۸۰ نتیجه برای Rezaee
دوره ۰، شماره ۰ - ( مقالات پذیرفته شده در نوبت انتشار ۱۴۰۲ )
چکیده
نیکزیستی، پدیدههایی چون سلامت روان، رضایت از زندگی، نگرش مثبت و احساس خوشبختی را دربر میگیرد. پژوهش حاضر به رابطه زبان و نیکزیستی میپردازد و مدعی است که شاخصهای نیکزیستی در واژههای زبان متجلی میشوند. مثلاً شاخص شادکامی در زبان با واژههای خاصی مانند شاد، خوشحالی و رضایت، نمود مییابد. چارچوب نظری پژوهش حاضر زبانشناسی زیستمحیطی است. روش پیکره بنیاد است. دادههای پیکره از پژوهش دبیرخانه هوش هیجانی آموزش و پرورش منطقه یک تهران در سال ۱۳۹۵ استخراج شده است. در این پژوهش وضعیت نیکزیستی ۱۰۹۵ نفر از دانشآموزان دبیرستانی دوره اول و دوم دخترانه و پسرانه دولتی و غیردولتی منطقه یک تهران مورد سنجش قرار گرفته است. پاسخ دانشآموزان درباره ملاکهای خوشبختی، مبنای پژوهش حاضر قرار گرفته است. پیکره حاضر شامل ۱۱۶۱ نوع واژه است که ۳۵،۴۵۵ نمونه دارد. از این تعداد واژههای محتوایی مربوط به شاخصهای پنجگانه نیکزیستی یعنی مشغولیت (شغل و سرگرمی)، پشتکار، روابط و شادکامی در چارچوب نقشه معنایی جیاکی وو و همکاران(JiaqiWu et al.,۲۰۱۷) به روش بالا به پائین استخراج شد. و با استفاده از نرمافزارهای اکسل ارائه و بهکمک اسپیاس اس تحلیل شد. نمونههایی از واژههای نشاندهنده شاخص نیکزیستی شادکامی عبارتند از: آرامش، امکانات، شاد، سالم، تفریح، سلامتی، شادی، عالی، خوش، لذت، آرام، خوشحال، راضی، ایمان، رضایت، برخوردار، خوشحالی، نشاط، تفریحات. یافتههای پژوهش نشان میدهد که تعداد ۶۸۴۵ واژه از واژههای پیکره( حدود ۳۵,۷%) مرتبط با نیکزیستی بوده و ثابت میشود که میان شاخصهای نیکزیستی و واژههای تولیدشده رابطه معنیداری وجود دارد.
دوره ۱، شماره ۱ - ( ۷-۱۳۹۰ )
چکیده
آیین مهرپرستی را می توان کهن ترین دین ایرانیان دانست که حوزه نفوذ آن علاوه بر بخش های وسیعی از ایران بزرگ، بخش هایی از اروپا را نیز در قرن های نخست میلادی در برگرفت چنان که سهم به سزایی در شکل گیری برخی از آداب و سنن مسیحیت در اروپا داشته است. هدف از این تحقیق شناخت ساختار فضایی معماری مهرابه ها در اروپاست، زیرا وجود اسناد مصور در مهرابه های اروپا نمایانگر کارکرد این فضاهاست. پرسش اصلی تحقیق این است که خصوصیات مهم معماری و ساختار اصلی فضای معماری مهرابه ها در اروپا چگونه بوده است؟ روش تحقیق، توصیفی و تحلیلی و گردآوری داده ها به صورت اسنادی بوده است. جامعه آماری شامل بررسی خصوصیات پنجاه مهرابه است که در این پژوهش، هشت نمونه ذکر شده است. طبق چارچوب نظری این تحقیق، عوامل و خصوصیات فرهنگی و اعتقادی در چگونگی شکل گیری فضاهای آیینی به ویژه معابد سهم مهمی داشته است. براساس نتایج تحقیق، بسیاری از مهرابه های اروپا ساختار معماری کمابیش همسانی داشت هاند که ناشی از ویژگی های فرهنگی و جهان بینی مهرپرستان است. این ساختار یک فضای مستطیل شکل داشت که به سه فضای خطی در کنار هم تقسیم م یشد. فضای میانی بیشتر محل عبور و مرور و دو فضای واقع در دو سوی آن برای استقرار افراد بود. در انتهای معبد، جایگاهی برای استقرار فرد یا افراد عالی مقام بود که اغلب بالاتر از سطح کف ساختمان قرار داشت. در این محل برخی مراسم آیینی مانند نیایش و قربانی کردن جانوران انجام م یشد.
