جستجو در مقالات منتشر شده


۸ نتیجه برای واردی


دوره ۷، شماره ۲۷ - ( مرداد و شهریور ۱۳۹۸ )
چکیده

یکی از لایه­های درخور پژوهش در قصه­های فولکلور، بررسی بن­مایۀ اساطیری مربوط به پرندگان در افسانه است. پرندگان از گذشته­های دور آن­قدر برای انسان اهمیت دارند که حتی در اساطیر اقوام و ملل مختلف نیز حضور داشته­اند. در این مقاله با روش تحلیل محتوا به بررسی بن­مایه­های اسطوره­ای پرندگان در افسانه­های لری پرداخته­ایم. منظور از افسانه­های لری، افسانه­هایی است که در استان­های لرنشین چهارمحال و بختیاری، لرستان و کهگیلویه و بویراحمد گردآوری شده­اند. هدف از این پژوهش در وهلۀ نخست پی­بردن به خویشکاری­های پرندگان در افسانه­های لری و در مرحلۀ بعد نشان دادن تأثیرپذیری جایگاه پرندگان از باورهای اسطوره­ای است. در این جستار دلایل دگردیسی نقش­های برخی از پرندگان در افسانه­های لری در مقایسه با باورهای اساطیری بررسی شده است. نتایج به­دست آمده نشان می­دهد که از مجموع ۱۴۰ افسانۀ لری در ۴۸ افسانه پرندگانی همچون عقاب، سیمرغ، کلاغ، جغد، قو، کبوتر و گنجشک با خویشکاری­هایی مثبت لری حضور دارند که این مسئله می­تواند نشان­دهندۀ محبوبیت آن­ها در میان مردم باشد. همچنین گفتنی است که باورهای اساطیری، باورهای دینی و شرایط بومی نیز بر جایگاه و خویشکاری پرندگان تأثیر داشته ­است.
 

دوره ۷، شماره ۲۸ - ( مهر و آبان ۱۳۹۸ )
چکیده

جنگ در اساطیر ایرانی از آغاز آفرینش وجود داشته­است برخی از ایزدان ایرانی مانند: بهرام، میترا، باد، هوم و سروش از جنگ در اساطیر ایرانی از آغاز آفرینش وجود داشته ­است. برخی از ایزدان ایرانی مانند بهرام، میترا، باد، هوم و سروش از طرف خدای بزرگ ـ اهورامزدا ـ برای استقرار صلح و امنیت و پاکی، با انگره­مینو و نیروهایش می­جنگند. اساطیر نقشی فعال در پس­زمینۀ ذهنی و ناخودآگاه جمعی دارند. به­نوعی که در ادیان، هنر، ادبیات و فرهنگ عمومی هر دوره­ای تأثیر بسزایی دارند. از این­ رو، در این مقاله به بررسی ایزدان جنگ در افسانه­های استان­های چهار­محال و بختیاری، لرستان و کهگیلویه و بویراحمد پرداخته می­شود. بستر پژوهش، افسانه­هایی است که به زبان فارسی در استان­های چهار­محال و بختیاری، لرستان و کهگیلویه و بویراحمد گردآوری شده­اند. هدف تحقیق، تبیین و تحلیل چگونگی حضور ایزدان اساطیری جنگ در افسانه­های استان­های مذکور است. خواننده با مطالعۀ این مقاله درمی­یابد که ایزدان جنگجویی چون بهرام، سروش، باد و مهر در افسانه­های این استان­ها گاه به­عنوان موجودی فوق­بشر و گاه نیز به­عنوان موجودی زمینی همراه با دگردیسی­هایی در زمینۀ ویژگی­های ظاهری و کارکرد حضور دارند.
 

دوره ۹، شماره ۳۹ - ( مرداد و شهریور ۱۴۰۰ )
چکیده

اسطوره­های باروری یکی از مهم­ترین و تکرارشونده­ترین انواع اساطیر ملل جهان است که شرح سرنوشت «ایزد نباتی شهیدشونده»، «پهلوان/ ایزد اژدهاکش» و «پهلوان/ ایزد دیوکش» و معمولاً تمثیلی از مرگ و حیات طبیعت یا تغییر فصل‌هاست. باورهای اساطیری ضمن اینکه در میان مردم در حال اشاعه است در ناخودآگاه جمعی مردم نیز انباشته شده است؛ بنابراین افسانه­ ها ــ که آفرینندگان آن عموم مردم هستند ــ محمل مناسبی برای بازتاب اساطیر باروری در دوران­های مختلف هستند. ازاینرو، در این مقاله با روش توصیفی ـ تطبیقی به بررسی بازتاب اساطیر باروری در ۱۴۰ افسانۀ متعلق به استانهای چهارمحال و بختیاری، لرستان و کهگیلویه و بویراحمد پرداخته می­ شود. هدف از پژوهش حاضر دستیابی به الگوهای اساطیری باروری تبلوریافته در افسانه ­های استان­های مذکور است. خواننده با مطالعۀ این مقاله در­می­ یابد که الگوهای «ایزد نباتی شهیدشونده» در ۱۴ افسانه، «پهلوان/ ایزد اژدهاکش» در ۹ افسانه و «پهلوان/ ایزد دیوکش» در ۳۰ افسانه بازتاب یافته است. اساطیر باروری تحتتأثیر مسائل دینی و تغییر گفتمان مادرسالاری به مردسالاری در افسانه­ ها دچار دگردیسی شده ­اند.

