جستجو در مقالات منتشر شده


۱۵ نتیجه برای پاسدار


دوره ۱۳، شماره ۴ - ( ۴-۱۳۹۲ )
چکیده

در این مقاله جریان هوای القایی حاصل از آتش‏سوزی در یک اتاق و اثرات آن بر اتاق مجاور بررسی می‏شود. برای این منظور، روش شبیه-سازی گردابه‏های بزرگ با دو مدل زیرشبکه اسماگورینسکی و یک-معادله‏ای در دو حالت منبع آتش در مرکز و گوشه اتاق در توان‏های حرارتی مختلف آتش‏سوزی، بکار برده می‏شود. اثرات احتراق، با استفاده از مدل اتلاف گردابه‏ای اصلاح شده و تابش، با استفاده از مدل جهات گسسته لحاظ شده است. مقایسه نتایج با نتایج تجربی نشان می‏دهد که هر دو مدل زیرشبکه رفتار تغییرات دما در نواحی مختلف اتاق آتش و اتاق مجاور آن را به خوبی تخمین می‏زنند اما مدل یک-معادله‏ای دقت بالاتری نسبت به مدل اسماگورینسکی دارد. میزان اختلاط هوای ورودی به اتاق آتش در حالتی که منبع آتش در مرکز اتاق است بیشتر از زمانی است که منبع، در گوشه قرار دارد.

دوره ۱۳، شماره ۱۳ - ( ويژه‌نامه اول ۱۳۹۲ )
چکیده

در این تحقیق، امکان استفاده از یک سیستم سرمایش ترکیبی، جهت ایجاد آسایش حرارتی در شرایط آب و هوایی نقاط مختلف ایران مورد ‏بررسی قرار گرفته است. این سیستم تلفیقی از خنک¬کننده تبخیری مستقیم با سرمایش تبخیری غیر مستقیم شامل برج خنک¬کننده و ‏کویل سرمایشی می¬باشد. هریک از اجزاء سیستم بصورت عددی مدل شده و بطور جداگانه با نتایج آزمایشگاهی اعتبارسنجی شده¬اند. نتایج به ‏دست آمده حاکی از بهبود عملکرد خنک¬کننده تبخیری مستقیم، در صورت به کارگیری پیش¬سرمایش تبخیری غیرمستقیم است. از طرفی ‏ضریب عملکرد سیستم ترکیبی در حدود ۱۰-۲۰ درصد بیشتر از خنک¬کننده تبخیری مستقیم بوده و امکان برقراری آسایش حرارتی را نیز ‏برای گستره آب و هوایی وسیع¬تری فراهم می¬کند. همچنین میزان آب اتلافی سیستم ترکیبی و خنک¬کننده تبخیری مستقیم، در محدوده ‏برقراری آسایش حرارتی و در شرایط آب و هوایی کشور ایران، مورد بررسی قرار گرفته¬ است.‏

دوره ۱۳، شماره ۱۵ - ( ويژه‌نامه سوم ۱۳۹۲ )
چکیده

در این مقاله به مدل¬سازی دو حریق در تونل، با آرایش مختلفی از خودروها با ابعادی متفاوت در بالادست، به کمک نرم¬افزار FDS پرداخته شده است. نتایج حاصل نشان می‏دهد که رفتار دو حریق درون تونل به فاصله آن‏ها از یکدیگر بستگی دارد. برای خودروهای کوچک با آرایش‏های مختلف سرعت بحرانی برای فواصل متفاوت آن‏ها از آتش تقریباً ثابت مانده ولی برای خودروهای متوسط اندازه گرفتگی در تونل بصورتی خواهد بود که باعث تقویت نیروی اینرسی ناشی از جریان باد نسبت به نیروی شناوری ناشی از پلوم آتش در آن مقطع از تونل می‏شود. با توجه به نتایج بدست آمده، زمانی که فاصله گرفتگی از حریق کم است به سرعت تهویه کمتری برای جلوگیری از برگشت دود در تونل نیاز است. همچنین هنگامی که فاصله مجموعه خودروها تا حریق به اندازه کافی زیاد باشد، اثر گرفتگی بر حریق خنثی می‏شود و سرعت تهویه بحرانی معادل سرعت تهویه بدون حضور خودرو است.