دوره ۱، شماره ۳ - ( ۶-۱۴۰۲ )
چکیده
دوره ۳، شماره ۲ - ( ۶-۱۳۹۲ )
چکیده
اهمیت یکپارچگی زنجیره تأمین به حدی است که برخی محققان اعلام میکنند، کل مفهوم مدیریت زنجیره تأمین از یکپارچگی منتج شده است. فراهم کردن زمینههای شکلگیری و تداوم اثربخش یکپارچگی زنجیره تأمین، مستلزم شناخت عوامل مؤثر بریکپارچگی است. از طرفی پژوهشها نشان میدهد که وجود سرمایه اجتماعی در سطح بالا موجب موفقیت سازمانها است. از این رو هدف پژوهش حاضر بررسی تأثیر سرمایه اجتماعی بر یکپارچگی زنجیره تأمین قرار گرفت که از نظر هدف، کاربردی و از نظر نحوه گردآوری اطلاعات، توصیفی از نوع همبستگی و به طور مشخص مبتنی برمدل معادلات ساختاری است. جامعه آماری شامل ۴۳۵ سازمان فعال در صنعت مواد غذایی استان فارس است که با استفاده از روش نمونهگیری طبقهای، تعداد ۱۲۴ نفر از مدیران مرتبط با زنجیره تأمین انتخاب و پرسشنامه بین آنها توزیع شد و دادهها مورد تحلیل قرار گرفت. در این مدل از پنج عامل مؤثر بر یکپارچگی زنجیره تأمین نام برده شد که هدف پژوهش، تأثیر سرمایه اجتماعی بر این پنج عامل قرار داده شده است. پس از تجزیه و تحلیل دادههای گردآوری شده بر اساس مدلسازی ساختاری، نتایج به دست آمده نشان داد که سرمایه اجتماعی بر دو عامل قدرت و نگرش درجامعه آماری مدنظرتأثیر ندارد و از طرفی سرمایه اجتماعی بر ابعاد الگوهای ارتباطی، اعتماد و تعهد از یکپارچگی زنجیره تأمین مؤثر میباشد.
دوره ۳، شماره ۶ - ( ۸-۱۳۹۴ )
چکیده
بررسی ضربالمثلها در شناخت جنبههای مختلف فرهنگ مردم نقش مؤثری دارد؛ زیرا در آنها، فرهنگ هر قوم و ملتی بهتصویر کشیده میشود. هدف از این پژوهش، بررسی خانواده و جایگاه زن در ضربالمثلهای بختیاری با رویکرد نقد فمینیستی است. در ضربالمثلهای بختیاری زن گاه جایگاه فرادست، گاه فرودست و گاه برابر با مردان دارد. وقتی سخن از مسائل درون خانه و حیطۀ خصوصی بهمیان میآید، زن موجودی قدسی و فراتر از مرد است و در ضربالمثلهایی که از حیطۀ عمومی و جایگاه اجتماعی افراد بحث میشود، زن جایگاه فرودستی نسبت به مردان دارد. در ضربالمثلهایی که از مسائل عام زندگی سخن گفته میشود، جایگاه زنان با مردان برابر است. همچنین در بسیاری از این ضربالمثلها، نگاه مردسالارانه حاکم است و اندیشههای مطلوب جامعۀ مردسالار برای زنان نهادینه میشود. ازدواج، مذمومشمردن چندهمسری، شناخت همسر پیش از ازدواج، نحوۀ شناخت همسر و وظایف زوجین، ازجمله مسائل مربوط به خانواده هستند که در مَثلهای بختیاری انعکاس یافتهاند.
