جستجو در مقالات منتشر شده
۴ نتیجه برای کربلائی صادق
دوره ۰، شماره ۰ - ( مقالات پذیرفته شده در نوبت انتشار ۱۴۰۲ )
چکیده
در این پژوهش به آموزش وندها و شبه وندهای اشتقاقی اسم فاعلساز فارسی (کار، گر، بان، باز، -َنده) در واژههای مشتق به غیرفارسیزبانان با بهرهگیری از دو روش صریح و غیرصریح پرداخته شده است. در آموزش مستقیم/صریح از مبانی نظری صرفِ شناختی مطرحشده از سوی هماوند (۲۰۱۱) استفاده شده و در آموزش غیرمستقیم/ غیرصریح، متنهایی که حاوی واژههای مشتق بودند به فارسیآموزان آموزش داده شده است. در این مطالعه، ۱۶ نفر از فارسیآموزان مرکز آزفای دانشگاه علامه طباطبایی و مرکز آزفای دانشگاه شهید بهشتی در سطح پیشرفته، در قالب دو گروه کنترل و آزمایش بررسی شدند. فارسیآموزان در دو آزمون به عنوان پیشآزمون و پسآزمون شرکت کردند. نتایج این پژوهش براساس آمار توصیفی نشان داد که آموزش پسوندهای اسم فاعلساز با بهرهگیری از مبانی نظری صرفِ شناختی هماوند نظیر مقولهبندی، حوزهبندی و مفهومسازی همراه با مفاهیم پیشنمونهای و حاشیهای میتواند در بهبود دانش واژگانی موثر و مفید باشد. به طور کلی به نظر میرسد آگاه کردن فارسیآموزان از ساختار ساختواژی و معنایی واژههای مشتق موجب میشود اطلاعات زبانی و سطح یادگیری آنها افزایش یابد.
دوره ۷، شماره ۱ - ( شماره ۱ (پیاپی ۲۹)- ۱۳۹۵ )
چکیده
در مقاله حاضر نگارندگان با توجه به نزدیکی زبان فارسی به زبان عربی و مناسبات فرهنگی و تاریخی مشترک میان آنها در طول ادوار مختلف و نیز وامگیری واژههای بسیار از این زبان در زبان فارسی معاصر ، به گونهای که بخش چشمگیری از واژگان فارسی امروز به ویژه جزء غیرفعلی در افعال مرکب به واژههای قرضی از این زبان اختصاص یافته است ، به بررسی افعال مرکب ساخته شده با مصادر عربی و مشتقات آنها میپردازند. با توجه به توسعه و زایایی فرایند ترکیب به عنوان یک فرایند واژهسازی فعال در زبان فارسی که به لحاظ ردهشناختی یک ویژگی شاخص محسوب میشود ؛ همواره این فرایند از رویکردهای مختلف مورد توجه زبانشناسان ایرانی و غیر ایرانی قرار گرفتهاست. لذا ، هدف از پژوهش حاضر در گام نخست ، بررسی و توصیف روند شکلگیری افعال مرکب فارسی برگرفته از مصادر عربی و اشتقاقهای آنها با بهرهگیری از دستاوردهای زبانشناسی شناختی است و سپس بررسی ساختار و محدودیتهای حاکم بر ساخت چنین ترکیبهایی میباشد. شایان ذکراست که افعال منتخب مورد بررسی، مبتنی بر سه نظریه مقولهبندی ، حوزهسازی و مفهومسازی که از مبانی نظری صرف شناختی مطرح شده از سوی هماوند (۲۰۱۱) هستند ، مورد بررسی قرار میگیرند.
دوره ۷، شماره ۳ - ( شماره ۳ (پیاپی ۳۱)- ۱۳۹۵ )
چکیده
هدف از پژوهش حاضر بررسی ساخت اسم مکان در فارسی از رهگذر وندها و شبهوندهای اشتقاقی دال بر مکان میباشد که با وجود شباهت در کارکرد، بهلحاظ معنایی کاملاً یکسان عمل نمینمایند. برای نمونه پسوند «- زار» در فارسی علاوه بر اشاره به مفهوم مکان، به مفهوم کثرت چیزی نیز اشاره مینماید، مانند «گلـزار، لالهزار»؛ در حالیکه دیگر پسوندهای مکانساز همانند «- ستان، - کـده، - گاه و نمونههای دیگر» از این ویژگی معنایی برخوردار نیستند. گفتنی است به موازات فرآیند ذکرشده، دو فرآیند «ترکیب» و «اشتقاق- ترکیب» نیز در این زمینه مورد بررسی قرار میگیرند. به همین سبب نگارندگان در پژوهش پیش رو بر آن بودهاند تا با بهرهگیری از سازوکارهای صرفِ شناختی و دستاوردهای آن، همچون نظریه مقولهبندی، مفهومسازی و حوزهسازی به بررسی اینگونه محدودیتهای معنایی ناظر بر عملکرد چنین پسوندهایی پرداخته و درنهایت به معرفی شاخصهای شناختی دخیل در شکلگیری آنها بپردازند.
دوره ۱۱، شماره ۳ - ( مرداد و شهریور ۱۳۹۹ )
چکیده
تکنون تبلیغات از منظر رشتههای گوناگون از قبیل انسانشناسی، جامعهشناسی، زبانشناسی، نقد ادبی و مطالعات رسانه مورد مطالعه قرار گرفته است. متون تبلیغاتی از نوع متون دیداری ثابت هستند. به عبارت دیگر، در متون تبلیغاتی دیداری دستکم دو نظام تصویری و زبانی در کنار هم عمل میکنند و لایههای متن را شکل میدهند. هدف پژوهش حاضر، بالا بردن سطح دانش مردم و ایجاد تغییر در نگرش آنها نسبت به امر ارتباطات و تبلیغات و همچنین، ایجاد تغییر در محتوای متن و تصویر در تبلیغات بیلبوردی در سطح شهر تهران به منظور بالا بردن سطح کیفی تبلیغات در اقناع مخاطبان برای استفاده از کالاهای تجاری و همچنین، تلاش در راستای شناساندن عوامل زبانی و عوامل غیرزبانی مؤثر در تبلیغات و نیز بهکارگیری یافتههای نظری گفتمان و کاربردشناختی در ایجاد تبلیغات مؤثرتر برای مؤسسات تجاری و فرهنگی است. این پژوهش بهصورت میدانی و از طریق مصاحبه و پرسشنامه انجام گرفت. این مقاله شامل پیکرۀ ۲۰۰ نفرهای شامل ۱۰۰ زن و ۱۰۰ مرد است که در جواب دادن به پرسشنامۀ کیفی مشارکت کردند. روش تحقیق توصیفی ـ تحلیلی است. در این مجال، نگارندگان برآنند تا نشان دهند که تبلیغات بیلبوردها در سطح شهر تهران با بهرهگیری از عوامل زبانشناختی، ازجمله نوع متن، ساختار آن و نوع جملات انتخابی و عوامل کاربردشناختی نظیر نوع نقشهای زبانی، پیشانگاشتها و همچنین، عوامل نشانهشناختی از قبیل نشانههای زبانی، نشانههای تبلیغاتی، قراردادهای زبانی و نظایر آن، میتواند در تغییر نگرش و رفتار خرید مخاطبان و به عبارتی اقناع آنها تأثیرگذارتر باشد