دوره ۱۴، شماره ۹ - ( ۹-۱۳۹۳ )
چکیده

در این مطالعه تأثیر دمای هوای ورودی بر بهینه سازی مصرف انرژی، آسایش حرارتی و عمر متوسط موضعی هوا در سیستم تهویه جابه جایی برای یک اتاق نمونه مورد بررسی قرار گرفته است. بر اساس نتایج تحقیق، هنگامی که دمای هوای ورودی سیستم تهویه جابه جایی در تابستان از ۱۷/۸ به ۲۵/۸ افزایش یابد، انرژی مصرفی به اندازه %۵۰ کاهش می یابد. با توجه به اینکه بهینه سازی مصرف انرژی یک اقدام مقید به حفظ شرایط آسایش حرارتی ساکنین است، به کمک دینامیک سیالات محاسباتی، به بررسی پارامترهای میانگین آراء افراد نسبت به شرایط گرمایی محیط و درصد نارضایتی افراد نسبت به شرایط گرمایی محیط به عنوان دو شاخص آسایش حرارتی عمومی پرداخته شده است. هم چنین گرادیان عمودی دمای هوا به عنوان شاخص نارضایتی حرارتی موضعی و عمر متوسط موضعی هوا به عنوان شاخص کیفیت هوا مورد ارزیابی قرار گرفته-اند. تمامی شاخص های ذکر شده به جز عمر متوسط موضعی هوا، با افزایش دما در محدوده مورد نظر استاندارد ایزو ۷۷۳۰ قرار می گیرند اما شاخص کیفیت هوا دچار اندکی افت کیفی در ناحیه استنشاقی می گردد. این افت اندک، قابل اغماض بوده و سیستم تهویه جابه جایی به عنوان سیستم تهویه ای مناسب برای کاربردهای تابستانی قابل استفاده است.

دوره ۱۴، شماره ۱۶ - ( ويژه‌نامه چهارم ۱۳۹۳ )
چکیده

در این مطالعه، با محاسبه بار سرمایی کویل در سیستم‌های توزیع هوای زیرسطحی، تأثیر دریچه‌های برگشت و خروج مجزا و ارتفاع دریچه برگشت بر مصرف انرژی، شرایط آسایش‌حرارتی و کیفیت هوای داخل مورد بررسی قرار گرفته است. بر اساس نتایج تحقیق، هنگامی که ارتفاع دریچه برگشت به ترتیب برابر با ۲، ۳/۱، ۶۵/۰ و ۳/۰ متر است، میزان کاهش مصرف انرژی نسبت به حالت بدون دریچه برگشت برابر با ۹/۱۰، ۳/۱۵، ۹/۱۸و ۷/۲۵ درصد می‌باشد. عوامل محدود کننده در میزان این کاهش، شرایط آسایش‌حرارتی ساکنان و کیفیت هوای داخل هستند. به همین منظور به کمک دینامیک سیالات محاسباتی(نرم‌افزار ایرپک با الگوریتم حل سیمپل با استفاده از مدل اغتشاشی صفرمعادله‌ای داخلی)، شاخص‌های آسایش‌حرارتی(میانگین آراء افراد نسبت به شرایط گرمایی محیط و درصد نارضایتی افراد نسبت به شرایط گرمایی محیط)، شاخص نارضایتی حرارتی موضعی(گرادیان عمودی دما) و شاخص کیفیت هوای داخل(عمر متوسط موضعی هوا) با تغییر ارتفاع دریچه برگشت مورد بررسی قرار گرفته است. بر اساس نتایج، با کاهش ارتفاع دریچه برگشت از سقف تا کف، دمای هوای خروجی افزایش یافته و به سبب آن، اختلاف دمای هوا در جهت عمودی نیز افزایش می‌یابد. با بررسی‌های صورت گرفته، انتخاب موقعیت ۳/۱ متر(مرز بالایی ناحیه سکونت در حالت نشسته) برای دریچه برگشت، سبب صرفه‌جویی ۳/۱۵ درصدی در میزان مصرف انرژی با حفظ شرایط آسایش‌حرارتی و کیفیت هوای داخل می‌شود.