دوره ۴، شماره ۳ - ( Number ۳&۴ - )
چکیده
دوره ۴، شماره ۴ - ( پاییز ۱۴۰۳ )
چکیده
در سالهای اخیر، فیلسوفان تا حدی متاثر از کتاب افراطگرایی یک تحلیل فلسفی به بحث از افراطگرایی پرداختهاند. ما با تمرکز بر یک نمونه افراطگرایی ایرانی، یعنی گروه فرقان، به معرفی و ارزیابی ادبیات شکلگرفته در این حوزه فلسفی نو، بهویژه رویکرد کسام، خواهیم پرداخت. در بخش نخست، ضمن معرفی بخشهایی از تبیین کسام از افراطگرایی میکوشیم نشان دهیم این تبیین چه کمکی به فهم بهتر افراطگرایی فرقان میکند. در پرتو تبیین او روشن خواهد شد که فرقانیها نهتنها افراطگرایان روشی بودند، بلکه ذهنیتی افراطی نیز داشتند. در بخش دوم، با التفات به نمونه فرقان، نشان میدهیم تبیین کسام با چالشی مهم روبهرو است؛ کسام یکی از مولفههای ذهنیت افراطی را خلوصگرایی میداند، در حالی که فرقانیها در مقام گروهی افراطی، التقاطی بودهاند. ما در ادامه بخش دوم میکوشیم با تحلیل مفهومی-زبانی خلوص و خلوصگرایی به این چالش پاسخ دهیم و تبیین کسام را از این جهت بهبود بخشیم.
دوره ۵، شماره ۲ - ( ۴-۱۳۹۶ )
چکیده
فراخوانی اسطورهها نقش برجستهای در تعمیق و غنای ادبیات ملل مختلف ازجمله عربها داشته است. اسطوره ایرانی «زرتشت» یکی از این اسطورههاست که در شعر کلاسیک عرب غالباً وجود ندارد؛ اما برخی شاعران معاصر عرب با الهام از فریدریش نیچه (۱۸۴۴-۱۹۰۰م)، شاعر و فیلسوف آلمانی، در چارچوب «قناع» و ماسک اسطوره «زرتشت»، درپی دستیابی به عنصری برای مبارزات سیاسی- اجتماعی و بیداری ملتهایشان با شعار اَبَرانسان بودهاند تا خیزشی مردمی دربرابر اهریمن ظلم و فساد مستکبران معاصر بهپا دارند. هدف این مقاله علاوهبر اثبات حضور یا فقدان اسطوره ایرانی زرتشت، مقایسه و تحلیل تطبیقی این اسطوره در شعر شاعران مدرن و کلاسیک عرب است تا نشان دهد اندیشه نمادین شاعران کلاسیک و مدرن عرب درباره این شخصیت دینی چگونه بوده و رویکرد آنان در بازآفرینی این اسطوره چیست. دستاورد این پژوهش که براساس روش توصیفی- تحلیلی نگاشته شده، نشان میدهد که در ادب قدیم عرب، اغلب بهسبب جنبههای مذهبی و دفاع از اسلام دربرابر زرتشتیسم، از این اسطوره ایرانی یادی نشده است؛ بلکه فقط اشاراتی اندک به مجوس و آیینهای ایرانیان پیش از اسلام در شعر این دوره مشاهده میشود. درمقابل، زرتشت در شعر معاصر عربی، از هیئت منجیِ قومی و پیامبر دینی به شمایل سفیرِ سیاسی در میان ملتهای عربی درآمده که رهاییبخش انسان معاصر از دردها و رنجهای اجتماعی است. این موضوع نشان از آگاهی شاعران معاصر عرب از اسطورههای کهن ایرانی و علاقه آنان به فرهنگ گذشته ایران باستان دارد.
