۵۳ نتیجه برای نوشاد
دوره ۱۴، شماره ۶۶ - ( ۵-۱۳۹۶ )
چکیده
چکیده
هدف از این پژوهش، سنجش توانایی تحلیل تصویر در توصیف کینتیک قهوه ای شدن آنزیمی برش های تازه میوه سیب گلاب با استفاده از بعد فراکتال(FD) و ماتریسهمزمانیسطحخاکستری(GLCM) و مقایسه آن با شاخص های مبتنی بر پارامتر های رنگی می باشد. برای محاسبه FD از روش تبدیل فوریه تصویر و برای بیان کنیتک قهوه ای شدن آنزیمی از مدل پاورلا استفاده شد. نتایج نشان داد که پارامتر L* در طی قهوه ای شدن آنزیمی کاهش پیدا می کند در حالی که مقدار FD افزایش می یابد که نشان دهنده پیچیدگی های گسترده ای در توزیع رنگ در طی فرآیند می باشد. با توجه به این که مشخصه های بافت در طی قهوه ای شدن آنزیمی تغییر کرده و روند افزایش یا کاهش پیدا می کنند، لذا این امکان وجود دارد که از آنالیز بافت GLCM جهت توصیف کینتیک قهوه ای شدن استفاده کرد. آنالیز بافت تصویر این توانایی را دارد که برخی از اطلاعات مانند تغییرات ایجاد شده در توزیع شدت رنگ بر روی سطح در طول قهوه ای شدن که به وسیله L* مشخص نمی شود را ثبت نماید. تغییرات هیستوگرام نیز مورد بررسی قرار گرفت و نتایج حاصل از آن نشان داد که در طی قهوه ای شدن، هیستوگرام تصویر سطح سیب به طور کلی به سمت سطوح خاکستری تیره تر حرکت می کند اما این حرکت به صورت یکنواخت نبوده که نشان دهنده بالاتر بودن شدت قهوه ای شدن در برخی نقاط است.
دوره ۱۶، شماره ۹۰ - ( مرداد ۱۳۹۸ )
چکیده
با توجه به افزایش مصرف غذاهای آماده مانند برگر و محبوبیت آنها در بین عموم، هدف از پژوهش حاضر بهینهسازی فرمول برگر با درصدهای مختلف سوریمی و گوشت چرخ شده مرغ و همچنین ارزیابی اثر اسانسهای آویشن شیرازی و زیره سبز (ppm ۵۰۰) روی ماندگاری برگرهای بهینهشده بود. بدین منظور در ابتدا ژل سوریمی تولید و برگرها بر اساس سوریمی و گوشت چرخ شده مرغ به کمک روش سطح پاسخ یا Response Surface Methodology، فرموله و تولید شدند. با آنالیز نتایج حاصل از ارزیابی حسی به کمک روش سطح پاسخ، بهترین فرمول ۶۳ درصد سوریمی + ۳۷ درصد گوشت مرغ به دست آمد سپس مقادیر pH، ازت آزاد فرار، شاخص تیوباربیتوریک اسید و عدد پراکسید و برخی ویژگیهای میکروبی برگر با فرمول برگزیده، در مدت زمان نگهداری ۲۷ روز در دمای ۲ درجه سانتیگراد مورد مطالعه قرار گرفتند. نتایج نشان داد که اسانسها اثر معنیداری روی پارامترهای شیمیایی و میکروبی در مقایسه با گروه کنترل (بدون اسانس) در تمام مدتزمان نگهداری داشتند. استفاده از اسانسهای آویشن شیرازی و زیره سبز اثر خوبی برای افزایش مدتزمان ماندگاری روی برگرهای تازه با فرمولاسیون جدید نشان دادند. بهطوریکه برگرها در حضور اسانسها ازنظر فاکتورهای میکروبی و شیمیایی تا ۹ روز قابلیت نگهداری داشتند هرچند برخی فاکتورهای شیمیایی در کل دوره نگهداری (تیوباربیتوریک اسید در تمامی تیمارها و ازت آزاد فرار در حضور اسانسها) از حد مجاز فراتر نرفتند. نتایج نشان میدهد که تولید برگر بهینهشده با سوریمی و گوشت چرخ شده مرغ در حضور اسانسها یک گزینه مناسب برای صنایعی است که محصولات خود را بهصورت فرآوردههای گوشتی تازه به بازار عرضه میکنند.
دوره ۱۶، شماره ۹۰ - ( مرداد ۱۳۹۸ )
چکیده
در این پژوهش، تأثیر غلظت صمغ دانه چیا (۳/۰ – ۱/۰ درصد) و سفیده تخم مرغ (۱۵- ۵ درصد) بر ویژگی های فیزیکوشیمیایی (پایداری کف، دانسیته کف، دانسیته فشرده و غیر فشرده پودر، pH، مقدار آنتوسیانین کل، حلالیت و نم گیری ) پودر زرشک تولید شده به روش کف پوشی ارزیابی شد. نتایج نشان داد، افزایش غلظت سفیده تخم مرغ و صمغ دانه چیا سبب افزایش پایداری کف و میزان حلالیت پودر شد در حالی دانسیته کف و میزان نم گیری پودر کاهش یافت. افزایش غلظت سفیده تخم مرغ سبب کاهش میزان دانسیته فشرده و مقدار آنتوسیانین کل نمونه ها شد. افزایش غلظت صمغ دانه چیا (۱/۰ تا ۲/۰ درصد) سبب افزایش دانسیته فشرده نمونه ها شد در حالی که افزایش غلظت صمغ دانه چیا (۲/۰ تا ۳/۰ درصد) سبب کاهش میزان دانسیته فشرده پودر شد و افزودن صمغ دانه چیا تأثیر معناداری (۵/۰ >p) بر میزان آنتوسیانین کل نمونه ها نداشت. بر اساس نتایج به دست آمده pH، پودرهای تولیدی در محدوده۳۹/۳- ۲۵/۳ بود. افزودن پودر سفیده تخم مرغ تا ۱۰ درصد تأثیر معنی داری (۰۵/۰ >p) بر مقدار pH نداشت در حالی که افزودن پودر سفیده تخم مرغ ( ۱۰ تا ۱۵ درصد) باعث افزایش معنی دار (۰۵/۰ >p) مقدار pH شد. هم چنین افزایش غلظت صمغ دانه چیا (۳/۰- ۱/۰ درصد) سبب افزایش معنی دار (۰۵/۰ > p)، pH نمونه ها شد.
