۱۷ نتیجه برای وسیعی
دوره ۱۳، شماره ۵۳ - ( ۴-۱۳۹۵ )
چکیده
چکیده هدف از این پژوهش شناسایی فلور لاکتیکی آش کارده به عنوان یک ماده غذایی سنتی-تخمیری، و سپس بررسی فعالیت ضد میکروبی برخی از سویهها بود. در مجموع ۱۴۰ جدایه گرم مثبت و کاتالاز منفی انتخاب و برای گروهبندی آنها، آزمونهای فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی و تخمیر کربوهیدرات (۱۰ نوع متفاوت) انجام پذیرفت، بر اساس نتایج به دست آمده۱۴۰جدایه به ۹ گروه تقسیمبندی شدند. از هر گروه چند جدایه انتخاب و ژن ناحیه ۱۶SrRNA آنها به کمک پرایمرهای عمومی و با تکنیک PCR تکثیر داده شد. تنوع باکتریهای اسید لاکتیک آش کارده شامل: لاکتوباسیلوس فرمنتوم (%۰۰/۳۰)، لاکتوباسیلوس پلانتاروم (%۵۷/۲۸)، لاکتوباسیلوس برویس (%۰۰/۱۵)، ویسلا سیباریا (%۵۷/۸)، انتروکوکوس فاسیوم و فکالیس (%۱۴/۷)، لوکونوستوک سیترئوم و مزنتروئیدوس زیرگونه مزنتروئیدوس (%۴۲/۶) و پدیوکوکوس پنتوزاسئوس (%۲۸/۴) بود. فعالیت بازدارندگی بیست جدایه باکتری اسید لاکتیک به دست آمده از آش کارده در مقابل باکتریهای شاخص بیماریزا مورد بررسی قرار گرفت. شانزده جدایه در روش نقطه گذاری و ۱۴ جدایه در روش نفوذ در چاهک در برابر حداقل یکی از باکتریهای شاخص خاصیت بازدارندگی از خود نشان دادند. پنج جدایه که شامل گونههای انتروکوکوس فاسیوم (۱)، انتروکوکوس فکالیس (۱)، پدیوکوکوس پنتوزاسئوس (۱) و لاکتوباسیلوس پلانتاروم (۲) بیشترین اثر آنتاگونستی را بر باکتری شاخص لیستریا اینوکوآ نشان دادند. فعالیت ضد میکروبی سوپرناتانت جدایه لاکتوباسیلوس پلانتاروم دارای بالاترین مقاومت حرارتی بود. همچنین دو جدایه انتروکوکوس فاسیوم و فکالیس فعالیت خود را در pH خنثی حفظ کرده بودند. فعالیت ضد میکروبی سوپرناتانت تنها سویهای که تحت تاثیر آنزیم پروتئینازK قرار نگرفت، مربوط به لاکتوباسیلوس پلانتاروم بود. نتایج نشان میدهند از سوپرناتانت برخی جدایههای مورد آزمون قرار گرفته میتوان به عنوان یک نگهدارنده طبیعی در محصولات غذایی استفاده نمود.
دوره ۱۳، شماره ۵۳ - ( ۴-۱۳۹۵ )
چکیده
چکیده هدف از این پژوهش، بررسی تاثیر پارامترهای زمان، نوع عصاره، غلظت عصاره و دمای محیط بر دینامیک جمعیت باکتری اشرشیا کلی در یک سیستم کمپکلس غذایی (سوسیس فرانکفورتر) و مدل سازی آن به وسیله ژنتیک الگوریتم- شبکه عصبی مصنوعی و سیستمهای نورو فازی ((CANFIS میباشد. در این پژوهش، از روش رقت سازی در چاهک برای تعیین حداقل غلظت مهار کنندگی (MIC) و حداقل غلظت کشندگی (MBC) عصاره های آبی و اتانولی قره قات استفاده شد. مدل ژنتیک الگوریتم- شبکه عصبی و سیستم نوروفازی ((CANFIS دارای چهار ورودی شامل، غلظت در پنج سطح (صفر، ۲۰۰۰، ۴۰۰۰، ۶۰۰۰، ۸۰۰۰ ppm)، نوع عصاره (آبی، اتانولی)، دما در سه سطح (۵، ۱۵ و ۲۵ درجه سانتی گراد)، و زمان (صفر تا ۲۰روز) بود. نتایج نشان داد شبکه عصبی با یک لایه مخفی، ۱۰ نورون در لایه مخفی، تابع فعال سازی از نوع تانژانت هیپربولیک، قاعده یادگیری مومنتوم، درصد دادههای ۳۰، ۳۰، ۴۰ به ترتیب برای آموزش، ارزیابی و آزمون برای پیش بینی دینامیک جمعیت باکتری اشرشیای کلی به کار رود(۹۹۵/۰ =R۲). همچنین همبستگی بسیار مناسبی بین پیش بینی های سیستم نوروفازی و داده های تجربی وجود داشت(۹۶/۰ =R۲). لازم به ذکر است که در این پژوهش سیستم ژنتیک الگوریتم- شبکه عصبی به شیوه مناسب تری قادر به پیش بینی دینامیک جمعیت باکتری اشرشیا کلی بود.
