۳۹ نتیجه برای گنجی
دوره ۲، شماره ۲ - ( بهار ۱۳۹۹ )
چکیده
در شکل گیری هویتملی رسانهها نقش مهمی دارند. نشانهها درون فضاهایشهری با رمزگانی که درونِ خود دارند قسمتی از محتوای فضایشهری را تشکیل میدهند؛ نشانه ها جزء رسانههای تصویری هستند که بر مخاطب عرضه میشوند و مخاطب با رمزگشایی محتوای درون آن به معنای آن دست مییابد و از آن متاثر میشود.. نشانه های شهری مورد نقاشی های دیواری، با مولفه ها و عناصر هویتملی چه ارتباطی میتوانند داشته باشند؟ نشانه های شهری میتوانند با داشتنِ معناها و محتواهایی از مولفه ها و عناصر هویتملی در رمزگان خود و برجستگی برخی از مولفه ها و عناصر بر دیگری، در ایجاد، تقویت و بازنمایی هویتملی نقش داشته باشند. به همین منظور دراین پژوهش با روش توصیفی و تحلیلی و با بررسیهای میدانی و کتابخانهای، با استفاده از مبانی نشانه شناسی سعی شدهاست از طریق تحلیل کیفی به بررسی ارتباط بین معنای نشانه ها در فضاهایشهری منطقه ۶ تهران و عناصر و مولفههای هویتملی پرداخته شود. نتیجه این پژوهش بیان داشت که نشانه ها، متاثر از مولفه ها و عناصر هویتملی، معناها و محتواهایی دراین راستا در درون خود دارند. همچنین با برجسته سازی ویژگیهایی از هویتملی نسبت به عناصر دیگر به صورت جهت دار به ایجاد هویتملی میپردازد و با تکرار معناهای متاثر از هویتملی نقش بارزی در تقویت و بازنمایی هویتملی دارد.
دوره ۲، شماره ۵ - ( بهار ۱۴۰۰ )
چکیده
هدف پژوهش حاضر بررسی تأثیر عدم قطعیت راهبردی بر عملکرد راهبردی کسبوکار از طریق سازگاری قیمت، محصول، ترفیع و مکان بوده است. بر این اساس، روش پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از نظر نحوۀ گردآوری دادهها، توصیفی ـ پیمایشی مبتنیبر مدلیابی معادلات ساختاری بود. جامعۀآماری پژوهش حاضر شامل کارکنان شرکتهای منتخب تولیدکنندۀ تجهیزات ورزشی و ابزار گردآوری دادهها نیز پرسشنامۀ استاندارد تعدیلشده بوده است. برای سنجش روایی پرسشنامه از آزمونهای روایی واگرا، روایی همگرا و نرمافزار اسمارت پی.ال.اس. نسخۀ ۳ استفاده شده است. همچنین از آزمون آلفای کرونباخ برای تعیین پایایی پرسشنامه استفاده شده است. یافتههای پژوهش نشان داد که عدم قطعیت راهبردی بر عملکرد راهبردی کسبوکار از طریق سازگاری قیمت، محصول، ترفیع و مکان بهنحو معناداری اثرگذار است (P-Value= ۰/۰۵). بنابراین، میتوان نتیجه گرفت که شرکتهای تولیدکنندۀ تجهیزات ورزشی میتوانند با رعایت انعطافپذیری در اتخاذ عملکردهای راهبردی، ازقبیل سازگاری قیمت، محصول، ترفیع و مکان در راستای توسعۀ کسبوکار خود گام بردارند.
دوره ۳، شماره ۲ - ( شماره ۲ (پیاپی ۶)- ۱۳۹۴ )
چکیده
«رکوب الکوسج» (برنشستن کوسه)، نام جشنی است که پیش از فرارسیدن بهار به نشانه وداع با فصل سرما برگزار میشد. «سروه بست» (سرو کاشمر)، نام سروی است که به باور پیشینیان، زرتشت آن را از بهشت آورده و به دست خود یا گشتاسب و یا گرشاسب آن را در کاشمر کاشت. از آنجا که درخت سرو نزد ایرانیان مقدس بود، به این درخت کهن نیز به دیده احترام مینگریستند. سرو کاشمر تا دوران متوکل عباسی مایه افتخار اهالی خراسان بود تا آنکه به دستور این خلیفه قطع شد. ابومنصور ثعالبی در کتاب ثمار القلوب فی المضاف و المنسوب به «رکوب الکوسج» و «سروه بست» اشاره کرده است.