دوره ۱۶، شماره ۹۱ - ( شهریور ۱۳۹۸ )
چکیده
در این پژوهش، فعالیت ضدباکتریایی اسانس سیر با روشهای انتشار در آگار به کمک دیسک، رقیق سازی در مایع (حداقل غلظت بازدارندگی) و حداقل غلظت کشندگی بر تعدادی از سویههای بیماریزای غذازاد (سودوموناس آئروژینوزا، اشرشیا کلی، لیستریا اینوکوا و استافیلوکوکوس اورئوس) در شرایط برونتنی مورد بررسی قرار گرفت. ترکیبات شیمیایی اسانس سیر با دستگاه کروماتوگرافی گازی شناسایی شد. پتانسیل آنتی اکسیدانی، فنل کل و فلاونوئید به ترتیب با روشهای کاهش ظرفیت رادیکالی، فولین – سیکالتو و رنگ سنجی آلومنیوم تریکلرید تعیین گردید. نتایج نشان داد که حداقل غلظت مهارکنندگی اسانس سیر برای سویههای سودوموناس ائروژینوزا، اشرشیا کلی، استافیلوکوکوس اورئوس و لیستریا اینوکوا به ترتیب ۱۲۸، ۱۲۸، ۳۲ و ۶۴ میلیگرم بر میلیلیتر بود. با افزایش غلظت اسانس سیر قطر هاله عدم رشد افزایش یافت. بیشترین هاله عدم رشد با قطر ۵۵/۰±۷۰/۳۱ میلیمتر مربوط به استافیلوکوکوس اورئوس بود. نتایج نشان داد که باکتریهای گرم منفی اشرشیا کلی و سودوموناس ائروژینوزا مقاومترین باکتریها در برابر اسانس سیر بودند. نتایج حاصل از شناسایی ترکیبات شیمیایی اسانس سیر نشان داد که، ترکیب دی آلیل دی سولفید با ۳/۴۰ درصد بیشترین ترکیب بود. میزان فنول کل، فلاونوئید و فعالیت آنتیاکسیدانی اسانس سیر به ترتیب برابر با ۵۳/۰ میلیگرم گالیک اسید در گرم، ۲۴/۰ میلیگرم کوئرسیتین در گرم و ۸۰ درصد بود. نتایج این پژوهش نشان داد که گیاه سیر میتواند به عنوان یک منبع بالقوه جهت تولید ترکیبات دارویی مورد استفاده قرار گیرد.
دوره ۱۶، شماره ۹۱ - ( شهریور ۱۳۹۸ )
چکیده
اخیرا، استفاده از نگهدارندههای شیمیایی و سنتزی برای کنترل رشد ریزاندامگان بیماریزا به طور چشمگیری کاهش یافته است. امروزه، اسانسهای روغنی به عنوان یک نگهدارنده طبیعی در نظر گرفته میشوند. رازیانه یکی از گیاهان دارویی معطر میباشد که میتوان از آن به عنوان یک نگهدارنده طبیعی استفاده کرد. در این پژوهش، برای بررسی فعالیت ضدمیکروبی اسانس رازیانه بر تعدادی از ریزاندامگان عامل عفونت و مسمومیت غذایی (اشرشیا کلی، استافیلوکوکوس اورئوس و کاندیدا آلبیکنس) از روشهای دیسک دیفیوژن آگار (کربی-بوئر)، چاهک آگار، تعیین حداقل غلظت مهارکنندگی و تعیین حداقل غلظت کشندگی استفاده شد. برهمکنش اسانس رازیانه با آنتیبیوتیک کانامایسین نیز بررسی شد. نتایج آزمونهای دیسک دیفیوژن اگار و چاهک آگار نشان داد که حساسترین باکتری با بیشترین قطر هاله عدم رشد نسبت به سایر ریزاندامگان بیماریزا، استافیلوکوکوس اورئوس بود. برهمکنش اسانس رازیانه با آنتیبیوتیک کانامایسین برای باکتریهای استافیلوکوکوس اورئوس و اشرشیا کلی به صورت اثر سینرژیستی مشاهده شد. حداقل غلظت مهارکنندگی اسانس رازیانه برای استافیلوکوکوس اورئوس، اشرشیا کلی و کاندیدا آلبیکنس به ترتیب ۲۵، ۵۰ و ۱۰۰ میلیگرم بر میلیلیتر بود. به طور کلی میتوان بیان کرد که اسانس رازیانه در شرایط برون تنی به خوبی توانست از رشد اشرشیا کلی، استافیلوکوکوس اورئوس و کاندیدا آلبیکنس جلوگیری نماید.
