۲۴ نتیجه برای Fadaei
دوره ۴، شماره ۳ - ( - )
چکیده
دوره ۵، شماره ۱ - ( - )
چکیده
دوره ۷، شماره ۳ - ( ۹-۱۳۹۶ )
چکیده
در دهههای اخیر بدنبال تحولات صورت گرفته در نگرش به میراث فرهنگی و ارزشهای آن، رویکرد مدیریت مکانهای فرهنگی-تاریخی نیز دستخوش تغییرات گردیده است. رویکرد ارزشمبنا به عنوان رایجترین رویکرد مدیریتی از اواخر قرن بیستم مورد توجه مجامع علمی در سطح بینالمللی قرارگرفته است; این رویکرد که به واسطه منشور بورا به جامعه حفاظتی ارائه گردید، از طریق تجربیات عملی مؤسسهی حفاظتی گتی و نظریههای افرادی همچون جیمزکر توسعه یافت و بعدها به سازمانها و مؤسسات بینالمللی دیگری راه یافت. بررسی اسناد بینالمللی، نظریههای مرتبط، جایگاه و اولویت ارزشهای میراث فرهنگی در قرآن کریم و نهایتاً مدیریت بر مبنای نظام ارزشی فرهنگ اسلامی نشانگر آن است که رویکرد ارزش مبنا، پاسخی مناسب برای شناخت جنبههای پیچیده و در حال توسعه میراث ارائه مینماید که هدف اصلی آن حفظ اهمیت معنایی مکان و ارتقاء ارزشهایی است که توسط همهی گروههای جامعه به آن نسبت داده میشود و دستیابی به این هدف از طریق برنامهی مدیریتی ساختاریافته و مبتنی بر سیستم ارزشی جامعه میسر میگردد از این رو مقاله حاضر از طریق بازخوانی اسناد و دستورالعملهای عملیاتی سازمانهای بینالمللی از یک سوی و دیدگاههای صاحبنظران و جایگاه میراث فرهنگی و ارزشهای آن در فرهنگ اسلامی از سوی دیگر، با بهرهگیری از روش کیفی و راهبرد تحلیل محتوا در پی توسعه چارچوب مفهومی مدیریت ارزشمبنا از طریق ارائه فرآیند کلی برنامهی مدیریتی میباشد. بر مبنای چارچوب مفهومی مدیریت ارزش مبنا در این مقاله، اهمیت معنایی مکان که خود در برگیرنده ارزشهای میراث است و بر مبنای سیستم ارزشی جامعه اسلامی و مد نظر قرار دادن اولویتبندی آنها از دیدگاه قرآن کریم تنظیم میگردد به عنوانِ هستهی اصلی چارچوب پیشنهادی معرفی میگردد. به منظور حفظ اهمیت معنایی مکان باید سه مرحله درک مکان، سیاستگذاری و مدیریت مورد توجه واقع شوند و این فرآیند به واسطه مشارکتِ متخصصان حفاظت، جامعه محلی و ذینفعان محقق میگردد.