در این جستار درصددیم تا با بررسی این دو نمونه در کتاب ذکرشده نشان دهیم حتی آن دسته از کتب میراث عربی که بهظاهر با تاریخ ایران ارتباط ندارند، میتوانند حاوی مطالب ارزشمند در این زمینه باشند.
گفتنی است در مقالۀ حاضر از روش توصیفی- تحلیلی استفاده شده است و بررسی پدیدههای ایرانی در منابع کهن عربی از حوزههای پژوهش در ادبیات تطبیقی است.
دوره ۵، شماره ۳ - ( تابستان ۱۴۰۲ )
چکیده
چکیده
عدالت فضایی در شهر، به انتظام پراکندگی و طرح پراکنش فضای خدمات و امکانات شهری، نگاه ویژهای مینماید. در مبحث برابری و مساوات هیچ کدام از گروههای شهری و طبقات ساکن در آن بر دیگری رجحان ندارد و نگاه یکسانی برای همگان فارغ از پایگاه اجتماعی و اقتصادیشان برای دسترسی به خدمات عمومی شهری مهیا میسازند. بدین سبب این موضوع همانطور که از تجمع امکانات و خدمات شهری در یک ناحیه از قطبیشدن فضای شهر و نابرابریهای اجتماعی پیشگیری میکند، باعث دسترسی همگان به امکانات در شهر میگردد. به همین منظور پژوهش حاضر در جهت کاوش سنجش عدالت فضایی در پراکنش خدمات و امکانات شهری در محلات منطقه هشت شهر تهران میباشد. روش پژوهش توصیفی- تحلیلی و مبتنی بر روشهای کتابخانهای و اسنادی است. دادههای مورد استفاده در این پژوهش دادههایی هستند که از طرحهای شهری اقتباس شدهاند. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات، در مرحله اول با استفاده از آنتروپی شانون میزان توازن (برابری) و یا عدم تعادل (نابرابری) هر کدام از کاربریها مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته و سپس اقدام به رتبهبندی محلات ۱۳ گانه، مناطق و میزان بهرهمندی از خدمات و امکانات شهری با استفاده از مدل کوکوسوکه برای رتبه بندی مناطق استفاده شده و نتایج بهدست آمده نشان دهنده عدم تعادل در توزیع فضایی خدمات و امکانات شهری میباشد. براساس نتایج روش آنتروپی، معیار فرهنگی با وزن ۰,۴۶۳ رتبه اول را کسب کرده است. معیار ورزشی با وزن ۰.۲۵۵ رتبه دوم و معیار فضای سبز با وزن ۰.۱۵۳ رتبه سوم را کسب کرده است. طبق مدل کوکوسو و با توجه به نتایج، محله کرمان رتبه اول، فدک رتبه دوم و وحیدیه رتبه سوم را کسب کرده است.
دوره ۵، شماره ۱۸ - ( زمستان ۱۳۸۶ )
چکیده
در چند دهه اخیر، که روایتشناسی به عنوان علم مطرح شده است، روایتشناسان تلاش کردهاند به الگوهای روایتی مشخصی دست یابند تا بتوانند تمام ساختارهای روایتی، چه قصههای قدیمی و چه رمانهای امروزی را با این الگوها تجزیه و تحلیل کنند. در این زمینه نیز تلاشهای فراوانی توسط محققان انجام شده است، اما کار ولادیمیر پراپ تا زمان خود از دیگران پرثمرتر بوده و نظریه او به رغم کاستیهایش، تحول عظیمی در علم روایتشناسی به وجودآورده است. پراپ در کتاب ریختشناسی قصههای پریان به توصیف قصهها براساس اجزای سازنده آنها و روابط متقابل این اجزا پرداخته است. پراپ پس از تجزیه و تحلیل صد قصه از قصههای روسی به سی و یک خویشکاری۱ دست یافته است. او معتقد است میتوان قصههای عامیانه و حتی رمانسها را نیز با این الگو تجزیه و تحلیل کرد. این مقاله میکوشد تا الگویی را که پراپ از تجزیه و تحلیل قصههای پریان به دست آورده است بر روی قصه سمک عیار نشان دهد و با نتایج تجزیه و تحلیل پراپ مقایسه کند؛ به عبارت دیگر، این مقاله سعی در ریختشناسی قصه سمکعیار دارد.اگرچه کار پراپ درباره قصه پریان است، نظریههای او چنان ظرفیت زیادی دارد که شامل قصههای ایرانی از جمله قصه سمکعیار هم میشود. بسیاری از کارکردها و کنشهای بررسی شده در قصه سمکعیار، کم و بیش با روایتشناسی پراپ یکسان است و این مقاله بر مبنای نظریه او است.