دوره ۱۳، شماره ۵۴ - ( ۵-۱۳۹۵ )
چکیده
کیمچی نوعی پیشغذا و مکمل گیاهی تخمیرشدهوبر حسب مادهی اولیه، روش فراوری و محل جغرافیایی به بیش از ۱۶۱ نوع تقسیم بندی می شود. در این پژوهش بعد از تولید کیمچی و انجام عمل تخمیر جداسازی و شناسایی میکروارگانیسم های از طریق روش مولکولی انجام شد. عامل تخمیرسویه تولید کننده آنزیم لیپاز، تریکوسپورون آساهی از نمونه کیمچی جداسازی شد(U/ml۳±۰۱/۱۹). جهت افزایش تولید آنزیم لیپاز ترکیبات موثر بر رشد و عوامل کشت در تخمیر غوطه وری در ارلن مایر با استفاده از نرم افزارDesign Expert بهینه سازی شد. برای غربال سازی فاکتور ها از طرحPB استفاده شده که تخمیر در شرایط دمای ۳۰ به مدت ۴۸ ساعت و pH اولیه ۱/,۶ برای انتخاب متغیرهای موثرتر بر تولید آنزیم لیپاز انجام پذیرفت. با توجه به نتایج بدست آمدهعصاره سیاه دانه، روغن زیتون،منیزیم کلرید و عصاره مخمر به ترتیب موثرترین متغیرها بودند. متغیرهای اندازه ذرات و پپتون تاثیر منفی داشتند.که متغیر ها با تاثیر بیشتر انتخاب شده و بهینه سازی انجام گردید.در نهایت در شرایط یهینه با استفاده از محیط کشت حاوی ۱۵%عصاره سیاه دانه ،g/l ۱۰عصاره مخمر، g/l ۵/۲۲ روغن زیتون و mM/l۲۵منیزیم کلرید در شرایط سرعت چرخش ۱۵۰ فعالیت آنزیمی U/ml ۵/۰±۳۵ بدست آمد همچنین فعالیت آنزیم بعد از حالت بهینه ۸۴/۱ برابر حالت قبل از بهینه سازی است. مقدار پارامترهای کینتیکی و لیپاز خام به ترتیب برابر باmM/min ۳۶۷/۰ و mM ۵۳/۰از طریق نمودار میکائیلیس- منتن محاسبه شد که نشانگر ویژه گزینی بالای این سویه نسبت به سویه های دیگر تولید کننده آنزیم لیپاز است.
دوره ۱۳، شماره ۵۴ - ( ۵-۱۳۹۵ )
چکیده
چکیده کیمچی یک اصطلاح عمومی برای سبزیجات تخمیری است. هدف از انجام این مطالعه شناسایی فلور لاکتیکی کیمچی بر پایه روشهای بیوشیمیایی و مولکولی بود. در این پژوهش پس از انجام کشت های متوالی بر روی محیط های اختصاصی و مشاهده میکروسکوپی ۸۵ جدایه که با انجام آزمایشهای اولیه به نظر میرسید جزء باکتریهای اسید لاکتیک باشند، انتخاب شده و برای گروهبندی آنها، آزمونهای فیزیولوژیکی، بیوشیمیایی و تخمیر ۱۰ نوع کربوهیدراتهای مختلف انجام پذیرفت. بر مبنای تستهای بیوشیمیایی و تخمیر قند ۸۵ ایزوله به ۱۰ گروه تقسیمبندی شدند. از هر گروه چند ایزوله انتخاب و ژن ناحیه ۱۶S rRNA آنها به کمک پرایمرهای عمومی و با تکنیک PCR تکثیر داده شد. نتایج نشان داد که تنوع باکتریهای اسید لاکتیک کیمچی شامل لاکتوباسیلوس پلانتاروم (۱۷/۴۱%)، لاکتوباسیلوس فرمنتوم (۴۱/۹%)، انتروکوکوس فاسیوم (۰۶/۷%)، انتروکوکوس فکالیس (۵۲/۳%)، لوکونوستوک سیترئوم (۳۳/۲%)، لوکونوستوک مزنتروئیدوس (۵۲/۳%)،پدیوکوکوس پنتوزاسئوس (۲۳/۸%) و ویسلا سیباریا (۷۰/۲۴%) بود. به طور کلی این فراوردهی تخمیری دارای تنوّع فراوانی در فلور میکروبی خود میباشد که از میکروفلور طبیعی موجود در مواد خام مورد استفاده نشأت میگیرد. با توجه به این که باکتریهای اسید لاکتیک میتوانند با تولید اسیدها و آنزیمهای مختلف نقش مهمی را در ایجاد طعم و بافت مطلوب ایفا نمایند، بنابراین می توان از سویه های جدا شده از این محصول در صنعت غذا بهره برد.