دوره ۱۵، شماره ۴ - ( ۴-۱۳۹۴ )
چکیده

به‌منظور افزایش گستره کارایی خنک‌کننده‌های تبخیری از سیستم‌های ترکیبی استفاده می‌شود. در این تحقیق، سیستم ترکیبی خنک‌کننده تبخیری مستقیم با سرمایش تبخیری غیرمستقیم شامل برج خنک‌کننده و کویل سرمایشی مطالعه شده‌است. هدف اصلی از به‌کارگیری سیستم‌های ترکیبی، مصرف انرژی کمتر در مقایسه با سایر روشهای سرمایش می‌باشد. لذا در این تحقیق، نحوه طراحی بهینه سیستم ترکیبی مذکور بررسی شده‌است. ابتدا هریک از اجزای سیستم به صورت عددی مدل شده و با نتایج آزمایشگاهی اعتبارسنجی شده‌اند. سپس به کمک روش الگوریتم ژنتیک به تعیین مقدار بهینه پارامترهای طراحی سیستم پرداخته شده‌است. در مطالعه بهینه‌سازی، علاوه بر مصرف انرژی سیستم، توجه به میزان آب مصرفی نیز هدف بوده است. بنابراین برای اعمال همزمان این دو مهم در فرآیند بهینه‌سازی، تابع هدف به‌صورت کمینه‌کردن مجموع هزینه های آب و انرژی مصرفی درنظر گرفته‌شده‌است. در مطالعه موردی انجام‌شده، ابتدا سیستم ترکیبی، بدون محاسبات بهینه‌سازی برای شهر تهران طراحی شده‌است. سپس در ادامه با انجام محاسبات بهینه‌سازی، سیستم بهینه با سیستم اولیه مقایسه شده‌است. مقایسه این دو سیستم نشان می‌دهد که در سیستم بهینه، مصرف آب و برق به میزان چشمگیری کاهش یافته‌است. نتایج بهینه‌سازی نشان می‌دهد که در حالت بهینه، دبی جرمی آب برج خنک‌کننده از دبی جرمی هوای برج بیشتر است. هم‌چنین در این حالت، سرعت هوای عبوری از پد تبخیری، کمترین مقدار مجاز و سطح مقطع برج خنک‌کننده، بیشترین مقدار ممکن با توجه به قیدهای مربوطه به دست آمده‌است. در پایان، با توجه به مسئله کمبود آب در برخی مناطق، به بررسی اهمیت آب و برق در طراحی سیستم بهینه پرداخته شده‌است.

دوره ۱۶، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۵ )
چکیده

انتقال حرارت تواَم یکی از جنبه‌های مهم در تبدیل انرژی است و نقش بسزایی در میزان راندمان حرارتی و مصرف سوخت محفظه احتراق دارد. در کار حاضر مدلی دو بعدی برای یک جریان واکنشی آرام با محاسبه معادلات انتقال جرم، ممنتم، انرژی و گونه‌ها ارائه شده است. برای شبیه‌سازی عددی، حلگری در نرم‌افزار متن‌باز اُپن‌فوم توسعه داده شده است. این حلگر قادر است تا رفتار فرآیندهای واکنشی و انتقالی در سیال، انتقال حرارت هدایتی در جامد و تشعشع از سطوح جانبی را جهت تاثیر انتقال حرارت توام پیش‌بینی کند. در این حلگر برای تحلیل و بررسی عددی انتقال حرارت توام از روش کوپل و جهت پیوستگی دما و شار حرارتی بر روی سطح مشترک بین سیال و جامد، شرط مرزی اعمال می‌شود. صحت‌سنجی حلگر ایجاد شده با استفاده از داده‌های تجربی نمونه آزمایشگاهی مشعل شانه عسلی صورت پذیرفته است. نتایج نشان می‌دهد که مقایسه حل عددی و داده‌های تجربی از مطابقت خوبی برخوردار است. بررسی نتایج بدست آمده نشان می‌دهد که مطالعه پارامتری شامل تغییر شرایط ورودی سیال و همچنین ابعاد هندسه در برهم‌کنش انتقال حرارت توام و محل آزاد شدن انرژی حاصل از احتراق موثر می‌باشد. با افزایش سرعت ورودی محل تشکیل شعله به سمت خروجی و با افزایش نسبت‌هم‌ارزی، این محل به سمت ورودی حرکت می‌کند. افزایش طول جامد و ضخامت آن باعث کاهش طول ناحیه پیش‌گرمایش نیز می‌شود.

