جستجو در مقالات منتشر شده


۷ نتیجه برای پزشکی


دوره ۹، شماره ۳ - ( ۵-۱۳۹۹ )
چکیده

فناوری رهایش کنترل شده داروهای پروتئینی و پپتیدی از ذرات زیست تخریب پذیر به عنوان یک حوزه برجسته جهت غلبه بر مشکلات مرتبط با فرمولاسیون ماکرومولکول‌ها ظهور کرده است. هدف از تحقیق حاضر ساخت میکرو ذرات بارگذاری شده با پروتئین با استفاده از پلیمر زیست تخریب پذیر PCL و هیدروژل حاصل از غضروف فیل ماهی و BSA به عنوان داروی مدل برای داروهای پروتئینی و پپتیدی نظیر GnRH بود. در این مطالعه روش امولسیون دوگانه به عنوان یکی از مناسب‌ترین روش‌های تهیه سامانه تحویل دارو برای پروتئین‌های محلول در آب انتخاب گردید. در تهیه امولسیون اول از اولتراسونیک و در امولسیون دوم از همزن مکانیکی استفاده گردید. در این مطالعه ۳ گروه شامل گروه ۱(PCL/hydrogel/BSA)، گروه ۲(PCL/BSA) و گروه ۳(PCL/Alginate/BSA) به عنوان سامانه تحویل دارو تهیه گردید. نتایج نشان داد شکل ذرات در همه گروه‌ها کروی بوده و ذرات بصورت منفرد در محیط آبی پراکنده شده بودند. همچنین مقایسه میانگین اندازه ذرات نشان داد ذرات تهیه شده در گروه ۱ بطورمعنی داری نسبت به سایر گروه‌ها  اندازه کوچکتری داشتند   بر اساس نتایج به دست آمده کارآیی انکپسوله شدن BSA در گروه ۱ به طور معنی داری بالاتر از سایر گروه‌ها بود؛ درحالیکه گروه ۲ کمترین درصد انکپسوله شدن را نشان داد. بر اساس نتایج به دست آمده، هیدروژل تهیه شده از غضروف فیل ماهی استفاده شده در گروه ۱ می‌تواند برای تهیه سیستم تحویل داروهای پروتئینی و پپتیدی پیشنهاد ‌گردد.

دوره ۱۳، شماره ۴ - ( ۹-۱۳۹۲ )
چکیده

 پالس های با زمان تناوب بلند موجود در زمین لرزه های حوزه ی نزدیک، عملکرد سازه های جداسازی شده ی پایه را دچار چالش می کند. در برخی سیستم های جداسازی، میرایی به وسیله ی میراگرهای ویسکوز تأمین می شود. کاربرد میراگرهای ویسکوز دارای تابع رفتاری خطی و غیرخطی در سازه های جداسازی شده، در حالت های قرارگرفته شده در حوزه های نزدیک و دور بررسی شده است. روسازه به صورت سیستم تک درجه ی آزاد واقع بر لایه ی جداساز مدل شده و پاسخ ها در خصوص دو سازه با زمان تناوب مختلف به دست آمده است. نتایج نشان دهنده ی آن است که در برخی پاسخ ها نظیر تغییرمکان پایه، میرایی غیرخطی باعث کاهش بیش از ده درصد می شود. برای مقایسه ی این دو نوع میرایی، یکسان بودن نیروی میراگرهای خطی و غیرخطی مبنا قرار گرفته است. نتایج هم چنین نشان دهنده ی مقدار بهینه ای برای میرایی میراگرهاست که پاسخ های مختلف در آن میرائی، مطلوب طلقی می گردند. به صورت کلی، وجود تغییرمیرایی کم تر یا بیش تر از این مقدار،  برخی از پاسخ ها را از حد مطلوب خارج می کند. تعیین مقدار دقیق میرایی بهینه برای هر سازه ی جداسازی شده مستلزم درنظر گرفتن عوامل مختلف، از جمله هزینه بکار رفته برای آن نیز می باشد..