دوره ۱۳، شماره ۵۵ - ( ۶-۱۳۹۵ )
چکیده
چکیده
بیماری های عفونی ایجاد شده توسط سویه های اشرشیا کلی و استافیلوکوکوس اورئوس مقاوم به آنتی بیوتیک، در بسیاری از کشورهای جهان از جمله ایران در حال افزایش چشمگیری می باشد، از این رو تلاش های بسیاری جهت یافتن ترکیبات جدید به عنوان جایگزین برای آنتی بیوتیک ها در حال انجام می باشد. لذا در این پژوهش تجربی، اثر ضد باکتریایی عصاره های آبی و اتانولی چای ترش بر تعدادی از سویه های اشرشیا کلی و استافیلوکوکوس اورئوس مقاوم به آنتی بیوتیک های رایج درمانی مورد پژوهش قرار گرفت. عصاره چای ترش با استفاده از دستگاه خلا از مرکز (روتاری) آماده گردید. ۲۰ سویه اشرشیا کلی و استافیلوکوکوس اورئوس از دانشگاه علوم پزشکی مشهد تهیه شد. حداقل غلظت مهارکنندگی (MIC) و حداقل غلظت کشندگی (MBC) عصاره چای ترش در شش غلظت مختلف با روش رقیق سازی در محیط مایع بر اشرشیا کلی و استافیلوکوکوس اورئوس تعیین گردید. نتایج نشان داد اشرشیا کلی به ترتیب مقاوم به آنتی بیوتیک های پنی سیلین (۹/۷۵)، اریترومایسین (۳/۵۸)، تتراسیکلین (۹/۵۶) و سفکسیم (۳۷) درصد و برای استافیلوکوکوس اورئوس به ترتیب پنی سیلین (۵/۸۳)، سفکسیم (۸۰) اریترومایسین (۶/۵۵) و تتراسیکلین (۱/۲۶) درصد بودند. نتایج این مطالعه بیانگر تاثیر مطلوب عصاره اتانولی چای ترش بر سویه های اشرشیا کلی و استافیلوکوکوس اورئوس مقاوم به آنتی بیوتیک بود، به نحوی که MIC عصاره اتانولی چای ترش برای اشرشیاکلی و استافیلوکوکوس اورئوس به ترتیب ۱۶ و ۴ میلی گرم بر میلی لیتر بود. به طور کلی عصاره چای ترش توانایی مهار سویه های اشرشیا کلی و استافیلوکوکوس اورئوس مقاوم به آنتیبیوتیک را دارد. بنابراین با انجام مطالعات گسترده تر می توان از عصاره اتانولی چای ترش در صنعت داروسازی برای درمان های دارویی بهره برد.
دوره ۱۳، شماره ۵۹ - ( ۱۰-۱۳۹۵ )
چکیده
کشک زرد زابلی (سیستانی) یک فراورده تخمیری غلهای-لبنی محسوب می شود که در استان سیستان بلوچستان مصرف فراوانی دارد. هدف از انجام این پژوهش شناسایی فلور لاکتیکی کشک زرد زابلی، به منظور معرفی سویههای بومی این فراورده بوده است؛ که میتوانند در سطح تجاری (صنعت) استفاده شوند و نیز ممکن است برخی از آنها به عنوان پروبیوتیک مطرح باشند. ۸۳ جدایه که با انجام آزمایشهای اولیه به نظر میرسید جزو باکتریهای اسید لاکتیک باشند انتخاب شده و برای گروهبندی آنها، بررسیهای فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی شامل رشد در دماهایC °۱۰ و C°۴۵ ، رشد در ۵/۶% نمک، رشد در ۴/۴=pH و ۶/۹=pH، تولید گاز دی اکسید کربن و تخمیر کربوهیدراتهای مختلف انجام پذیرفت. در پایان ۲۸ جدایه با استفاده از روش تعیین توالی ۱۶S rDNA با موفقیت شناسایی شدند. نتایج نشان داد که این جدایه ها متعلق به جنس های: لاکتوباسیلوس پلانتاروم (۰۹/۲۴%)، لاکتوباسیلوس هلویتیکوس (۲۵/۱۳%)، لاکتوباسیلوس برویس (۶۳/۹%)، لاکتوباسیلوس دلبروکی زیرگونه بولگاریکوس (۰۷/۱۸%)، لاکتوکوس لاکتیس زیرگونه کرموریس (۲۵/۱۳%)، لوکونستوک مزنتروئیدس زیرگونه مزنتروئیدس (۶۳/۹%)، لوکونستوک سیترئوم (۴۰/۲%) و پدیوکوکوس پنتوزاسئوس (۶۳/۹%) شناسایی شدند. در مورد شناسایی باکتری ها، مخصوصا باکتری های خانواده اسید لاکتیک پیشنهاد می شود از هر دو روش مبتنی بر کشت و مولکولی استفاده شود.