دوره ۵، شماره ۲ - ( ۱۱-۱۳۹۷ )
چکیده
دوره ۵، شماره ۳ - ( - )
چکیده
دوره ۶، شماره ۲ - ( بهار ۱۳۹۷ )
چکیده
دوره ۶، شماره ۳ - ( تابستان ۱۳۹۷ )
چکیده
دوره ۶، شماره ۲۴ - ( بهمن و اسفند ۱۳۹۷ )
چکیده
«روایی»ها شعرهای عامیانهای هستند که با لهجۀ مردم دامغان کاربرد محلی یافتهاند. این اشعار بیشتر در مراسم سرور و عروسی از سوی خویشاوندان زن ـ که از منسوبان عروس و داماد هستند ـ در خوشامدگویی ورود به مجلس سرور و شادباش عروس و داماد خوانده میشود. رواییها بیشتر در قالب رباعی و در مضامین غنایی است. هدف پژوهش حاضر، معرفی و تحلیل ساختاری و محتوایی رواییها، با بررسی مناسبتی این اشعار
بهمنظور معرفی و ثبت آنها بهعنوان مصادیقی از اشعار عامیانه است. برجستهسازی این اشعار بهسبب اینکه دربردارندۀ افکار و آداب و رسوم یک منطقه است، میتواند ما را در شناخت و بررسی سیر تحولات اجتماعی و فرهنگی شهر دامغان یاری رساند. به این منظور از اشعاری با جمعآوری میدانی و کتاب فولکلور دامغان تألیف محمدعلی طاهریا استفاده شده است. بهطور کلی بررسیهای انجامشده، رواییها را در دو بخش محتوایی و ساختاری دستهبندی کرده است. در بخش محتوایی، اشعار در دو بخش محتوای مناسبتی و واژههای آغازین و در بخش ساختاری، از سه منظر زبان، صور خیال، موسیقی و وزن تحلیل میشوند.
دوره ۷، شماره ۲ - ( شماره ۲ (پیاپی ۳۰)- ۱۳۹۵ )
چکیده
هر گفتمانی، عرصهی فرایند تولید معناست و عناصر مختلفی در شکلگیری این فرایند دخیل هستند؛ استعاره یکی از عناصر معناساز در انواع گفتمانها است. این مقاله با رویکرد نشانه- معناشناختی، نگاهی تازه به نقش پادگفتمانی استعاره در فرایند تولید معنا و چگونگی برقراری ارتباط در گفتمان نامههای نیما یوشیج دارد. منظور از نقش پادگفتمانی، بهکارگیری استعاره بهعنوان یک شگرد از جانب گفتهپرداز در جهت برجستهسازی بخشی از گفته، تأثیرگذاری هرچه بیشتر بر مخاطب، حمایت از گفته، ترمیم روابط زخمخورده، سرپوش گذاشتن بر عواطف و احساسات، القای حسی خاص به مخاطب و ... در گفتمان است. این پژوهش بر آن است تا نقش استعاره را در شکلگیری معنا و انسجامبخشی به گفتمان نشان دهد و نقشهای پادگفتمانی استعاره را در ترمیم و بازسازی گفتمان بررسی کند. از این رو مهمترین کارکردهای ارتباطی استعاره را در نامههای نیما دستهبندیکرده و مورد تجزیه و تحلیل قرار داده است.
دوره ۷، شماره ۲ - ( ۴-۱۳۹۷ )
چکیده
نژادهای Fusarium solani f. sp.cucurbitae عامل پوسیدگی طوقه، ریشه و میوهی کدوئیان میباشد که یک مشکل اقتصادی برای پرورشدهندگان این گیاهان است. هدف این تحقیق شناسایی نژادهای F. solani f. sp.cucurbitaeبا استفاده از آغازگرهای اختصاصی و بررسیهای مورفولوژیکی قارچ در نواحی شاهرود، جیرفت و ورامین ایران است. گیاهان آلوده از مناطق مختلف این نواحی جمعآوری شدند. پس از جداسازی و خالصسازی عامل بیماری، آزمون بیماریزایی و استخراج DNA از آنها انجام شد. آغازگر اختصاصی ژن TEF-۱α برای تمایز بین گونههای مختلف فوزاریوم و نژادهای F. solani استفاده شد. جدایههایی که یک قطعه تکثیرشده ۶۵۸ جفت بازی را بر روی ژل آگارز نشان دادند، برای آزمون PCR بعدی بهمنظور شناسایی نژاد ۱ و ۲ F. solani f. sp.cucurbitae انتخاب شدند. آزمون PCR با آغازگرهای ویژهی نژاد ۱ (با محصول ۵۰۵ جفت بازی) و نژاد ۲ (با محصول ۴۲۵ جفت بازی) انجام شد. تعدادی از جدایهها یک قطعهی ۵۰۵ جفت بازی را تکثیر کردند که این قطعه اختصاصی برای نژاد ۱ است و این یافته با ویژگیهای ریختشناسی مطابقت داشت. ماکروکنیدیهای ۵ قسمتی در این جدایهها بهصورت غالب بود که نتایج قبلی را تأیید میکند. هیچکدام از جدایهها توسط آغازگر نژاد ۲ تکثیر نشدند. بررسی حاضر نشان میدهد که نژاد ۱ بهعنوان نژاد غالب در منطقهی شاهرود، ورامین و جیرفت است که این یافته میتواند به اجرای استراتژیهای مؤثر برای مدیریت بیماری کمک کند.