دوره ۱۶، شماره ۹۳ - ( آبان ۱۳۹۸ )
چکیده
هدف از این پژوهش، بررسی اثر افزودن آرد دانه چیا اصلاح شده ( ۵/۷ – ۰ درصد) بر محتوی رطوبتی، مقدار چربی، میزان فیبر کل، میزان فعالیت آنتی اکسیدانی، میزان فنل کل، رنگ ، بافت و ویژگی های ارگانولپتیکی نان بربری طی ۶ روز ماندگاری به منظور تهیه نان فراسودمند بود. نتایج نشان داد، افزودن آرد دانه چیا اصلاح شده سبب افزایش میزان محتوی رطوبتی، میزان روغن، میزان فیبر کل، میزان فنل کل و میزان فعالیت آنتی اکسیدانی در نمونه ها شد. به طوری که میزان فعالیت آنتیاکسیدانی از (۹/۰ ± ۵/۱۷ درصد) برای نمونه شاهد به (۲/۰ ± ۲/۶۶ درصد) برای نمونه حاوی ۵/۷ درصد آرد دانه چیا اصلاح شده افزایش یافت. در حالی که با افزایش مقدار آرد دانه چیا اصلاح شده، شاخص روشنایی، سفتی نمونه ها کاهش یافت. نمونه حاوی ۵/۲ درصد آرد دانه چیا اصلاح شده از نظر ویژگیهای ارگانولپتیکی تفاوت معنیداری (۰۵/۰ >P) با نمونه شاهد نداشت. در صورتی که افزایش میزان جایگزینی آرد گندم با آرد دانه چیا اصلاح شده (۵/۲ تا ۵/۷ درصد)، باعث کاهش مقبولیت ویژگیهای ارگانولپتیکی نان شد. بر اساس نتایج آنالیز حرارتی همزمان (STA) میزان آنتالپی برای نمونه شاهد حدود ۹۴/۴۱۱۹ (گرم/ژول) و برای نمونه حاوی ۵ درصد آرد دانه چیا اصلاح شده حدود ۱/۴۳۶۹ (گرم/ژول) بود. نتایج SEM نشان داد، افزودن آرد دانه چیا اصلاح شده سبب ایجاد ساختمان یکنواختتر با حفرات کوچکتر در نمونهها شد.
دوره ۱۶، شماره ۹۴ - ( آذر ۱۳۹۸ )
چکیده
در این تحقیق ابتدا هویجها به قطعات مساوی خرد شده و سپس تحت پیش تیمارهای متفاوت با سطوح مختلف مورد نظر قرار گرفتند. سطوح ولتاژ در پیش تیمار اهمیک ۴۰، ۶۰ و ۸۰ ولت و زمان ۳، ۵ و ۷ دقیقه بود. پارامتر مورد بررسی در پیش تیمار بلانچینگ شامل زمان، با سطوح مختلف ۵، ۱۰ و ۱۵ دقیقه بود. سپس بلافاصله بعد از پیش تیمار، نمونهها در مایکروویو با سطوح توانی ۳۶۰، ۶۰۰ و ۹۰۰ وات خشک شدند. در نهایت برای هر مورد از نمونههای خشک شده با مایکروویو و پیش تیمار و سطوح مختلف آن، مقادیر انرژی بهرهوری و انرژی از دست رفته آنها محاسبه شد. طبق نتایج بدست آمده در اکثر موارد، شاهد این بودیم که با افزایش مقدار توان مایکروویو، انرژی بهرهوری افزایش و به دنبال آن انرژی از دست رفته کاهش مییابد به طوری که بیشترین مقدار آن ۸۷۹۷/۱۵% بود. در بررسی اثر ولتاژ در پیش تیمار اهمیک نیز نتیجهای مشابه بدست آمده که بیشترین مقدار بهرهوری انرژی ۷۰۶۱/۱۵% بود. همچنین در بررسی اثر پارامتر زمان در پیش تیمارهای اهمیک مشاهده شد که با افزایش زمان پیش تیمار مقدار انرژی بهرهوری نیز افزایش و انرژی از دست رفته کاهش مییابد به طوری که بیشترین مقدار انرژی بهرهوری و کمترین مقدار انرژی از دست رفته به ترتیب ۷۴۰۹/۱۵% و ۲۳۵۸/۸ مگاژول اندازه گیری شد.
دوره ۱۷، شماره ۹۸ - ( فروردین ۱۳۹۹ )
چکیده
در این تحقیق، اثر دوره نگهداری بر برخی خصوصیات پنیر سفید فراپالوده سینبیوتیک در مقایسه با دو نمونه شاهد پنیر غیرپروبیوتیک و پروبیوتیک مورد بررسی قرار گرفت. پنیر فراپالوده سینبیوتیک با فرمول بهینه مقدار ۴۳/۰ واحد آنزیم ترانسگلوتامیناز به ازاء هر گرم پروتئین، میزان ۲۴/۸ درصد محلول آبپنیر با املاح کاهش یافته (جایگزینی ناتراوه با محلول حاوی ۳۴درصد پودر آبپنیر دمینراله) و ۷۱/۰ درصد اینولین تولید گردید. در این پژوهش، از لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس La۵ بهعنوان باکتری پروبیوتیک استفاده شد. ویژگی نمونههای پنیر از نظر پارامترهای رنگ، آزمون پروفایل بافت (سفتی، پیوستگی، حالت ارتجاعی، حالت صمغی، قابلیت جویدن) و ویژگی حسی در طی مدت دو ماه نگهداری در یخچال و در فواصل زمانی ۳، ۱۵، ۳۰ و ۶۰ روز پس از تولید مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج آزمون پروفایل بافت نشان داد که پنیر سینبیوتیک در تمام مقاطع زمانی از میزان سفتی، چسبندگی، پیوستگی، حالت صمغی و قابلیت جویدن بالاتری (۰۵/۰p<) نسبت به دو نمونه شاهد پروبیوتیک و غیرپروبیوتیک برخوردار بود. هرچند میزان ارتجاعپذیری پنیر بهینه نیز در تمامی دورههای نگهداری بالاتر از دو نمونه شاهد بود، اما این اختلافات معنیدار نگردید. مقادیر سفتی، صمغی و قابلیت جویدن پنیر تا روز ۳۰ نگهداری در تمامی نمونهها افزایش و سپس تا پایان زمان نگهداری کاهش یافت. نتایج رنگسنجی نمونهها نشان داد که میزان روشنایی (L*) نمونه سینبیوتیک بهطور معنیداری (۰۵/۰p<) بالاتر از دو نمونه دیگر بود اما تفاوتی میان نمونهها از نظر شاخصهای a* و b* مشاهده نگردید. بهعلاوه، میزان روشنایی در تمامی نمونههای تولیدی طی دوره رسیدن کاهش یافت (۰۵/۰p<). براساس نتایج خصوصیات مورد ارزیابی، نمونه پنیر فراپالوده سینبیوتیک تولیدی از کیفیت بالاتری نسبت به دو نمونهی شاهد پنیر غیرپروبیوتیک و پروبیوتیک پس از دو ماه نگهداری در یخچال برخوردار بود.