دوره ۹، شماره ۱ - ( بهار ۱۳۹۸ )
چکیده
ﻣﯿﺮاث ﻣﻌﻤﺎری ﺻﻨﻌﺘﯽ ﻣﺤﺼﻮل ﺗﻌﺎﻣﻞ ﻓﺮﻫﻨﮓ و ﺻﻨﻌﺖ ﻣﯽﺑﺎﺷﺪ ﮐﻪ اﻣﺮوزه ﺑﻮاﺳﻄﻪ ﻫﻮیت و ارزشﻫﺎی ﻣﻨﺤﺼﺮ ﺑﻪ ﻓﺮد ﻣﯿﺮاث ﺻﻨﻌﺘﯽ و ﻫﻤﺰﻣﺎن ﺑﺎ ﺧﺮوج ﺻﻨﻌﺖ از ﺷﻬﺮﻫﺎ ﺑﻪ ﻧﻘﺎﻃﯽ ﺑﻼاﺳﺘﻔﺎده و ﻧﯿﺎزﻣﻨﺪ اﻧﻄﺒﺎق ﭘﺬیری و اﺳﺘﻔﺎده ﻣﺠﺪد ﺗﺒﺪیل ﺷﺪهاﻧﺪ. ﺳﺎﺧﺘﻤﺎنﻫﺎی ﺻﻨﻌﺘﯽ در ﮐﻨﺎر ﺷﺒﺎﻫﺖﻫﺎی ﺧﻮد ﺑﺎ ﺳﺎیر اﺷﮑﺎل ﻣﯿﺮاث ﻣﻌﻤﺎری، دارای ﻣﻮﻟﻔﻪﻫﺎی ﻣﻨﺤﺼﺮ ﺑﻪ ﻓﺮد ﻧﻈﯿﺮ ﻣﻘﯿﺎسﻫﺎی ﺧﺎص، ﺣﺠﻢ زیاد ﻣﺼﺎﻟﺢ و زﻣﺨﺘﯽ ﻓﻀﺎﺳﺎزی ﻫﺴﺘﻨﺪ ﮐﻪ ﻫﺮ یک ﺑﻪ ﻧﻮﻋﯽ ﻧﯿﺮوﻫﺎیی را در ﻣﺴﯿﺮ ﺷﻨﺎﺧﺖ و ﻃﺮاﺣﯽ ﺑﻪ ﭘﺮوژه ﺗﺠﻬﯿﺰ وارد ﻣﯽآورﻧﺪ و در ﻧﻘﺶ ﻣﺤﺪودیت و ﻓﺮﺻﺖﻫﺎیی ﺟﺪید ﺑﺮای ﻃﺮاﺣﺎن ﻇﺎﻫﺮ ﻣﯽﺷﻮﻧﺪ. اﻣﺮوزه اﺳﺘﻔﺎده ﻣﺠﺪد در ﻗﺎﻟﺐ ﻣﺪاﺧﻼت ﺗﺠﻬﯿﺰ دارای ﻗﺎﻋﺪه و ﻧﻈﺎم ﻗﺎﻋﺪهﻣﻨﺪ ﻧﯿﺴﺖ و از ﺳﻮی دیگر از آن ﺑﻪ ﻣﺜﺎﺑﻪ یکی از ﻣﻬﻢﺗﺮین ﺿﺮورتﻫﺎی ﺗﻮﺳﻌﻪ و ﺑﺎزﺳﺎزی در ﻣﻨﺎﻃﻖ ﺻﻨﻌﺘﯽ ﺷﻬﺮی یاد ﺷﺪه اﺳﺖ. از اینرو، ﺗﺪوین و ﺟﻤﻊﺑﻨﺪی ﻧﻈﺮیهﻫﺎی ﮔﻮﻧﺎﮔﻮن ﭘﯿﺮاﻣﻮن ﻣﻮﺿﻮع ﺑﺎیستی در ﻗﺎﻟﺐ ﭼﻬﺎرﭼﻮﺑﯽ ﻣﺪون و ﺑﺮ ﭘﺎیه ﺣﻔﻆ ﺣﺲ ﻣﮑﺎن و اﻣﮑﺎن ﺧﻮاﻧﺶ ﺷﺨﺼﯿﺖ ﺑﺼﺮی اﺻﯿﻞ ﺳﺎﺧﺘﻤﺎن ﺻﻮرت ﭘﺬیرد ﮐﻪ ﺧﻮد ﻧﯿﺎزﻣﻨﺪ ﺑﺎزﺧﻮاﻧﯽ و ﺷﻨﺎﺳﺎیی ﻧﻈﺮیهﻫﺎ و اﺳﻨﺎد ﻣﻌﺘﺒﺮ اراﺋﻪ ﺷﺪه ﺗﺎ ﺑﻪ اﻣﺮوز ﻣﯽﺑﺎﺷﺪ ﺗﺎ ﺑﻪ ایجاد اﻧﻄﺒﺎق ﺑﯿﻦ ﺷﺮایط ﺟﺪید و ﺳﺎﺧﺘﻤﺎن اﺻﯿﻞ در ارﺗﺒﺎط ﺑﺎ ﻣﺤﯿﻂ ﺧﻮد ﺑﯿﺎﻧﺠﺎﻣﺪ و در واﻗﻊ در ﻋﯿﻦ ﺣﻔﺎﻇﺖ ﻣﻮﺟﺐ ﺑﺮوز ﻣﻮﻟﻔﻪ زﻣﺎن و ﺧﻼﻗﯿﺖ ﺑﻪ ﻣﻮازات ﺣﺼﻮل ﺷﺮایط ﭘﺎیدار ﮔﺮدد. ﺗﺠﻬﯿﺰ ﮐﺮدن ﺳﺎﺧﺘﻤﺎنﻫﺎی ﻣﯿﺮاﺛﯽ دارای ﻣﻮﻟﻔﻪﻫﺎیی ﻣﺸﺨﺺ اﺳﺖ ﮐﻪ ﺑﺎید ﺑﻪ ﺻﻮرت یکپارﭼﻪ و ﺟﺎﻣﻊ در ﺳﻪ ﺳﻄﺢ ﻣﻌﻤﺎری، زیرﺳﺎﺧﺘﯽ و ﺳﺎزهای ﭘﯿﺶ از ﺷﺮوع ﻣﺪاﺧﻼت ﻣﻮرد ﺗﺤﻠﯿﻞ ﻗﺮار ﮔﯿﺮد و ﺑﺪون ﺗﺨﺮیب یا ﺗﺄﺛﯿﺮ ﻧﺎﻣﻄﻠﻮب ﺑﺮ اﺻﺎﻟﺖ ﻣﺤﯿﻂ و ﻣﻌﻤﺎری ﺑﻪ اﻧﺠﺎم رﺳﺪ. ﻫﻤﻪ این ﻣﻮارد از ﻣﻬﻢﺗﺮین اﻟﺰاﻣﺎت ﭘﯿﺶ از ﻣﺪاﺧﻠﻪ ﺑﻪ ﺷﻤﺎر ﻣﯽآیند و در ﭘﮋوﻫﺶ ﺣﺎﺿﺮ ﺳﻌﯽ ﺑﺮ ایجاد راﺑﻄﻪای ﻣﻨﻄﻘﯽ و ﻫﻤﻪ ﺟﺎﻧﺒﻪﻧﮕﺮ در ﺟﻬﺖ ایجاد ﺷﺮایطی ﺟﺪید ﺑﺮای ﺑﺮوزرﺳﺎﻧﯽ ﻋﻤﻠﮑﺮدی ﻣﻨﺎﻃﻖ دارای ﻫﻮیت ﻟﯿﮑﻦ ﻓﺮﺳﻮده ﺻﻨﻌﺘﯽ ﺷﺪه اﺳﺖ. ﭘﮋوﻫﺶ ﺣﺎﺿﺮ از ﻧﻮع ﮐﯿﻔﯽ و ﺑﺎ ﺑﻬﺮهﮔﯿﺮی از راﻫﺒﺮد اﺳﺘﺪﻻل ﻣﻨﻄﻘﯽ ﺑﻪ ﺗﺪوین ﭼﻬﺎرﭼﻮب ﻣﻔﻬﻮﻣﯽ ﺑﺮای ﺷﻨﺎﺧﺖ ﻣﻮﻟﻔﻪﻫﺎی ﺗﺎﺛﯿﺮﮔﺬار در ﻓﺮآیند ﺗﺠﻬﯿﺰ ﺑﻪ روز ﻣﯿﺮاث ﻣﻌﻤﺎری ﺻﻨﻌﺘﯽ ﻣﯽاﻧﺠﺎﻣﺪ. ﻣﻮﻟﻔﻪﻫﺎیی ﮐﻪ ﻫﻤﺰﻣﺎن ﻣﺘﺄﺛﺮ از ﻣﻘﻮﻟﻪ اﻧﻄﺒﺎق ﭘﺬیری ﻣﺠﺪد در ﺳﺎﺧﺘﻤﺎنﻫﺎی ﺗﺎریخی ﻧﯿﺰ ﻣﯽﺑﺎﺷﻨﺪ.