دوره ۱۴، شماره ۶۶ - ( ۵-۱۳۹۶ )
چکیده
چکیده
۲۵ سویه باکتری لیپولیتیک از نمونه چربی شیر جداسازی شد. بهترین سویه براساس اینکه تولید لیپاز آن با مقدار U/mL۱۷۷ نسبت به سویه های دیگر بیشتر است برای شناسایی و مطالعات بعدی انتخاب گردید. این سویه از طریق روش توالی یابی ژن۱۶ SrRNA بیشترین شباهت به سویه باسیلوس سوبتیلیس شناسایی شد. به منظور تولید آنزیم لیپاز با صرفه اقتصادی بهینه سازی با استفاده از روش سطح پاسخ صورت پذیرفت. غربال سازی ترکیبات محیط کشت و عوامل تاثیر گذار بر تخمیر از طریق روش آماری پلاکت برمن انجام گردید. در این تخمیر یازده فاکتور (روغن زیتون، عصاره مخمر، پپتون، منیزیم کلرید، گلوکز، شربت ذرت، ملاس، روغن کنجد، روغن سیاه دانه، سرعت چرخش و روغن آفتابگردان ) غربال سازی شد و سپس بهینه سازی انجام شد. پس از بهینه سازی، نقطه بهینه محیط کشت شامل ۲۵% روغن کنجد، ۲۵/۲% روغن زیتون، mM۲۵ منیزیم کلرید و ۱% عصاره مخمر (rpm۱۶۰، pH۵/۶، ۳۷ درجه سانتیگراد به مدت ۲۴ ساعت) شد و فعالیت آنزیمی U/mL۵۷۴ گزارش شد. پارامترهای کینتیکی Vmax و Km آنزیم لیپاز خام به ترتیب برابر با mM/min.mL ۶۶۷/۰ و mM ۶۲/۱ از طریق نمودار معادله میکائیلیس- منتن محاسبه شد.
دوره ۱۴، شماره ۶۸ - ( ۷-۱۳۹۶ )
چکیده
چکیده
در دنیای امروز با توجه به اینکه داروهای گیاهی دارای اثر ضدمیکروبی قویتر و عوارض ناخواستهی کمتری نسبت به داروهای شیمیایی در درمان عفونتها هستند، یک رویکرد جدید جهت استفاده از داروهای گیاهی به وجود آمده است. در این پژوهش فعالیت ضد میکروبی عصاره های آبی و اتانولی تره کوهی بر ۵ باکتری بیماری زا مورد ارزیابی قرار گیرد. غلظتهای مختلفی از عصارههای آبی و اتانولی برگ گیاه تره کوهی آماده شد و اثر ضدباکتری عصارهها با روشهای پور پلیت، انتشار در آگار به کمک دیسک، میکرودایلوشن براث و معرف تری فنیل تترازولیوم کلراید و حداقل غلظت کشندگی مورد ارزیابی قرار گرفت. جهت تجزیه و تحلیل دادهها از آزمون واریانس یک طرفه و مقایسهی میانگین نیز با آزمون دانکن، انجام گرفت. حداقل غلظت بازدارندگی رشد عصاره آبی تره کوهی در مورد سالمونلا تیفی، اشرشیا کلی، باسیلوس سرئوس، استافیلوکوکوس اورئوس و استافیلوکوکوس اپیدرمیدیس به ترتیب برابر ۲۵۶، ۱۲۸، ۶۴، ۳۲ و ۳۲ میلیگرم بر میلیلیتر بود و حداقل غلظت بازدارندگی عصاره اتانولی نیز با همین ترتیب برابر ۱۲۸، ۶۴، ۶۴، ۳۲ و ۱۶ میلیگرم بر میلیلیتر بود. حداقل غلظت کشندگی عصاره آبی تره کوهی به ترتیب برابر ۲۵۶، ۱۲۸، ۱۲۸، ۶۴ و ۳۲ میلیگرم بر میلیلیتر بود و حداقل غلظت کشندگی عصاره اتانولی تره کوهی برای سالمونلا تیفی و اشرشیا کلی برابر ۲۵۶، برای باسیلوس سرئوس برابر ۱۲۸ و در نهایت برای استافیلوکوکوس اورئوس و استافیلوکوکوس اپیدرمیدیس برابر ۳۲ میلیگرم بر میلیلیتر بدست آمد. نتایج این پژوهش به روشنی مبین این مطلب بود که عصاره گرفته شده از تره کوهی اثر ضد باکتریایی مطلوبی بر همه ریزاندامگان مورد نظر داشت و توانست در جلوگیری از رشد باکتریهای گرم مثبت عملکرد موثرتری داشته باشد.