دوره ۱۶، شماره ۲ - ( ۲-۱۳۹۵ )
چکیده

هدف تحقیق حاضر بررسی عددی اسپری تبخیری و غیر واکنشی دیزل در یک محفظه‌ی احتراق حجم ثابت با شرایط دمایی و فشاری بالا، به‌عنوان گام اولیه‌ی مهم در شبیه‌سازی احتراق سوخت مایع است. بدین منظور اثر توزیع قطر قطرات در محاسبه دو مشخصه کلیدی اسپری یعنی طول نفوذ مایع و طول نفوذ بخار به کمک نرم‌افزار متن‌باز اپن‌فوم بررسی‌شده است. جهت تعیین تأثیر توزیع قطر قطرات، سه توزیع مختلف با قطرهای در محدوده‌ی ۱۰۰ الی ۰,۲۵ میکرومتر در نظر گرفته‌شده و طول نفوذ مایع و بخار برای هر حالت جداگانه محاسبه‌شده است. جهت صحت‌سنجی نتایج از داده‌های تجربی منتشرشده توسط آزمایشگاه ملی سندیا استفاده‌شده است. نتایج شبیه-سازی نشان می‌دهد که توزیع قطر قطرات اثر بسیار قابل‌توجهی بر پیش‌بینی طول نفوذ مایع دارد، به‌نحوی‌که باعث پیش‌بینی بیش از دو برابری طول نفوذ مایع می‌گردد، درحالی‌که اثر آن بر روی طول نفوذ گاز ناچیز است. همچنین استفاده از توزیع قطر قطرات هم‌اندازه با قطر نازل سبب پیش‌بینی غیر فیزیکی طول نفوذ مایع می‌شود. این امر می‌تواند منجر به پیش‌بینی غیر فیزیکی برخورد اسپری به پیستون و دیواره‌ی سیلندر‌ شده و در محاسبه‌ی غلظت هیدروکربن‌های نسوخته و همچنین بازده موتور تأثیر بگذارد.

دوره ۱۶، شماره ۶ - ( ۶-۱۳۹۵ )
چکیده

انتقال گرما و رطوبت درون پارچه معمولا همراه با مدل‌هایی که پدیدهای جذب و میعان سیال را در نظر می‌گیرند شبیه‌سازی می‌شوند. اما برای محلول الکترولیت یون‌های موجود در سیال عبوری از درون پارچه می‌توانند عامل پدیده‌ای باشند که به آن لایه الکتریکی دوگانه گفته می‌شود. در این حالت بارهای موجود روی دیواره روزنه‌های پارچه، یون‌های مخالف را جذب کرده و عبور سیال را تحت تاثیر قرار می‌دهند. برای بررسی تاثیر این پدیده معادله پواسن-بلتزمن در کنار سایر معادلات حاکم حل شده است. در این پژوهش، میزان تاثیرگذاری لایه الکتریکی دوگانه مشخص و پس از آن عوامل موثر بر قدرت این پدیده بررسی شده است. در حل انجام شده یک سطح پارچه در تماس کامل با مایع و سطح دیگر در تماس با هوا قرار دارد. برای صحت‌سنجی نتایج حاصل، تغییرات دما در سطح خارجی، با نتایج آزمایشگاهی مقایسه شده است که نزدیکی این دو را نشان می‌دهد. نتایج نشان می‌دهند که اعمال اثر لایه الکتریکی دوگانه در معادلات، باعث اختلاف دما تا مقدار ۲۰ درصد در سطح خارجی پارچه نسبت به حالت عدم در نظر گرفتن این پدیده، می‌شود. همچنین زمان رسیدن کل پارچه به حالت اشباع پس از اعمال لایه الکتریکی دوگانه تا بیش از پنج برابر افزایش یافته است. نتایج نشان می‌دهد با کاهش لزجت سیال اثر لایه الکتریکی دوگانه بر دمای سطح خارجی پارچه افزایش یافته است. از عوامل تاثرگذار دیگر می‌توان به تخلخل پارچه و پتانسیل زتا اشاره کرد که با توجه به محاسبات با افزایش هرکدام می‌توان اثر لایه الکتریکی دوگانه را شدت بخشید.

