۲۵ نتیجه برای پژمان
دوره ۵، شماره ۴ - ( پاییز ۱۴۰۲ )
چکیده
شهرها بهعنوان کانونهای جمعیتی و مراکز اجتماعی متناسب با شرایط سیاسی و موقعیت اقتصادی، ارتباطی مسیر رشد و توسعه را پیش گرفتهاند و پذیرای جمعیت از اقصی نقاط محدوده و فرامحدوده خود میشوند و همین امر توسعه فیزیکی شهر را در ادوار مختلف تاریخی دست خوش تغییر و تحولات انسانی و طبیعی نموده است، عموما با گسترده ترین دخالتهای نسنجیده انسانی در محیط طبیعی از جمله ساخت و سازهای بی رویه در حریم گسل، عدم توجه به مباحث پدافند غیرعامل در برنامه ریزی شهری، فقدان و یا بی توجهی به ضوابط و استانداردهای ساخت و ساز نیز تشدید میشود. کاهش آسیب پذیری شهرها در برابر زلزله، بهعنوان یکی از اهداف اصلی برنامه ریزی شهری و طراحی شهری محسوب میگردد. لذا ضرورت توجه به توسعه شهری کارآمد و لزوم توجه به اندیشههای جدید شهرسازی و برنامهریزی دفاعی شهر، برای رسیدن به اهداف پدافند شهری بسیار مهم به نظر میرسد. نتایج ارزیابی آسیب شناسی از پهنههای لرزه خیز در فضای سرزمینی حاکی از تمرکز قابل توجهی از فضاهای سکونتی بهویژه شهرها است. از سوی دیگر تجارب مدیریت بحران ناشی از مخاطرات زلزله در کشورهای مختلف و بهویژه ایران نیز نشانگر ناکارآمدی در آسیب شناسی و حفاظت از فضاهای شهری و کاهش خسارات اقتصادی و انسانی بوده است. در بسیاری از پژوهشهای اخیر موضوع کاهش خسارات ناشی از زلزله در قلمرو حوزه کالبدی_ فضایی به منظور افزایش مقاومت بنا در برابر زلزله بوده است. در حالیکه این پژوهش با شناخت مولفههای محیطی، کالبدی_ فضایی، اجتماعی، اقتصادی و شاخصهای اثرگذار در هر مولفه، آسیب شناسی و پهنههای خطرپذیر ناشی از زلزله را به صورت جامع و مطلوب تعیین و بر اساس آن استراتژیهای کاهش خطر را باز تعریف ساخته است. در مقاله حاضر با بررسیهای بنیادی و ارائه مبانی نظری در ارتباط با موضوع و محدوده مورد مطالعه نسبت به تشکیل پایگاه اطلاعاتی مورد نیاز در محیط نرم افزاری ArcGIS اقدام گردید و سپس با هدف ارزیابی میزان آسیبپذیری مناطق شهرداری کلان شهر کرمانشاه، متناسب با شرایط محدوده مورد مطالعه پرداخته شده است که در نهایت آسیب پذیری مناطق شهرداری کلانشهر کرمانشاه با توجه به اصول پدافندغیرعامل و معیارهای کمی و کیفی با استفاده از نرم افزار ArcGIS و مدل آنتروپی شانون در شناسایی مولفههای تاثیرگذارتر و همچنین مدل تاپسیس جهت شناسایی مناطق شهرداری با آسیب پذیری بیشتر به صورت نقشه پهنه آسیب پذیر مشخص گردید و به ترتیب مناطق۸ و ۴ و ... دارای کمترین آسیب پذیری شناخته شدند (منطقه ۸ رتبه اول، منطقه ۴ در رتبه دوم، منطقه ۱ در رتبه سوم، منطقه ۳ و ۲ بهطور مشترک رتبه چهارم، منطقه ۵ رتبه پنجم، منطقه ۶ رتبه ششم و منطقه ۷ رتبه هفتم) و در ادامه با ارائه راهکارهایی سیر توسعه ادواری شهر و جهات توسعه کالبدی کلان شهر کرمانشاه براساس موقعیت مکانی محدوده با رویکردی به ملاحظات پدافندغیرعامل بررسی و ارائه راهکار صورت پذیرفته است.
دوره ۹، شماره ۱ - ( ۱۲- )
چکیده
در این مقاله پارامترهای مؤثر بر زمان رؤیت ماهواره در مدارهای کمارتفاع مرور شده و میزان تأثیر هریک از آنها بررسی شده است. سپس بیشترین میزان دسترسی به ماهوارهای کمارتفاع در ارتفاعهای مختلف توسط کاربران زمینی در عرضهای جغرافیایی مختلف برای زاویه دید ثابت، محاسبه شده است. برای این منظور، پارامتر زاویه شیب مداری ماهواره مورد توجه قرار گرفته است. این دسترسی با تفکیک به دو دیدگاه تعداد دفعات رؤیت و مجموع زمانهای رؤیت ماهواره بررسی شده و برای آنها زاویه شیب بهینه بهطور جداگانه بهدست آمده است. همچنین تأثیر پارامترهای ارتفاع و شیب مداری ماهواره و نیز عرض جغرافیایی ایستگاه زمینی بر زمان و دفعات دسترسی محاسبه شده است. تغییرات زمان دسترسی ماهواره به خورشید، بهعنوان منبع انرژی، با ارتفاع و زاویه شیب مدار ماهواره نیز بررسی شده است. در نهایت زاویه شیب مداری متناظر با بیشترین زمان و دفعات دسترسی به ماهواره LEO با ارتفاعهای مختلف برای کاربرانی در عرضهای جغرافیایی مختلف همراه با زاویه شیب مداری برای بیشترین دسترسی به خورشید بهدست آمده است. شبیهسازیهای مدار ماهواره برای تخمین زمانهای رؤیت ماهواره با بهرهگیری از نرمافزار STK انجام شده است.
