۱۰ نتیجه برای کزازی
دوره ۳، شماره ۱ - ( ۱۱-۱۳۹۰ )
چکیده
از دیرباز در ایران، آموزش و پرورش جایگاه ویژهای داشته و با گسترش اسلام نیز بر اهمیت آن افزوده شده است. در کنار جایگاه ممتاز آموزش در ایران، مراکز مرتبط با فعالیتهای آموزشی نیز اهمیت یافتند. روند شکلگیری مدارس علوم دینی بهصورت رسمی، با شکلگیری نظامیهها در دورۀ سلجوقی آغاز شد و با فرازونشیبهایی تا دورۀ قاجار نیز ادامه یافت. در شهر تهران، پایتخت ایران در این دوره، بیشترین تعداد مسجد- مدرسهها را مشاهده میکنیم. همین مسئله ضرورت بررسی و مطالعه اینگونه بناها را از جنبههای گوناگون ازجمله معماری و تزیینات وابسته به آن مطرح میکند. در این میان، یکی از مهمترین و بزرگترین مسجد- مدرسههای دورۀ قاجار شهر تهران، مسجد- مدرسۀ سپهسالار قدیم است. این مسجد- مدرسه در مقایسه با دیگر مسجد- مدرسههای این دوره، کمترین دگرگونی را در دورههای پسینتر داشته است. ازاینرو، میتوان این مسجد- مدرسه را یکی از نمونههای شاخص و بهنسبت اصیل معماری مسجد- مدرسههای دورۀ قاجار در شهر تهران دانست. در این مقاله تلاش شده است ویژگیهای معماری و تزیینات مسجد- مدرسۀ سپهسالار قدیم بررسی شود. بنابراین، تاریخچه، نقشه کلی بنا، عناصر فضایی- کارکردی و شیوههای تزیینی بهکاررفته در این مسجد- مدرسه بهتفکیک و با نگاهی توصیفی- تحلیلی مطالعه و ارزیابی شده است.
دوره ۵، شماره ۱۸ - ( ۱۱-۱۳۹۶ )
چکیده
تاریخ فرهنگ و هنر ایران پیش از اسلام و پس از آن نشان می دهد ایرانیان اگر بخشی از تنشان از جامه بیرون باشد، آن را بی شرمی می دانند و مایل هستند جامه ای بپوشند که سرتا پایشان را فرا بگیرد.اما در بررسی آثار ادبی به نمونه هایی بر می خوریم که به برهنگی سر یا پا اشاره شده است .
همان طور که پوشش ها ،مجموعه ای از پباورهای فرهنگی هر جامعه را نشان می دهند،هر نوع برهنگی(سر، تن و پا)هم دارای مفاهیم نمادین فرهنگی و اجتماعی است که بررسی و شناخت آنها در آثار ادبی راهگشای پژوهش های انسان شناسی فرهنگی و جامعه شناسی است و نتایج آن به بهبود زندگی اجتماعی و فرهنگی مردم ودرک بهتر آثار ادبی و حفظ هویت فرهنگی کمک می نماید؛زیرا ادبیات زبان بیان فرهنگ و تمدن هر کشوری است ونمادها چکیده اسطوره ها و بیانگر آداب و آیین اقوام اند وبه دلیل چند لایگی و چند مدلولی رمز و راز یک فرهنگ را با خود حمل می کنند.
پای برهنه در ادب فارسی نماد احترام و بزرگداشت ، بندگی و تواضع، اشتیاق و وصال ،بی توجهی به خلق و زینت دنیا، مجازات ، سوگواری ، نذر، حاجتمندی و فقر است .عقلای مجانین نیز پابرهنه اندتابا ظاهر دیوانگان بهتر بتوانند انتقاد و اعتراضشان را به گوش دیگران برسانند.
در این پژوهش با رویکردی توصیفی و تحلیلی و استفاده از مستندات کتابخانه ای به نمادشناسی پای برهنه در آثار نظم و نثر فارسی از آغاز تا دوره مشروطه پرداخته شده است.
دوره ۹، شماره ۳۷ - ( فروردین و اردیبهشت ۱۴۰۰ )
چکیده
شناخت «اسطوره» در شناخت جامعه، رفتارها و باورهای مردم بسیار اهمیت دارد. میدانیم که اسطوره در طول تاریخ معمولاً دچار دگرگونیهایی میشود، اما کمتر از بین میرود. «داستان فریدون» بهمنزلۀ یکی از داستانهای مهم اسطورهای ایران بهشمار میآید که پژوهشگران
ریشههای اسطورهای آن را تا دوران اوستا و متون ودایی پی گرفته و بنمایههای اسطورهای زایش و نبرد دیو خشکی و خدای باران را در آن گزارش کردهاند. از سوی دیگر، در میان مردم افسانهها و داستانهایی وجود دارد که بنمایهها، نمادها و نشانههای اسطورهای را به شکلهای گوناگون خود در خود جای داده است و بررسی و تحلیل این افسانهها در ردیابی و ریشهیابی عناصر اسطورهای جامعه نقشی مهم دارد.