دوره ۱۷، شماره ۱۰۰ - ( خرداد ۱۳۹۹ )
چکیده
گیاه پولک با نام علمی Stachys schtschegleevii در طب سنتی ایران برای درمان عفونتهای باکتریایی، تب روماتیسمی و بیماریهای التهابی استفاده میشود. در این پژوهش، از روش استخراج خیساندن با کمک حلالهای اتانول و آب جهت تهیه عصاره گیاه پولک استفاده گردید و بازده استخراج، میزان فنول کل، فعالیت آنتیاکسیدانی و ضدمیکروبی عصارههای حاصله مورد ارزیابی قرار گرفت. عصاره اتانولی گیاه پولک بازده استخراج بالاتری نسبت به عصاره آبی نشان داد (۲۷/۰ ± ۸/۸ درصد در برابر ۳۳/۰ ± ۹/۶ درصد) و میزان ترکیبات فنولی کل آن نیز بالاتر از عصاره آبی بود (۲۸/۰ ± ۳۵/۵۵ در برابر ۶۲/۰± ۴/۴۹ میلیگرم گالیک اسید بر گرم وزن خشک عصاره). فعالیت آنتیاکسیدانی بر حسب IC۵۰ نشان داد که عصاره اتانولی به دلیل ترکیبات فنولی بالاتر، قادر است رادیکالهای آزاد را به طور مؤثرتری در مقایسه با عصاره آبی غیرفعال و خنثی کند. نتایج آزمونهای ضدمیکروبی (دیسک دیفیوژن آگار، حداقل غلظت مهارکنندگی و حداقل کشندگی) نشان داد که باکتریهای استافیلوکوکوس اورئوس، لیستریا اینوکوا، اشرشیا کلی و سودوموناس ائروژینوزا حساسیت بیشتری نسبت به عصاره اتانولی داشته و در غلظت برابر عصارههای آبی و اتانولی، باکتریهای گرم مثبت (استافیلوکوکوس اورئوس و لیستریا اینوکوا) نسبت به انواع باکتریهای گرم منفی (اشرشیا کلی و سودوموناس ائروژینوزا) حساسیت بالاتری نشان دادند. بنابراین عصاره گیاه پولک غنی از ترکیبات فنولی و با فعالیت ضدمیکروبی و آنتیاکسیدانی قابل توجه میتواند به عنوان افزودنی و به منظور افزایش ارزش تغذیهای و عمر نگهداری محصولات غذایی استفاده شود.
دوره ۱۷، شماره ۱۰۱ - ( تیر ۱۳۹۹ )
چکیده
این پژوهش با هدف تولید پوشش خوراکی زیستفعال با فعالیت آنتیاکسیدانی و ضدمیکروبی قابل توجه جهت افزایش عمر نگهداری گوشت گاو انجام گرفت. برای این منظور، ابتدا اسانس آویشن باغی با استفاده از روش تقطیر با آب استخراج گردید و سپس ویژگیهای آنتیاکسیدانی و ضدباکتریایی آن تحت شرایط آزمایشگاهی بررسی گردید. اسانس حاصله دارای ظرفیت آنتیاکسیدانی بالقوه بالایی بود و سبب جلوگیری از رشد باکتریهای اشرشیا کلی، استافیلوکوکوس اورئوس، سالمونلا تیفی موریوم و سودوموناس آئروژینوزا گردید. در ادامه، اسانس زیستفعال با موسیلاژ دانه بارهنگ سر نیزهای و به منظور تولید پوشش خوراکی ترکیب گردید. پوشش خوراکی به دست آمده برای پوششدهی گوشت گاو و افزایش عمر نگهداری آن مورد استفاده قرار گرفت. استفاده از پوشش خوراکی حاوی غلظتهای مختلف اسانس به طور معنیداری (p<۰,۰۵) از پیشرفت اکسیداسیون (محصولات اولیه و ثانویه) و افزایش تعداد کل باکتریهای زنده، باکتریهای سرمادوست و کلیفرم در نمونههای گوشت جلوگیری کرد و عمر انبارمانی محصول را تا ۶ روز نگهداری در دمای یخچال بهبود بخشید. به طور کلی، پوشش خوراکی بر پایه موسیلاژ دانه بارهنگ سرنیزهای بارگذاری شده با اسانس آویشن باغی میتواند جهت کنترل اکسیداسیون لیپیدی و رشد میکروبی و همچنین بهبود عمر نگهداری محصولات گوشتی و یا سایر محصولات غذایی مورد استفاده قرار گیرد.