دوره ۶، شماره ۳ - ( ۸-۱۳۹۵ )
چکیده
یکی از متغیرهای موثر بر برنامهریزی نیروی انسانی، قصد ترک شغل است. هدف این پژوهش، بررسی تأثیر ادراک از «بافت اخلاقی سازمان» بر «قصد ترک شغل» منابع انسانی زن با سنجش نقش تعدیلکننده متغیر «ارزشهای کاری» در یکی از دانشگاههای دولتی شمال شرق کشور بود. نتایج بهدست آمده بر سیاستهای برنامهریزی نیروی انسانی با محوریت تقاضای نیروی کار تأثیر دارد. با استفاده از روش تصادفی ساده، نمونهگیری برای دستیابی به حجم نمونه ۲۱۰ تن، تعیین شده براساس جدول مورگان، انجام گردید. ابزار پژوهش، پرسشنامه و مصاحبه بود. برای تجزیه و تحلیل دادهها از آزمون میانگین، تحلیل عاملی تأییدی و معادلات ساختاری استفاده شد. نتایج مصاحبهها نشان داد که با توجه به بالابودن قصد ترک شغل در سازمان، کارکنان به دلایلی مانند «نبودن جایگزینهای شغلی بهتر در خارج از سازمان»، همچنین «قرار داشتن در وضعیت استخدام رسمی» به ترک سازمان اقدام نکردهاند. در یک یافته بسیار قابل تأمل روشن شد که قصد ترک شغل در بین کارکنان زن هیأت علمی از سایر گروهها بالاتر بود. نتایج نشان داد که ادراک از بافت اخلاقی بر قصد ترک شغل (۳۶/۰=β) مؤثر است. همچنین نقش تعدیلگر ارزشهای کاری بر قصد ترک شغل (۲۶/۰=β) مورد تأیید قرار گرفت. اگرچه که ارزش رابطه (۲۰/۰-= β) و ارزش پاداش (۱۵/۰-=β) نقش اثرگذارتری بر رابطه میان بافت اخلاقی در سازمان و قصد ترک شغل داشت.
دوره ۷، شماره ۱ - ( شماره ۱ (پیاپی ۲۹)- ۱۳۹۵ )
چکیده
پژوهش حاضر به منظور بررسی چگونگی عملکرد حافظۀ کاری و سوگیری توجه در واژگان زبان فارسی به عنوان زبان دوم و در مقایسه با واژگان زبان مادری انجام گردیده است. مسئله پژوهش ترسیم چگونگی عملکرد این دو در یادگیری واژگان زبان فارسی به عنوان زبان دوم است. آزمودنی های تحقیق ۳۰ نفر از فارسیآموزان چینی زبان در موسسه دهخدا بوده اند، که در آزمون اِن-بک به منظور ارزیابی حافظۀ کاری و آزمون استروپ در ارزیابی توجه انتخابی شرکت کردند. طی آزمون ان-بک آزمودنی ها در صورت تشابه هر محرک با محرک قبل کلید مشابه و در صورت عدم تشابه کلید غیرمشابه را فشار میدادند. در آزمایش استروپ شرکت کنندگان باید رنگ کلمه نوشته شده با رنگهای مختلف را بیان میکردند. توجه انتخابی از طریق زمان بیشتر برای نامیدن رنگ کلمات تهدید کننده مشخص می شود. تکلیف آزمودنی این است که بر مشکل محرک رنگ فایق بیاید. به منظور تحلیل داده های پژوهش عملکرد شرکت کنندگان در زبان چینی (مادری) و زبان فارسی (زبان دوم)، نمره حافظۀ کاری آنان (دقت) و نیز میانگین زمان پاسخگویی (سرعت حافظۀ کاری) به محرک های دو زبان، همچنین نمره سوگیری توجه (دقت) و میانگین زمان پاسخگویی (سرعت) در دو زبان محاسبه و با آزمون تی وابسته مقایسه شد. یافتههای پژوهش نمایانگرآن بود که دقت و سرعت حافظۀ کاری و سرعت سوگیری توجه آزمودنیها نسبت به واژگان زبان مادری بسیار بیشتر از هر یک از موارد فوق در زبان فارسی میباشد، اما دقت سوگیری توجه آنها در دو زبان تفاوت معناداری نداشت.