دوره ۱۵، شماره ۷۶ - ( ۳-۱۳۹۷ )
چکیده
چکیده
نعناع فلفلی با نام علمی Mentha piperitaاز خانواده Lamiaceaeیکی از گیاهان دارویی پر مصرف می باشد که اسانس آن مصارف دارویی و غذایی دارد. هدف این پژوهش، ارزیابی فعالیت آنتی اکسیدانی، فیتوشیمیایی و ضد میکروبی اسانس نعناع فلفلی در شرایط آزمایشگاهی بود. فعالیت آنتی اکسیدانی اسانس نعناع فلفلی با استفاده از روش های ۲، ۲دی فنیل -۱ -پیکریل هیدرازیل (DPPH) و بتا کاروتن/لینولئیک اسید و فعالیت ضد میکروبی توسط روش ارزیابی دیسک-دیفوژن و حداقل غلظت مهارکنندگی به روش میکرودایلوشن براث و رقت در آگار تعیین شد. حداقل غلظت کشندگی و ترکیبات فیتوشیمیایی اسانس نعناع فلفلی نیز تعیین گردید. نتایج حاصل از آزمون کربی-بوئر نشان داد که بیشترین قطر هاله عدم رشد اسانس نعناع فلفلی مربوط به کاندیدا آلبیکنس و کمترینقطر هاله عدم رشد مربوط به باکتری سودوموناس ائروژینوزا بود. نتایج حاصل از حداقل غلظت بازدارندگی اسانس نعناع فلفلی برای میکروارگانیسم های استافیلوکوکوس اپیدرمیدیس، لیستریا اینوکوا، سالمونلا تیفی و کاندیدا آلبیکنس به ترتیب ۲/۹، ۴/۱۸، ۶/۷۳ و ۶/۴ میلیگرم بر میلیلیتربود. فعالیت آنتی اکسیدانی اسانس نعناع فلفلی به روشهای DPPH و بتاکاروتن/لینولئیک اسید به ترتیب ۱۳۰۰ میکروگرم بر میلی لیتر و ۳/۴۱ بود. تست های فیتوشیمیایی وجود ترکیباتی همانند فلاونوئیدها، فلاون، ساپونین، تانن و آلکالوئید را در اسانس نعناع فلفلی را تایید نمود. براساس نتایج این مطالعه مشخص گردید که اسانس نعناع فلفلی دارای فعالیت آنتی اکسیدانی و ضد میکروبی در برابر سویه های بیماری زا می باشد در نتیجه می توان از اسانس آن در محصولات غذایی بهره برد.
دوره ۱۶، شماره ۸۷ - ( ۲-۱۳۹۸ )
چکیده
در این پژوهش، فعالیت ضدمیکروبی اسانس بهار نارنج بر ریزاندامگان بیماریزای باسیلوس سرئوس، لیستریا اینوکوا، استافیلوکوکوس اورئوس، اشرشیا کلی، سودوموناس ائروژینوزا، سالمونلا تیفی و کاندیدا آلبیکنس بررسی شد. ترکیبات شیمیایی، فنل، فلاونوئید کل و پتانسیل آنتیاکسیدانی اسانس بهار نارنج نیز تعیین گردید. نتایج آزمونهای فیتوشیمیایی Ferric chloride و Shinoda وجود ترکیبات فنلی، فلاونوئید و فلاونی در اسانس بهار نارنج را تایید نمود. براساس نتایج آنالیز کروماتوگرافی گازی ۱۴ ترکیب در اسانس بهار نارنج شناسایی شد. Linalool با ۲۹/۲۱ درصد ترکیب اصلی اسانس بهار نارنج بود. میزان فنل و فلاونوئید کل در اسانس بهار نارنج به ترتیب برابر با ۴۶/۰± ۳۵/۴۱ میلیگرم گالیک اسید بر گرم وزن خشک و ۵۰/۰± ۹۸/۲ میلیگرم کوئرستین بر گرم وزن خشک بود. فعالیت آنتیاکسیدانی اسانس بهار نارنج با روش کاهش ظرفیت رادیکالی و بتاکاروتن لینوئیک اسید به ترتیب برابر با ۶۰/۰± ۸۵/۱۰۲ میکروگرم بر میلیلیتر و ۶۰/۶۵% بود. بیشترین و کمترین هاله عدم رشد در غلظت ۴۵ میلیگرم بر میلیلیتر به ترتیب برای باکتریهای لیستریا اینوکوا و سالمونلا تیفی با قطر ۶۶/۰± ۵۰/۱۶ و ۴۳/۰± ۸۰/۹ میلیمتر مشاهده شد. رنج غلظت بازدارندگی از رشد اسانس بهار نارنج برای ریزاندامگان بیماریزا ۱۲۵/۳ تا ۱۰۰ میلیگرم بر میلیلیتر بود. رنج حداقل غلظت کشندگی اسانس بهار نارنج ۱۲۵/۳ تا ۲۰۰ میلیگرم بر میلیلیتر بود. براساس نتایج این پژوهش مشخص گردید که اسانس بهار نارنج دارای فعالیت آنتی اکسیدانی و ضد میکروبی مناسبی در برابر ریزاندامگان بیماریزا بوده، لذا میتوان از آن در محصولات غذایی بهره برد.