دوره ۱۷، شماره ۱۰۱ - ( تیر ۱۳۹۹ )
چکیده
در این پژوهش، موسیلاژ میوه سپستان با استفاده از نسبت آب به دانه ۱:۶ ، دمای ۵۸ درجه سانتیگراد و pH برابر ۴ استخراج شد. بعد از استریل کردن موسیلاژ استخراج شده، فعالیت ضدباکتریایی آن بر باکتریهای بیماریزای سالمونلا تیفی، اشرشیا کلی، سودوموناس ائروژینوزا، لیستریا اینوکوآ، استافیلوکوکوس اورئوس، باسیلوس سرئوس، باسیلوس سابتلیس و استافیلوکوکوس اپیدرمیس در شرایط آزمایشگاهی بررسی شد. فعالیت ضدمیکروبی موسیلاژ در غلظتهای ۵/۳۷، ۷۵، ۱۵۰ و ۳۰۰ میلیگرم بر میلیلیتر به روشهای دیسک دیفیوژن و حفره در آگار ارزیابی شد. برهمکنش موسیلاژ سپستان با آنتیبیوتیکهای جنتامایسین و کلرامفنیکل نیز بررسی شد. نتایج نشان داد که قطر هاله بازدارندگی مشاهده شده در اطراف دیسکها با افزایش غلظت موسیلاژ میوه سپستان بهطور قابل توجهی افزایش یافت. بیشترین قطر هاله بازدارندگی در روش دیسک دیفیوژن در غلظت ۳۰۰ میلیگرم بر میلیلیتر برای باکتری استافیلوکوکوس اپیدرمیس با قطر ۱۰/۱۱ میلیمتر مشاهده شد. حداقل غلظت مهارکنندگی برای باکتریهای سالمونلا تیفی، اشرشیا کلی، سودوموناس آئروژینوزا، لیستریا اینوکوآ، استافیلوکوکوس اورئوس، باسیلوس سرئوس، باسیلوس سابتلیس و استافیلوکوکوس اپیدرمیس به ترتیب ۶۴، ۶۴، ۱۶، ۳۲، ۱۲۸، ۶۴، ۲۵۶ و ۶۴ میلیگرم بر میلیلیتر بود. نتایج نشان داد که حداقل غلظت کشندگی موسیلاژ میوه سپستان برای تمامی سویههای باکتریایی بزرگتر از حداقل غلظت مهارکنندگی بود.
دوره ۱۷، شماره ۱۰۲ - ( مرداد ۱۳۹۹ )
چکیده
ارزیابی عوامل موثر بر صادرات پسته به واسطهی مزیت نسبی و سهم ایران در بازار بین المللی این محصول بسیار مهم میباشد. در سالهای اخیر، صادرات پسته با چالشهای زیادی از جمله محدودیت حداکثر مجاز آفلاتوکسین کشورهای واردکننده مواجه شده است. در مطالعهی حاضر، ارزیابی عوامل موثر بر صادرات پسته با تأکید بر نقش آفلاتوکسین با استفاده از مدل جاذبه صورت گرفت. برای دستیابی به این هدف، کشورهای اصلی وارد کننده پسته ایران مشخص و دادههای ترکیبی از سال ۱۹۹۰-۲۰۱۷ استفاده گردید. نتایج تخمین مدل جاذبه نشان داد که محدودیت آفلاتوکسین، تولید ناخالص داخلی، جمعیت و مرز مشترک کشورهای واردکننده منتخب اثر مثبت و معنیداری بر صادرات پسته ایران دارد. نتایج پیشنهاد میکند که ایران برای حفظ سهم خود در بازار جهانی پسته مجبور به تولید پسته با کیفیت بالاتر و آفلاتوکسین کمتر است که اعمال قوانینی بهداشتی مبتنی بر قوانین بینالمللی در این زمینه میتواند موثر باشد.
دوره ۱۷، شماره ۱۰۴ - ( مهر ۱۳۹۹ )
چکیده
با توجه به استفاده گسترده از نگهدارنده های شیمیایی جهت افزایش عمر نگهداری مواد غذایی و شیوع سرطانهای روده بزرگ انسان، تقاضا برای مواد دارویی و نگهدارنده طبیعی و ایمن افزایش یافته است. بنابراین، این مطالعه با هدف ارزیابی پتانسیل آنتیاکسیدانی و سیتوتوکسیک اسانس رازیانه که کاربرد گستردهای در طب سنتی ایران کاربرد دارد انجام گردید. در این مطالعه، اسانس رازیانه با استفاده از روش تقطیر با آب استخراج و ترکیبات شیمیایی آن توسط دستگاه کروماتوگرافی گازی متصل به طیفسنج جرمی و طیف بینی فروسرخ تبدیل فوریه از لحاظ کمی و کیفی شناسایی شدند. مقدار فنول و فلاوونوئید اسانس نیز اندازهگیری و فعالیت آنتیاکسیدانی آن (مهار رادیکالهای آزاد DPPH و ABTS و زوال رنگ محلول بتا-کاروتن/لینولئیک اسید) بررسی گردید. اثر سیتوتوکسیک اسانس رازیانه بر رده سلولی سرطان روده بزرگ (HT۲۹) توسط آزمون MTT بررسی شد. anethole با ۶۱/۷۵ درصد ترکیب شیمیایی اصلی اسانس رازیانه بود و پیکهای جذبی آن نیز در اعداد موجی ۱۲۴۴ و ۸۴۰ بر سانتیمتر ظاهر شدند. محتوای فنول و فلاوونوئید اسانس رازیانه نیز به ترتیب معادل mg GAE/g ۸۷/۱۲ و mg QE/g ۶۷/۳۹ بدست آمد. ظرفیت آنتیاکسیدانی اسانس بر اساس فعالیت مهار رادیکال DPPH، رادیکال ABTS و زوال رنگ محلول بتا-کاروتن/لینولئیک اسید به ترتیب ۶۸/۲۶، ۵۷/۳۹ و ۳۸/۳۲ درصد گزارش شد. اثر سیتوتوکسیک اسانس بر سلولهای سرطانی روده بزرگ تابع غلظت بود. اسانس رازیانه قابلیت استفاده بعنوان ترکیبی طبیعی جهت جلوگیری از اکسیداسیون محصولات غذایی و شیوع سرطان روده بزرگ را دارا میباشد.