دوره ۷، شماره ۳ - ( ویژهنامه ۱۳۹۵ )
چکیده
کیتین وکیتوزان دو فرآورده بسیار مهم از پلیمرهای زیستی هستند که در صنایع مصارف بسیار بالایی در صنایع ارزشمند دارند. تبدیل کیتین به کیتوزان با روش استیل زدایی و به شیوه ذوب قلیایی است که بدون حضور اکسیژن انجام میشود.. تغییر ساختارشیمیایی، آلودگی شدید محیط زیست و دپلیمریزاسیون از مشکلات اساسی در صنعت تولید کیتوزان با کیفیت بالا میباشند. در این پژوهش برای تبدیل کیتین به کیتوزان بجای مواد شیمیایی از قارچ آسپرؤژیلوس نایجر سویه (ATHUM-۱۰۸۶۴)، مولد آنزیم داستیلاز استفاده شد.. کیفیت کیتوزان با آنالیزهای تجزیه عنصری دستگاه طیف سنجی مادون قرمز، پرتونگاری با اشعه ایکس، تعیین وزن مولکولی، درصد بلوری شدن، رنگ و ساختارمولکولی مشخص شد. نتایج نشان داد که بازده تبدیل کیتین به کیتوزان یا به عبارتی درجه استیل زدائی، در این روش ۵±۸۰ درصد است. کیتوزان حاصل دارای ۴/۴۴ درصد کربن، ۸/۹درصد نیتروژن، ۲/۷ درصد هیدروژن و ۳۹/۵ درصد اکسیژن بود. مختصات فیزیکی ان شامل درصد بلورینگی ۹۴/۵ و رنگ آن قهوه ای کمرنگ بود و ساختارشیمیایی هرواحد کیتوزان بصورت (C۶H۱۲NO۴) بدست آمد. نتایج نشان داد که جایگزینی روشهای زیستی به جای شیمیایی در دستیابی به این فرآورده با کیفیت مناسبی امکانپذیر بوده و موجب حذف استفاده از مواد شیمیایی مخرب محیط زیست نظیر هیدروکسیدسدیم غلیظ میشود.
دوره ۷، شماره ۳۰ - ( بهمن و اسفند ۱۳۹۸ )
چکیده
آیین سوگند خوردن از دیرباز تاکنون در فرهنگ و ادب به طریق گوناگون نمود یافته است. در این پژوهش به تحلیل نمودهای آیین سوگند خوردن در قوم بختیاری میپردازیم. سوگند به آتش، اجاق آتش، تیغۀ آفتاب، آب روان، نانونمک، زمان، جان عزیزان و اموات از مهمترین جلوههای سوگند خوردن در نزد قوم بختیاری است. اهمیت سوگند خوردن در نزد این قوم، آخرین راهکار برای اثبات درستی کلام و تشخیص درستکار از نادرستکار است. در این پژوهش، ضمن بررسی انواع سوگند در قوم بختیاری، برآنیم تا نمودهای ادبی و جنبههای اساطیری آنها را تحلیل و بررسی کنیم. این پژوهش بهشکل بنیادی، بر پایه مطالعات کتابخانهای ـ میدانی و بهروش تحلیل محتوای کیفی انجام شده است. پس از بررسی منابع گوناگون و تحلیل نمودهای ادبی و اساطیری سوگند خوردن در قوم بختیاری میتوان گفت که بسیاری از نمودهای آیین سوگند خوردن در قوم بختیاری بازماندۀ آیینهای سوگند خوردن در ایران باستان است. همچنین، سوگند به آتش، نانونمک، زمان، آب روان، آفتاب و جان عزیزان از مهمترین و رایجترین نمودهای سوگند در نزد این قوم است که جنبههای ادبی و اساطیری بسیاری دارند. سوگند خوردن در نزد این قوم برای اثبات درستی کلام و تشخیص حق از باطل است.