دوره ۱۶، شماره ۹۷ - ( اسفند ۱۳۹۸ )
چکیده
گاما آمینوبوتریکاسید (گابا)، مولکول زیست فعال با نقشهای فیزیولوژیکی مختلف در بدن است که با مهار تحریکات نورون و ممانعت از رسیدن پیام های حاوی ترکیبات استرسزا، دارای خواص آرامش بخشی بوده و در درمان بیماریهای مختلف نقش موثری دارد. در پژوهش حاضر، امکان تولید این اسید آمینه توسط باکتری Lactococcus lactis NZ۱۳۳۰ بررسی شد. به منظور بهینهسازی فرآیند تخمیر سه سطح از لجن لبنی(۵،۱۰،۱۵ درصد)، مونو سدیم گلوتامات (۰، ۵/۰ و ۱ درصد) در زمانهای ۲۴، ۴۸ و ۷۲ ساعت انتخاب شد و پس از تخمیر، وجود گابا در محیط کشت به وسیله کروماتوگرافی لایه نازک بررسی شد. برای کمی سازی باندهای موجود در کروماتوگرافی لایه نازک از روش اسپکتروفتومتری استفاده شد. نتایج بهینهسازی در سطح معنی داری ۹۵ درصد نشان داد تیمار بهینه شامل محیط کشت حاوی ۲/۱۱درصد لجن لبنی،۷/۰ درصد مونوسدیم گلوتامات و زمان ۷۰ ساعت تخمیر در دمای °C ۳۲ بوده و تحت این شرایط تولید گابا به میزان ppm ۴۰۰ میباشد. بنابراین از این ترکیب محیط کشت میتوان به عنوان سوبسترای مناسب جهت تولید ترکیب دارویی و زیست فعال ارزشمند گابا استفاده کرد.
دوره ۱۹، شماره ۱۲۷ - ( شهریور ۱۴۰۱ )
چکیده
کیفیت میکروبی شیر خام از دو نظر بسیار پر اهمیت می باشد. اول اینکه مصرف خود شیر در سفره غذایی مردم نقش بسیار پررنگی دارد و بار میکروبی بالای آن سلامت مصرفکننده را به خطر میاندازد. دوم اینکه اگر کیفیت میکروبی شیر مناسب نباشد فراورده های مشتق شده از شیر، از نظر تکنولوژیکی کیفیت مناسبی نخواهند داشت. در این پروژه که با همکاری شرکت پگاه گلستان انجام پذیرفته است، با هدف کاهش حرارتدهی شیر (به منظور عدم افت ارزش تغذیهای در نتیجه حرارت) از فرایند جداسازی (با سپراتور) و باکتوفوگاسیون دوگانه به منظور کاهش بار میکروبی استفاده شد. نمونههای شیر مورد استفاده برای تولید پنیر لاکتیکی در استان گلستان در دو سال ۱۳۹۹ و ۱۴۰۰ مورد بررسی قرار گرفتند. پس از انجام فرایند، شمارش کلی میکروبی، شمارش اسپورهای هوازی و بی هوازی انجام شد. نتایج نشان داد که با استفاده از این روش، بار میکروبی کل، اسپورهای هوازی و بی هوازی شیرهای جمعآوری شده در تمام طول سال ، تا حد قابل قبول و بدون کاهش کیفیت میکروبی پنیر تولیدی در طول دوره نگهداری کاهش یافتهاست. از طرف دیگر فرایند جداسازی و باکتوفوگاسیون باعث تولید لجن لبنی میشود. در حالت معمول هر ۲۰ دقیقه یک بار، خروج لجن لبنی انجام میشود، که در این فرایند در سپراتور و باکتوفوگاسیون ۱ ،به ۲۱ دقیقه یکبار، به منظورکاهش لجن لبنی انجام شد.
