۳۹ نتیجه برای موحدی
دوره ۳، شماره ۴ - ( زمستان ۱۴۰۱ )
چکیده
طرح مسئله: بررسی و تحلیل چگونگی طراحی فضاها در شهرها که میتواند بر شهروندان تأثیرات متفاوتی برجای گذارد. تأثیر فضاهای شهری بیوفیلیک بر میزان استرس افراد، مسئلهی این تحقیق است.
اهداف: پژوهش حاضر با هدف ارزیابی تأثیر مثبت رویکرد بیوفیلیک بر کاهش میزان استرس دارد که این کارایی بتواند در طراحی فضاهای شهری آینده توجه متخصصان را جهت اجرا جلب نماید.
روش: روش تحقیق حاضر، نیمهتجربی است. جامعهی آماری پژوهش مشتمل بر ۲۰ نفر از دانشجویان مقطع کارشناسی و ارشد رشته مهندسی معماری و شهرسازی دانشگاه هنر اسلامی تبریز در بازه سنی ۲۰ تا ۳۰ سال در سال تحصیلی ۱۴۰۱-۱۴۰۰ است. ابتدا با استفاده از اعلام فراخوان و پرسشنامه دموگرافی سلامت دانشجویان شناسایی شدند و از افراد سالم اندازهگیری کمی استرس به کمک مچبند هوشمند در حین مشاهده تصاویر فضاهای شهری بیوفیلیک و غیربیوفیلیک به کمک عینک واقعیت مجازی به عمل آمد. سپس دادهها مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
یافتهها: تحلیل نتایج نشان داد، میانگین تغییرات استرس افراد در حین مشاهده تصاویر غیر بیوفیلیک نسبت به بیوفیلیک در دقیقه دو، تقریباً ۲/۵ واحد بیشتر بوده است. p-Value بین افراد با میزان تحصیلات در حالت بیوفیلیک و استراحت در دقیقه ۱ و غیربیوفیلیک در دقیقه ۲ و تفاوت عدد استرس در حالت غیر بیوفیلیک با بیوفیلیک در دقیقه ۲ معنیدار است (p-value=۰۲۳/۰) که این کارایی میتواند در طراحی فضاهای شهری آینده مدنظر قرار گیرد.
نتیجهگیری: توجه ویژه طراحان شهری در مورد ساختار فضاها و بهکارگیری تمهیدات استخراجی از مدل بیوفیلیک در مقیاسهای مختلف میتواند موجب طراحی و یا ساماندهی فضاهایی شود که میزان استرس افراد ساکن در شهرها را به میزان قابل توجهی کاهش دهد.
دوره ۶، شماره ۲ - ( ۴-۱۳۹۵ )
چکیده
موضوع غیبت شغلی عاملی مهم و بحرانی سازمان، هزینههای مالی زیادی را به بار میآورد. نظر به ضرورت حل مسئله مذکور، این پژوهش از قدرت روششناسی کیو در همآمیزی روشهای کمّی و کیفی جهت دستیابی به ذهنیت کارکنان بهره جسته شده است. پس از ارائه تئوریها و تجربیات ارزنده برخی از اندیشمندان مدیریت و جامعهشناسی، تلاش شده است تا عوامل با اهمیت علل غیبت از خدمت کارکنان مورد بررسی قرار گرفته و با استفاده از تحلیل عاملی بر مبنای فرد، ذهنیت افراد مختلف نسبت به موضوع شناسایی شود. جامعه آماری این پژوهش کارکنان شاغل رده میانی سازمان مورد مطالعه میباشند. در این راستا پس از رجوع به ادبیات پژوهش مبنی بر دلایل غیبت با سه نفر از متخصصان سازمانی و دوازده نفر از خبرگان دانشگاهی مصاحبه، تعداد ۴۰ گزینهکیو شناسایی و توسط مشارکتکنندگان اولویتبندی شد. بر این اساس تعداد پنج عامل شناسایی شد که در مجموع نشاندهنده اهمیت پرداخت بر مبنای عملکرد، تدوین شاخصهای اصولی برای ارزیابی عملکرد، افزایش هویت شغل از طریق باز تعریف، اطلاعرسانی و شفافیت در تدوین و پیادهسازی ساختار سازمانی میباشند. ساختار سازمانی مورد توجه زیادی قرار داشته است که در هیچ یک از پژوهشها به صورت جزئی مورد بررسی قرار نگرفته و ساختار سازمانی به عنوان پایه رضایت، نگرش و انتظارات از یک سازمان عنوان شده است.