دوره ۱۳، شماره ۵۲ - ( ۶-۱۳۹۵ )
چکیده

این پژوهش بر آن است تا جلوه­های اثرپذیری انوری را از اشعار ابوالفرج رونی با رویکرد ساختارگرایی در زمینه­های ساخت زبانی و موسیقایی بررسی، و عوامل انگیزش ادبیِ سروده­هایِ دو شاعر را به شیوۀ تحلیلی ـ توصیفی واکاوی کند. بررسیها نشان می­دهد بی­تردید انوری از اشعار رونی تأثیر پذیرفته است؛ امّا این اثرپذیری در حدّ تقلید صِرف نمانده است؛ بلکه با ابداعات و ابتکارات شاعر نیز همراه شده است. او تلفیقی از ترفندها و راز و رمزهای زیبایی­آفرینی همچون به­گزینی واژگان و پیوندهای واژگانی، معنایی و هنری را در روند انسجام و استواری کلام خویش به کار می­برد.

دوره ۱۴، شماره ۵ - ( ۵-۱۳۹۳ )
چکیده

وجود لقی در یک مفصل بدلیل ایجاد حرکت نسبی بین اعضا و تلرانس¬های موجود در مرحله ساخت، امری اجتناب¬ناپذیر است. بدیهی است که در صورت وجود لقی در یک مفصل لولایی، یک درجه آزادی غیرقابل کنترل به مکانیزم افزوده می¬شود که می¬تواند منبع ایجاد خطا باشد. همچنین وجود سایش و پس¬زنی در مفصل، موجب افزایش لقی و در نتیجه کاهش دقت و تکرارپذیری خواهد شد. لقی را می¬توان با فرض تماس دائم بین دو عضو، به عنوان یک عضو مجازی بدون جرم مدل کرد. در این مقاله روشی ارائه شده تا بتوان اثرات نامطلوب لقی را به حداقل کاهش داد. استفاده از مفاصل نرم، یکی از راه¬کارهای تحقق این امر است. به منظور بهبود عملکرد دینامیکی مکانیزم چهارمیله-ای، دو مفصل لولایی مکانیزم که محدوده دوران کمتری دارند، با مفاصل نرم جایگزین شده¬اند. برای مدل¬سازی مفاصل نرم از مدل شبه جسم صلب (PRBM) استفاده شده است که در آن مفاصل نرم با فنرهای پیچشی مدل می¬شوند. سفتی مفاصل نرم با استفاده از الگوریتم بهینه¬سازی و تابع هدف مناسب، بهینه¬سازی می¬شوند. برای بهینه¬سازی نیز از روش ازدحام ذرات (pso) استفاده شده است. با استفاده از یک مثال عددی و نتایج بدست آمده، مشخص شده است که استفاده از مفاصل نرم در یک مکانیزم می¬تواند موجب کاهش تغییرات زاویه لقی و در نهایت بهبود عملکرد دینامیکی آن شود.

