۹ نتیجه برای ناظوری
دوره ۱۴، شماره ۶۹ - ( ۸-۱۳۹۶ )
چکیده
چکیده
پسته از جمله تنقلات مقوی است که مصرف تازه خوری آن عمدتأ محدود به فصل برداشت است. هر چند پسته تر ارزش غذایی بالایی دارد ولی به دلیل نگرانی از فساد میوه، تجار و کشاورزان غالبأ تمایلی به نگهداری یا صادرات میوه تازه ندارند. در این بررسی ماندگاری پسته تازه احمدآقایی با پوست تر[۱] و بدون پوست تر در سه دمای انبار (۱±۴، ۱±۱۲ و ۲۵±۱ درجه سانتی گراد)، سه وزن (۲۰۰، ۴۰۰ و ۶۰۰ گرم) و چهار دوره نگهداری (صفر، ۱۵، ۳۰، ۴۵ روز) بررسی شد. نتایج نشان داد افزایش دوره نگهداری، دما و وزن بسته بندی بر روی صفاتی مانند کاهش وزن، اسیدیته، پراکسید، و میزان آلودگی به آفلاتوکسین مؤثر بوده و منجر به افزایش آنها می گردد. نگهداری پسته تازه دردمای ۲۵ درجه سانتی گراد حداکثر تا سه روز امکان پذیر است ولی در دمای ۱۲ درجه هر چند تا روز سی ام قابل مصرف است منتهی از لحاظ وضعیت ظاهری به دلیل تجمع آب در کف ظرف و چروکیده شدن محصول کیفیت مناسبی ندارند. در مجموع بسته بندی سبک تر و فرآوری محصول با پوست تر درانباری با دمای ۱±۴ درجه سانتی گراد می تواند ویژگیهای کیفی و کمی پسته تر را تا ۴۵ روز حفظ کند.
[۱]. Hull
دوره ۱۵، شماره ۸۱ - ( ۸-۱۳۹۷ )
چکیده
به منظور حفظ کیفیت میوه و بررسی تغییرات رنگ میوه و قهوهای شدن میوه آزمایشی بهصورت فاکتوریل با محلولپاشی پلیآمین (شاهد، پوتریسین، اسپرمین و اسپرمیدین) هر کدام به غلظت ۱ میلیمولار قبل از برداشت، استفاده از پوشش کایتوزان (بدون پوشش و ۱ درصد کایتوزان) و زمان انبارمانی (۰، ۲۰ و ۴۰ روز) در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار روی میوه پسته تر رقم اکبری انجام گرفت. شاخصهای مختلف کیفیت میوه شامل ترکیبات فنلی، فعالیت ضداکسیداسیونی، فعالیت آنزیم پلیفنل اکسیداز، آنتوسیانین پوست، رطوبت پوست، رنگ پوست نرم و قهوهای شدن طی انبار مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که ترکیبات فنلی پوست و مغز، فعالیت ضداکسیداسیونی، فعالیت آنزیم پلیفنل اکسیداز، آنتوسیانین پوست، رطوبت و شاخصهای رنگ پوست نرم با افزایش زمان انبارمانی کاهش یافت و کاربرد پلیآمین ها سبب بهبود و حفظ کیفیت میوه طی انبار گردید که در این بین تاثیر پوتریسین نسبت به اسپرمین و اسپرمیدین بر ویژگیهای اندازهگیری شده بیشتر بود. نتایج همچنین نشان داد که استفاده از پوشش یک درصدی کایتوزان به همراه پلیآمینها طی انبار سبب حفظ رطوبت، شاخصهای رنگ پوست نرم، مقدار آنتوسیانین ترکیبات فنلی و فعالیت ضداکسیداسیونی طی مدتزمان انبارمانی گردید. که در این بین کاربرد توأم پوتریسین و کایتوزان بیشترین تاثیر را بر حفظ ویژگی پسته تر و کاهش قهوهای شدن طی انبار داشت. لذا محلولپاشی قبل از برداشت پسته با پلیآمینها بهویژه پوتریسین با غلظت ۱ میلیمولار و پوششدار کردن پسته با کایتوزان سبب کاهش میزان قهوهای شدن و حفظ ترکیبات زیستی فعال طی انبارمانی پسته تر گردید.