دوره ۱۰، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۸۹ )
چکیده
در این تحقیق روش لاگرانژی و بدون شبکه المان گردابهای برای شبیهسازی جریان در لایه برشی با تحریک اجباری به کار گرفته شده است. رشد زمانی ناپایداری در لایهبرشی و سپس تشکیل گردابهها بهخوبی با این روش پیشبینی شده است. همچنین چگونگی رشد گردابهها و فرایند جفت شدن و تأثیر متقابل آنها بر یکدیگر مطالعه شده است. در لایهبرشی بدون تحریک رشد گردابهها بهصورت خطی و مطابق با بزرگترین فرکانس ناپایداری انجام میشود درحالیکه با اعمال تحریک خارجی، مدها و فرکانسهای ناپایداری مختلفی در رشد و دفع گردابهها تأثیر گذار هستند که مهمترین آنها، فرکانس اجباری تحریک است و رشد ناپایداریها دیگر بههیچوجه خطی نیست. نتایج نشان میدهد که افزایش نسبت سرعت، باعث تسریع ناپایداری میشود؛ وجود فرکانس اجباری و تحمیل آن به لایه برشی، از رشد بیسازمان لایه جلوگیری کرده و رشد خطی اغتشاشات در لایهبرشی کمتر دیده میشود. نتایج برای طول دامنههای مختلف، بهدست آمده و با نتایج آزمایشگاهی مقایسه شده است.
دوره ۱۰، شماره ۳ - ( ۹-۱۳۸۹ )
چکیده
با استفاده از جریانسنج سیمداغ میتوان سرعت لحظهای جریان هوا را با فرکانس بسیار بالا اندازهگیری کرد. با توجه به اینکه جریانسنج سیمداغ بر مبنای انتقال حرارت عمل میکند، از اینرو تشخیص جهت جریان هوا مشکل است. در این مقاله برای تعیین جهت جریان هوا از دو حسگر فیلم داغ استوانهای شکل که بهصورت موازی قرار دارند، استفاده شده که با استفاده از اثر دنباله و حرارت ناشی از حسگر بالادست بر حسگر پاییندست جهت جریان هوا را تشخیص میدهد اثر دنباله و حرارت حسگر بالادست بر حسگر پاییندست بررسی شده و با توجه به نتایج بهدست آمده، پرابی با دو حسگر موازی به فاصله یک میلیمتر ساخته شده است. عملکرد این پراب برای زاویههای مختلف جریانهای آرام و آشفته بررسی شده و محدوده عملکرد آن ۱۰± است.
دوره ۱۰، شماره ۳ - ( تابستان ۱۳۹۸ )
چکیده
آنزیم یوریکاز (EC ۱.۷.۳.۳) در دهه ۱۹۷۰ برای اولینبار برای پیشگیری از افزایش غلظت اوریکاسید در خون و تشکیل بلورهای اورات استفاده شد. این آنزیم بعدها بهصورت نوترکیب استفاده شد اما بهعلت واکنش ایمنی بیماران به این پروتئین بیگانه برای بدن، تلاشها برای یافتن منابع جدیدی از این آنزیم با ویژگیهای مطلوبتر ادامه دارد. با توجه به اهمیت باکتریهای نمکدوست و تحملپذیر نمک در تولید آنزیمهایی با ویژگیهای منحصربهفرد، در این پروژه ۸۵ سویه از این باکتریها که در مطالعات پیشین از دریاچه ارومیه جداسازی شده بودند، برای تولید آنزیم یوریکاز بررسی شدند و بهترین سویه تولیدکننده براساس توالییابی ژن ۱۶S rRNA بیش از ۹۹% به هالوموناس سولفیداریس (Halomonas sulfidaeris) شباهت نشان داد. در ادامه با تغییر فاکتورهای محیطی و فیزیکوشیمیایی محیط کشت، مهمترین عوامل موثر بر تولید یوریکاز توسط این باکتری شناسایی و با استفاده از روش بهینهسازی سطح پاسخ تولید آنزیم بهینه شد. در شرایط بهینه میزان تولید آنزیم در ۸=pH، دمای °C۳۴/۵، غلظت کلریدسدیم ۳% و غلظت اوریکاسید ۷/۵گرم بر لیتر به ۳۲/۵واحد بر میلیلیتر افزایش یافت که در مقایسه با گزارشات موجود، مقدار قابل توجهی است. این سویه میتواند در تحقیقات بعدی در مورد کاربردهای درمانی آنزیم مقاوم به نمک آن مورد استفاده قرار بگیرد.