دوره ۹، شماره ۲ - ( ۴-۱۴۲۳ )
چکیده
-
دوره ۱۰، شماره ۰ - ( Summer ۲۰۰۸- ۱۳۸۶ )
چکیده
هدف: به دلیل ضرورت درمان آسیبهای سیستم عصبی و همچنین نقش ژن سوروایوین در تکثیر سلولی و مرگ برنامهریزی شده سلول، تغییرات بیان این ژن در طول دوره ترمیم در اعصاب سیاتیک آسیبدیده و همچنین قطعات نخاعی مرتبط با عصب سیاتیک بررسی شد.
مواد و روشها: موشهای نر بالغ نژاد «ان ماری» بهعنوان مدل مورد استفاده قرار گرفتند که پس از بیهوش کردن آنها، عصب سیاتیک پای راست موشها برش عرضی داده شد و سپس در زمانهای مشخص (۳، ۶، ۱۲، ۲۴، ۴۸، ۹۶ و ۱۴۴ ساعت) پس از آسیب، موشها کشته شده و قطعات انتهایی و ابتدایی عصب قطع شده، عصب دست نخورده پای چپ و قطعاتL۴- L۶ نخاعی که مربوط به عصب سیاتیک هستند، نمونهگیری شدند. RNA کل هر نمونه استخراج و سپس واکنش RT-PCR نیمه کمی با آغازگرهای اختصاصی برای ژن سوروایوین و ژن ۲m، بهعنوان کنترل داخلی، گذاشته شد. برای تعیین توزیع سلولی پروتئین سوروایوین، ۶ روز (۱۴۴ ساعت) پس از قطع عصب، بیان این پروتئین با استفاده از آنتیبادی اختصاصی با روش ایمونوهیستوشیمی ارزیابی شد.
نتایج: نتایج این تحقیق نشانگر بیان دو واریانت سوروایوین ۱۴۰ و سوروایوین ۴۰ در قطعه انتهایی و ابتدایی عصب آسیبدیده با شدتهای مختلف بود به گونهای که میزان بیان سوروایوین ۱۴۰ بیشتر از بیان سوروایوین ۴۰ بود و در قطعات نخاعی، تنها بیان واریانت سوروایوین ۱۴۰ شناسایی شد. همچنین در بررسی ایمونوهیستوشیمی قطعات نخاعی، هم توزیع هستهای و هم توزیع سیتوپلاسمی پروتئین سوروایوین مشاهده شد در حالی که بیان این پروتئین در هیچکدام از قطعات انتهایی یا ابتدایی عصب سیاتیک تشخیص داده نشد.
نتیجهگیری: نتایج بیانگر آن است که ژن سوروایوین بهطور متمایزی در طول دوره ترمیم در عصب و نخاع آسیبدیده بیان و پردازش میشود. همچنین نتایج نشان دادند که دستکاری در بیان یا پردازش رونوشت اولیه سوروایوین میتواند تأثیر بالقوهای در فرآیند ترمیم در آسیبهای اعصاب یا نخاع داشته باشد.
دوره ۱۱، شماره ۲ - ( بهار ۱۳۹۹ )
چکیده
غلظت یون مس در لنز بیماران دیابتی، لنز افراد مسن و لنز بیماران مبتلا به آبمروارید به میزان چشمگیری افزایش مییابد. اسید آسکوربیک که غلظت بالایی در لنز چشم دارد، در حضور یونهای مس اکسید میشود و همزمان با این فرایند اکسایشی رادیکال آزاد در محیط تولید میگردد. محصولات اکسایشی اسید اسکوربیک به همراه قندهای احیا کننده با پروتئینهای لنز برای ایجاد ترکیبات سمی که در کدورت لنز و بروز بیماری آب مروارید نقش مهمی دارند، واکنش میدهند. از طرفی مولکول تیولی گلوتاتیون که یکی از اجزای اصلی سیستم دفاع آنتیاکسیدانی لنز است با یون مس کمپلکس ایجاد کرده و به این ترتیب مانع از تولید گونههای فعال اکسیژنی میگردد.