دوره ۱۰، شماره ۱ - ( بهار ۱۳۹۹ )
چکیده
بازشناسی میراث صنعتی به مثابه بخشی از فرآیند طراحی شهری و حفاظت از آثار میراث معماری ضروری تلقی میشود. این موضوع تنها به کارخانههای شاخص محدود نمیشود، بلکه تمام سازهها و عناصری که به نحوی با فعالیتهای صنعتی در ارتباط هستند را شامل میشود. یک مکان در واقع جزیی از فرهنگی است که، به مرور زمان معانی خاصی را به آن فضا بخشیده است. این موضوع غیرقابلانکار است که در ساختار کلی شهر، حفاظت میراث صنعتی یکی از مهمترین جنبههای حفظ هویت فرهنگی آن شهر محسوب میشود که میتواند سبب ارتقای هویت فرهنگی جامعه شود. انطباقپذیری و استفاده مجدد تطبیقی شایعترین و پایدارترین راهبرد موثر برای حفاظت و توسعه توامان میراث معماری صنعتی است که بستر را برای حفظ هویت شهری و افزایش حس تعلق به مکان فراهم میکند. در مطالعه حاضر، اسناد و نظریههای مرتبط با بهرهگیری از راهبرد استدلال منطقی و تحلیل محتوا مورد بازخوانی و واکاوی و در ادامه کارخانه سالامبورسازی تبریز و کارخانه ایگوالادا در اسپانیا بهصورت مطالعه تطبیقی مورد بررسی و تحلیل قرار میگیرند. یافتههای حاصل از این مطالعه نشان میدهد که استفاده مجدد تطبیقی از کارخانه چرمسازی ایگوالادا در اسپانیا ضمن حفظ ارزشهای صنعتی بنا منجر به تداوم هویت شهری نیز شده است. اتفاقی که برای کارخانه سالامبورسازی تبریز به واسطه عدم توجه به ارزشهای ذاتی اثر و انطباق کاربری مناسب به این بنا رخ نداده و باعث کمرنگشدن نقش این بنا در راستای تداوم هویت شهری شده است.
دوره ۱۰، شماره ۳ - ( ۶-۱۴۰۳ )
چکیده
دوره ۱۲، شماره ۳ - ( پاییز ۱۴۰۱ )
چکیده
اهداف: بناها و سایتهای صنعتی، به دلیل ویژگیهای متمایز کالبدی و زیباییشناختی، میتوانند صحنهای باشند برای ملاقات مردم که در صورت هدایت درست صحنه؛ ایجاد تجربههای بهیادماندنی را به دنبال خواهد داشت. استفاده مجدد از این بناها با کاربست اقتصاد تجربه میتواند فارغ از نگاه موزهای به آنها، پیشنهادات بیشتری را در اختیار قرار دهد تا با طراحی تجربههای متفاوت به شکلی مناسب از آنها بهرهبرداری شود.