دوره ۱۲، شماره ۲ - ( پائیز و زمستان ۱۳۹۹ )
چکیده
چکیده
با تأسیس حکومت زندیان اوضاع اجتماعی حاکم بر جامعۀ شهری شیراز متأثر از سیاستگذاری های هیئت حاکم به دورۀ جدیدی وارد شد. این تنوع اجتماعی سبب برخی تحولات در جامعۀ پایتخت شد. یکی از مهمترینِ این نوع تحولات در این دوره، شکلگیری محلۀ خراباتیان و فعالیت زنان روسپی در آنجا بود. به نظر میرسد این محله ــ که به دنبال برنامه های اجتماعی حکومت، فعالیت خود را آغاز کرد ــ تأثیرات مختلفی در ابعاد گوناگون جامعۀ شهری پایتخت برجای گذاشت. از این رو، مسئلۀ پژوهش حاضر، بررسی علل ایجاد محلۀ خراباتیان و پیامدهای اجتماعی آن در جامعۀ شهری شیرازِ عهد زندیه است. مقالۀ حاضر با تکیه بر روش توصیفی ـ تحلیلی و با تکیه بر داده های کتابخانه ای به بررسی مسئلۀ مزبور پرداخته است. نتایج این پژوهش نشان میدهد که کنترل و مدیریت کنشگران سیاسی در شیراز، مدیریت جامعۀ بحران زده بعد از سقوط صفویه، انگیزه بخشی به کنشگران برای به سازی و بازسازی شهر شیراز به علاوه گرایش کریمخان زند به این گروه از زنان، در ایجاد این محله مؤثر بوده است. از طرفی، مجموعۀ محلۀ خراباتیان منبع درآمدی برای حکومت زند نیز محسوب میشد. ازجمله پیامدهای اجتماعیِ ایجاد این محله میتوان به اختلال در بنیان خانوادهها اشاره کرد. علاوه بر آن، این نوع فعالیت اجتماعی از آنجا که با رویکرد مذهبی و اجتماعی مردم مغایرت داشت، سبب بروز برخی رفتارهای ناهنجار عرفی و شرعی از سوی بخشی از جامعۀ پایتخت نیز شده بود.
دوره ۱۲، شماره ۳ - ( پاییز ۱۳۸۷ )
چکیده
چکیده
تمیز و تشخیص ماهیت قراردادهای راجع به بهره برداری از حقوق پدیدآورندگان آثار واجد نتایج حقوقی عمده ای است. براین اساس، برخی با توجه به ویژگیها و اوصاف حقوق مذکور و تشبیه آنها به عین و بعضی با توصیف آنها به منفعت، این گونه قراردادها را در قالب عقود معین بیع و اجاره تحلیل کرده اند. از بررسی ماهیت حقوق مؤلّف، نوع وآثار قراردادهای مربوط به بهره برداری از این حقوق و بویژه محدودیت های زمانی و نوع انتفاعی که منتقل الیه امکان بهره برداری از آن را به دست می آورد، چنین نتیجه می شود که این نوع قراردادها، علی رغم شباهت ظاهری با عقود معین بیع و اجاره و هبه، ماهیت متفاوتی دارند که در حقوق ایران آنها را بیش از هر عقد به «قرارداد حق انتفاع» نزدیک می سازد. این ویژگی ها در مقایسه با نهادهای مشابه حقوق خارجی، قراردادهای انتقال حقوق مؤلّف در ایران را به «مجوز انحصاری» در آن کشورها شبیه می سازد.
دوره ۱۲، شماره ۴۷ - ( ۵-۱۳۹۴ )
چکیده
چکیده تولید محصولات پخشینهبه دلیل شیوع چاقی و بیماریهای قلبی عروقی در دنیا در حال گسترش است.جهت بهرهبرداری از ضایعات ماهی کپور نقرهای(Hypophthalmichthys molitrix) به عنوان یک گونه پرورشی با فرآوانی بالا و قیمت نسبتاً پایین، ژلاتین از ضایعات آن تهیه گردید. هدف از این تحقیق تهیه آزمایشگاهی نمونههای پخشینهبا سه فرمول ۱ تا ۳% حاوی نسبتهای مختلف ژلاتین ماهی کپور نقرهای پرور شیبه پکتین (۱:۱ و ۱:۲) و ارزیابی خصوصیات بافتی و رنگ پخشینههای ساخته شده از نسبتهای مختلف ژلاتین ماهی به پکتینتوسط دستگاه آنالیز بافت و رنگسنج است. در نمونه ۳% با نسبت ژلاتین ماهی به پکتین۱:۱ بالاترین سطح از استحکام، قابلیت فشردگی و چسبندگی به ترتیب با مقدار ۷۶۸/۱±۷۵/۶۹ گرم، ۴۸۱/۲۸±۲۶/۷۶۷ و ۸۵۲/۱۳±۰۳/۲۶۲گرم ثانیه (g.s) حاصل شد (۰۵/۰p≤). بیشترین شاخص زردی (۰۲۷/۰±۷۰/۳۹%) و کمترین شاخص سفیدی (۰۱۴/۰±۵۴/۷۱%) در نمونه ۱:۱ (ژلاتین ماهی به پکیتین) با فرمول ۱% اندازهگیری شد (۰۵/۰p≤). همبستگی مثبت و بالایی بین نتایج آزمون برش (کیلوگرم) و شاخص استحکام نمونهها مشاهده گردید (۹۷۳/۰r۲=). کمترین نیروی برشی در تیمار با فرمول ۳% حاوی نسبت ژلاتین ماهی به پکتین ۱:۲ محاسبه شد (۰۰۱/۰±۴۱/۰ کیلوگرم نیرو). مشخص شد که کاهش در جایگزینی ژلاتین ماهی با پکتین منجر به افزایش قابل توجهای دراستحکام، قابلیت فشردگی، چسبندگی و قابلیتارتجاعی نمونههای پخشینه میشود. باتوجه به ضرورت تولید فرآوردههای کم چربی به لحاظ اهمیت آنها در سلامت جامعه و نتایج حاصل از این تحقیق فرمول% با نسبت ژلاتین ماهی به پکتین ۱:۱ جهت ادامه کار در مقیاس وسیعتر پیشنهاد میشود.