در این پژوهش ساختار و عملکرد پروتئین آلفا-Bکریستالین نوترکیب انسانی در حضور یونهای مس و گلوتاتیون به روشهای مختلف اسپکتروسکوپی مطالعه شد. نتایج نشان داد که مس ضمن اتصال به آلفا-Bکریستالین تغییرات مهمی در ساختار آن ایجاد کرده که به افزایش شعاع هیدرودینامیکی و افزایش فعالیت چاپرونی آن میانجامد. بر اساس نتایج این پژوهش تغییرات ساختاری و عملکردی که بوسیله یونهای مس در آلفا-Bکریستالین القا میشود به میزان قابل توجهی در حضور گلوتاتیون جلوگیری میشود. بنابراین گلوتاتیون با اتصال به یون مس از اثرات تخریبی آن جلوگیری مینماید. از اینرو نتایج مطالعه حاضر علاوه بر فعالیت آنتیاکسیدانی، نقش حفاظتی جدیدی را برای گلوتاتیون معرفی نموده که این وظیفه در لنزهای با غلظت بالای مس از اهمیت ویژهای برخوردار است.
دوره ۱۴، شماره ۲ - ( ۶-۱۳۹۰ )
چکیده
هدف: ارزیابی تأثیر آلودگی توکسوپلاسما گوندی بر روند اسپرماتوژنز رت بالغ
مواد و روشها: تاکیزوئیت سوش RH توکسوپلاسما گوندی به ۳۵ سر رت به عنوان گروه آلوده به صورت داخل صفاقی تزریق شد و ۲۱ سر رت نیز در گروه شاهد قرار داده شد. سپس هر ۱۰ روز در فاصله روزهای ۱۰ تا ۷۰ پس از آلودگی، ۵ سر رت آلوده و ۳ سر رت گروه شاهد کشته و درصد نسبی وزن بیضه به بدن و همچنین پارامترهای اسپرم و میزان فروکتوز وزیکول سمینال و غدد بررسی شد. بهمنظور تشخیص آلودگی در رتها، کیت IgG الایزا طراحی شد.
نتایج: تمام رتها که به آنها تاکیزوئیت توکسوپلاسما گوندی تزریق شده بود از روز ۱۰ تا ۷۰ پس از آلودگی از نظر سرمی مثبت بودند. تحرک اسپرم از روز ۱۰ تا ۷۰، میزان زنده بودن اسپرمها از روز ۱۰ تا ۶۰، تعداد اسپرم از روز ۲۰ تا ۶۰ بعد از آلودگی، کاهش معنیدار و درصد اسپرمهای غیرطبیعی در روزهای ۳۰، ۴۰ و ۵۰ پس از آلودگی، افزایش معنیداری در رتهای آلوده داشت (۰۵/۰P<). درصد نسبی وزن بیضه به بدن در رتهای آلوده و شاهد اختلافی نداشت (۰۵/۰P>). میزان فروکتوز وزیکول سمینال از روز ۱۰ تا ۵۰ پس از آلودگی کاهش معنیداری در رتهای آلوده نسبت به گروه شاهد نشان داد (۰۵/۰P<).
نتیجهگیری: با توجه به نتایج بهدست آمده، توکسوپلاسموزیس میتواند باعث اختلال موقت و دورهای اسپرماتوژنز و باروری رت بالغ شود.