دوره ۱۷، شماره ۱۰۶ - ( آذر ۱۳۹۹ )
چکیده
میخک و رازیانه به صورت گسترده در طب سنتی جهت درمان بیماریها مورد استفاده قرار میگیرند. با توجه به وجود ترکیبات بیولوژیکی فعال موجود در این گیاهان، به نظر میرسد این گیاهان دارای اثر ضدباکتریایی قابل ملاحظهای باشند. در این پژوهش آزمایشگاهی برای بررسی و مقایسه اثر ضدباکتریایی اسانسهای میخک و رازیانه، از روش کربی-بوئر، رقیقسازی در محیط مایع و حداقل غلظت کشندگی استفاده شد. برهمکنش با استفاده از غلظت بازدارنده افتراقی و براساس پروتکل کمیته اروپا برای حساسیت اسانسها انجام شد. به منظور بررسی برهمکنش اسانسهای میخک و رازیانه تعیین غلظت بازدارنده افتراقی با روش چکربورد استفاده شد. روش چکربورد با استفاده از میکروپلیت ۹۶ خانهای انجام گردید. نتایج نشان داد که باکتری استافیلوکوکوس اپیدرمیدیس حساسترین سویه نسبت به اسانسهای میخک و رازیانه بود. در حالت ترکیبی (برهمکنش) اسانسهای رازیانه و میخک با آنتیبیوتیک کلرامفنیکل برای تمامی باکتریهای حالت سینرژیستی مشاهده شد (به جز اثر اسانس رازیانه بر باکتری باسیلوس سرئوس). محاسبه غلظت بازدارنده افتراقی حاکی از عدم وجود برهمکنش میان اسانسهای میخک و رازیانه علیه باکتریهای سالمونلا تیفی، انتروباکتر ائروژنز و استافیلوکوکوس اپیدرمیدیس بود. براساس دادههای چکر بورد تنها برای یک باکتری (باسیلوس سرئوس) حالت همافزایی مشاهده شد. باسیلوس سرئوس یکی از مهمترین باکتریهای عامل مسمومیت غذایی است، به نظر میرسد که بتوان از ترکیب اسانسهای رازیانه و میخک به عنوان نگهدارنده طبیعی در صنایع غذایی بهره گرفت.
دوره ۱۷، شماره ۱۰۹ - ( اسفند ۱۳۹۹ )
چکیده
گیاه سنبله نقرهای متعلق به خانواده نعنائیان است. با توجه به ترکیبات فعال بیولوژیکی و استفاده سنتی از گیاه سنبله نقرهای برای درمان زخمها و سرماخوردگی، به نظر می رسد که این گیاه اثرات ضدباکتریایی قابل ملاحظهای داشته باشد. هدف از این پژوهش، بررسی اثر ضدباکتریایی عصاره اتانولی گیاه سنبله نقرهای علیه باکتریهای انتروباکتر ائروژنز، اشرشیا کلی، باسیلوس سرئوس و استافیلوکوکوس اورئوس بود. هاله بازدارندگی میکروبی عصاره سنبله نقرهای برای باکتریهای انتروباکتر ائروژنز، اشرشیا کلی، باسیلوس سرئوس و استافیلوکوکوس اورئوس در غلظتهای ۲۵، ۵۰ و ۷۵ میلیگرم بر میلیلیتر به روشهای سیلندر پلیت و کربی-بوئر تعیین شد. حداقل غلظت مهارکنندگی (رقت در آگار و رقیقسازی در مایع) و حداقل غلظت کشندگی برای میکروارگانیسمهای بیماریزا تعیین شد. دادههای به دست آمده با استفاده از آزمون یک طرفه و چند دامنهای دانکن تجزیه و تحلیل شدند. بیشترین و کمترین هاله بازدارندگی با قطر ۹۰/۱۷ و ۱۰/۱۳ میلیمتر در غلظت ۷۵ میلیگرم بر میلیلیتر به ترتیب برای باکتری استافیلوکوکوس اورئوس و انتروباکتر ائروژنز مشاهده شد (روش سیلندر پلیت). حداقل غلظت مهارکنندگی عصاره گیاه سنبله نقرهای برای باکتریهای انتروباکتر ائروژنز، اشرشیا کلی، باسیلوس سرئوس و استافیلوکوکوس اورئوس به ترتیب ۱۰۰، ۵۰، ۲۵ و ۵/۱۲ میلیگرم بر میلیلیتر بود (روش رقت آگار). عصاره اتانولی گیاه سنبله نقرهای در شرایط برونتنی دارای اثر ضدباکتریایی قابل ملاحظهای بر انتروباکتر ائروژنز و اشرشیا کلی (باکتریهای گرم منفی) و باسیلوس سرئوس و استافیلوکوکوس اورئوس (باکتریهای گرم مثبت) نشان داد.