دوره ۱۳، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۲ )
چکیده
چکیده- در این مقاله با استفاده از انتشار موج لمب، نمودار پخشی یا Dispersion (نموداری که مدهای مختلف را نشان می دهد) برای ورق آلومینیوم متصل به ورق کامپوزیت بدست آورده می¬¬شود. به این منظور ابتدا با استفاده از نرم افزار المان محدود ABAQUS، انتشار موج لمب شبیه-سازی می¬شود و سپس با تبدیل فوریه دو بعدی سیگنال¬های خروجی، نمودار پخشی به دست می¬آید. در ادامه برای بررسی صحت نمودار پخشی، نمونه¬ای متشکل از یک ورق آلومینیوم متصل به ورق کامپوزیت مورد آزمایش قرار می¬گیرد. برای ایجاد مد¬های مختلف از پروب زاویه¬ متغبر با فرکانس مرکزی ۲ مگاهرتز استفاده می¬شود. با استفاده از فاصله سیگنال¬های ورودی و خروجی و همچنین فاصله پروب ها، سرعت گروه اندازه-گیری می¬شود. مقایسه مد¬های متناظر بدست آمده از نتایج المان محدود و آزمایش، نشان می¬دهد که سرعت گروه بدست آمده برای هر دو یکسان است. بنابراین سیگنال حاصل از آزمایش، مربوط به مد متناظری است که از شبیه سازی به دست آمده است. نتایج شبیه سازی برای سه مد اول موج لمب انجام شده است که به کمک آزمایش دو مد اول صحت سنجی شده اند.
دوره ۱۳، شماره ۲ - ( پائیز و زمستان ۱۴۰۰ )
چکیده
شهرسازی تهران تا دورۀ ناصرالدینشاه همچنان به شیوۀ شهرسازی دورۀ صفوی ادامه یافته بود. این شیوه تنها جوابگوی نیازهای یک شهر سنتی در ابعاد مختلف اجتماعی، اقتصادی و سیاسیِ محدود بود. اما از دوران ناصرالدینشاه تهران بهعنوان پایتخت ایران در دورۀ قاجاریه و در مواجهه با دنیای غرب به بستری برای تحولات در زمینۀ شهرسازی و الگویی برای دیگر شهرهای ایران در این زمینه تبدیل شد؛ هرچند این تحولات در شکل خالص غربی وارد شهر مذکور نشد و در نمودی ترکیبی و متأثر از جامعۀ سنتی ایرانی نمایان شد. ازاینرو مسئلۀ پژوهش حاضر بررسی چگونگی تأثیر شهرسازی غربی و جامعۀ شهری تهران در تداوم و تحول کالبدی ـ فضایی شهر مذکور در دورۀ ناصری است. این تحقیق با تکیه بر روش توصیفی ـ تحلیلی به بررسی مسئلۀ مزبور پرداخته است. یافتههای این پژوهش نشان میدهد که بخش کالبدی شهر تهران در دورۀ ناصرالدینشاه متأثر از تمدن غربی وارد مرحلۀ جدیدی شد. این تغییراتِ کالبدی ـ فضایی صرفاً تحتتأثیر دنیای مدرن غرب صورت نگرفت؛ بلکه نیروهای اجتماعی، فرهنگی و هنری بومی و سنتی، تأثیرات جدید را با معماری ایرانی ترکیب کردند. تحولات مزبور از یک جهت در شیوۀ نوسازیِ شهری در ابعاد مختلف و از جهت دیگر در بُعد کمیتی و رشد و زایش و تکثیر عناصر شهر محقق شد. در این بین کارویژههای برخی از عناصر شهری تهران مطابق با نیازهای جدید تغییر کرد.