روشها: در پژوهش اسناد و نظریههای مرتبط از طریق راهبرد استدلال منطقی مورد بازخوانی قرار میگیرند. سه مولفه «زمینه شخصی»، «زمینه اجتماعی» و «زمینه فیزیکی» چارچوب مفهومی پژوهش را شکل دادند.
یافتهها: طراحی تجربه در کارخانه سیمان ری بر اساس سه مولفه استخراج شده از چارچوب مفهومی و با بهرهگیری از چهار قلمرو پین و گیلمور انجام شده است. از اینرو، کاربریهای پیشنهادی با توجه به اصالت سایت صنعتی و تولید تجربههای نوین جمعی که ماحصل آن همنشینی کاربریهای گوناگون در این سایت میباشد، تعریف شده است.
نتیجهگیری: میراث صنعتی هر کشور زمینهساز رشد و ارتقا اقتصاد آن کشور است. حفاظت و استفاده مجدد از این بناها میتواند در تحقق توسعه اقتصادی باشد. یکی از جدیدترین شیوهها در علم اقتصاد، طراحی تجربه است. نتایج حاصل از پژوهش نشان میدهد، طراحی تجربهمحور میتواند ابزاری سودمند در راستای حفاظت از میراث باشد. در این مقاله بر اساس معیارهای به دست آمده از چارچوب مفهومی پژوهش، از نگاه تجربهمحوری به گردشگری میراث پرداخته شده است و برای تبیین بهتر این رویکرد، طراحی تجربهمحور کارخانه سیمان ری به عنوان مورد پژوهی مورد بررسی قرار گرفته است.
دوره ۱۲، شماره ۳ - ( ۶-۱۴۰۲ )
چکیده
این مطالعه به منظور تعیین شناسه (Barcoding)با استفاده از ژن سیتوکروم اکسیداز ماهی کپورمعمولی، بین سه استان گلستان، مازندران و گیلان (به ترتیب در مناطق گمیشان، تجن و کیاشهر) در سال۱۳۹۰ انجام شده است. نتایج حاصل از تعیین توالی۳۰ نمونه باله دمی گونه کپور دریایی سواحل جنوبی خزر نشان داد که تمامی نمونهها از یک گونه بوده و فاصله ژنتیکی آنها حداقل به ۲ درصد نمیرسد. بنابراین همه نمونههای کپور سه استان از یک گونه میباشند و از یک نوع بارکد برخوردار میباشند. در بررسی فاصله نوکلئوتیدی و هاپلوتیپی، منطقه گمیشان به ترتیب، ۷۵۰۰۰/۱۰ ، ۱ و منطقه کیاشهر به ترتیب، ۲۰۰۰/۳ و ۹۳۳۳/۰ بدست آمد. در بررسی تنوع نوکلئوتیدی بین دو منطقه ۰۱۹۷۸/۰ و میانگین اختلاف نوکلئوتیدی ۱۸۷/۱۲ بدست آمد. تنوع هاپلوتیپی در منطقه گمیشان ۰۹۵/۳۸ و در منطقه کیاشهر ۸۰۹/۲۳ درصد محاسبه شد. از مجموع ۱۳ هاپلوتیپ، منطقه گمیشان با ۸هاپلوتیپ (۵۳/۶۱ درصد) و منطقه کیاشهر با ۵ هاپلوتیپ (۴۶/۳۸ درصد) از کمترین مقدار هاپلوتیپ برخوردار بودند. نتایج این بررسی نشان میدهد که بین نمونههای کپور دریایی دو منطقه گمیشان و کیاشهر از نظر تنوع نوکلئوتیدی و هاپلوتیپی اختلاف معنی داری وجود دارد (p<۰,۰۵).