دوره ۱۳، شماره ۵۳ - ( ۴-۱۳۹۵ )
چکیده

چکیده هدف این تحقیق تحلیل مؤلفه‌­های رفتار مصرف‌کنندگان پیرامون ضایعات مواد غذایی بود. این تحقیق به روش پیمایشی انجام شد و از نوع مطالعات، توصیفی ـ همبستگی است. جامعه آماری تحقیق، مصرف‌کنندگان مواد غذایی در شهر تهران بودند که از این تعداد ۳۸۴ نفر با استفاده از جدول کرجسی و مورگان به روش طبقه­ای تصادفی با انتساب متناسب به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. ابزار تحقیق، پرسشنامه محقق‌ساخته بود که روایی محتوایی و ظاهری آن توسط پانلی از اساتید و دانشجویان دکتری دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس، مورد تأیید قرار گرفت. مقدار پایایی (آلفای کرونباخ) پرسشنامه پس از انجام آزمون پیش‌آهنگ  ۸۶/۰ بدست آمد که نشان از مناسب بودن ابزار تحقیق بود. نتایج حاصل از تحلیل عاملی اکتشافی نشان داد رفتار مصرف‌کنندگان پیرامون ضایعات مواد غذایی از شش مؤلفه: ارزش‌های فرهنگی، مشارکت اجتماعی، انگیزش، باورها و اعتقادات، آموزش و آگاهی و ادراک تشکیل شده است که این عوامل حدود ۶۰ درصد از تغییرات رفتار مصرف‌کنندگان پیرامون ضایعات مواد غذایی را تبیین می­کنند.

دوره ۱۴، شماره ۶۴ - ( ۳-۱۳۹۶ )
چکیده

چکیده
صنعت لبنیات، از مهمترین حلقه­های زنجیره غذایی کشاورزی و پیشرفته­ترین صنعت تبدیلی و تکمیلی این بخش است که رتبه اول بازار مصرف و ارزش افزوده را در بین سایر صنایع این بخش دارا است. مطالعات نشان می­دهد که عدم توجّه به تفاوت­های منطقه­ای در مدیریت و سیاست­گذاری این صنعت، موجب اتخاذ سیاست­های ناکارآمد توسعه صنعت لبنیات استان­های کشور خواهد شد. بنابراین، هدف تحقیق حاضر، بررسی وضعیت موجود صنعت لبنیات و رتبه­بندی استان­های ایران از نظر میزان توسعه صنعت لبنیات با کمک شاخص­های توسعه این صنعت به روش تاکسونومی عددی بوده است. شاخص­های توسعه این صنعت، با مرور آمارهای رسمی و دریافت نظرات کارشناسان این صنعت تعیین شدند که عبارتند از: تعداد دام تولید کننده شیر، میزان تولید شیرخام، قیمت عرضه شیر در بازار، تعداد واحدهای فرآوری در حال بهره­برداری، میزان کل فرآوری انواع شیر مایع، ماست، پنیر، دوغ و بستنی. بررسی­ها نشانگر وجود رکود و عدم پیشرفت برخی از این شاخص­ها در دوره زمانی ۱۳۸۱ تا ۱۳۹۱ است. همچنین استان­های خراسان رضوی و ایلام به ترتیب دارای بیشترین و کمترین میزان توسعه­یافتگی صنایع لبنی کشور بودند. لذا پیشنهاد می­گردد که در اتخاذ تصمیمات و برنامه­ریزی­های توسعه، سرمایه­گذاری و مدیریت صنعت لبنیات، به تفاوت­های استانی و نیز رتبه­بندی استان­های کشور بر اساس پتانسیل آنها در هر یک از شاخص­های مذکور توجه گردد.

دوره ۱۴، شماره ۶۷ - ( ۶-۱۳۹۶ )
چکیده

چکیده
امروزه نگرانی درباره انتقال برخی ویروس های گوارشی حیوانی که ارتباط نزدیک با گونه های پاتوژن انسانی دارند، از طریق حیوانات و یا مصرف فرآورده های حاصل از آنها در حال افزایش است. لذا  به کارگیری روشهای فراوری مناسب برای کنترل و یا حذف این مخاطرات ضروری می باشد. هدف از این مطالعه بررسی بقای ویروس های روده ای بیماریزا در گوشت قرمز و سفید در شرایط پخت بر مبنای شاخص انتروباکتریوفاژ MS۲می باشد. بر این اساس از گوشت ران گوسفند و  سینه مرغ قطعاتی به ابعاد ۱۰×۱۰×۵/۱  cm۳  تهیه و سه  رقت ۱۰۱، ۱۰۳ و ۱۰۵PFU/ml اینتروباکتریوفاژ MS۲ به سطح آن تلقیح شد. نمونه ها به دو گروه تکه های استیکی و گوشت چرخ شده تقسیم بندی شد. جهت بررسی اثر دما بر ویروس شاخص، قطعات گوشت آلوده به ویروس در فویل آلومینیمی پیچیده و در آون با دمای ۹۵ درجه سانتیگراد به مدت ۱ ساعت پخته شد. به منظور شمارش ویروس MS۲ از روش شمارش پلاک استفاده شد. نتایج ،تأثیر معنادار دما (۰۵/۰ P≤) را در کلیه سطوح تلقیح و در تمامی نمونه ها بر بقای ویروس نشان داد. این در حالی بود که درگوشت چرخ شده قرمز و سفید، کاهش کمتری در تعداد ویروس مشاهده شد(۰۵/۰ P≤). همچنین با توجه به یافته های تحقیق، نرخ زنده مانی MS۲ پس از تیمار حرارتی در گوشت قرمز بیش از گوشت سفید  گزارش شد.