دوره ۱۳، شماره ۴ - ( زمستان ۹۲ ۱۳۹۲ )
چکیده
جهت بررسی اثرات سیاست قیمت گذاری در تولید کلزا، در ابتدا تابع تقاضا برای نهاده های تولید روغن کلزا با استفاده از سیستم عرضه تقریباً ایده آل (AISS) و تابع عرضه برای دانه روغنی کلزا با استفاده از مدل کویک (koyck)، طی سالهای ۸۸-۱۳۶۸ برآورد شده، سپس با استفاده از کشش های محاسباتی عرضه و تقاضا، قیمت و مقدار تعادلی محصول، در حالت عدم دخالت دولت برای سال ۱۳۸۷ محاسبه و این شرایط با وضعیت موجود مقایسه گردید و در نهایت، اثرات سیاست قیمت تضمینی بر مازاد تولید کننده در سال ۱۳۸۷برای محصول کلزا بررسی شد.
نتایج حاکی از آن است که کشش قیمتی عرضه برای دانه کلزا بزرگتر از واحد می باشد و همچنین کشش قیمتی تقاضا کوچکتر از واحد می باشد. همچنین مشخص شد که با اجرای سیاست قیمت گذاری، از آنجا که قیمت تضمینی تنها کمی بالاتر از قیمت تعادلی محاسباتی می باشد، اجرا و یا عدم اجرای سیاست تأثیر چندانی ندارد؛ لذا پیشنهاد می شود که برای افزایش تولید دانه کلزا، قیمت تضمینی در سطح مناسب و بالاتر از قیمت تعادلی در نظر گرفته شود.
دوره ۱۵، شماره ۳ - ( ۳-۱۳۹۴ )
چکیده
در این مقاله مودهای قابل انتشار در یک اتصال چسبی سه لایه هم بدون در نظر گرفتن تأثیر منبع تولید موج و هم با در نظر گرفتن تأثیر منبع، مورد بررسی قرار گرفته و مشخص می شود که کدام یک از مودهای قابل انتشار دارای اتلاف کمتری هستند. ابتدا انتشار موج لمب در اتصالات چسبی با استفاده از روش ماتریس کلی بررسی می شود و معادله مشخصه با اعمال شرایط مرزی و پیوستگی که شامل شرایط مرزی بدون تنش در سطوح خارجی اتصال و پیوستگی بین لایه ها می باشد استخراج می شود. نمودارهای تجزیه سرعت فاز و اتلاف بر حسب فرکانس با حل عددی معادله مشخصه بدست می آید. سپس تاثیر منبع بر روی میدان موج در اتصالات چسبی با استفاده از روش بسط مودهای نرمال بررسی می شود. همچنین نمودارهای جریان توان متوسط مود تحریک شده با اتلاف کم و درصد انرژی آن مود نسبت به انرژی کل موج لمب بر حسب پارامترهای منبع در یک فرکانس مشخص بدست می آید. این نتایج برای تعیین پارامترهای مناسب منبع، جهت تولید مود موج لمب با اتلاف کم در یک فرکانس مشخص مورد استفاده است. در نهایت شبیه سازی اجزاء محدود تولید موج لمب برای مقایسه با نتایج روش بسط مودهای نرمال انجام می شود. نتایج نشان می دهند که برای تولید مود M۳ با اتلاف کم در اتصال چسبی سه لایه آلومینیوم – اپوکسی - آلومینیوم در فرکانس ۲۵/۰ مگاهرتز زاویه گوه مناسب ۱۶ درجه و پهنای ترنسدیوسر مناسب ۲۰ میلیمتر می باشد.
دوره ۱۶، شماره ۲ - ( ۴-۱۳۹۱ )
چکیده
در این مقاله، پس از پرداختی به اهمیت مطالعه ی فراموشی فعال دانش در سازمان، تعاریف مختلف ارائه شده در ادبیات موضوع درخصوص فراموشی سازمانی و فراموشی فعال دانش مورد بررسی قرار گرفته و مفاهیم و ویژگی های مهم و کلیدی که باید در تعریف فراموشی فعال دانش مدنظر قرار داده شود، استخراج شده است. بر این اساس، فراموشی فعال دانش به عنوان یک فعالیت ارادی و سیستماتیک و با توجه به ارزش دانش های سازمان به مدیریت دانش های کهنه و قدیمی می پردازد. سپس به منظور بررسی عمیق ارتباط بین فرآیند فراموشی فعال دانش با میزان چسبندگی دانش به افراد و زمینه ی سازمان به گردآوری اطلاعات کیفی منسجم از طریق موردکاوی به عنوان یکی از روش های تحقیق کیفی پرداخته شده است. براساس نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل اطلاعات گردآوری شده می توان بیان کرد که با افزایش چسبندگی دانش به افراد و شرایط سازمان، فرآیند فراموشی فعال دانش با مقاومت های بیشتری مواجه شده و سازمان باید زمان و تلاش بیشتری را برای فراموشی دانش کهنه تخصیص دهد. نتایج این پژوهش می تواند کمک بسزایی به مدیران سازمان ها درخصوص نحوه مدیریت دانش های کهنه و قدیمی خود براساس میزان چسبندگی دانش به افراد و زمینه ی سازمان، ارائه دهد.