دوره ۷، شماره ۳ - ( ۷-۱۳۸۶ )
چکیده
بهرهوری کل عوامل (TFP) معیاری برای محاسبه میزان بهرهوری در یک سازمان است. بهرهوری به معنی استفاده بهینه از منابع و دستیابی به تولید بیشتر با منابع معین میباشد. ارتقای بهرهوری به عنوان یکی از منابع مهم تامین رشد اقتصادی و افزایش رقابتپذیری بنگاههای مورد توجه است، به گونهای که کشورهای صنعتی و در حال توسعه موفق، بخش قابل ملاحظهای از رشد تولید خود را از این طریق بدست آوردهاند.
دولت در برنامه چهارم توسعه، دستگاههای اجرایی را موظف کرده است که سهم ارتقای بهرهوری در رشد تولید مربوطه را تعیین کرده و الزامات و راهکارهای لازم برای تحقق آنها را برای تحول کشور از یک اقتصاد ورودی محور به یک اقتصاد بهرهور محور مشخص نمایند، به طوری که سهم بهرهوری کل عوامل در رشد تولید ناخالص داخلی(GDP) حداقل به ۳/۳۱ درصد و متوسط رشد سالیانه بهرهوری نیروی کار، سرمایه و کل عوامل تولید به ترتیب به مقادیر حداقل، ۵/۳، ۱ و ۵/۲ درصد برسد.
برای دستیابی به اهداف مذکور در یک سازمان، ابتدا باید میزان بهرهوری سازمان در دورههای گذشته محاسبه شود و سپس عوامل موثر در افزایش بهرهوری شناسایی شده و طوری برنامهریزی گردند که بهرهوری در دوره بعد حداقل ۵/۲ درصد افزایش یابد. به منظور پوشش کمی الزام قانونی، در این مقاله روشی بر مبنای شاخصهای رشد بهرهوری و مدلهای تعمیم یافته تحلیل پوششی دادهها (DEA) معرفی میشود، به طوری که، ابتدا میزان بهرهوری در دورههای گذشته محاسبه شده و بر اساس عوامل موثر در تغییرات بهرهوری، میزان تغییر در ورودیها و خروجیها به منظور تحقق ۵/۲ درصدی رشد بهرهوری در دوره آتی مشخص میشود. همچنین در یک مطالعه موردی در شرکت ملی نفت ایران، نحوه محاسبه و بکارگیری از روش مذکور، تشریح خواهد شد.
دوره ۷، شماره ۳ - ( ۷-۱۳۸۶ )
چکیده
فرآوردههای نفتی با ارزشترین کالای صادراتی کشور محسوب میشود. مقدار مصرف داخلی کشور از تولید نفت خام حدود ۳۰ درصد میباشد . این امر برای کشوری همچون ایران که به شدت متکی به درآمدهای نفتی است بسیار اهمیت دارد. یکی از مصرف کنندگان عمده سوخت در کشور بخش حمل و نقل میباشد. هدف اصلی این مقاله اندازهگیری و تخمین بهرهوری سوخت در بخش حمل و نقل زمینی کشور با استفاده از آمارهای موجود طی سالهای ۸۲-۱۳۵۰ میباشد.