از جملۀ این داستانهای عامه «داستان شاهزید» از امامزادگان شهرستان آمل مازندران است که در ساختار داستانی و عناصر نشانهشناختی و نمادهای اسطورهای مشابهتهای بسیاری با داستان فریدون دارد. در این مقاله این دو داستان با هم بررسی و تحلیل شدند و عناصر اسطورهای آن مشخص شد و این نتیجه بهدست آمد که دو داستان، علاوه بر شباهت در برخی رخدادها، در عناصر و نمادهای اسطورهای مانند: گاو، درخت، جنگل، مار، نوشیدنی شفابخش، جادوگری و موقعیت جغرافیایی با هم سنجیدنی هستند و به احتمال بسیار، عناصر شکلدهندۀ هر دو داستان از یک منشأ که همان «اسطورۀ زایش» و جنگ بین خدای باران با دیو خشکی است، سرچشمه گرفته است.
دوره ۱۲، شماره ۳ - ( پاییز ۱۴۰۳ )
چکیده
تراژدی نوعی ادب نمایشی از یونان باستان است که به شکل نمایش، بر روی صحنه اجرا میشود. ارسطو فیلسوف بزرگ یونانی از نخستین کسانی بود که در کتاب فن شعر، دربارۀ تراژدی، به طور کامل بحث کرده و به معرّفی و توضیح آن پرداخته است. وی عناصر و اجزایی را برای تدوین تراژدی معرّفی نموده که در کیفیّت، جذابیّت و برتری تراژدی نقش مهمّی را ایفا مینمایند.
در ادبیّات فارسی آثاری وجود دارد که بازتابی از تراژدیهای یونان باستان و دیدگاه ارسطو در اینباره است؛ از جملۀ شاخصترین این آثار، شاهنامۀ فردوسی است با داستانهایی که همسویی و شباهت زیادی به تراژدیهای یونان باستان دارد پژوهش حاضر با هدف نشان دادن این شباهت در زمینۀ تراژدی و با روش توصیفی – تحلیلی به مقایسۀ داستان سیاوش از شاهنامه و تراژدی هیپولیت اثر اوریپید، به عنوان مطالعۀ موردی پرداخته است و این همسویی را نشان داده است.
دوره ۱۴، شماره ۲ - ( شماره ۲ پیاپی ۶۶- ۱۳۸۹ )
چکیده
هدف اصلی این مقاله ارائه الگوریتمی بر پایه رویکرد تصمیم گیری چند معیاره فازی، به منظور
اندازه گیری قابلیت خدمت رسانی زنجیره های تأمین در راستای افزایش رضایت مندی مشتریان است.
برای این منظور، در ابتدا شاخص های ارزیابی عملکرد از طریق مرور پیشینه تحقیق در خصوص
عملکرد و خدمت رسانی زنجیره های تأمین، شناسایی شدند، سپس، برای انتخاب شاخص های مناسب
به منظور اندازه گیری قابلیت خدمت رسانی زنجیره های تأمین، از تکنیک غربال گری فازی استفاده شد.
علاوه بر این، ضریب اهمیت نسبی هر یک از شاخص های منتخب با استفاده از تکنیک فرایند تحلیل
فازی برای رتبه بندی عملکرد زنجیره های تأمین TOPSIS سلسله مراتبی فازی تعیین شد و از تکنیک
در ایجاد رضایتمندی مشتری استفاده شد. در گام پایانی، ضمن قطعی سازی مقادیر فازی شاخص های
منتخب در قالب چهار مؤلفه اصلی، اندازه قابلیت خدمت رسانی هر زنجیره تأمین بر روی نمودار چهار
وجهی ترسیم گردید. اجرای الگوریتم پیشنهادی در یک مطالعه موردی نشان داد که این چارچوب از
کارایی و اعتبار عملی بالایی برخوردار است.