دوره ۱۶، شماره ۱۱ - ( ۱۱-۱۳۹۵ )
چکیده
الکترواسپری به عنوان یکی از روشهای پاشش مایع به علت تولید قطرات با سایز بسیار ریز و توزیع یکسان از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است، لذا شناسایی حالتهای مختلف ناشی از آن بسیار مفید بوده و نشان دهندهی رفتار مایع در میدان الکتریکی میباشد. در این مقاله به صورت یک مطالعهی تجربی، حالتهای مختلف الکترواسپری براساس شکل منقارهی مایع خروجی از نازل و چگونگی ایجاد جت و شکست آن معرفی میگردند و به حالتهای چکیدن، همنژاد، دوکی شکل، دوکی شکل چندگانه، مخروط متناوب، جت نوسانی، جت منحرف، جت مخروطی، جت چندگانه، جت ساده و جت منشعب تقسیم بندی میگردند و نیروهای وارد بر جت و قطرات در هر حالت بررسی میگردند. نهایتا برای اولین بار در دنیا نمودار دبی بر جسب ولتاژ که بیانگر دامنهی عملکردی حالتهای مختلف الکترواسپری میباشد، برای اتانول مایع که به عنوان یک سوخت پاک پرکاربرد میباشد در دامنهی وسیعی از دبی بین ۰-۸۰ ml⁄h و ولتاژ بین ۰-۸,۵kV رسم میشود. لازم به ذکر است کلیه مطالعات پیش رو شامل بر شناسایی حالتهای پاشش و دامنهی تغییرات آنها براساس عکسبرداری به روش سایهنگاری توسط یک دوریبن سرعت بالا و یک دوربین با وضوح تصویر بالا از پدیده الکترواسپری انجام شده است. در چینش حاضر مشاهده شد برای همهی دبیها در ولتاژهای کوچکتر از ۳kV حالت چکیدن که گاهی به همراه حالت همنژاد است ایجاد میگردد، در ولتاژهای بین ۳-۴kV شاهد حالت دوکی شکل خواهیم بود و برای ولتاژهای بزرگتر از ۵.۵kV حالت جت چندگانه را شاهد هستیم. باقی حالتها در حدفاصل ولتاژ ۴-۵.۵kV رخ میدهد.
دوره ۱۷، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۳۹۳ )
چکیده
هدف: سرطان پروستات دومین سرطان شایع و پنجمین عامل مرگ ناشی از سرطان مردان در سال ۲۰۱۲ در جهان است. مسیر PI۳K/AKT نقش اساسی در بیماریزایی سرطان پروستات دارد و بهدلیل نقش کلیدی این مسیر در پیشروی سرطان آن را به هدف جذابی برای استراتژیهای جدید درمانی تبدیل میکند. یکی از روندهای تنظیمی ژنها، میکروRNAها است که توانایی ویژهای برای کنترل چندین ژن و مسیر بهطور همزمان، آنها را کاندید قابل توجهی برای اهداف درمانی میکند. این مطالعه با هدف به دست آوردن میکروRNA مؤثر بر مسیر PI۳K/AKT با روشهای بیوانفورماتیکی و بررسی نتایج حاصل در سلولهای رده پروستات انجام شد.
مواد و روشها: برای پیدا کردن میکروRNA مؤثر بر مسیر PI۳K/AKT، شش ژن این مسیر که بهعنوان هدفهای دارویی مطرح هستند را در ده الگوریتم متفاوت پیشبینی بررسی شد. سپس بهصورت بیوانفورماتیکی میکروRNA حاصل از نظر میزان بیان در بافت پروستات سالم و ردههای سلولی سرطان پروستات و همچنین از لحاظ هدفگیری در نرمافزارهای تجزیه و تحلیل چرخه ارزیابی شد. بهصورت عملی بیان میکروRNAهای کاندید در نمونه کنترل و ردههای سلولی سرطان پروستات ارزیابی شد.
نتایج: خانواده miR-۲۹ بیشترین شناسایی را از مجموعه ۶ ژنی داشتند و سایر بررسیهای بیوانفورماتیک نیز مؤید نتیجه حاصل بودند. بررسیها نشان دهنده کاهش بیان معنیدار خانواده miR-۲۹ در ردههای سلولی سرطان پروستات LNCAP، PC۳ و DU-۱۴۵ نسبت به نمونه کنترل سالم است.
نتیجهگیری: ﻧﺘﺎﻳﺞ ﻣﺒﺘﻨﻲ ﺑﺮ ﺗﺠﺰﻳﻪ و ﺗﺤﻠﻴﻞﻫﺎی ﺑﻴﻮاﻧﻔﻮرﻣﺎﺗﻴﻚ و ﺑﺮرﺳﻲ ﺑﻴﺎن خانواده miR-۲۹، نشان دهنده امکان استفاده از خانواده miR-۲۹ برای مهار مسیر PI۳K/AKT در سرطان پروستات است.