دوره ۱۹، شماره ۱۳۱ - ( دی ۱۴۰۱ )
چکیده
L-گلوتامات از فراوانترین اسیدهای آمینه بدن است که نقش مهّمی در فرآیندهای مختلف سلولی دارد و همچنین به عنوان پیشساز مولکولهای زیست فعّال عمل میکند، که با توجه به کاربردهای دارویی و غذایی امروزه خیلی مورد توجّه قرار گرفته است و به عنوان یک اسید آمینه مهّم صنعتی به صورت تجاری تولید میشود. در این پژوهش، تولید L-گلوتامات توسط سه باکتری اسید لاکتیک بومی (لاکتوباسیلوس برویسPML۱، لاکتوباسیلوس پلانتاروم ۱۰۵۸ و لاکتوباسیلوس فرمنتوم ۴-۱۷) در سه سطح درصد لجن لبنی (۰, ۱۰, ۲۰%)، سه سطح درصد کنجاله سویا (۰, ۲,۵, ۵%) و سه سطح مدت زمان تخمیر (۴۸, ۸۴, ۱۲۰ hr) با استفاده از روش آماری سطح پاسخ بهینه شد. از کروماتو گرافی لایه نازک برای ارزیابی کیفی و از کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا برای تخمین کمی تولید L-گلوتامات استفاده و سپس خصوصیات ضد میکروبی و آنتیاکسیدانی عصاره تخمیر مورد ارزیابی قرارگرفت و با نمونه شاهد مقایسه شد.
دوره ۲۰، شماره ۱۴۳ - ( دی ۱۴۰۲ )
چکیده
جاشیر گیاهی است که در طب سنتی به دلیل خواص درمانی آن مورد استفاده قرار میگرفته است. مطالعه حاضر به منظور بررسی اثر ضد قارچی عصاره آبی جاشیر بر روی آلترناریا آلترناتا، آلترناریا سولانی، ساکارومایسس سرویزیه و فوزاریوم سولانی انجام شد. روشهای ضد قارچی مورد استفاده عبارت بودند از دیسک دیفیوژن آگار، چاهک آگار، حداقل غلظت مهارکنندگی (MIC) و حداقل غلظت قارچکشی (MFC). غلظت عصاره مورد استفاده در این مطالعه ۲۰، ۴۰، ۶۰ و ۸۰ میلیگرم در میلیلیتر بود. این مطالعه نشان داد که اثر ضد قارچی وابسته به غلظت عصاره است و با غلظت افزایش مییابد. ساکارومایسس سرویزیه حساسترین گونه به عصاره و فوزاریوم سولانی مقاومترین گونه بود. در ۸۰ میلیگرم بر میلیلیتر عصاره، قطر بازداری برای ساکارومایسس سرویزیه به ترتیب ۹۰/۱۱ میلیمتر و ۱۳ میلیمتر در روش دیسک دیفیوژن آگار و چاهک آگار بود. قطرهای بازداری مربوطه برای فوزاریوم سولانی به ترتیب ۶۰/۹ میلیمتر و ۲۰/۱۰ میلیمتر بود. در حالت ترکیبی (برهمکنش) عصاره آبی جاشیر با آنتیبیوتیک نیستاتین برای تمامی سویههای قارچی حالت همافزایی مشاهده شد. مقادیر MIC و MFC برای ساکارومایسس سرویزیه به ترتیب ۳۲ و ۱۲۸ میلیگرم بر میلیلیتر بود. نتایج MIC و MFC برای فوزاریوم سولانی به ترتیب ۲۵۶ و > ۵۱۲ میلیگرم در میلیلیتر بود. نتایج این مطالعه نشان داد که عصاره آبی جاشیر میتواند به عنوان یک عامل ضد قارچ طبیعی برای مهار رشد قارچهای بیماریزا در میوهها و سبزیجات تازه مورد استفاده قرار گیرد.