دوره ۱۴، شماره ۷۲ - ( ۱۱-۱۳۹۶ )
چکیده
چکیده
میوه آلبالو پس از برداشت به دلیل فساد و تخریب سریع، صادارات محدودی دارد. بستهبندی مناسب موجب افزایش ماندگاری محصول خواهد شد. از سویی دیگر، فیلمهای طبیعی مورد مصرف در بستهبندی محصولات غذایی مانند نشاسته، خصوصیات مکانیکی و ممانعتی ضعیفی دارند. بدین منظور استفاده از ترکیبات نانو برای بهبود ویژگیهای فیلمهای بر پایه نشاسته پیشنهاد شده است. نانوذرات اکسیدروی با توجه به خصوصیاتی همچون ایمن بودن، دسترسی آسان و قیمت مناسب، میتواند به عنوان گزینهای مطمئن برای تقویت فیلمهای بر پایه نشاسته مطرح باشند. هدف از انجام این پژوهش، طراحی فیلمهای بستهبندی جدید بر پایه نشاسته سیبزمینی که با ترکیب درصدهای مختلف از نانوذرات اکسیدروی (۴%، ۳%، ۲%، ۱%، ۵/۰%،۰%) تقویت شده و بررسی عملکرد آن بروی شاخصهای کیفی میوه آلبالوی ایرانی میباشد. فیلمهای حاصل با استفاده از میکروسکوپ الکترونی روبشی، تستهای مکانیکی و نفوذپذیری به بخارآب بررسی شدند. به طور کلی با افزودن نانوذرات اکسیدروی به بستر فیلمهای بر پایه نشاسته سیبزمینی، استحکام کششی و مدول الاستیسیته فیلمها به ترتیب از ۷/۳ تا ۸/۴ مگاپاسکال و از ۶۳ تا ۹۲ مگاپاسکال افزایش یافت در حالیکه، درصد ازدیاد طول و نفوذپذیری نسبت به بخارآب به ترتیب از ۲۶% به ۲۲% و از ۷-۱۰×۷/۵ به ۷-۱۰×۳/۵ (g.Pa-۱.h-۱.m-۱)کاهش یافت. به طور کلی، بررسیها نشان داد که فیلم نشاسته حاوی نانوذرات اکسیدروی ۲% خصوصیات فیزیکی و مکانیکی بهتری نسبت به فیلمهای دیگر دارد و بنابراین به عنوان مناسبترین فیلم، برای ارزیابی تاثیرات نوع بستهبندی در حفظ شاخصهای کیفی میوه آلبالو مورد استفاده قرار گرفت. نتایج حاکی از بالاتر بودن میزان اسیدیته، ماده جامد محلول و سفتی بافت نمونه آلبالوهای بستهبندی شده در فیلم نشاسته سیب زمینی/نانوذرات اکسید روی ۲% نسبت به نمونه میوههای بستهبندی شده در فیلم نشاسته خالص و فیلمهای پلیاتیلن تجاری بودند. در این مطالعه جهت تحلیل آماری از نرم افزار SPSS استفاده شد.
دوره ۱۵، شماره ۳ - ( ۳-۱۳۹۴ )
چکیده
در این مقاله، تاثیر افزودن نانوذرات سیلیکا بر چقرمگی شکست بینلایهای مود دو مورد بررسی تجربی قرار گرفته است. نانو مواد مرکب با زمینه اپوکسی و با ۱۸ لایه الیاف شیشه بافته شده با کسر حجمی الیاف ۴۰ درصد و به روش لایه چینی دستی تولید شده است. نانورزین اپوکسی انتخاب شده از دو بخش، یک دیکلیسیدیلاتر بیسفنول نوع آ (DGEBA) با نام تجاری ایپون ۸۲۸ بهعنوان پایه اپوکسی و یک پلیاکسیپروپیلن دیامین با نام تجاری جفامیندی ۴۰۰ بهعنوان سختکننده، تشکیل شده است. برای بررسی تاثیر نانوذرات بر مود دوم شکست بین لایهای نانوکامپوزیتها، نمونههایی با چهار درصد وزنی مختلف صفر، ۵/۰، ۱ و ۳ درصد نانوسیلیکا ساخته شدند. همچنین نمونههایی با ۱% وزنی نانوسیلیکا و با درصد حجمی الیاف ۵۵% جهت بررسی تاثیر نسبت حجمی الیاف روی نتایج ساخته شدند. از روش نمونه خمشی با شکاف انتهایی (ENF) برای اندازهگیری مقاومت بینلایهای نمونهها استفاده گردید. نتایج نشان میدهد که به ازای افزودن درصدهای وزنی بالای نانوسیلیکا در نمونههای نانوکامپوزیتی تغییر چندانی در چقرمگی شکست بینلایهای مود دو ایجاد نمیشود. این در حالی است که بهازای افزودن ۵/۰ درصد نانوسیلیکا در ماتریس نمونهها، چقرمگی شکست بینلایهای تا ۳۶% نسبت به نمونههای کامپوزیتی خالص بهبود مییابد. همچنین با توجه به نتایج به ازای کاهش نسبت حجمی الیاف چقرمگی شکست نمونهها بیشتر میشود.