دوره ۱۷، شماره ۶ - ( ۶-۱۳۹۶ )
چکیده

در این مقاله، حل سینماتیک مستقیم ربات موازی ۳-آرپی‌اس برای اولین بار با استفاده از ترکیب یک روش عددی (روش استروسکی) و روش نیمه تحلیلی هوموتوپی کانتینیوشن انجام شده است. ویژگی اصلی روش پیشنهادی، سرعت همگرایی بالای آن می‌باشد که قابلیت حل بلادرنگ مسئله سینماتیک مستقیم ربات‌ها را امکان‌پذیر می‌سازد. در ربات موردنظر، مفاصل دورانی در هر بازو محرک هستند و معادله سینماتیک مستقیم ربات منتج به یک سیستم سه معادله و سه مجهول به شدت غیرخطی میشود. در این پژوهش از روش استروسکی-هوموتوپی کانتینیوشن برای حل معادلات سینماتیک مستقیم این ربات استفاده شده است. از دیگر مزایای این روش علاوه بر سرعت بالا، می‌توان به مستقل بودن از انتخاب مقادیر اولیه و یافتن تمام پاسخ‌های معادلات بدون واگرایی به وسیله‌ی تغییردادن توابع هوموتوپی اشاره کرد. مثال عددی و شبیهسازی برای حل معادلات سینماتیک مستقیم ربات موازی ۳-آرپی‌اس منتج به۷ پاسخ حقیقی میشود. نتایج نشان میدهد که این روش نسبت به دیگر روشهای هوموتوپی از جمله روش نیوتون-هوموتوپی کانتینیوشن بسیار سریع‌تر میباشد بگونه‌ای که زمان محاسبات را بین ۷۷-۹۷ درصد کاهش میدهد. در نتیجه برای کاربردهای بلادرنگ که سرعت حل و دقت روش اهمیت بالایی دارد، مانند مسائل جلوگیری از برخورد با موانع و یا جلوگیری از تکینگی بسیار مفید است.

دوره ۱۹، شماره ۸ - ( مرداد ۱۳۹۸ )
چکیده

مکانیزم‌های دوپایا دارای دو موقعیت پایدار مجزا هستند که می‌توانند با یک تحریک جزئی از یکی از این موقعیت‌ها به دیگری حرکت کنند. این نقاط پایدار و همچنین حرکت بین آنها موجب شده است که استفاده از این مکانیزم‌ها در وسایلی همچون شیرها، کلیدها، سوئیچ‌ها و دریچه‌ها روزبه‌روز در حال افزایش باشد. رفتار دوپایا در این مکانیزم‌ها نتیجه ذخیره و آزادشدن انرژی است. در نتیجه، بدیهی است که این مکانیزم‌ها باید دارای یک یا چند عضو یا مفصل انعطاف‌پذیر باشند. در این مقاله، عضوهای انعطاف‌پذیر با استفاده از فنرهای پیچشی و براساس مدل شبه‌جسم صلب مدل می‌شوند. وجود یک عضو انعطاف‌پذیر در مکانیزم چهارمیله‌ای برای ایجاد حالت دوپایاشدن در آن کافی است، اما با تغییر مکان این عضو به‌عنوان عضو ورودی، عضو خروجی یا عضو رابط (یا تغییر محل فنر پیچشی معادل)، حالت‌های مختلفی برای طراحی مکانیزم چهارمیله‌ای دوپایا ایجاد می‌شود که در این پژوهش مورد بحث قرار می‌گیرد. نتایج نشان می‌دهد برای دوپایاشدن مکانیزم چهارمیله‌ای در هر یک از حالات لنگ- لنگ، لنگ- آونگ، آونگ- لنگ و آونگ- آونگ، فنر پیچشی معادل باید به عضو کوتاه‌تر متصل نباشد.


دوره ۲۲، شماره ۱ - ( دی ۱۴۰۰ )
چکیده

فرایند ایکپ مداوم، روشی نسبتا جدید و کمتر شناخته شده‌ است که باعث بهبود خواص مکانیکی ماده می‌شود. در پژوهش حاضر، به بررسی پارامترهای موثر بر فرایند ایکپ مداوم آلیاژ آلومینیومی ۷۰۷۵ پرداخته شده است. تاثیر پارامترهای ورودی شامل شعاع چرخ­دوار، زاویه­ی خم میله، زاویه­های گوشه و کانال قالب، ضریب اصطکاک بین میله و چرخ­دوار، ضریب اصطکاک بین میله و قالب و نسبت ابعادی کانال قالب بر روی گشتاور فرایند، نیروی اعمالی بر قالب، میزان تنش و کرنش پلاستیک موثر، میزان انحناء میله خروجی و یکنواختی توزیع کرنش در سطح مقطع میله به عنوان پارامترهای خروجی بررسی می­شود. طراحی آزمایش­ها براساس روش سطح پاسخ در نرم­افزار مینی­تب اجرا و شبیه­سازی آن­ها با استفاده از نرم­افزار آباکوس انجام شده است. به منظور صحت­سنجی، استحکام محصول پس از اجرای فرایند ایکپ مداوم میله آلومینیومی ۷۰۷۵ مورد بررسی و خطای ۵/۷ درصدی مشاهده شد. مشخص شد که پارامترهای زوایای کانال قالب و ضریب اصطکاک بین میله و قالب بر روی تمامی پاسخ­ها تاثیری معنی‌دار دارد. مقادیر بهینه این فرایند با هدف دستیابی به میزان حداکثر استحکام، حداقل گشتاور و انحنای میله و همچنین دستیابی به توزیع کرنش یکنواخت­تر برای پارامترهای ورودی بدست آمده است.

صفحه ۱ از ۱