دوره ۹، شماره ۲ - ( پائیز و زمستان ۱۳۹۶ )
چکیده
بررسی ساختار سیاسی- اجتماعی جوامع در دوره آغاز شهرنشینی یکی از موضوعاتی است که در دهههای اخیر ذهن باستانشناسان را به خود مشغول کرده است. بررسی این موضوع با رویکردهای گوناگون منجر به استفاده از روشها، تقسیمبندیها و اصطلاحات متفاوت شده که در دهها مقاله و کتاب مطرح و به بحث گذاشته شدهاند. توجه به سازوکارهای حکومتی، اقتصاد سیاسی و رابطه قدرت در چنین جوامعی مباحثی چون وظایف شخص/ اشخاص برتر، فرمانروا، گروههای اشرافی و رابطهشان با یکدیگر را پیش میکشد. از بطن چنین مباحثی است که موضوعاتی چون ماهیت و کارکرد سلسله مراتب عمودی و سلسله مراتب افقی در جامعه مطرح میشود. استفاده از رویکردهایی ایستا و تکراستا در بررسی جوامع پیچیده باعث شده برخی از پژوهشگران برای شناخت و معرفی ساختار سیاسی- اجتماعی این جوامع از الگوهای مشخص و از پیش تعریف شده استفاده کنند و تفاوتهایی را که میتواند بین آنها وجود داشته باشد نادیده بگیرند. شهر سوخته در هزاره سوم پ.م. یکی از جوامعی است که ساختار سیاسی- اجتماعی آن با ساختارهای از پیش تعریف شده برای جوامع پیچیده همزمان همخوانی ندارد. بر همین اساس در این مقاله سعی نمودهایم با بررسی متغیرهایی چون معماری، تدفین، آلات و ادوات اداری و الگوی پراکندگی محوطهها، با شناخت بخشهای اثرپذیرتر از ساختار سیاسی- اجتماعی، تصویری را از رابطه قدرت و نحوه اداره این جوامع بازسازی کنیم.
دوره ۹، شماره ۳ - ( تابستان ۱۳۹۷ )
چکیده
اهداف: توسعه روزافزون کاربریهای ریزجلبکی در بسیاری از صنایع باعث تمرکز پژوهشها به این حوزه نوین بین رشتهای شده است تا با افزایش بهرهوری و کاهش هزینههای کشت، تجاریسازی کشت این موجودات تسهیل شود. هدف این پژوهش بهینهسازی رشد و کیفیت بیومس ریزجلبک اسپیرولینا با تغییر رقت محیط کشت و استفاده از سیکل هوادهی بود.
مواد و روشها: در پژوهش تجربی حاضر با بهرهگیری از روش پاسخ سطح- طراحی مرکزی، اثرگذاری دو فاکتور غلظت محیط کشت زاروک (۰ تا ۱۰۰% رقت) و سیکل هوادهی بر نرخ رشد مخصوص و وزن خشک و نیز محتوی کلروفیل و کاروتنوئید گونه اسپیرولینا بررسی شد. در هر دوره ۲۴ساعته مجموعاً ۱۶ ساعت هوادهی شد که فاصله قطع و وصل هوادهی با عنوان سیکل هوادهی بین ۱ ساعت تا ۸ ساعت متغیر بود. تجزیه و تحلیل دادهها با نرمافزار SPSS ۱۶ از طریق آزمون رگرسیون چندگانه صورت گرفت.
یافتهها: بیشترین بیومس (۰/۶۵۹میلیگرم بر میلیلیتر) در غلظت ۸۰% محیط کشت و سیکل هوادهی ۲/۷۵ ساعته و بیشترین نرخ رشد مخصوص (۰/۲۳۰روزانه) در غلظت ۶۰% و سیکل هوادهی ۴/۵ساعته حاصل شد. بیشترین سیکل هوادهی (۸ ساعت) موجب افزایش قابل توجه و همزمان محتوای کلروفیل و کاروتنوئید (به ترتیب ۱۱/۶۵ و ۲/۶۷میلیگرم بر گرم) شد.
نتیجهگیری: بهینهسازی رشد و کیفیت بیومس ریزجلبک اسپیرولینا با تغییر رقت محیط کشت و استفاده از سیکل هوادهی قابل انجام است.