دوره ۱۵، شماره ۳ - ( ۷-۱۳۹۱ )
چکیده
هدف: اهداف این مطالعه ارزیابی اثرات محرومیت غذایی به عنوان یک استرس اجتماعی بر ساختار بیضه به علاوه بررسی اثر بهبود دهنده ملاتونین به عنوان ترکیبی آنتی اکسیدان بر آثار محرومیت غذایی بوده است. مواد و روشها: مطالعات بر روی ۴۲ سر رت نر انجام گردید که در ۷ گروه تقسیم شدند. گروهها عبارتند از کنترل (C)، شم که سالین دریافت کردند، ملاتونین (M)، محرومیت غذایی به میزان یک سوم غذای معمول و دارای مواجهه (FD)، گروه محرومیت و جدا شده از سایر حیوانات (FDi)، گروه محروم با تزریق ملاتونین (FDM)، گروه محروم با جداسازی و تزریق ملاتونین (FDMi). پس از ۱۴ روز طول دوره آزمایشی بافت بیضهها با دو روش ایمنوهیستوشیمی و تانل مورد ارزیابی با میکروسکوپ نوری قرار گرفت. ارزیابی بیوشیمیایی بیضهها بر روی مقادیر دو ماده مالون دی آلدیید و گلوتاتیون انجام شد. جهت ارزیابی آماری از آزمون آنووای یک طرفه و توکی استفاده گردید. مرز معنیداری بین گروهها ۰۵/۰P< در نظر گرفته شد. نتایج: نتایج گروه شم به علت تشابه با نتایج گروه کنترل، حذف شد. محرومیت با مواجهه موجب افزایش مالون دی آلدیید (۰۱/۰Pنتیجهگیری: محرومیت غذایی به همراه مواجهه موجب افزایش مرگ سلولی در بافت بیضه شده است اما محرومیت در شرایط جدا شدگی این اثر را ایجاد نکرد، این عوارض را میتوان به احساس نابرابری در اثر مواجهه نسبت داد. با توجه به اثر ملاتونین بر شرایط محرومیت همراه با نابرابری، و کاهش مرگ سلولی، دخالت مکانیسمهای استرس اکسیداتیو در استرس «محرومیت غذایی همراه با نابرابری» مورد تأکید قرار میگیرد.
دوره ۱۵، شماره ۴ - ( ۱۱-۱۳۹۱ )
چکیده
هدف: ارایه یک روش ساده برای جداسازی، تکثیر و غنیسازی سلولهای بنیادی اسپرماتوگونی موش نوزاد مواد و روشها: سوسپانسیون سلولی حاوی سلولهای اسپرماتوگونی و سرتولی با استفاده از هضم آنزیمی از بیضه موش نوزاد دو روزه جداسازی شد. سلولها به صورت همکشتی و در محیط کشت DMEM/F۱۲ حاوی ۱۰ درصد سرم به مدت دو هفته کشت داده شدند. ماهیت سلولهای سرتولی و اسپرماتوگونی به ترتیب توسط بیان پروتئینهای ویمنتین وPLZF تأیید شد. برای ارزیابی میزان تکثیر سلولهای بنیادی اسپرماتوگونی تعداد کلونیهای تشکیل شده و مساحت آنها در طول دو هفته کشت اندازهگیری شد. در پایان هفته دوم، بیان ژنهای اختصاصی سلولهای اسپرماتوگونی (Stra۸، Piwill۲، DAZL، Mvh) ارزیابی شد. نتایج: نتایج بهدست آمده نشان داد که سلولهای اسپرماتوگونی و سرتولی جدا شده نشانگرهای اختصاصی این سلولها را بیان میکنند. در طی دوره کشت، بین چهار نقطه زمانى اختلاف معنیداری در تعداد و مساحت کلونیهای سلولهای بنیادی اسپرماتوگونی دیده شد (۰۵/۰Pنتیجهگیری: مطالعه حاضر نشان داد که همکشتی سلولهای اسپرماتوگونی و سلولهای سرتولی با منبع یکسان محیط رشد مناسب و بهینهای را فراهم میکند که بدون اضافه کردن عوامل رشد خارجی و دستکاریهای شیمیایی میتوان از آن برای تکثیر سلولهای بنیادی اسپرماتوگونی استفاده کرد.