دوره ۲۰، شماره ۱۴۳ - ( دی ۱۴۰۲ )
چکیده
کالوتروپیس پروسرا از خانواده Apocynaceae در ایران استبرق نامیده می شود. این گیاه در مناطق گرمسیری و سواحل جنوبی ایران و شمال آفریقا، آسیای خاورمیانه و آسیای جنوب شرقی روی تپه های ماسه ای ساحلی یافت می شود. در این پژوهش آزمایشگاهی، عصاره استبرق با استفاده از حلال آب استخراج شد. اثر ضد قارچی عصاره آبی استبرق بر سویههای آلترناریا آلترناتا، آلترناریا سولانی، ساکارومایسس سرویزیه و فوزاریوم سولانی بررسی شد. فعالیت ضد قارچی عصاره استبرق با روشهای دیسک دیفیوژن آگار (کربی-بوئر)، انتشار در چاهک آگار، حداقل غلظت مهارکنندگی و حداقل غلظت کشندگی ارزیابی شد. در حالت ترکیبی (برهمکنش) عصاره آبی استبرق با آنتی بیوتیک نیستاتین مورد بررسی قرار گرفت. بطور کلی، ساکارومایسس سرویزیه و آلترناریا سولانی به ترتیب با بالاترین و کمترین قطر هاله عدم رشد، حساسترین و مقاومترین سویههای قارچی نسبت به عصاره آبی استبرق بودند. بطوریکه قطر هاله عدم رشد برای ساکارومایسس سرویزیه و آلترناریا سولانی در حضور غلظت ۸۰ میلیگرم در میلیلیتر عصاره به ترتیب برابر با ۲۰/۱۳ و ۲۰/۸ میلیمتر بود. در حالت ترکیبی (برهمکنش) عصاره آبی استبرق با آنتیبیوتیک نیستاتین برای تمامی سویههای قارچی حالت همافزایی مشاهده شد. حداقل غلظت مهارکنندگی و حداقل غلظت کشندگی برای سویه ساکارومایسس سرویزیه به ترتیب ۱۶ و ۶۴ میلیگرم بر میلیلیتر بود. حداقل غلظت مهارکنندگی و حداقل غلظت کشندگی برای آلترناریا سولانی به ترتیب ۱۲۸ و > ۵۱۲ میلیگرم بر میلیلیتر بود.
دوره ۲۱، شماره ۱۵۰ - ( مرداد( ویژه نامه انگلیسی) ۱۴۰۳ )
چکیده
اشریشیا کلی و استافیلوکوکوس اورئوس پاتوژنهایی هستند که توانایی تشکیل بیوفیلم و ایجاد بیماری در محصوالت غذایی را دارند. با توجه به اینکه انتروتوکسینهای تولید شده توسط این دو عامل بیماریزا در محدوده وسیعی از دما، pH و شرایط شور باقی میماند، باعث ایجاد عفونتهای شدید در انسان میشوند. ملیتین یک پپتید طبیعی مشتق شده از زهر زنبور عسل است که میتواند پتانسیل ضد میکروبی و ضد بیوفیلم خود را از طریق مختل کردن غشای سلولهای باکتریایی نشان دهد. بدین منظور در این مطالعه اثر ضد میکروبی این پپتید بر روی باکتریهای گرم مثبت و گرم منفی بررسی و حداقل غلظت مهاری آن (MIC (به ترتیب ۱۰۰ میکروگرم بر میلیلیتر و ۳۰۰ میکروگرم بر میلیلیتر تعیین شد.
دوره ۲۲، شماره ۱۵۸ - ( فروردین ۱۴۰۴ )
چکیده
باکتری Paenibacillus polymyxa از جمله میکروارگانیسمهای است که توانایی تولید اگزوپلیساکاریدهای خارج سلولی و نیز آنتیبیوتیکها را دارا میباشد. عوامل متعددی از جمله محتوای محیط کشت، منبع کربن و نیتروژن، pH، دما، سرعت هوا و شرایط کشت بر رشد و تولید توده سلولی بالاتر و نیز تولید متابولیتهای میکروبی تأثیر دارند. هدف از این مطالعه بررسی میزان رشد باکتری P. polymyxa در محیط کشت حاوی ملاس و همچنین غربالگری ۵ جزء محیط کشت و ۴ فاکتور شرایط تخمیر با استفاده از روش پلاکت-برمن جهت به حداکثر رساندن میزان تولید توده سلولی بود. نتایج نشان داد از بین متغیرهای مورد بررسی بریکس ملاس مورد استفاده، زمان، درصد تلقیح، میزان سولفات آمونیوم، سرعت همزدن، میزان گلوکز و اوره بهصورت معادله درجه اول اثر مثبت معنیداری بر رشد باکتری و تولید زیستتوده دارد که از این میان اثر بریکس ملاس مورد استفاده بیش از سایر متغیرها است؛ این درحالی است که pH و میزان عناصر کم مصرف مورد استفاه اثر منفی بر رشد سلولی داشتند. نتایج این مطالعه نشان داد محیط کشت برپایه ملاس میتواند به عنوان یک گزینه ارزان قیمت و مناسب برای رشد باکتری P. polymyxa مورد استفاده قرار گیرد.