دوره ۱۸، شماره ۱۱۰ - ( فروردین ۱۴۰۰ )
چکیده
گیاهان دارویی از چندین هزار سال پیش به دلیل خاصیت درمانی مورد استفاده قرار گرفتهاند. اکالیپتوس یکی از این گیاهان است که فعالیت ضدمیکروبی آن در بسیاری از مناطق جهان برای درمان سرماخوردگی و آنفولانزا مورد استفاده قرار میگیرد. هدف از این پژوهش تجربی، ارزیابی فعالیت ضدباکتری اسانس اکالیپتوس گلوبولوس به ۴ روش دیسک دیفیوژن، چاهک آگار، میکرودایلوشن براث و تعیین حداقل غلظت کشندگی بر تعدادی از سویههای بیماریزا و عامل فساد مواد غذایی در شرایط برونتنی بود. به طور کلی نمای حساسیتی میکروبهای بیماریزا در برابر اسانس اکالیپتوس گلوبولوس (دیسک دیفیوژن) از مقاومترین به حساسترین سویه به ترتیب شامل سالمونلا تیفی > اشرشیا کلی > سودوموناس ائروژینوزا > باسیلوس سوبتلیس > استرپتوکوکوس پیوژنز > استافیلوکوکوس اورئوس بود. میانگین قطر هاله عدم رشد به روش چاهک آگار برای باکتریهای گرم مثبت ۶۰/۱۸ میلیمتر بود. میانگین قطر هاله عدم رشد برای باکتریهای گرم منفی۹۳/۱۱ میلیمتر بود. نتایج نشان داد که حداقل غلظت مهارکنندگی اسانس اکالیپتوس گلوبولوس برای باکتریهای سالمونلا تیفی، سودوموناس ائروژینوزا، اشرشیا کلی، باسیلوس سوبتلیس، استرپتوکوکوس پیوژنز و استافیلوکوکوس اورئوس به ترتیب ۱۲۸، ۶۴، ۶۴، ۳۲، ۱۶ و ۸ میلیگرم بر میلیلیتر بود. نتایج حداقل غلظت کشندگی اسانس اکالیپتوس گلوبولوس نیز به ترتیب ۵۱۲، ۲۵۶، ۱۲۸، ۱۲۸، ۳۲ و ۱۶ میلیگرم بر میلیلیتر بود. پیشنهاد میشود آزمونهای تکمیلی جهت استفاده از اسانس اکالیپتوس گلوبولوس جهت استفاده به عنوان نگهدارنده طبیعی در صنعت غذا و مصارف دارویی انجام گیرد.
دوره ۱۸، شماره ۱۱۰ - ( فروردین ۱۴۰۰ )
چکیده
گیاه زوفا (Hyssopus officinalis L)، متعلق به خانواده Lamiaceae است که به طور وسیعی در ایران رشد میکند. هدف از این پژوهش آزمایشگاهی، ارزیابی فعالیت ضدمیکروبی عصاره گیاه زوفا به ۴ روش دیسک دیفیوژن، چاهک آگار، حداقل غلظت مهارکنندگی و حداقل غلظت کشندگی بر تعدادی از سویههای بیماریزا در شرایط آزمایشگاهی بود. نتایج نشان داد با افزایش غلظت عصاره زوفا قطر هاله عدم رشد افزایش یافت. بیشترین هاله بازدارندگی با قطر ۷۰/۱۹ میلیمتر در غلظت ۸۰ میلیگرم بر میلیلیتر برای باکتری گرم مثبت استافیلوکوکوس اورئوس مشاهده شد. در غلظت ۸۰ میلیگرم بر میلیلیتر عصاره اتانولی زوفا کمترین هاله عدم رشد با قطر ۳۰/۱۳ برای باکتری اشرشیا کلی مشاهده شد. نتایج نشان داد که حداقل غلظت مهارکنندگی عصاره گیاه زوفا برای باکتریهای سودوموناس ائروژینوزا، اشرشیا کلی، استافیلوکوکوس اورئوس و لیستریا اینوکوا به ترتیب ۶۴، ۶۴، ۸ و ۱۶ میلیگرم بر میلیلیتر بود. نتایج حداقل غلظت کشندگی عصاره زوفا نیز به ترتیب ۱۲۸، ۱۲۸، ۳۲ و ۶۴ میلیگرم بر میلیلیتر بود. دادههای به دست آمده در این مطالعه تایید میکنند که عصاره زوفا مانع از رشد تعدادی از میکروارگانیسمهای بیماریزا در شرایط برونتنی شد.
دوره ۱۸، شماره ۱۱۱ - ( اردیبهشت ۱۴۰۰ )
چکیده
با توجه به افزایش بیماریهای عفونی ناشی از میکروارگانیسمهای بیماریزا، شناسایی گیاهان دارویی و همچنین خالصسازی ترکیبات مؤثره موجود در آنها در درمان بیماریها میتواند مفید واقع شود. در این پژوهش آزمایشگاهی، فعالیت ضدمیکروبی اسانس پوست پرتقال دزفولی بر ۳ سویه گرم منفی (اشرشیا کلی، سودوموناس آئروژینوزا و سالمونلا تیفی) و ۵ سویه گرم مثبت (استافیلوکوکوس اورئوس، باسیلوس سرئوس، باسیلوس سابتلیس، استافیلوکوکوس اپیدرمیدیس و لیستریا اینوکوا)، با استفاده از روشهای دیسک دیفیوژن آگار، حفره در آگار، حداقل غلظت بازدارندگی رشد (میکرودایلوشن براث)، حداقل غلظت کشندگی و همچنین برهمکنش آن با آنتیبیوتیکهای کلرامفنیکل، جنتامایسین، تتراسایکلین در شرایط آزمایشگاهی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج حاصل از روش دیسک دیفیوژن نشان داد بیشترین هاله عدم رشد مربوط به سویه گرم مثبت باسیلوس سرئوس با قطر ۲۰/۲۱ میلیمتر بود و کمترین قطر هاله عدم رشد نیز مربوط به سویه گرم منفی لیستریا اینوکوآ با قطر ۲۰/۱۳ میلیمتر بود. در آزمون حفره در آگار بیشترین قطر هاله عدم رشد مربوط به باکتری گرم مثبت استافیلوکوکوس اورئوس با قطر ۳۰/۱۷ میلیمتر بود و کمترین قطر هاله عدم رشد مربوط به باکتری گرم منفی اشرشیاکلی با قطر ۱۰/۱۱ میلیمتر بود. نتایج مربوط به حداقل غلظت بازدارندگی از رشد باکتریهای اشرشیا کلی، سودوموناس آئروژینوزا، سالمونلا تیفی، استافیلوکوکوس اورئوس، باسیلوس سرئوس، باسیلوس سابتلیس، استافیلوکوکوس اپیدرمیدیس و لیستریا اینوکوا بهترتیب ۲۵، ۴۰۰، ۵۰، ۵/۱۲، ۲۵، ۲۵، ۴۰۰ و ۵/۱۲ میلیگرم بر میلیلیتر بود. نتایج مربوط به حداقل غلظت کشندگی اسانس پرتقال بر تمامی سویهها بزرگتر از ۴۰۰ میلیگرم بر میلیلیتر بود.