دوره ۱۷، شماره ۴ - ( ۸-۱۳۹۶ )
چکیده
در این تحقیق، از روش فنتون اصلاح شده برای رفع آلودگی خاک آلوده به ۲-متیل پروپان-۲-تیول استفاده شده است. روش طراحی ترکیب مرکزی بهمنظور بررسی اثرات فاکتورهای مورد بررسی مشتمل بر غلظت اولیه پراکسید هیدروژن (w/v%)، نسبت وزنی FeSO۴ به خاک (w/w) و نسبت زمان همزدن مخلوط به کل زمان رفع آلودگی (%) و برهم کنش میان آنها مورد استفاده قرار گرفت.
تحلیل واریانس و آنالیز پارتو نتایج آزمایشها نشان داد که با غلظت اولیه ۶۴۶۹۰ جزء در میلیون جزء آلودگی به ترتیب فاکتورهای نسبت زمان هم زدن مخلوط به کل زمان رفع آلودگی، غلظت اولیه پراکسید هیدروژن و نسبت وزنی FeSO۴ به خاک بر میزان رفع آلودگی خاک آلوده به ۲-متیل پروپان-۲-تیول موثر هستند. همچنین برهم کنش فاکتورهای غلظت اولیه پراکسید هیدروژن و نسبت وزنی FeSO۴ به خاک بر نتایج رفع آلودگی موثر شناخته شد.
مقدار P برای فقدان برازش (۰۶۲/۰) ناشی از تحلیل واریانس نشان داد که مدل پیشنهاد شده به خوبی میتواند نتیجه اثر فاکتورها بر آلودگیزدایی را با دقت خوبی پیشبینی نماید (%۱۲/۹۵=R۲).
علاوه بر این، شرایط بهینه پیشنهاد شده برای حداکثر بازدهی رفع آلودگی ۲-متیل پروپان-۲-تیول نشان داد که برای حصول چنین شرایطی باید فاز دوغابی تا حد ممکن مخلوط گردد و یک مقدار بهینه از غلظت پراکسید هیدروژن و سولفات آهن(II) در بازه آزمایشگاهی مورد نظر بکار گرفته شود.
با استفاده از روش ترکیب مرکزی برای حداکثر بازدهی آلودگیزدایی مقدار ۰۸۴/۹۴ درصد پیشبینی شد که انطباق خوبی با نتیجه آزمایش در شرایط بهینه دارد (۴۱۲/۹۴ درصد).
دوره ۱۷، شماره ۹ - ( ۹-۱۳۹۶ )
چکیده
در این پژوهش به بررسی تاثیر فرایند نورد تجمعی (ARB) روی ریزساختار و سختی کامپوزیت ریختگی آلومینیم ۳۵۶/کاربید تیتانیم که توسط ریختهگری نیمهجامد تولید شده است، پرداخته شد. فرایند ARB تا ۴ سیکل روی کامپوزیت زمینهی آلومینیمی حاوی ۱۰ درصد حجمی کاربید تیتانیم با میانگین اندازه ذرات کمتر از ۱۰ میکرومتر در دمای محیط انجام شد. بررسیهای ریزساختاری توسط میکروسکوپ نوری و سختی توسط آزمونهای ماکروسختی و میکروسختی انجام گردید. نتایج نشان داد که با افزایش تعداد سیکلهای فرایند ARB، توزیع ذرات کاربید تیتانیم در زمینهی آلومینیوم همگن شد و ذرات سیلیسیم موجود در زمینه، کوچکتر و کرویتر شدند. از طرفی، مناطق عاری از ذرات حذف شده و کیفیت پیوند بین ذرات کاربید تیتانیم و فاز زمینه بهبود پیدا کرد. علاوه بر آن، تخلخل موجود در ساختار ریختگی نیز به طور قابل توجهی کاهش یافت. بررسیهای مربوط به سختی نشان داد که سختی نمونهها در دو سیکل اول فرایند، افزایش چشمگیری داشت و پس از آن اثر تعداد سیکلها بر سختی کمتر شد. به طور کلی ریزساختار کامپوزیت ریختگی آلومینیم ۳۵۶/کاربید تیتانیم بعد از طی کردن ۴ سیکل فرایند نورد تجمعی به شکل قابل ملاحظهای اصلاح گردید به طوری که باعث افزایش ماکروسختی این کامپوزیت به میزان ۱۷۰ درصد نسبت به نمونهی ریختگی شد. در نهایت نتایج میکروسختی نشان داد که با افزایش تعداد سیکلها، مقدار نوسان سختی در طول ضخامت کامپوزیتها کاهش یافت.