دوره ۱۶، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۵ )
چکیده
در این پژوهش نانو کامپوزیتهای ذرهای زمینه آلومینیمA۳۵۶تقویتشده با۱ و ۱,۵ درصد وزنی ذرات SiCبا میانگین اندازه ذرات ۵۰ نانومتر به روش ریختهگری گردابی تولید شد و سپس روی کامپوزیتهای بهدستآمده عملیات حرارتی T۶ انجام شد.خواص مکانیکی مانند آزمون سختی وآزمون کشش نمونههاینانو کامپوزیتی موردبررسی قرار گرفت. همچنین ریزساختار نمونهها توسط میکروسکوپ نوری و الکترونی روبشی بررسی شد.بررسی نتایج نشان داد که نمونههاینانو کامپوزیتی عملیات حرارتیT۶شده، سختی و استحکام قابلتوجهی نسبت به نانو کامپوزیتهای بدون عملیات حرارتی داشتند. این افزایش در خواص مکانیکی میتواند به دلیل ایجاد فاز Mg۲Si و ذرات سیلیسیم کروی باشد.همچنین با افزایش درصد وزنی نانو ذرات SiC، استحکام و سختی افزایش یافت بهطوریکه بیشترین استحکام کششی و سختی در ۱.۵درصد وزنی به دست آمد. استحکام کششی و سختی نانو کامپوزیت با ۱.۵ درصد وزنیSiC قبل و بعد از عملیات حرارتیT۶به ترتیب، ۱۷۷MPaو ۲۳۶MPaو HBN۸۰ و HBN۱۲۳به دست آمد.سطح شکست نمونهها توسط میکروسکوپ الکترونی روبشی موردمطالعه قرار گرفت و مشاهده شد که شکست تمام نمونهها، شکست ترد بوده است.
دوره ۱۶، شماره ۱۰ - ( ۱۰-۱۳۹۵ )
چکیده
در این پژوهش کامپوزیتهای زمینه آلیاژ آلومینیم A۳۵۶ تقویتشده با درصدهای وزنی مختلف از نانوذرات و ذرات میکرومتری SiC به ترتیب با میانگین اندازه ۵۰ نانومتر و ۵ میکرومتر توسط روش ریختهگری گردابی تولید شد. با توجه به نقش عملیات حرارتی T۶ بر روی افزایش استحکام و سختی آلیاژ A۳۵۶، کامپوزیتهای بهدستآمده تحت عملیات حرارتی T۶ قرار داده شدند. سختی و خواص فشاری نمونههای کامپوزیتی مورد بررسی قرار گرفت. میکروساختار نمونهها نیز توسط میکروسکوپهای نوری، الکترونی روبشی و الکترونی گسیل میدانی بررسی شد. بررسی ریزساختاری نشان داد که انجام عملیات حرارتی T۶ باعث تغییر در مورفولوژی سیلیسیم یوتکتیک شده و طی مرحله پیرسازی رسوب مستحکم Mg۲Si در ساختار ایجاد میشود که باعث افزایش سختی و استحکام فشاری آلیاژ شده است. نتایج نشان داد که با افزایش درصد وزنی نانوذرات، سختی و استحکام فشاری افزایش مییابد. نتایج حاصل از ریزساختار نمونهها، توزیع نسبتاً یکنواختی را از ذرات تقویتکننده نشان داد. همچنین استحکام و سختی کامپوزیتهای تقویتشده با نانوذرات بیشتر از کامپوزیت تقویتشده با ذرات میکرومتری با وجود درصد وزنی بالاتر بود. میزان سختی و استحکام فشاری در کرنش ۳۵ درصد کامپوزیت عملیات حرارتی شده و تقویتشده با ۱,۵ درصد وزنی نانوذرات به ترتیب ۶۲ برینل و ۲۵۲ مگاپاسکال نسبت به آلیاژ پایه ریختگی بهبود یافته است.
دوره ۱۸، شماره ۷۴ - ( ۱۰-۱۴۰۰ )
چکیده
در این جستار، تعبیر رؤیای گودرز در شاهنامه از دو دیدگاه خوابگزاری سنتی و مباحث ناخوداگاه فردی و جمعی یونگ مورد بررسی قرار گرفته و با تعبیر مدنظر روایت داستانی مقایسه شده است. روش تحقیق در این مقاله، تحلیل و مقایسه است؛ یعنی در بخش خوابگزاری سنتی، تعبیر نمادهای آمده در رؤیا براساس کتابهای تعبیر خواب ایرانی و اسلامی گزارش میشود؛ اما در بخش تحلیل روانشناسی رؤیا، ابتدا با در نظر گرفتن وقایع زمان دیدن خواب و نیز رخدادهای زندگی، شخصیت و روحیات گودرز ، نمادهای رؤیای او تحلیل، و در بخش پایانی نیز شباهتهای ساختاری این رؤیا با اسطوره ها و کهن الگوها بررسی شدهاست.