دوره ۹، شماره ۳ - ( تابستان ۱۳۹۷ )
چکیده
دوره ۱۰، شماره ۴ - ( ۹-۱۳۸۹ )
چکیده
چکیده- پاکسازی خاک آلوده به سیانید با روش ها ی مختلف از جمله اکسیداسیون،خاکشویی، تجزیه بیولوژیکی و روش
الکتروکینتیک انجام می شود. استفاده از روش الکتروکینتیک برای حذف سیانید تاکنون کم تر استفاده شده است. بنابراین، ای ن تحقیق
برای بررسی کارایی این روش در خاک با درصد رس بالا و نفوذپذیزی پایین انجام شد . در روش الکتروکینتیک با قرار دادن دو
که تحت یک میدان الکتریکی قرار گرفته است به سمت قطب مثبت (آند ) CN– الکترود داخل خاک و برقراری جریان مستقیم، یون
با غلظت (CL) مهاجرت کرده و خاک پالایش می شود. در این پژوهش، پاکسازی خاک سد باطله معدن طلای تکاب از نوع رس
سیانید ۴۲۰ میلی گرم بر خاک خشک با استفاده از محلول های آب مقطر و سود ۱ مولار در آند، مورد بررسی قرار گرفت. مایع مورد
۱/۵ با زمان V/cm ۱ و V/cm استفاده در کاتد آب مقطر بود. خاک مورد نظر با رطوبت بهینه با استفاده از جریان مستقیم با شیب ولتاژ
خاک،رطوبت، جریان الکترواسمز pH ، عبور جریان به مدت ۷ و ۱۴ روز آزمایش شد. در انتهای دوره، راندمان حذف سیانید از خاک
و آمپراژ روزانه اندازه گیری شد. نتایج این تحقیق نشان می دهد که سیانید در مدت ۷ و ۱۴ روز به ترتیب با راندمان ۶۵ و ۸۰ درصد
۸) به ۱ تا ۲ در نزدیک اند و ۱۲ تا ۱۳ در مجاورت کاتد تغییر کرد. تحلیل نتایج / خاک از میزان اولیه (حدود ۸۳ pH. حذف شده است
عوامل اصلی در تعیین راندمان حذف سیانید است. ،pH نشان داد که مهاجرت سیانید به سمت قطب مثبت (آند) و تغییرات
کلیدواژگان: سیانید،
دوره ۱۱، شماره ۲ - ( ۶-۱۳۹۰ )
چکیده
چکیده– در این پژوهش کارایی دو نوع چسب اپوکسی و ضد آب برای پوششدهی نانوذرات ۲رTioوروی سطح بتن برای انجام
۲۵-۵۰۰ بررسی شد. سیستم استفاده شده شامل مخزن mg/L فرایند فتوکاتالیستی و تصفیه فاضلاب سنتزی حاوی فنل در بازه غلظت
با شدت تابشهای مختلف در UV-A خوراک، ناحیه هوادهی و ناحیه انجام فرایند فتوکاتالیستی بود. برای انجام فرایند از لامپهای
از بتن مؤید پوشش یکنواخت EDX و آنالیز SEM ۱۰ استفاده شد. تصاویر cm ۴/۴۲-۸/۹ و در فاصله ثابت mW.cm- محدوده ۲
نانو ذرات روی سطح بود. نتایج راهاندازی سیستم نشان داد که راندمان حذف فنل با استفاده از بتن پوشش داده شده به وسیله ی چسب
سیستم برابر ۷ در حدود % ۲۰ بیشتر از بتن pH ۱۰۰ ، در زمان ماند ۴ ساعت و mg/L اپوکسی در غلظت آلاینده ورودی به میزان
پوشش داده شده با چسب ضدآب (با خصوصیت آب گریزی) است. راندمان سیستم در تکرارهای مختلف با استفاده از چسب اپوکسی
نشان داد که کاهش راندمان حذف به دلیل جدا شدن نانوذرات از سطح بتن کمتر از % ۲ است . تأثیر TiO برای پوششدهی ۲
فرایند در راندمان حذف سیستم بررسی شد pH پارامترهای شدت تابش، طول موج لامپ و
دوره ۱۱، شماره ۳ - ( ۸-۱۳۹۰ )
چکیده
چکیده- حذف رنگ از پساب های صنعتی، به خصوص کارخانجات نساجی و رنگرزی همواره از اقدامات مهم برای کنترل
آلودگی های آنها است. وجود مقدار ناچیز رنگ در آب، شفافیت و غلظت اکسیژن محلول در آب را کاهش داده و در نتیجه حیات
Astrazon Blue (F۲RL) آبی محیط های پذیرنده را تهدید می کند. هدف این پژوهش ایجاد شرایط آزمایشگاهی برای حذف رنگ نساجی
غلظت ،pH ، از محلول آبی به وسیله جذب آن با خاک اره و رس بنتونیت بوده است. جذب رنگ به داخل جاذب به ماهیت رنگ
۱۰۰ برای mg/L ۵۰ و ، رنگ و زمان تماس وابسته است. بیشینه ی راندمان حذف رنگ از محلول های حاوی غلظت های اولیه رنگ ۲۵
۹۴ درصد به دست آمد . / ۹۶ و ۶۹ /۷۸ ،۹۷/ ۷۹ درصد و برای رس بنتونیت به ترتیب ۳۲ / ۹۱ و ۲۶ /۱۱ ،۹۶/ خاک اره به ترتیب ۷۵
ایزوترم های تعادل به وسیله معادلات لانگمایر و فرندلیچ آنالیز شد. آنالیز نتایج آزمایشگاهی نشان داد که جذب رنگ خاک اره و رس
بنتونیت با ایزوترم لانگمایر تطابق مطلوبی دارد. نتایج این پژوهش نشان داد که خاک اره و رس بنتونیت جاذب مناسبی برای حذف
مواد رنگی نساجی از پساب های حاوی آن است.