دوره ۱۲، شماره ۴ - ( ۹-۱۴۰۲ )
چکیده
دوره ۱۲، شماره ۵ - ( ۱۰-۱۳۹۱ )
چکیده
در این مقاله، مجرائی خاص معرفی شده که در آن، جت آب ورودی، پس از زمان کوتاهی شروع به نوسان کرده و باعث نوسانات منظم سرعت و فشار می گردد. با توجه به وجود رابطه خطی بین سرعت جت ورودی و فرکانس نوسانات آن، با اندازه گیری فرکانس فشار می توان دبی جریان را محاسبه کرد. به منظور بررسی میدان جریان سیال در هندسه موجود دبی سنج نوسانی و یافتن موقعیت بهینه قرارگیری حسگر های اندازه گیری نوسان، حل معادلات ناویر-استوکس آشفته و غیر دائم توسط نرم افزار ANSYS CFX به طریق عددی انجام شده است. پس از بررسی استقلال حل از شبکه، قابلیت دو مدل آشفتگی کا-اپسیلون و اس اس تی در شبیه سازی غیردائم جریان، بررسی شده است. سپس، کیفیت سیگنال فشار دریافتی از چند نقطه، براساس معیار نسبت ماکزیمم به متوسط نواسانات، مقایسه شده و موقعیت مناسب قرارگیری حسگر مشخص شده است. با ساخت اولین نمونه دبی سنج نوسانی در ایران و قرار دادن حسگر فشار و حسگر پیزوالکتریک در نقطه مناسب، بستر آزمونی فراهم شده و نتایج شبیه سازی عددی صحت سنجی شده اند. مقایسه نتایج عددی با نتایج تجربی نشان داده است که مدل اس اس تی برای این جریان نتایج بهتری دارد. سرانجام، با انجام آزمایش در سرعت های مختلف و دریافت و پردازش سیگنال های فشار، نمودار مشخصه سیستم (فرکانس نوسانات جت ورودی- سرعت جت ورودی) استخراج شده است.
دوره ۱۵، شماره ۴ - ( ۱۱-۱۳۹۱ )
چکیده
هدف: پلاکتها قطعات سلولی بدون هسته و مشتق از مگاکاریوسیتها هستند که علاوه بر ایفای نقش در هموستاز و ایمنی ذاتی به واسطه داشتن شاخصهای مهم نظیر CD۴۰L (یک شاخص مولکولی مهم در تحریک سلولهای ایمنی) میتوانند در ایمنی اکتسابی نیز نقش داشته باشند؛ از جمله تأثیر آنها بر لنفوسیتهای B و فعالسازی آنها مشخص شده است. اکنون در پاسخ به این سؤال که آیا میکروذرات مشتق از غشای پلاکت نیز میتواند این تأثیرگذاری را داشته باشد، تأثیر آنها بر فعالسازی لنفوسیتهای B بررسی شد.
مواد و روشها: در ابتدا پلاکت کنسانتره از پایگاه انتقال خون منطقه ای و آموزشی استان تهران تهیه شدند و میکروذرات از این کنسانترهها جدا شد. سپس این میکروذرات با لنفوسیتهای B که با استفاده از ذرات مغناطیسی به روش انتخاب منفی از فرآوردههای خون تازه جدا شده بودند، در محیط کشت مواجه شد. بعد از ۷ روز بیان شاخصهای فعالیت بر سطح لنفوسیتهای B با روش فلوسیتومتری بررسی شد.
نتایج: مطالعه نشان داد که لنفوسیتهای B از میکروپارتیکلها تأثیر پذیرفتهاند به طوری که در روز ۷ کشت همزمان آنها، بیان شاخصهای CD۲۷ و CD۸۶ در سطح آنها افزایش و در عینحال بیان شاخص IgD در آنها کاهش یافته است.
نتیجهگیری: میکروپارتیکلهای مشتق از پلاکت همانند پلاکتها بر فعالسازی لنفوسیتهای B تأثیر دارد.
دوره ۱۶، شماره ۶ - ( ۶-۱۳۹۵ )
چکیده
در این پژوهش، معادلات حرکت برای یک توربین بادی محور افقی با پایه متحرک بدست آمده و فرکانسهای طبیعی و ارتعاشات آزاد سیستم مورد بررسی قرار گرفتهاست. پایه توربین بادی بصورت صلب و پرههای آن بصورت تیرهای انعطافپذیر مدلسازی شدهاست. خمش و پیچش پره به عنوان دو درجه آزادی مورد بررسی قرار گرفتهاند. شافت متصل به پره، به صورت صلب فرض شدهاست. در این مقاله به طور خاص یک توربین بادی ۵ مگاواتی محور افقی مورد بررسی قرار گرفتهاست که پایه آن در آب شناور بوده و دارای سه سرعت زاویهای در جهات مختلف است. با توجه به شکل پیچیده پره و متغیر بودن خواص آن در طول، خصوصیات مقطع به مقطع پره یک توربین ۵ مگاواتی واقعی استخراج شده و سپس جرم و پارامترهای هندسی آن به کمک برازش منحنی توسط نرمافزار متلب در طول پره استخراج شدهاند. معادلات حرکت و شرایط مرزی به کمک اصل همیلتون استخراج شدهاند و سپس با استفاده از روش گالرکین به معادلات دیفرانسیل معمولی تبدیل شدهاند. پس از آن با تنظیم معادلات به فرم فضای حالت، مقادیر ویژه محاسبه و فرکانسها بدست آمده اند. به منظور بررسی صحت معادلات، نتایج بدست آمده در حالتهای خاص با نتایج پژوهشهای پیشین مقایسه شده که همخوانی خوبی بین نتایج وجود دارد. سپس اثر پارامترهای مختلف بر روی تغییرات فرکانس توربین و پاسخهای زمانی ارتعاشات پره توربین بررسی شدهاست. نتایج نشان میدهد سرعت دورانی پایه توربین و همینطور تغییرات سرعت دورانی پرههابرفرکانسهای سیستم و ارتعاشات آزاد پره توربین تاثیرات قابل توجهی دارند.