دوره ۱۸، شماره ۱۱۳ - ( تیر ۱۴۰۰ )
چکیده
بستنی یک محصول غذایی منحصر به فرد است که محبوبیت زیادی در ایران و سراسر جهان دارد. پژوهشهای فراوانی جهت تبدیل این ماده غذایی، به محصولی فراسودمند از طریق افزودن باکتریهای پروبیوتیک، کاهش چربی، افزایش ماده خشک و بهبود خواص سلامتی بخشی صورت گرفته است. بستنی پروبیوتیک، حاوی سلولهای میکروبی زنده است که از قابلیت خوبی برای توزیع پروبیوتیکها در میان مصرف کنندگان برخوردار است. در این پژوهش بستنی سینبیوتیک حاوی سویه لاکتوباسیلوس فرمنتوم سویه ۴-۱۷ و اینولین در سطوح صفر، ۵/۲ و ۵ درصد تهیه شد. آزمونهای میکروبی، اندازهگیری ماده خشک، افزایش حجم، تعیین pH و اسیدیته، تعیین سرعت ذوب و پارامترهای بافتی مورد بررسی قرار گرفت. بررسی رشد باکتری پروبیوتیک طی ۹۰ روز ماندگاری در نمونههای مختلف نشان داد که میزان زندهمانی این سویه در حضور ۵ درصد اینولین حدود دو واحد لگاریتمی بیشتر از نمونه تولید شده با ۵/۲ درصد اینولین و حدود ۵ واحد لگاریتیمی بیشتر از نمونه کنترل بود. محدوده pH بین ۸/۵ تا ۸/۶، اسیدیته ۱۹ تا ۲۵ درجه دورنیک، ماده خشک بین ۱۴/۳۶ تا ۳/۶۱ درصد و افزایش حجم نیز ۸۵/۱۵ تا ۳۸/۳۴ درصد بود. به دلیل افزایش ویسکوزیته ظاهری و کاهش سرعت ذوب ( از ۸۹/۱ به ۷۴/۰ گرم بر دقیقه)، بهبود خواص بافتی (۵۵ درصد افزایش سختی، ۶۹ درصد کاهش چسبندگی و ۲۹ درصد افزایش انسجام) و همچنین افزایش مطلوبیت محصول طی ذخیره سازی در سطح اطمینان ۹۵ درصد، میتوان از اینولین به عنوان یک جایگزین برای چربی و بهبود دهنده بافت با مطلوبیت مناسب در تهیه این محصول استفاده نمود.
دوره ۱۸، شماره ۱۱۵ - ( شهریور ۱۴۰۰ )
چکیده
در این مطالعه، اسانس گیاه دارویی مرزه خوزستانی توسط روش تقطیر با آب استخراج شد و محتوای فنول و فلاوونوئید کل، ویژگی آنتیاکسیدانی (برپایه روشهای مهار رادیکال DPPH، رادیکال ABTS و بتا-کاروتن/لینولئیک اسید) و فعالیت ضدقارچی آن در برابر سویههای قارچی مولد فساد و پوسیدگی توتفرنگی (آسپرژیلوس نایجر، بوتریتیس سینهرا و رایزوپوس استولونیفر) بررسی گردید. میزان فنول و فلاوونوئید کل اسانس به ترتیب ۲۳/۸۷ میلیگرم گالیک اسید بر گرم و ۳۳/۶۹ میلیگرم کوئرستین بر گرم گزارش شد. فعالیت آنتیاکسیدانی اسانس مطابق روشهای مهار رادیکال DPPH، مهار رادیکال ABTS و بتا-کاروتن/لینولئیک به ترتیب برابر با ۲۹/۶۳، ۳۰/۵۸ و ۱۹/۵۱ درصد بود. نتایج فعالیت ضدقارچی اسانس (برپایه روشهای دیسک دیفیوژن آگار، انتشار چاهک و حداقل غلظت مهارکنندگی و کشندگی) نشان داد که بوتریتیس سینهرا مقاومترین و آسپرژیلوس نایجر حساسترین سویههای قارچی نسبت به اسانس میباشند. نتایج حداقل غلظت مهارکنندگی اسانس مرزه خوزستانی برای سویههای آسپرژیلوس نایجر، بوتریتیس سینهرا و رایزوپوس استولونیفر به ترتیب ۵۰، ۱۰۰ و ۵۰ میلیگرم بر میلیلیتر بود. نتایج حداقل غلظت کشندگی اسانس مرزه خوزستانی برای سویههای آسپرژیلوس نایجر، بوتریتیس سینهرا و رایزوپوس استولونیفر به ترتیب ۲۰۰، ۴۰۰ و ۲۰۰ میلیگرم بر میلیلیتر بود.