دوره ۱۹، شماره ۱ - ( ۲-۱۳۹۸ )
چکیده
گسلها معمولا تمام انرژیهای انباشته خود را زمانی که اولین گسیختگی رخ میدهد، آزاد نمیکنند. بلکه این انرژیها در موقعیتهای مختلف به صورت گسیختگیهای متوالی تا تثبیت گسل ادامه مییابند. این گسیختگیهای متوالی در طول گسل باعث ایجاد زلزلههای متعددی میشوند که عمدتا آنها را به صورت پیشلرزه، لرزهاصلی و پسلرزه تقسیم بندی میکنند. مشاهدات میدانی نشان میدهند که سیستمهای سازهای تحت توالی زلزلهها، مخصوصا سازههایی که به دلیل زمان کم بین دو زلزله بهسازی نشدهاند، دچار خرابی میشوند. در این مقاله به بررسی سازههای نامنظم هندسی در پلان با سیستم قاب خمشی فولادی با شکلپذیری ویژه تحت توالی زلزله پرداخته شده است. هر کدام از این سازهها شامل یک مدل منظم و دو مدل نامنظم با نامنظمی کم و زیاد میباشند، که مطابق آییننامههای ایران طراحی اولیه گردیدند و سپس با انجام تحلیلهای دینامیکی غیرخطی، این سازهها تحت شتابنگاشتهای توالی زلزله واقعی، مورد ارزیابی قرار گرفتند. در نهایت پس از بررسی پارامترهایی چون جابجایی بام، جابجایی نسبی ماندگار طبقات و بیشترین جابجایی نسبی طبقات، افزایش پاسخ سازهها و در نتیجه آن خرابی تحت اثر پسلرزه مشاهده شد. با افزایش میزان نامنظمی در پلان، ناپایداری سازه تحت پسلرزه افزایش پیدا میکند که ممکن است موجب خرابی سازه شود.
دوره ۱۹، شماره ۹ - ( شهریور ۱۳۹۸ )
چکیده
فرآیند پخت کامپوزیتها با مشکلاتی از قبیل شکلگیری تنش پسماند و اعوجاج همراه است. با توجه به هزینههایی که صرف ساخت کامپوزیتها میشود، شبیهسازی فرآیند ساخت با هدف پیشگیری از هدررفت هزینهها از اهمیت بالایی برخوردار است. از روشهای متداول و ساده ساخت کامپوزیتها لایهچینی دستی است. در پژوهش حاضر، تنش صفحهای حاصل از تغییر دمای چندلایههای کامپوزیتی مورد بررسی قرار گرفته و انحنای ناشی از آن تحلیل شده است. بدین منظور دو نمونه متقارن و نامتقارن با هشت لایه دچار ۱۰۰درجه تغییر دما شده و تنشهای نرمال و برشی محاسبه شدهاند. ابتدا به کمک نظریه کلاسیک لایهای که مهمترین نظریه در تحلیل تنش کامپوزیتهاست، خواص مکانیکی ترکیب اپوکسی و الیاف شیشه با درصد حجمی ۷۰% و میزان تغییر دما و ترتیب لایهها در برنامه نوشتهشده وارد شدهاند. سپس مقدار هر سه مؤلفه تنش درونصفحهای خوانده شده و مقدار عددی انحنا به دست آمد که میزان آن برای نمونه متقارن ناچیز دیده شد. بهمنظور تأیید صحت میدان تنشهای پسماند، شبیهسازی المان محدود برای هر دو نمونه صورت گرفته است که نتایج با خطایی ناچیز مجدداً به دست آمدند. فرضهایی که در شبیهسازی المان محدود و نظریه کلاسیک لایهای فرض شدهاند منجر به اختلاف نتایج با واقعیت میشوند. با وجود این فرضیات، شبیهسازی حرارتی چندلایههای کامپوزیتی در نرمافزار آباکوس میتواند پیشبینی مطلوبی از واقعیت داشته باشد. نوآوری پژوهش حاضر در استفاده از این نرمافزار و تأیید نتایج کدنویسی است.
دوره ۱۹، شماره ۱۲۶ - ( مرداد ۱۴۰۱ )
چکیده
شکلات به عنوان یکی از پرمصرفترین تنقلات در رژیم غذایی مطرح میباشد. در سالهای اخیر با مطرح شدن غذاهای فراسودمند، محققان درصدد تقویت محصولات با ترکیبات جایگزین، جهت افزایش اثرات سلامت بخشی آنها هستند. هدف از این پژوهش، جایگزینی پودر تفاله قهوه عربیکا به فرمولاسیون شکلات و بررسی خصوصیات آن بود. پودر تفاله قهوه عربیکا در چهار سطح صفر،۲۰، ۴۰ و ۶۰ درصد به فرمولاسیون شکلات افزوده شد و ویژگی های آنتیاکسیدانی، بافتی و حسی ارزیابی شد. نتایج نشان داد با افزایش میزان تفاله قهوه سطح پلی فنلها، فلاونوئیدها، همچنین درصد مهار رادیکال آزاد DPPH، در حضور تفاله قهوه افزایش یافت. همچنین نتایج بررسی آنالیز حسی نشان داد که تفاله قهوه اثر منفی قابل توجهی بر خواص بافتی شکلات نداشت و از تقطه نظر احساس بافت دهانی شکلات در حد مطلوب بود. با وجود گسی نامطلوب ناشی از تفاله قهوه، تیمار ۶۰ درصد پایینترین امتیاز از لحاظ پذیرش کلی داشت اما با توجه به طعم مطلوب قهوه عربیکا بر شکلات تیمار ۲۰ درصد بالاترین امتیاز را کسب کرد. با توجه به نتایج آزمونها، میتوان از این فرآورده به عنوان افزایش بهداشت تغذیهای و سلامت انسان بهره جست. لذا استفاده از مقادیر کمتر از ۲۰ درصد جهت بهبود خواص کیفی و آنتی اکسیدانی پیشنهاد می گردد.