دوره ۱۵، شماره ۸۴ - ( ۱۱-۱۳۹۷ )
چکیده
در چند دهه اخیر تقاضا برای مصرف تازهخوری محصولات باغبانی افزایشیافته است. پسته تر حاوی ترکیبات زیست فعال با ویژگی ضد اکسیداسیونی است که اهمیت ویژهای دارد. بنابراین حفظ کیفیت پستهتر بعد از برداشت نقش مهمی در افزایش ارزش اقتصادی این محصول دارد. به منظور ارزیابی ویژگی-های کیفی پستهتر ، پسته رقم احمدآقایی پس از برداشت با تاخیر ۴، ۱۶، ۲۸ و ۴۰ ساعت در انبار با دمای ۱±۳ و رطوبت نسبی ۵±۸۵ قرار گرفتند که به عنوان فاکتور اول در نظر گرفته شد و فاکتور دوم زمانهای مختلف ارزیابی طی انبار (۳۵ و ۵۵ روز) در نظر گرفته شد. سفتی میوه، رطوبت پوستنرم و رطوبت میوه، شاخصهای رنگ پوستنرم، پوست استخوانی، ترکیبات فنلی پوستنرم و مغز میوه، آنتوسیانین، ویژگی ضداکسیداسیونی و فعالیت آنزیم پلیفنل اکسیداز مورد بررسی قرار گرفت. در این پژوهش نتایج نشان داد که خنککردن با تأخیر تأثیر معنیداری بر رطوبت پوستنرم و رطوبت میوه، شاخصهای رنگ پوستنرم، شاخص درخشندگی پوست استخوانی، آنتوسیانین، مقدار ترکیبات فنلی پوستنرم و مغز میوه و ویژگی ضداکسیداسیونی داشت و میوههایی که با ۱۶ ساعت تأخیر خنک و در شرایط انبار قرار دادهشده بودند از کیفیت بهتری نسبت به میوههایی که با تأخیر بیشتر خنک شده بودند داشت. نتایج همچنین نشان داد که فعالیت آنزیم پلی فنلی اکسیداز در میوههایی که ۱۶ ساعت با تأخیر خنک شده بودند در زمانهای مختلف انبارمانی بیشتر بود. لذا با توجه به نتایج این تحقیق خنک کردن با ۱۶ ساعت تأخیر میوه پستهتر بهمنظور حفظ کیفیت میوه پستهتر طی انبارمانی توصیه میشود
دوره ۱۵، شماره ۸۵ - ( ۱۲-۱۳۹۷ )
چکیده
چکیده میوه توتفرنگی دارای بازارپسندی بالا و بسیار آسیب پذیر است که عوامل متعددی سبب از بین رفتن زود هنگام و کاهش عمر انباری آن میگردند. در این بررسی اثر کلرید کلسیم و سالیسیلیک اسید در چهار سطح (کلرید کلسیم ۱ درصد، کلرید کلسیم ۲ درصد، کلرید کلسیم ۱ درصد + سالیسیلیک اسید یک میلی مولار و کلرید کلسیم ۲ درصد + اسید سالیسیلیک یک میلی مولار) بر ویژگیهای کمی و کیفی توتفرنگی طی انبارداری در سه سطح (زمان برداشت، ۶ و ۱۲ روز بعد از انبار) مورد مطالعه قرار گرفت. در پایان دوره نگهداری، کمترین (۵/۱۲درصد) و بیشترین (۳۰درصد) درصد کاهش وزن به مربوط به تیمار تلفیقی کلرید کلسیم ۲درصد با اسید سالیسیلیک ۱ میلی مولار و شاهد بود. تیمارهای کاربردی قادر به حفظ مواد جامد محلول شدند در صورتی که مقدار این فاکتور از ۵/۳ در زمان برداشت به ۲۲/۴ در نمونه شاهد در پایان انبارمانی افزایش یافت ولی متوسط مقدار مواد جامد محلول بین تیمارها ۷/۳ بود. مقدار اسید کل، سفتی، ویتامین ث و pH به ترتیب از ۶/۱، ۵۲/۰، ۳/۱۳۷و ۸/۲ به ۳/۱، ۳/۰، ۵۴ و ۰۶/۳ در پایان دوره انبار تغییر یافت. بیشترین شاخص درخشندگی کاسبرگ و محتوای فنل متعلق به تیمارهای کلرید کلسیم ۱ و ۲ درصد بود. با توجه به تأثیر قابل توجه تیمار تلفیقی کلرید کلسیم ۲درصد با اسید سالیسیلیک ۱ میلی مولار در حفظ وزن و مواد جامد محلول می توان میوه توتفرنگی بسته بندی شده را تا ۱۴ روز در دمای ۴ درجه سلسیوس نگهداری نمود.