دوره ۱۶، شماره ۷ - ( ۷-۱۳۹۵ )
چکیده

یک روش کاربردی برای افزایش ضریب کارایی چیلرهای هواخنک، پیش‌سرمایش هوای ورودی به کندانسور آن با استفاده از یک سیستم مه‌آب است. این مقاله به مطالعه‌ی سیستم مه‌آب با نازل‌های اسپری مخروط حفره‌ای می‌پردازد و اثر دبی آب اسپری، قطر قطرات آب و تعداد نازل‌ها را بر عملکرد سیستم بررسی می‌نماید. شبیه‌سازی‌ها با استفاده از نرم‌افزار فلوئنت و بر اساس دیدگاه اولری-لاگرانژی انجام شده است. استقلال حل از شبکه محاسباتی بدست آمده و صحت‌ جواب با داده‌های تجربی تأیید شده است. طبق نتایج بدست آمده در دبی ثابت هوای ۸,۳ کیلوگرم بر ثانیه، با افزایش دبی آب از ۰.۰۵ تا ۰.۴ کیلوگرم بر ثانیه، درصد افزایش ضریب کارایی چیلر از ۳ به حدود ۱۴ می‌رسد، اما درصد آب تبخیرشده از ۱۲.۱۳ به ۷.۶۲ کاهش می‌یابد (البته میزان آب تبخیرشده افزایش می‌یابد). هم‌چنین با کاهش قطر قطرات آب از ۲۰۰ میکرومتر به ۵۰ میکرومتر، درصد افزایش ضریب کارایی از ۴ به حدود ۲۴ افزایش می‌یابد. به‌دلیل درصد تبخیر آب کمتر در دبی‌های بالاتر، در دبی کل ثابت تعداد نازل‌های اسپری افزایش داده شد که مطابق نتایج، افزایش تعداد نازل‌ها سبب بهبود عملکرد سیستم می‌گردد. هم‌چنین با شبیه‌سازی‌های دیگر نتیجه شد که افزایش تعداد نازل‌ها در دبی‌های بیشتر و قطرهای کمتر ذرات آب مؤثرتر است. در نهایت با توجه به مطالعه‌ی موردی انجام‌شده نشان داده شد که در صورت استفاده از تعداد کافی نازل اسپری، می‌توان در دبی‌های پایین‌تر به ضریب کارایی‌های بالاتر دست یافت و در نتیجه علاوه بر کاهش مصرف انرژی، کاهش آب مصرفی نیز حاصل می‌شود.

دوره ۱۶، شماره ۱۲ - ( ۱۲-۱۳۹۵ )
چکیده

در دهه اخیر، شعله‌های لوله‌‎ای به دلیل هندسه خاص، مورد توجه قرار گرفته‌اند. مزیت بزرگ شعله‌های لوله‌ای نسبت به سایر شعله‌ها، توزیع یکنواخت دما است. در نتیجه تشکیل نوسانات حرارتی در محفظه احتراق کاهش می‌یابد. در این مقاله یک شعله لوله‌ای غیر پیش‌آمیخته تحت شرایط عملکردی مختلف به صورت عددی شبیه‌سازی شده است. برای شبیه‌سازی عددی حلگری در نرم‌افزار متن باز اپن‏فوم توسعه داده شده و نتایج عددی به دست آمده با داده‌های تجربی موجود مقایسه شده است. حل عددی و داده‌های تجربی از مطابقت خوبی برخوردار است. همچنین، توزیع دما و غلظت گونه‌های مهم احتراق در میانه محفظه احتراق به کمک دو سینتیک یک مرحله‌ای و DRM۲۲ مقایسه شده و پایداری شعله در شرایط عملکردی مختلف مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج نشان می‌دهد که زمانی که احتراق در حضور هوا انجام پذیرد، با افزایش کسر مولی اکسیژن، ناحیه پایداری شعله باریک شده و شعله در نسبت‌های هم‌ارزی نزدیک به حد خاموشی شعله، به صورت پایدار تشکیل می‌شود. اگر از اکسیژن خالص به عنوان اکسیدکننده استفاده شود، شعله در نسبت‌های هم‌ارزی بین ۰,۱ تا ۰.۲ پایدار می‌شود و دمای شعله بسیار افزایش می‌یابد. برای کنترل دمای شعله، دی‌اکسیدکربن از محصولات خروجی به اکسیدکننده اضافه می‌شود. در ادامه اثرات اضافه کردن دی‌اکسیدکربن بر محدوده پایداری شعله مورد بررسی قرار گرفت و مشخص شد که با کاهش کسر مولی اکسیژن، محدوده پایداری شعله افزایش می‌یابد.