دوره ۱۴، شماره ۷۰ - ( ۹-۱۳۹۶ )
چکیده

 
چکیده
باکتریوفاژ­ها، فاژ­هایی هستند که موجب عفونت باکتری­ها می­شوند و به باکتریوفاژ­هایی که میزبان آن­ها اشرشیا­کلی می­باشد، کلی فاژ گفته می­شود. کلی فاژ­های موجود در منابع آبی سطحی، شاخصی از وجود آلودگی مدفوعی (خصوصا ویروس های روده ای) می­باشند. در این پژوهش کلی فاژ جنسی MS۲ بعنوان یک باکتریوفاژ مدل از ویروس های روده ای به دلیل برقراری اتصالات پایدار با سطوح  برای ارزیابی بازیافت مورد استفاده قرار گرفت. از کلی فاژ MS۲ جهت آلوده نمودن ماهی سالمون تهیه شده از حوضچه­های پرورش ماهی اطراف مشهد در سه سطح pfu/ml ۱۰۳، ۱۰۵ و ۱۰۸ استفاده شد. پس از تلقیح کلی فاژ MS۲ و اعمال رویه ی جذب و شستشوی چند مرحله­ای گلایسین- ترئونین- پلی­اتیلن گلایکول (بعنوان بهترین رویه)، میزان بازیافت کلی فاژ از سه قسمت آبشش، پوست-گوشت و امعا- احشا بدن ماهی توسط روش آگار دو لایه (Double Agar Layer) بر روی محیط کشت Trypticase Soy Broth (TSB) مورد بررسی قرار گرفت. بر اساس نتایج ، بیشترین میزان بازیافت کلی فاژ در کمترین غلظت تلقیحی (۱۰۳)  مربوط به ناحیه پوست و گوشت ماهی بود در حالیکه امعا و احشا ماهی در غلظت ۱۰۵  بیشترین بازیافت را به خود اختصاص داد.

دوره ۱۸، شماره ۱۱۰ - ( فروردین ۱۴۰۰ )
چکیده

چکیده
ترکیبات زیست فعال میوه زغال اخته به عنوان آنتی اکسیدان­های قدرتمند شناخته شده اند. پایداری این ترکیبات و سایر عصاره‏های آنتوسیانینی بسیار حایز اهمیت بوده و درون پوشانی روشی مناسب برای افزایش پایداری این ترکیبات می­باشد بطوریکه باعث افزایش کاربرد ترکیبات زیست فعال در زمینه­های غذایی، دارویی و آرایشی می­گردد. در این تحقیق، فعالیت آنتی­اکسیدانی ترکیبات زیست فعال محصور شده عصاره استخراجی زغال اخته توسط نانوکیوبوزوم‌های پوشش داده شده با روکش روده­ای و رهایش آن در شرایط شبیه سازی شده محیط‌های گوارشی بررسی شد. عصاره استخراجی به دو شکل ، درون پوشانی شده در نانو کیوبوزوم‌هایی با روکش روده­ای  و عصاره آزاد، برای تعیین اثر حفاظتی درون پوشانی بر روی ثبات ترکیبات فنولی و آنتی اکسیدان­ها مورد مطالعه قرار گرفت. بر اساس نتایج به دست آمده میانگین اندازه ذرات و مقدار زتا پتانسیل نانو کیوبوزومها به ترتیب۴ ± ۳/۴۹ نانومتر و ۵± ۱۶- میلی ولت بود. همچنین نتایج FTIR نشان داد که هیچگونه بر همکنشی بین  عصاره زغال اخته و نانوکیوبوزومها صورت نگرفته است عصاره فقط بصورت فیزیکی درون آنها قرار گرفته است.  
 
واژگان کلیدی: آنتی­ اکسیدان، نانو کیوبوزوم، ترکیبات زیست فعال، زغال اخته، پلی فنل ها، برون تنی
 

صفحه ۱ از ۱