دوره ۱۷، شماره ۱۰۸ - ( بهمن ۱۳۹۹ )
چکیده
پسـته (Pistacia vera ) بهواسطهی داشـتن طعـم و ویژگیهای تغذیهای ارزشمند از محبوبترین دانـههـای آجیلـی دنیاست. عرضۀ میوه غالباً به صورت خشک بوده و مصرف تازه خوری آن محدود به فصل برداشت است. قهوه ای شدن و تجمع آب از عوامـل اصلی محدود کننده عمر قفسه ای پسته تر می باشند. در این پژوهش اثر تیمارهای اسید سیتریک (۱، ۵/۱ و ۲ درصد)، اسید آسکوربیک (۱۵، ۲۵ و ۳۵ پیپیام) و دو نوع پوشش پلاستیکی (پلیاتیلن و پلیاستیرن) بر عمر انبارمانی (روز صفر، ۲۵ و ۴۵) پسته تر رقم ,احمدآقایی مورد بررسی قرار گرفت. از نظر ارزیاب ها استفاده از تیمارهای اسیدی تا روز ۲۵ انبارمانی قادر به حفظ ویژگیهای ظاهری و طعم و مزه پسته شد و از آن به بعد اختلاف معنی داری بین آنها و نمونه شاهد مشاهده نشد. پستههای تیمار شده با اسید آسکوربیک ۱۵ پی پی ام که با پلیاستیرن، بستهبندی شده بودند ازنظر وضعیت ظاهری و قهوهای شدن نسبت به پوشش پلیاتیلن مطلوبیت بیشتری داشتند. بعد از گذشت ۴۵ روز انبارمانی بیشترین میزان فنل، مربوط به تیمارهای اسید آسکوربیک (غلظت ۱۵ پیپیام) در بستهبندیهای پلیاتیلن بود. میزان آنتوسیانین و کلروفیل در طی انبارمانی کاهش یافت ولی کاروتنوئید ابتدا افزایش و سپس کاهش یافت. میزان رنگیزههای موجود در پسته مانند کلروفیل، آنتوسیانین و کاروتنوئید در بستهبندیهای پلیاتیلن بهتر از پلیاستیرن حفظ شد. بیشترین میزان درصد چربی در تیمار اسید سیتریک (۵/۱ درصد) مشاهده شد. در مجموع پوشش پلیاتیلن و اسید آسکوربیک با غلظت ۱۵ و ۲۵ پیپیام و اسیدسیتریک با غلظت ۵/۱ درصد بهتر از بقیه تیمارها خصوصیات کیفی و کمی پسته را حفظ کردند.
