جستجو در مقالات منتشر شده
۲ نتیجه برای pashootanizadeh
دوره ۳، شماره ۱۱ - ( پاییز ۱۳۸۹ )
چکیده
داستان های شفاهی و ادبیات فولکور بومی و دینی هر قوم دارای رنگ و بویی از اعتقادات و ساختار اجتماعی و فرهنگی آن قوم است و به طَبَع آن نمادپردازی خاص خود را در این داستان ها به نمایش می گذارد تا بدین وسیله بتواند هویت ملی و فرهنگی خود را استمرار بخشد. داستان سفره ی وهمرو متعلق به قومی در خطه ای از خرمّشاه یزد است و بیانگر آمال، آرزوها و فرهنگ این گروه کوچک است. در کنار این داستان، سفره ی نذری و آیینی برپا می شود که بیشتر در راستای سپاسگزاری از پروردگار برای برآوردن نذر صاحبخانه (صاحب نذر) می باشد. قهرمان داستان شاهزاده ی طلسم شده ایست که به مار سفیدی بدل شده است و شرط شکسته شدن این طلسم ازدواج و تشکیل زندگی مشترک است که آن هم با سپری شدن هفت سال و رازداری همسر امکان پذیر است. این داستان دارای لایه های قوی نمادپردازی و وجوه تشابه و اشتراکات بسیار با اسطوره های کهن در فرهنگ و ادبیات ایران است و تلاش نویسندگان جهت کشف و آشکارسازی لایه¬های رمزین نهفته در اعماق داستان سفره ی وهمرو می باشد.
آزاده pashootanizadeh،
دوره ۱۳، شماره ۶۱ - ( فروردین و اردیبهشت ۱۴۰۴ )
چکیده
«Ye Xian»، نام قهرمان یکی از شاخصترین داستانهای چینی است که داستان حول محور جدال نامادری و دخترش با وی میچرخد. دریافت لباس آبی بههمراه کفش زرین برای شرکت در جشنواره توسط نیروی متافیزیکی که به ازدواج «Ye Xian» با پادشاه منجر میشود، مهمترین تشابه با داستان «سیندرلا» است. علاوهبر اشتراکات پیشین، توانایی «Ye Xian» در ارتباط با البسه/پوشاک و وجود نیروی متافیزیکی در استخوانهای مخلوقی (ماهی یا گاو) با نمونههایی از داستانهای ایرانی تشابه دارد. داستان «بیبی سهشنبۀ زرتشتیان» امتداد منطقی نمونههای متنوع همین داستان با اسامی مشابه یا نامشابه همچون «ماهپیشانی» در نواحی مختلف ایران است. بُعد زنانه و اسامی قهرمانان داستان، اهمیت پارچه و پوشاک، وجود انواع نمادهای آب و ایزدبانوی ناهید، گرهگشایی توسط نیروی جادویی از وجوه مشترک همۀ داستانهاست.
تطابق ادوار و وقایع تاریخی با جغرافیای زیارتگاهها و بقاع متبرک ایران به شکلگیری داستانهای مشابه در سیستان، شهر ری و خراسان منجر شده است. علاوهبر رنگ آبی میتوان گاو و ماهی را بهعنوان دیگر نمادهای آب و ایزدبانوی ناهید برشمرد. «پارسبانو» یکی از سلسله داستانهای «پیر-ان زرتشتی» است و مشابه با داستان مقبرۀ «بیبی شهربانو» در شهرری است که به پیوند داستانها و نمادهای اسلامی و پیشااسلامی منجر شده است. چراکه پارسبانو و شهربانو، بیوۀ امام حسین(ع) را خواهر اعلام میکند. اسامی قهرمانان، «شهربانو/فاطمه/بیبی» است که در اصل به یک شخصیت اشاره دارد. نقوش پارچههای ابریشمِ مکشوفه از مقبرۀ بیبیشهربانو، سردیسهای گاوسان ساسانی در معبد ناهید بیشاپور بههمراه ایوان موزاییکیاش ارائهدهندۀ اطلاعات تصویری و نمادین در ارتباط با این داستانهاست.