دوره ۱۷، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۶ )
چکیده

یکی از اهداف مطالعه‌ی پدیده‌ی آتش، شبیه‌سازی آن در مقیاس‌های بزرگ می‌باشد. از مهمترین رفتارهای آتش گسترش شعله از یک نقطه به یک نقطه‌ی دیگر است که باعث تخریب ساختمان‌ها، جنگل‌ها و ... می‌شود. به همین دلیل گسترش آتش روی مواد جامد از اهمیت زیادی برخوردار است. در شبیه‌سازی گسترش شعله به روش دینامیک سیالات محاسباتی روی جسم جامد، پیش‌بینی دقیق رفتار آتشکافت جامد نقش مهمی را ایفا می‌کند. در این مطالعه یک مدل یک‌بعدی آتشکافت بر پایه‌ی کد متن‌باز اپن‌فوم توسعه داده شده‌ است تا با بالا بردن دقت و کارایی مدل موجود، شبیه‌سازی گسترش شعله در دسترس قرار گیرد. نتایج این مدل با نتایج تجربی برای دمای سطح جامد و نرخ جرم از دست رفته ماده‌ی پی‌ام‌ام‌ای مقایسه شده است. به دلیل عدم وجود مقادیر مشخص و یکتا این پارامترها در اندازه‌گیری‌های آزمایشگاهی، نیاز به مشخص کردن مقادیری به عنوان ورودی برای مدل می‌باشد تا نتایج مدل‌سازی با نتایج تجربی همخوانی مطلوبی داشته باشند. به همین منظور، استفاده از روش‌های بهینه‌سازی بسیار مرسوم می‌باشد. به علت تعدد پارامترهای ورودی و ماهیت غیرخطی مساله، فرآیند بهینه‌سازی بسیار پرهزینه می‌باشد که در این مقاله به بررسی تأثیر پارامترهای ورودی بر نتایج مدل آتشکافت توسعه داده شده پرداخته شده است تا بتوان اثرات پارامترهای ورودی را بر آتشکافت مشاهده کرد. از طرفی، پارامترهای مهم بر دمای سطح و نرخ جرم از دست‌رفته معرفی شده‌اند تا با بهینه‌سازی این پارامترها از هزینه‌ی محاسبات فرآیند بهینه‌سازی در مشخص کردن پارامترهای ورودی کاسته شود.