دوره ۱۸، شماره ۱۱۰ - ( فروردین ۱۴۰۰ )
چکیده
پسته یکی از محصولات مهم باغبانی است که به دو صورت تر و خشک مصرف میشود. پسته تر بهدلیل تنفس زیاد، تولید حرارت و رطوبت بالا بسیار فسادپذیر است و عمر انبارمانی کوتاهی دارد. لذا بهمنظور بهبود کیفیت و افزایش عمر انبارمانی این محصول آزمایشی بهصورت فاکتوریل با دو فاکتور تیمار (شاهد ، بالشتکهای حاوی کربن فعال ۲ گرمی، کربن فعال ۴ گرمی، کربن فعال ۲ گرمی آغشته به پرمنگنات پتاسیم اشباع، کربن فعال ۴ گرمی آغشته به پرمنگنات پتاسیم اشباع) و زمان انبارمانی (۰، ۲۰ و ۴۵ روز) در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با چهار تکرار روی پسته تر رقم احمدآقایی صورت گرفت. نتایج نشان داد که شاخصهای ارزیابی شده مؤثر در کیفیت میوه شامل کاهش وزن، سفتی پوست نرم، کلروفیل کل، درخشندگی پوست نرم، تغییرات رنگ کل، فعالیت ضداکسیداسیونی، آنتوسیانین، ترکیبات فنلی پوست و مغز و فعالیت آنزیم پلیفتلاکسیداز تحت تأثیر تیمارها و دوره انبارمانی قرار گرفت . سفتی پوست نرم، کلروفیل کل، درخشندگی پوست نرم، فعالیت ضداکسیداسیونی، آنتوسیانین و ترکیبات فنلی پوست و مغز میوه طی دوره انبارمانی کاهش یافت اما کاهش وزن، تغییرات رنگ کل و فعالیت آنزیم پلیفنلاکسیداز افزایش پیدا کرد و تیمارهای اعمال شده سبب حفظ فعالیت ضداکسیداسیونی، میزان آنتوسیانین، ترکیبات فنلی و دیگر پارامترهای مؤثر در کیفیت میوه نسبت به شاهد گردید. در این بین تیمار کربن فعال ۴ گرمی آغشته به پرمنگنات پتاسیم اشباع بیشترین تأثیر را بر حفظ ویژگیهای کمی و کیفی این رقم پسته داشت.
دوره ۱۸، شماره ۱۱۰ - ( فروردین ۱۴۰۰ )
چکیده
در سال ۱۳۹۷ آزمایشی به منظور بررسی تیمار تلفیقی گاماآمینوبوتیریک اسید و واکس کارنوبا روی انبارمانی پسته تر بر پایه فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار انجام شد. فاکتورهای آزمایش شامل پوشش¬های خوراکی در ۵ سطح شامل؛ شاهد (آب مقطر)، گاماآمینوبوتیریک اسید ۱۰ میلی¬مولار (G۱۰)، یک درصد کارنوبا به همراه گاماآمینوبوتیریک اسید ۱۰ میلی¬مولار (C۱G۱۰)، دو درصد کارنوبا به همراه گاماآمینوبوتیریک اسید ۱۰ میلی¬مولار (C۲G۱۰) و سه درصد کارنوبا به همراه گاماآمینوبوتیریک اسید ۱۰ میلی¬مولار (C۳G۱۰) و زمان انبارمانی در دو سطح (۲۵ و ۵۰ روز) بود. نتایج نشان داد در طی انبارمانی اکثر ویژگیهای کمی و کیفی از جمله سفتی پوست و مغز ( از ۴ تا ۸ درصد در تیمارهای مختلف برای سفتی پوست و از ۷ تا ۱۹ درصد در تیمارهای مختلف برای سفتی مغز)، درصد رطوبت پوست ( از ۱ تا ۲ درصد)، کلروفیل کل مغز (از ۱۱ تا ۳۴ درصد برای تیمارهای مختلف)، عطر (از ۳ تا ۳۰ درصد) و طعم (۷ درصد کاهش در روز ۵۰ام انبارمانی) روند نزولی نشان داد. در طی زمان انبارداری کارتنوئید مغز (از ۵ تا ۲۲ درصد) ترکیبات فنلی کل مغز (از ۳۵ تا ۴۴ درصد)، فلاونوئید مغز (از ۸ تا ۳۲ درصد)، لیپید مغز(از ۳۱ تا ۶۵ درصد)، فعالیت آنتی اکسیدانتی (از ۲ تا ۴ درصد) روند صعودی داشتند. به نظر میرسد تیمار C۱G۱۰ در بین تیمارهای کابردی قادر به حفظ اکثر ویژگیهای کمی و کیفی پسته تر احمدآقایی تا ۵۰ روز انبارمانی میباشد.