در نهایت از دیدگاه تعبیر سنتی خواب، نمادهای آمده در رؤیا را منطبق با تعبیر آن در روند داستانی شاهنامه می بینیم. در بررسی ناخودآگاهی فردی، این نتیجه به دست آمد که ناآرامی خاطر و دغدغۀ گودرز برای به نتیجه رسانیدن نبردهای کین خواهی سیاوش در روان او گرهی ایجاد کرده که به دیدن چنین رؤیایی منجر شده است؛ اما این رؤیا از دیدگاه ناخودآگاهی جمعی، کهن الگوها و نیز همسویی با اساطیر کهن با چند رویکرد قابل تبیین است. این رویکردها عبارت است از: کهن الگوی قهرمان، کودک رها شده، اسطورۀ باروری و اسطورۀ آفرینش نخستین.
دوره ۲۰، شماره ۴ - ( ۷- )
چکیده
مطالعه حاضر به بررسی واژگان خویشاوندی هورامی به عنوان یکی از گویشهای ایرانی که در پاوه در استان کرمانشاه بدان تکلم می شود می پردازد. داده های زبانی و فرهنگی مرتبط با این تحقیق عمدتا به وسیله یکی از محققین که خود گویشور بومی هورامی است و از طریق کار میدانی و مصاحبه با گویشوران بومی گردآوری شده است. علاوه بر تحلیل اصطلاحات نسبی و سببی و واژگان ناتنی، بخشی از این تحقیق به بررسی مسائل کاربرد شناختی واژه ها، به ویژه هنگامی که برای خطاب به کار می روند، می پردازد. با توجه به این حقیقت که واژگان خویشاوندی این گویش پیش از این موضوع مطالعات زبانشناختی و انسلن شناختی نبوده است، مطالعه حاضر می توان گام کوچکی باشد در جهت آشنایی بیشتر با جنبههای زبانشناختی و انسان شناختی این گویش ایرانی.
دوره ۲۴، شماره ۳ - ( پاییز ۱۳۹۹ )
چکیده
روند روبهرشد جمعیت جهان بهخصوص در نواحی شهری بر اهمیت مدلسازی سهبُعدی میافزاید؛ چراکه مدلهای سهبُعدی برنامهریزی شهری، تجسم شهر، مدیریت سیستمهای حملونقل هوشمند، مدیریت بحران شهری و پهنهبندی آلودگیها را تسهیل میکنند. هرچند استفاده از مدلهای سهبُعدی شهری که براساس استانداردهای موجود همچون CityGML طراحیشدهاند، سبب افزایش کارایی و بهبود نتایج بسیاری از تحلیلهای مکانی در شهر میشوند، اما بهطور طبیعی کارایی، اثربخشی و بهطور کلی کیفیت این مدلها بهشدت به دادههای ورودی وابسته است. جمعآوری دادههای سهبُعدی که معیارهای کیفیت را برآورده سازد، بهصورت تجاری و سنتی با صرف هزینه و زمان بسیار همراه خواهد بود. گسترش فناوری و ظهور امکانات جدید در حوزۀ اینترنت، بستری را برای تولید دادههای مکانی توسط عموم مردم و بهصورت داوطلبانه فراهم کرده و باعث گسترش مفهوم اطلاعات مکانی داوطلبانه (VGI) شده است. پدیدۀ VGI پس از ظهور بهشدت مورد استقبال پژوهشگران و توسعهدهندگان قرار گرفت؛ بهشکلی که امروزه پروژههای متعددی همچون OpenStreetMap نهتنها دادههای دوبعدی بلکه امکان استخراج دادههای سهبُعدی را از مشارکت مردم فراهم نمودهاند. در این تحقیق روشی برای دستیابی به مدل سهبُعدی ساختمان در سطح چهارم جزئیات براساس استاندارد شناختهشدۀ CityGML و به کمک اطلاعات مکانی داوطلبانه پیشنهاد شده است. بهمنظور ارزیابی قابلیت روش پیشنهادی، این روش برای تهیۀ مدل سهبُعدی یک ساختمان پیادهسازی شد و براساس نتایج بهدست آمده، ارتفاع ساختمان مطالعهشده با خطای ۹ سانتیمتر نسبت به ارتفاع دقیق آن اندازهگیری شد که این مقدار بهتر از حداقل دقت لازم برای تهیۀ مدل سهبُعدی ساختمان در سطح چهارم جزئیات میباشد.