دوره ۱۲، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۱ )
چکیده
در این پژوهش، تصفیه تکمیلی شیرابه به دست آمده از فرایند کمپوست زباله شهری از طریق فرایند ترکیبی جذب و ازنزنی بررسی شد. بر اساس نتایج به دست آمده، فرایند ترکیبی در مقایسه با فرایند جذب و ازنزنی، توانایی بیشتری برای حذف آلاینده دارد؛ بهگونهای که پس از ۶۰ دقیقه، نرخ حذف COD از ۴۴ درصد در فرایند جذب و ۵۷ درصد در فرایند ازنزنی به بیش از ۸۰ درصد در فرایند ترکیبی رسید. بر اساس آزمایشهای انجامشده در فرایند ترکیبی افزودن کربن فعال تا هنگامی که در سیال به صورت شناور باقی بماند؛ بر حذف بار آلی از شیرابه تأثیر مثبت خواهد داشت. pH نیز یکی دیگر از پارامترهای مؤثر بر نرخ حذف، در فرایند ترکیبی است. بر اساس نتایج به دستآمده، در شرایط انجام این پژوهش، بیشینهی حذف بار آلی در pH ۸ تا ۹ به دست آمد. در این فرایند، ازنزنی به صورت همزمان باعث احیاء کربن فعال درداخل رآکتور نیز شده، که افزایش زمان اشباع بستر کربنی و کاهش هزینههای احیاء آن خارج از رآکتور را منجر خواهد شد. در این پژوهش پس از ۵ مرحله استفاده پی در پی از بستر کربنی، نرخ حذف بار آلی در فرایند ترکیبی تنها حدود ۷ درصد و در فرایند جذب به خاطر اشباع شدن جاذب، بیش از ۹۵ درصد کاهش یافت. این موضوع بیانگر احیاء همزمان کربن فعال در رآکتور و یا غالب بودن ساز و کار اکسیداسیون کاتالیستی بر ساز و کار جذب- اکسیداسیون است.
دوره ۱۲، شماره ۳ - ( ۷-۱۳۹۱ )
چکیده
چکیده- هیدروکینون یکی از مهم ترین ترکیبات فنلی دارای کاربرد گسترده در صنایع مختلف از قبیل لاستیک سازی، عکاسی، آرایشی و بهداشتی و تولید آنتی اکسیدان ها می باشد. به دلیل سمیت این ماده، استفاده از سیستم تصفیه کارامد برای حفظ محیط زیست امری اجتناب ناپذیر است. در این تحقیق، قابلیت دو سیستم RBC متداول و سبد محتوی آکنه در مقیاس آزمایشگاهی در حذف این آلاینده در محدوده غلظت صفر تا mg/L۵۰۰۰ بررسی شد. سیستم RBC متداول استفاده شده دو مرحله ای با ظرفیت تقریبی هر راکتور ۳ لیتر محتوی ۲۷ دیسک پلکسی گلاس با قطر cm ۱۵ و سبد محتوی آکنه یک مرحله ای شامل آکنه های Bee-cell ۲۰۰۰ بود. سطح ایجاد شده به وسیله دیسک های سیستم اول با آکنه های سیستم دوم برابر و در حدود m۲ ۲ بود.