دوره ۱۶، شماره ۸۸ - ( ۳-۱۳۹۸ )
چکیده
دوغ یکی از فرآورده های شیری پرمصرف و سلامتی بخش بهخصوص در داخل کشور محسوب میشود که جایگزین خوبی برای نوشابهها در سبد غذایی جامعه است. گیاه جینکو،Ginkgo biloba، دارای خواص درمانی و تغذیهای فراوان است؛ لذا دوغ غنی شده با این گیاه نیز از اهمیت تغذیه ای برخوردار است. در این پژوهش، تأثیر افزودن عصاره گیاه جینکو در سطوح ۰، ۱، ۲، ۳ و ۴ g/L بر قابلیت زنده مانی باکتری های پروبیوتیک دوغ حاویg/L۲/۰ عصاره موسیر طی ۲۱ روز نگهداریدر دمای C° ۴ مورد بررسی قرار گرفت. مطابق با این پژوهش، با افزایش درصد عصاره جینکو، اسیدیته، قابلیت زندهمانی لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس LA-۵ و بیفیدوباکتریوم لاکتیس Bb-۱۲ و فعالیت ضد اکسیدانی افزایش یافت (۰۵/۰p<)؛ و امتیاز ارزیابی حسی نمونه های دوغ به طور معنی داری کاهش پیدا کرد (۰۵/۰p<). نگهداری نمونه ها در طول ۲۱ روز سبب کاهش معنیدار جمعیت لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس LA-۵ و بیفیدوباکتریوم لاکتیس Bb-۱۲، فعالیت ضد اکسیدانی و مقبولیت از نظر بو، طعم و رنگ شد (۰۵/۰p<). به طور کلی، نمونه دوغ پروبیوتیک حاوی g/L۲ عصاره جینکو به عنوان بهترین نمونه انتخاب گردید که می تواند به عنوان یک محصول سلامتی بخش در صنعت لبنیات تولید شود.
دوره ۱۶، شماره ۸۹ - ( ۴-۱۳۹۸ )
چکیده
طی دهههای گذشته، رنگهای مورد استفاده در صنایع غذایی به دلیل افزایش حساسیت جهانی نسبت به سلامت غذای انسان، مورد ظن بسیاری واقع شده و از این رو، محققان بسیاری تلاش نمودند تا انواع رنگهای خوراکی را از منابع طبیعی استخراج نمایند. یکی از این منابع طبیعی، ریشه گیاه روناس (Rubia tinctorum) است که حاوی با دوامترین رنگدانه قرمز طبیعی به نام آلیزارین می باشد. در تحقیق حاضر، از عصاره روناس به عنوان رنگ طبیعی در سطوح ۲، ۳ و ۴% و پکتین به عنوان جایگزین ژلاتین در نسبتهای ۳: ۰، ۵/۱: ۵/۱و۰: ۳% در دسر شیری طعمدار استفاده و ویژگیهای کیفی آن طی دوره نگهداری ۱۵ روزه مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج حاصل نشان داد که با افزایش غلظت عصاره روناس با نسبتهای مختلف ژلاتین: پکتین، ماده خشک و همچنین pH نمونههای دسر شیری به طور معنیداری تغییر یافت (۰۵/۰>p) و پس از ۱۵ روز نگهداری، روند افزایشی در pH مشاهده گردید. ارزیابی خصوصیات بافتی نمونهها نیز نشان داد که نمونههای با نسبت ۳: ۰ ژلاتین: پکتین، دارای بافت سفتتری از بقیه نمونهها بوده و پس از ۱۵ روز نگهداری، کمترین تغییرات بافتی، تحت تاثیر آباندازی را از خود نشان دادند (۰۵/۰>p). ارزیابی حسی حاکی از آن بود که افزودن عصاره روناس در بیشترین مقدار مورد بررسی (۴%) و از لحاظ ویژگی رنگ، در تمامی نمونههای دسر شیری مطلوبتر از سایرین بوده و تاثیر منفی بر روی سایر شاخصها نظیر بو، مزه، شکل ظاهری، بافت و پذیرش کلی نداشته است. مطابق با دادههای بدست آمده در این تحقیق میتوان نتیجه گرفت که از ترکیب ۳% ژلاتین همراه با ۴% عصاره روناس در دسر شیری طعمدار، می توان علاوه بر بهبود ویژگیهای کیفی محصول، از بازارپسندی و ماندگاری آن نیز اطمینان حاصل نمود.