دوره ۱۸، شماره ۶ - ( ۷-۱۳۹۷ )
چکیده

در این پژوهش، تشخیص گونه‌های احتراقی در شعله‌ی متان-هوا بر مبنای طیف‌سنجی تابشی شعله مورد بررسی قرار گرفته است. مطالعه‌ی تجربی روی یک دستگاه آزمون که مجهز به وسایل اندازه‌گیری جهت دریافت تابش شعله از مشعل سوراخ‌دار که یکی از متداول‌ترین مشعل‌ها در دیگ‌های چگالشی است، انجام شده است. گونه‌های احتراقی OH*، CH*، C۲*، H۲O* از روی نورتابی شیمیایی شناسایی شده‌اند. تغییرات شدت تابش گونه‌ی OH* که نقش مهمی در تعیین نرخ حرارت آزاد شده از شعله دارد، برای نسبت‌های هم‌ارزی مختلف Φ و به ازای توان‌های مختلف مشعل، به کمک طیف‌سنج اندازه‌گیری شد که بیشترین شدت را در محدوده ۰,۷۷<Φ<۰.۸۵ در تمامی مقادیر توان مشعل ارائه می‌دهد. به همین ترتیب شدت فرآورده اصلی احتراق H۲O* بررسی شد که بیش‌ترین مقدار آن که معرف کامل‌ترین حالت واکنش احتراق است در Φ=۰.۸۶حاصل شد. نتایج همان آزمون نشان داد که نسبت شدتOH*/CH* به صورت مستقل از توان مشعل به دست آمد که توسط سایر محققین نیز تایید شده است. به این ترتیب می‌توان با سنجش تابش شعله، نسبت هم‌ارزی آن را به دست آورد. از یک دماسنج مادون قرمز جهت اندازه‌گیری دمای سطح مشعل استفاده شد. دمای بیشینه سطح مشعل به کمک دماسنج لیزری و در محدوده‌ی ۴۱۵oC تا ۴۲۰oCبه ازای نسبت هم‌ارزی Φ=۰.۸۲ در تمامی مقادیر توان مشعل به دست آمد که معرف بازدهی بهتر مشعل است. به دست آوردن نسبت هم‌ارزی مشعل، از روی تابش آن و امکان بهبود بازده مشعل از طریق ارزیابی شاخص‌های مرتبط با نرخ حرارت آزاد شده و دمای سرمشعل، اساس کار حاضر است.

دوره ۱۸، شماره ۱۲۰ - ( بهمن ۱۴۰۰ )
چکیده

عصاره گیاه نعناع فلفلی حاوی ترکیبات فنولی، فعالیت ضداکسایشی و ضد­میکروبی بالایی می­باشد. به منظور جلوگیری از رشد باکتری‌ها و قارچ‌های مولد فساد از این عصاره  به عنوان یک عامل نسبتا" قوی ضد میکروبی استفاده می‌شود.  یکی از راهکارهای مناسب در جهت رفع محدودیت های استفاده از عصاره ها و اسانس­های غنی از ترکیبات فنولی، ریزپوشانی است.  هدف از این تحقیق تهیه نانوذرات از عصاره استخراج شده نعناع فلفلی توسط اولتراسوند می باشد. موارد مورد بررسی شامل متداستخراج عصاره ها، متدتهیه نانوذرات، بررسی سایز ذرات، خواص فیزیکی، آماده سازی دوغ و بررسی پارامترهای شیمیایی و میکروبی شامل اثر نانوعصاره بر اشرشیاکلی ۰۱۵۷:H۷ و بررسی خواص حسی دوغ می باشد .کلیه آنالیزهای آماری در قالب طرح کاملاً تصادفی انجام شد.آزمایش به صورت  فاکتوریل بود که فاکتورT (متغیر دمای نگهداری)در ۳ سطح (۴،۱۹و ۳۵ درجه سانتیگراد)و متغیر زمان نگهداری (Z) در ۳ سطح(زمان صفر و  روزهای ۲۲ ام و ۴۵ ام نگهداری)  کلیه نتایج با سه تکرار انجام شده است. نتایج حاکی از ان است که با افزایش دما رشد باکتری اشرشیاکلی افزایش می باید(۰۵/۰≥p ). تمامی اثرات متقابل دو جانبه بر تعداد باکتری اشرشیاکلی در دوغ معنی دار بودند (۰۱/۰>p).
با افزایش زمان نگهداری رشد باکتری اشرشیا روند کاهشی داشته است رشد باکتری اشرشیاکلی در طی زمان نگهداری در نمونه های عصاره های  نانوکپسول  شده  بطور معنی دار کمتر از نمونه های شاهد بود(۰۵/۰≥p ). نانوعصاره ها با آزادسازی تدریجی ترکیبات فنلی در طول زمان اثربازدارندگی برای میکروارگانیسم ها دارند. اثر دما و زمان نگهداری بر آزاد سازی ترکیبات فنلی معنی دار بودند(۰۱/۰>p). همچنین تمامی اثرات متقابل دو جانبه(دما و زمان، زمان و نوع عصاره، نوع عصاره، دما ) برآزادسازی ترکیبات فنلی معنی دار بودند (۰۱/۰>p). نتایج تست حسی نشان می دهد نمونه های نانو عصاره بیشترین امتیاز را داشتند.

صفحه ۱ از ۱