در این تحقیق بازده و کارایی دو سیستم، عوامل مؤثر بر آن ها شامل بار آلی، بار هیدرولیکی و سرعت چرخش بررسی و طیف NMR ورودی و خروجی سیستم ها مطالعه شد. نتایج به دست آمده نشان از بازده بهتر RBC متداول بود، به نحوی که بازده حدود ۹۳ درصد در حذف COD ورودی mg/L ۱۰۰۰ به دست آمد، در حالی که در همین غلظت ورودی، بازده حذف در سبد محتوی آکنه حدود ۸۸ درصد بود
دوره ۱۳، شماره ۲ - ( ویژهنامه ۱۳۹۲ )
چکیده
چکیده- در این پژوهش، جذب کاتیون سرب از محلول های آبی به وسیله ی دو جاذب خاک اره و خاکستر تحت شرایط ناپیوسته و پیوسته بررسی شد. در آزمایش های ناپیوسته، pH بهینه، ۵ و زمان تعادل، ۲ ساعت تخمین شد. نتایج آزمایش های ناپیوسته با هر دو جاذب از ایزوترم لانگمایر پیروی میکرد. در آزمایش های پیوسته با استفاده از ستون جذب و جریان رو به بالا با دبی ۳/۰ لیتر بر دقیقه و زمان بهره برداری ۳۶۰ دقیقه، جاذب ها به صورت ترکیبی با سه نسبت متفاوت بررسی شد. طبق آزمایش ها، راندمان جذب با گذشت نیمی از زمان، روند صعودی را از دست میداد. همچنین نسبت بهینه خاکستر به خاک اره با مصرف خاکستر کمینه، برای سرب با غلظت اولیه ۵۰ میلی گرم بر لیتر برابر با ۱ به ۶ و برای غلظت ۱۰۰ میلی گرم بر لیتر برابر ۱ به ۴ بود و به طور کلی با افزایش غلظت اولیه سرب، نسبت خاکستر در جاذب ترکیبی بهینه، افزایش مییافت. در هر دو سامانه، قدرت جذب سرب به وسیله ی جاذب خاکستر بیشتر از قدرت جذب به وسیله ی خاک اره بود. طبق نتایج، راندمان حذف سرب با جاذبه های ترکیبی، بیش از ۹۸ درصد در آزمایش های ستونی و در آزمایش های ناپیوسته به ترتیب ۷۶ و ۹۸ درصد به وسیله ی خاک اره و خاکستر به دست آمد.
دوره ۱۳، شماره ۴ - ( مهر و آبان ۱۴۰۱ )
چکیده
بدیهی است که مهمترین توانش موجود در هر مدل ترجمه، تسلط به زبان و فرهنگ مبدأ و مقصد است. از سوی دیگر، زبان و فرهنگ دو مقولۀ جداییناپذیر هستند، واقعیتی که با معرفی مفهوم «زبان فرهنگ» توسط آگار (۱۹۹۴) بیشازپیش برجسته شد. پژوهش دومرحلهای حاضر با رویکردی کیفی و با هدف بررسی میزان پوشش توانش زبان و فرهنگ در برنامههای درسی کارشناسی و کارشناسی ارشد مترجمی زبان انگلیسی دانشگاههای دولتی ایران در مقایسه با برنامههای خارجی مشابه و نیز ارائۀ راهکارهایی برای بهبود برنامههای درسی مذکور از حیث این توانش انجام گرفت. برای این منظور، از تحلیل محتوای برنامههای درسی مربوطه و مصاحبههای نیمهساختاریافته با متخصصان ایرانی استفاده شد. مهمترین یافتۀ این پژوهش تأکید بر ضرورت اصلاح برنامههای درسی کنونی در راستای پوشش حداکثری مباحثی است که در قالب فهرستی از موضوعات زبان و فرهنگ فارسی، زبان و فرهنگ انگلیسی، و زبان و فرهنگ مشترک ارائه شده است. فهرست مذکور، که یکی دیگر از یافتههای ارزشمند پژوهش حاضر است، میتواند در طراحی برنامههای دانشگاهی مستقل برای تربیت مترجمان مکتوب، مترجمان شفاهی و مترجمان دیداریشنیداری یا گرایشهای تخصصی مترجمی زبان انگلیسی نیز مفید باشد. بهعلاوه، پژوهشگران میتوانند از یافتههای این پژوهش، که حاصل رویکردی جزئینگر به توانش زبان و فرهنگ است، جهت انجام مطالعات بیشتر دربارۀ هریک از مؤلفههای این توانش استفاده کنند.
دوره ۱۳، شماره ۱۴ - ( ويژهنامه دوم ۱۳۹۲ )
چکیده
در این مقاله انتقال حرارت جابجایی در یک کانال سینوسی شکل حاوی نانوسیال تحت میدان مغناطیسی بررسی شده است. میدان مغناطیسی عمود بر کانال اعمال شده است. آب به عنوان سیال پایه در نظر گرفته شده است و نانو ذره مس به آن افزوده می شود. از مدل ماکسول-گرانت برای ضریب رسانش حرارتی و مدل برینکمن برای ویسکوزیته دینامیکی استفاده می شود. تغییر پارامترهایی نظیر اثر شکل هندسی ، درصد حجمی نانوسیال ،عدد بی بعد هارتمن و عدد بی بعد رینولدز در نظر گرفته شده است. نتایج نشان می دهند با افزایش تمام پارامترهای ذکر شده، عدد ناسلت افزایش می یابد. درصد حجمی نانوسیال، بیشتر بر مقادیر ماکزیمم ناسلت محلی در هر طول موج کانال و مقادیر هارتمن، هم بر مینیمم و هم بر ماکزیمم مقدار ناسلت محلی ،تاثیر گذار هستند.