دوره ۱۶، شماره ۸۹ - ( ۴-۱۳۹۸ )
چکیده
ماست بستنی یکی از فرآورده های منجمد لبنی است که از نظر ویژگی های فیزیکی و کیفیت ظاهری مشابه بستنی می باشد. این فرآورده به دلیل دارا بودن باکتریهای مفید اسید لاکتیک و انجام فرآیند تخمیر، از ارزش تغذیه ای بالایی برخوردار است؛ بهعلاوه در مقایسه با بستنی، حاوی مقادیر پائین تری از شکر و چربی می باشد. در پژوهش حاضر، اثر افزودن شیره توت سفید و ترنجبین (در سطوح صفر، ۱۰۰، ۸۰، ۶۰، ۴۰ و ۲۰ درصد) بر برخی ویژگی های فیزیکوشیمیایی (درصد حجم افزایی، pH، اسیدیته، مقامت به ذوب، ویسکوزیته ظاهری و درصد قند کل) و حسی ماست بستنی مورد ارزیابی قرار گرفت. روش آماری به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار انجام شد. مطابق با این پژوهش، با افزایش درصد شیره توت سفید و ترنجبین در نمونه های ماست بستنی: اسیدیته و ویسکوزیته افزایش (۰۵/۰p<)، حجم افزایی و مقاومت به ذوب به ترتیب افزایش و کاهش (۰۵/۰p<) و pH و درصد قند کل به ترتیب کاهش و افزایش (۰۵/۰p<) یافت. با توجه به نتایج حاصل از ارزیابی حسی، بهترین نمونه از نظر طعم، رنگ، بافت، شیرینی و پذیرش کلی به نمونه با سطح جایگزینی ۴۰ درصد شیره توت سفید و ۶۰ درصد ترنجبین تعلق گرفت. به طور کلی، نمونه حاوی ۴۰ درصد شیره توت سفید و ۶۰ درصد ترنجبین به عنوان بهترین نمونه انتخاب گردید که می تواند به عنوان یک محصول رژیمی در صنعت لبنیات تولید شود.
دوره ۱۷، شماره ۱۱ - ( ۱۱-۱۳۹۶ )
چکیده
در پتانسیل زتای بالا، تئوری کلاسیک پواسون-بولتزمن صادق نیست و باید از معادلهی بهبودیافتهی پواسون- بولتزمن که اندازهی یون را در توزیع بار نیز در نظر میگیرد استفاده کرد. بعلاوه بسیاری از سیالات زیستی رفتار غیرنیوتونی دارند، بنابراین اثر همزمان اندازهی یون و رفتار غیرنیوتونی سیال در جریان ترکیبی الکترواسمتیک/فشار محرک در پژوهش حاضر در نظر گرفتهشده است. معادلات حاکم به روش تفاضل محدود در یک میکروکانال مستطیلی حلشدهاند. اثر اندازهی یون در معادلهی بهبودیافتهی پواسون-بولتزمن با فاکتور استریک تعریف میشود که یون را بهصورت بار نقطهای یا با اندازهی محدود در نظر میگیرد. اثر اندازهی محدود یون عموما باعث افزایش سرعت سیال غلیظ شوندهی برشی و کاهش سرعت سیال رقیق شوندهی برشی میشود. نسبت منظری مقطع نیز در نظر گرفتهشده است و مشاهده میشود که افزایش نسبت منظری مقطع در گرادیان فشار مخالف تغییر زیادی در پروفیل سرعت ایجاد میکند اما گرادیان فشار موافق کمتر تحت تاثیر تغییرات ابعاد سطح مقطع است. همچنین ضریب اصطکاک با افزایش پتانسیل زتا در هر دو سیال غلیظ شوندهی برشی و رقیق شوندهی برشی، برای مدل یون نقطهای افزایش مییابد اما برای مدل یون با اندازهی محدود کاهش مییابد. سرعت متوسط سیال رقیق شوندهی برشی در پتانسیل زتای بالا با افزایش فاکتور استریک کاهش مییابد اما در سیال غلیظ شوندهی برشی اثر کمی دارد.
دوره ۱۸، شماره ۱۱۲ - ( خرداد ۱۴۰۰ )
چکیده
در این پژوهش، تأثیر فرآیندهای مختلف حرارتی شیر، پاستوریزاسیون (
°C ۶۳ به مدت ۳۰ دقیقه،
°C ۷۴ به مدت ۱۵ ثانیه،
°C ۹۵ به مدت ۵ دقیقه) و استریلیزاسیون (
°C ۱۲۰ به مدت ۱۵ دقیقه، اتوکلاو، و
°C ۱۴۰ به مدت ۴-۲ ثانیه، فرادما)، بر ویژگی های فیزیکوشیمیایی انتخابی، پذیرش کلی و زنده مانی باکتری های پروبیوتیک ماست قالبی طی ۲۱ روز نگهداری در سرما مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج نشان داد که طی نگهداری، آب اندازی کاهش پیدا کرد و اسیدیته و پتانسیل اکسیداسیون و احیاء افزایش یافت (۰۵/۰
p<)
. با افزایش شدت فرآیند حرارتی شیر، کاهش در پتانسیل اکسیداسیون و احیاء و آب اندازی (۰۵/۰
p<) و افزایش در اسیدیته و قابلیت زنده مانی
لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس (۰۵/۰
p<) و
بیفیدوباکتریوم لاکتیس (۰۵/۰<
p) مشاهده شد. در نهایت، بهترین نمونه از نظر ارزیابی حسی و زنده مانی باکتری های پروبیوتیک، نمونه ماست حاصل از شیر تیمار شده در
°C ۱۴۰ به مدت ۴-۲ ثانیه انتخاب گردید.