دوره ۱۸، شماره ۱۱۱ - ( اردیبهشت ۱۴۰۰ )
چکیده
ارزش غذایی، خوشمزگی و راحتی هضم، کالری بالا، ویتامینها و مواد معدنی مناسب، از ویژگیهایی است که پسته را در میان سایر مغزها برتر نموده و غالباً بهصورت خشک مصرف میشود. پسته تازه با وجود ارزش غذایی بالاتر، قابلیت ماندگاری طولانی ندارد لذا بررسی روش های افزایش انبارمانی پسته تر برای عرضه بازار یکی از اهداف تولید کنندگان این محصول است. در این راستا مطالعهای به منظور بررسی تأثیر تیمار تلفیقی کربوکسی متیل سلولز (CMC) با غلظت های مختلف (۴۰۰، ۸۰۰ و ۱۲۰۰) اسانس میخک (M) بر عمر انبارمانی پسته تر رقم ,احمدآقایی، صورت گرفت. آزمایش به صورت فاکتوریل و در قالب طرح کاملاً تصادفی اجرا شد. نتایج نشان داد با افزایش مدت زمان انبارمانی سفتی پوست و مغز در تمام تیمارها کاهش یافت. مقدار درصد کاهش وزن، کروما پوست، مالون دیآلدهید، پراکسید هیدروژن در طی انبارمانی با افزایش روبهرو شد. کاربرد CMC به تنهایی و به همراه اسانس میخک در مقایسه با کاربرد آب مقطر سبب حفظ اغلب فاکتورهای مورد بررسی شد. هر دو تیمارهای تلفیقی قادر به حفظ میزان ترکیبات فنلی، کلروفیل کل مغز و کارتنوئید مغز طی انبارمانی نشدند. در مجموع تیمار تلفیقی CMC به همراه ۴۰۰ میلیگرم بر لیتر اسانس میخک قادر به حفظ اکثر ویژگیهای کمی و کیفی پسته تر احمدآقایی تا ۵۰ روز گردید.
دوره ۱۹، شماره ۱۲۸ - ( مهر ۱۴۰۱ )
چکیده
در سال ۱۴۰۰ آزمایشی بهمنظور بررسی کیفیت و انبارمانی گوجهفرنگی رقم "سنا" توسط اکسید کلسیم، گاماآمینوبوتریک اسید(GABA) و سالیسیلیک اسید در آزمایشگاه پس از برداشت گروه علوم و مهندسی باغبانی دانشگاه ولیعصر رفسنجان (عج) انجام شد. طرح آماری آزمایش بر پایه فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی بود. فاکتور اول آزمایش شامل شاهد (آب مقطر)، اکسید کلسیم%۵/۰ (CaO)، گاماآمینوبوتریک اسید با غلظت ۱۰ میلی مولار (گابا) سالیسیلیک اسید با غلظت ۵/۰ میلی مولار (SA) و تیمار تلفیقی (CaO + GABA+SA) و فاکتور دوم شامل زمان انبارمانی طی ۳ دورهی انبارمانی (۷، ۱۴ و ۲۱ روز) در دمای۱±۴ درجه سلسیوس و رطوبت نسبی ۵±۸۵ درصد بود. نتایج آزمایش نشان داد که تأثیرتیمار تلفیقی در حفظ ویژگیهای کمی و کیفی گوجهفرنگی چشمگیر بود. کمترین میزان مواد جامد محلولو کمترین درصد فعالیت آنزیم پکتین متیل استرازو بیشترین میزان فنل و فعالیت آبی در تیمار گابا مشاهده شد. تیمار سالیسیلیک اسید نسبت به نمونه شاهدتا %۳۲از نشت یونی ممانعت کرد، همچنین %۲,۵ باعث حفظ وزن گردید و منجر به حفظ اسیدیته قابل تیتراسیون در روز هفتم انبارمانی نسبت به روز صفر گردید.طبق نتایج، بیشترین میزان سفتی، پذیرش کلی، فعالیت آبی و ویتامین ث متعلق به تیمار اکسید کلسیم بود.کمترین میزان مالون دی آلدئید، لیکوپن وکمترین میزان فعالیت آنزیم پلی گالاکتروناز (% ۰۹/۰ کاهش فعالیت نسبت به شاهد) و کمترین آلودگی میکروبی (% ۶۳/۰ کاهش کلنی نسبت به شاهد)،کمترین درصد نشت یونی و سرمازدگی متعلق به تیمار اکسید کلسیم بود.بهطورکلی در بین تیمارهای جداگانهتیمار اکسید کلسیم %۰,۵و سپس تیمارگابا با غلظت ۱۰ میلی مولار، به بهترین نحو صفات کمی و کیفی میوه گوجهفرنگی را حفظ کردند و جهت فرایند ذخیرهسازیپیشنهاد میشوند.