جستجو در مقالات منتشر شده


۲ نتیجه برای پاشانژاد

مهدی پورطاهری، احسان پاشانژاد، حسن احمدی،
دوره ۲۰، شماره ۱ - ( بهار ۱۳۹۵ )
چکیده

چکیده روش‌های تصمیم‌گیری چند شاخصه مجموعه‌ای توانمند از تکنیک‌ها و فرایندها را برای ساختار مسائل تصمیم‌گیری، طراحی، ارزیابی و اولویت‌بندی گزینه‌های تصمیم‌گیری فراهم می‌آورد. هدف این مقاله تحلیل میزان روایی روش‌های تصمیم‌گیری چندشاخصه در تعیین پهنه‌های مناسب توسعه شهری در شهرستان آذرشهر با استفاده از معیارهای شیب، جهت جغرافیایی، ارتفاع از سطح دریا، کاربری اراضی، فاصله از رودخانه، فاصله از محدوده‌های شهری،فاصله از گسل و فاصله از جاده‌های اصلی است. از روش‌های تصمیم‌گیری چند شاخصه، روش مجموع ساده وزنی[۱]، تکنیک رتبه‌بندی براساس تشابه به حد ایده‌آل[۲]، تکنیک ویکور[۳]، روش تحلیل سلسله‌مراتبی[۴]انتخاب شد. نتایج حاصل از تجزیه‌ و تحلیل فضایی در سیستم اطلاعات جغرافیایی در ۵ طبقه بسیار نامناسب، نامناسب، تا حدودی مناسب، مناسب و بسیار مناسب طبقه‌بندی ‌شده و برای ارزیابی میزان روایی روش‌ها از ضرایب صحت کلی[۵] و کاپا[۶] توسط نرم‌افزار ERDAS IMAGINEاستفاده شد. برابر با نتایج به‌دست‌آمده، روش تحلیل سلسله‌مراتبی به ترتیب با ضرایب صحت کلی ۹۳/۸۶ و ضریب کاپا ۱۴/۸۳‌درصد بیشترین مقدار روایی را در میان انواع روش‌های مورد ارزیابی برای پهنه‌بندی مناسب توسعه شهری به‌دست آورد؛ بنابراین می‌توان نتیجه گرفت که روش تحلیل سلسله‌مراتبی با بیشترین مقادیر نسبت به سایر روش‌ها بهینه‌ترین مدل با موضوع موردبحث در منطقه مورد مطالعه است.    
*.نویسنده مسئول مقاله:                                                                                  E-mail: Ehsanpasha۹۰@gmail.com         [۱]. SAW [۲]. TOPSIS [۳]. VIKOR [۴]. AHP [۵]. Overall accuracy [۶]. Kappa
احسان پاشانژاد، مجتبی رفیعیان، سیاوش شایان،
دوره ۲۰، شماره ۳ - ( پاییز ۱۳۹۵ )
چکیده

امروزه تغییرات زیست محیطی به­عنوان تهدیدی جدی از سطح جهانی تا سطوح محلی جوامع انسانی را تحت تأثیر قرار داده است. در این میان، آسیب­پذیری جوامع محلی و انعطاف­پذیری آن در مقابل بحران به­وجود آمده، به اصلی پایدار در میان سیستم­های اکولوژیکی و اجتماعی تبدیل شده است. در سال­های گذشته، تغییرات ایجادشده در اکوسیستم دریاچه­ی ارومیه موجبات مرگ زیستی آن و عدم تعادل اکولوژیک دریاچه را در پی داشته است. هدف این مقاله، شناسایی پهنه­های آسیب­پذیر (در قالب نظام تقسیمات سیاسی) در سازمان فضایی منطقه­ی کرانه­ی شرقی دریاچه­ی ارومیه ناشی از تغییرات اکوسیستمی ایجادشده در سال­های گذشته است. برای شناسایی و ارزیابی میزان آسیب­پذیری از شاخص­های آسیب­پذیری اجتماعی، اقتصادی و زیست محیطی استفاده شده است. برای مشخص کردن پهنه­های موجود در نظام سکونت­گاهی و فضایی کردن آن از نرم­افزار Arc GIS و تلفیق روش­های تصمیم­گیری چندشاخصه (تاپسیس) استفاده شد. نتایج به­دست­آمده، نشان داد بیشترین میزان آسیب­پذیری در سه شهرستان آذرشهر، عجب­شیر و بناب است. همچنین سکونت­گاه­های روستایی با کمترین فاصله از دریاچه با تهدید جدی  ناشی از عواقب خشک­شدن دریاچه روبه­رو هستند.    

صفحه ۱ از ۱