دوره ۱۹، شماره ۱۳۱ - ( دی ۱۴۰۱ )
چکیده
هدف از مطالعه حاضر بررسی تاثیر میزان صمغ و زمان نگهداری بر روی ویژگیهای فیزیکی- شیمیایی، حسی و میکروبی خامه کم چرب تولید شده با استفاده از صمغ فارسی بود. تیمارها شامل نمونه شاهد ۳۴ درصد چربی و نمونههای خامه ۱۸ درصد چربی محتوی ۵/۰ (تیمار سوم) و ۸/۰ درصد صمغ فارسی (تیمار بهینه) بودند. سطح افزودن پایدارکننده ۵/۰ درصد وزنی/وزنی بود. آزمایشات روی نمونههای خامه نگهداری شده در دمای ۴ درجه سلسیوس در روزهای ۱ ، ۷، ۱۰ انجام گردید. نتایج نشان داد که در هر سه نمونه، تعداد مخمر و شمارش کلی با گذشت زمان بطور معنی داری افزایش یافته است (۰۵/۰>p). همچنین در طی دوره ماندگاری در هر سه نمونه تعداد کم کلیفرم مشاهده شد اما هیچگونه کپک، اشریشیا کلی و استافیلوکوکوس مشاهده نگردید. از طرف دیگر، زمان نگهداری، تاثیر معنی داری بر کاهش ویژگیهای حسی نمونهها داشت(۰۵/۰>p). نمونههای حاوی صمغ بصورت معنی داری نسبت به شاهد بترتیب اسیدیته بالاتر و pH پایینتری داشتند(۰۵/۰>p). در میزان ماده خشک، چربی و رطوبت هر سه نمونه تغییر معنی داری مشاهده نشد(۰۵/۰≤p). همچنین نمونه حاوی صمغ ۸/۰ درصد دارای بالاترین ویسکوزیته و پایینترین آب اندازی بود. بنابراین بهترین تیمار در این پژوهش، خامه حاوی ۸/۰ درصد صمغ فارسی شناخته شد.
دوره ۲۰، شماره ۲ - ( - )
چکیده
دوره ۲۰، شماره ۹ - ( شهریور ۱۳۹۹ )
چکیده
توربینهای باد یکی از مهمترین تجهیزات تولید انرژی تجدیدپذیر بوده و بهبود راندمان آنها منجر به بهرهوری بیشازپیش از انرژیهای پاک میشود. از جمله مشکلات عمده در کاربرد توربینهای باد وقوع پدیده جدایش جریان بر روی پره توربین است. در مقاله حاضر، اثر عملگر پلاسما تخلیه سد دیالکتریک بر روی کنترل جدایش جریان اطراف یک مقطع بحرانی پره توربین برق- بادی ۶۶۰کیلووات طراحیشده در داخل ایران مورد بررسی قرار گرفته است. در ابتدا، آزمون تجربی جهت صحتسنجی و اطمینان از دقت مدلسازیها صورت پذیرفت. پس از حصول انطباق قابل قبول، شبیهسازیهای عددی دوبعدی با وجود عملگر پلاسما در شرایط عملکردی و زوایای حمله مختلف انجام گرفت. در مدلسازی عددی عملگر از اخیرترین مدل الکتروستاتیک ارتقایافته استفاده شده است. جریان عبوری از روی ایرفویل تراکمناپذیر و سرعت جریان آزاد ۲۰متر بر ثانیه و مکان نصب عملگر در لبه حمله ایرفویل است. نتایج بهدستآمده حاکی از تاثیر قابل ملاحظه فرکانس و ولتاژ عملگر بر ضرایب برآ و پسا و راندمان آیرودینامیکی ایرفویل است. با افزایش فرکانس و ولتاژ و در نتیجه القای جریان و افزایش مومنتم داخل لایه مرزی بازیافت فشار در ناحیه ویک بهتر صورت گرفته و نقطه جدایش به تعویق میافتد. روند خطی بین تاثیر فرکانس بر تغییر ضرایب آیرودینامیکی ملاحظه شد. همچنین بهبود راندمان آیرودینامیکی در این مطالعه بیشتر از ۸۰۰% و جابهجایی نقطه جدایش تا حدود ۵۰% طول وتر حاصل شد.