در برآورد بهرهوری سوخت در بخش حمل و نقل زمینی از دادههای سری زمانی استفاده شده است و موضوع پایایی و هم انباشتگی متغیرها مد نظر قرار گرفته و بررسی شده است. در این مرحله ابتدا، مرتبه جمعی بودن متغیرهای الگو و سپس ساختار الگو و تعداد وقفههای بهینه ، مشخص میشوند. در گام بعدی، تعداد بردارهای هم انباشتگی الگو تعیین شده و در نهایت، با اعمال قیود مورد نظر، تابع بهره وری سوخت در بخش حمل و نقل زمینی برآورد میشود.
دوره ۹، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۸۸ )
چکیده
نرخ ارز و نرخ تورم همواره از متغیرهای تأثیر گذار بر شاخص قیمت سهام در بورس های معتبر دنیا بوده اند. از آن جایی که تأثیرات این متغیرها می تواند پیامدهائی همچون تغییر توزیع درآمد و تبعات رفاهی فراوانی در هر جامعه ای داشته باشند، بررسی و برآورد این تأثیرات حائز اهمیت است. در مطالعه حاضر سعی شده است تا اثر متغیرهای مذکور بر شاخص قیمت سهام بورس اوراق بهادار تهران و رابطه تعادلی میان آن ها بررسی شود.
تجزیه و تحلیل داده های مورد استفاده در این مطالعه با استفاده از الگوی خود رگرسیون برداری (VAR) و توابع واکنش آنی(IRF) و تجزیه واریانس(VD) صورت گرفته است. دوره مورد مطالعه شامل آمار ماهانه متغیرهای مدل از فروردین ۱۳۸۲ لغایت اسفند ۱۳۸۵ می باشد. نتایج به دست آمده حاکی از این است که رابطه تعادلی بلند مدت بین شاخص قیمت سهام بورس اوراق بهادار تهران و متغیرهای نرخ ارز واقعی و نرخ تورم معنی دار بوده و شوک های ناشی از نرخ تورم و نرخ ارز بر شاخص قیمت سهام در بلندمدت تأثیر منفی و در کوتاه مدت تأثیر مثبت دارند. البته تاثیر شوک های ناشی از نرخ تورم بر بازده واقعی سهام از شوک های ناشی از نرخ ارز شدیدتر می باشند.
دوره ۹، شماره ۱ - ( فروردین و اردیبهشت ۱۳۹۷ )
چکیده
در مقاله توصیفی ـ تحلیلی حاضر، ساختهای موسوم به مجهول ِزبان فارسی را در چارچوب رویکرد صرف توزیعی (Halle & Marantz, ۱۹۹۳)، رویکردی غیر واژگانگرا ـ که ساخت تمام واحدهای غیربسیط را به تنها حوزۀ زایای دستور، یعنی نحو میسپارد ـ از منظر تعامل نحو و معنا، با تمرکز بر دیدگاه امبیک (۲۰۰۴)، بررسی میکنیم. از آنجا که مجهولهای فعلی و صفتیِ زبان فارسی، جملگی غیر بسیطاند؛ لذا در رویکرد حاضر، خلاف پژوهشهای پیشین در ساخت مجهول، با قواعد نحوی یکسان توصیف و تبیین میشوند و تفاوت آنها به جایگاههای متفاوتِ ادغام هسته نمود (بالا یا پایین گروه فعلی) نسبت داده میشود. همچنین، با استناد به شواهد تعبیری و زبانی، چون برخی وجههای وصفی واحد (گداخته، بسته و آراسته)، در ترکیب « اسم مفعول + شدن»، هم تعبیر رخداد و هم تعبیر رخدادِ نتیجهای دارند؛ بنابراین، نوع دیگری از مجهول صفتی، یعنی «نتیجهای» را در زبان فارسی معرفی میکنیم و مشخصههای نحوی آن را در چارچوب صرف توزیعی نشان میدهیم. دلیل چنین تفاوت تعبیری، کاربرد دوگانه فعل «شدن»، بهعنوان فعل کمکی در ساخت رخدادی و فعل ربطی یا عملگرِ «شدن» به تعبیر امبیک (۲۰۰۴) در ساخت نتیجهای است.
دوره ۹، شماره ۳ - ( ۴-۱۴۰۰ )
چکیده