته بندی معمولی ارزیابی شد. نتایج مربوط به تجزیه و تحلیل مدلهای پیشنهادی نشان داد که گسترش اطلاعات عمومی، مهمترین فاکتور در قبول و مصرف محصولات جدید میباشد. نتایج حاکی از آن بود که ارایه مزایا و معایب محصول به مصرف کننده بسیار مهم میباشد. همچنین نتایج نشان داد که بیان مزایا، مهمترین عامل در تشویق مردم به مصرف نان بسته بندی شده در فیلمهای نانو میباشد.
دوره ۹، شماره ۳ - ( ۸-۱۴۰۰ )
چکیده
از جمله مباحث جدید روایتشناسی، «راوی غیر قابل اعتماد» است؛ یعنی کسی که به دلایلی چون: دانش محدود و کم اطلاعی، اختلال در حافظه و فراموشی، روانپریشی، عدم توجّه به نشانههای دستوری در نقل رویدادها، تناقض بارز در گفتار و رفتار، ترس و تردید و نیز تعصّب، رویدادهایی را که نقل میکند موثّق و معتبر نیستند. پژوهش حاضر با رویکردی توصیفی- تحلیلی به تطبیق رمانهای «کوابیس بیروت» از غاده السمّان نویسنده سوری و «شازده احتجاب» اثر هوشنگ گلشیری نویسنده ایرانی بر اساس مؤلفههای راوی غیر قابل اعتماد پرداخته است. نتایج، نشان از آن دارد که راویان هر دو رمان، روانی پریشان و آشفته دارند و این روانپریشی در رمان کوابیس بیروت نمود بیشتری دارد و عنوان کابوسها بر روی این رمان، خود دلیل روشنی بر وضعیت نامطلوب روحی روانی راوی آن است. هر دو راوی، پیرامون رویدادها اطلاعاتی اندک دارند؛ لذا در نقل آنها مرتّب از کلمه «شاید» استفاده میکنند و حتّی زمانی هم که واژه «حتماً» را به کار میبرند، سیاق جملات، نشان از عدم قطعیّت آنان دارد. هر دو راوی مدام در حالتی از ترس و تردید هستند و آن را به خواننده هم منتقل میکنند. اختلال در حافظه، تکرارهای بیمورد و نیز تناقض در گفتار و رفتار راویان، روایت آنان را از درجه اعتبار ساقط کرده است، البته بیاعتباری راوی شازده احتجاب با چاشنی دیگری به نام تعصّب او نسبت به خاندان قاجار، رنگینتر بوده به گونهای که مانع ارائه بیطرفانه برخی گزارشها شده است.
دوره ۹، شماره ۱۷ - ( ۶-۱۴۰۱ )
چکیده
ترجمه قرآن نیز مانند هر ترجمه دیگر باید مشتمل بر اصول ترجمه باشد. با وجود تلاش فراوان مترجمان قرآن به زبان فارسی، مشکلاتی در ترجمهها مشاهده میشود. یکی از واژگانی که ترجمهاش نیاز به دقت دارد، واژه «ایمان» است. این واژه و مشتقاتش در قرآن کریم به دو صورت متعدی به «باء» و متعدی به «لام» به کار رفته است. لغتشناسان و مفسران شیعه و سنی با بررسی معنای ایمان متعدی شده به «لام»، اقوال مختلفی را درباره آن بیان کردهاند. این نوشتار با روش توصیفی – تحلیلی، با تأمل و تدبر در کاربردهای قرآنی واژه ایمان با «لام» و مقایسه آن با کاربردهای ایمان با «باء» در ۲۸ ترجمه فارسی از قرآن، و نیز با مراجعه با کتب لغوی و تفسیری قرآن کریم، نشان داده است که به جز تعداد اندکی از ترجمهها، سایر آنها از دقت لازم برخوردار نیستند و ترجمه درستی ارائه نکردهاند. حاصل این نوشتار این است که ایمان با «باء» به معنای ایمان مصطلح و مقابل کفر است و ایمان با «لام» به معنای تصدیق و انقیاد؛ چیزی که در فارسی ترجمه آن به اعتماد رساتر است.