دوره ۱۵، شماره ۱۳ - ( ویژهنامه ۱۳۹۴ )
چکیده
دوره ۱۵، شماره ۱۳ - ( ویژهنامه ۱۳۹۴ )
چکیده
دوره ۱۵، شماره ۱۳ - ( ویژهنامه ۱۳۹۴ )
چکیده
دوره ۱۶، شماره ۱ - ( ۲-۱۳۹۲ )
چکیده
هدف: آنتی اکسیدانها از عناصر ضروری، برای حرکت اسپرم است. عصاره گیاه کالیگونوم دارای آنتی اکسیدانهای مهمی چون کاتچین و کرستین است. هدف این مطالعه بررسی آثار عصاره گیاه کالیگونوم بر پارامترهای اسپرم و میزان مرگ سلولی برنامهریزی شده در بافت بیضه موش مسن است. مواد و روشها: عصاره گیاه کالیگونوم در سه دوز ۱۰، ۳۰ و۵۰ میلیگرم در کیلوگرم به موشهای نر NMRI ۱۱-۱۳ ماهه تزریق شد. در این مطالعه ۲۵ سر موش به پنج گروه شامل کنترل، شم و سه گروه آزمون تقسیم شدند. گروههای آزمون دوز ۱۰، ۳۰ و ۵۰ میلیگرم در کیلوگرم از عصاره گیاه را به مدت ۵ هفته و به صورت داخل صفاقی دریافت کردند. گروه شم نیز حلال دی متیل سولفوکسید را به شکل داخل صفاقی دریافت کرد. یک هفته پس از اتمام تزریقات و پس از جداسازی اپیدیدیم، پارامترهای اسپرم در گروهها بررسی شد. در هر موش یکی از بیضهها برای انجام پاساژ بافتی و رنگآمیزی تانل در تثبیت کننده بوئن قرار داده شد. نتایج: پارامترهای اسپرم شامل تحرک، میزان بقا و ریختشناسی طبیعی اسپرم در گروه تیمار شده با دوز ۳۰ میلیگرم در کیلوگرم نسبت به سایر گروه به صورت معنیدار بهبود پیدا کرد (۰۵/۰P≤). همچنین رنگآمیزی تانل و شمارش تعداد سلولهای دچار مرگ سلولی برنامهریزی شده در بافت بیضه هریک از گروههای مورد مطالعه، نشان دهنده کاهش معنیدار این پارامتر در گروه تیمار شده با دوز ۳۰ میلیگرم در کیلوگرم نسبت به سایر گروهها بود (۰۵/۰P≤). نتیجهگیری: دوز ۳۰ میلیگرم در کیلوگرم از عصاره گیاه کالیگونوم منجر به بهبود کیفیت اسپرم و کاهش میزان مرگ سلولی برنامهریزی شده در سلولهای بافت بیضه میشود.
دوره ۱۶، شماره ۲ - ( ۶-۱۳۹۲ )
چکیده
هدف: نوروپاتی دیابت منجر به اختلالات انتقال آکسونی میشود اما ساز و کارهای آن به همراه آثار مفید ورزش بر این اختلالات بهطور کامل مشخص نشده است. بنابراین هدف از انجام پژوهش حاضر بررسی mRNA KIF۱B در نورونهای حسی بافت نخاع رتهای نر ویستار دارای نوروپاتی دیابت در پی تمرین استقامتی بود. مواد و روشها: ۱۲ سر رت صحرایی بالغ نر نژاد ویستار بهطور تصادفی در سه گروه چهار تایی: دیابت + تمرین، دیابت و کنترل سالم قرار گرفتند. برای القای دیابت از روش تزریق درون صفاقی محلول استرپتوزوسین (۴۵ میلیگرم/ کیلوگرم) استفاده شد. ۲ هفته پس از تزریق استرپتوزوسین، با اثبات نوروپاتی دیابت توسط آزمونهای آلودینیای مکانیکی و هایپرآلژزیا حرارتی، برنامه تمرین استقامتی با شدت متوسط به مدت ۶ هفته اجرا شد. ۲۴ ساعت پس از آخرین جلسه تمرینی، رتها تشریح و نورونهای حسی L۴-L۶ بافت نخاع استخراج شد. بیان mRNA KIF۱B نیز به روش Real-Time PCR بررسی شد. نتایج: در مقایسه با گروه کنترل سالم، نوروپاتی دیابت منجر به افزایش mRNA KIF۱B در گروه دیابت شد (۰۳/۰=P). همچنین تمرین منجر به کاهش معنیدار mRNA KIF۱B و سطوح گلوکز خون در گروه دیابت + تمرین نسبت به گروه دیابت شد (بهترتیب ۰۴/۰=P و ۰۰۰۱/۰=P). نتیجهگیری: نتایج پژوهش حاضر نشان میدهد یکی از عوامل احتمالی درگیر در اختلال انتقال آکسونی در نوروپاتی دیابت، میتواند ناشی از تنظیم افزایشی mRNA KIF۱B در نورونهای حسی رتهای دیابتی شده توسط استرپتوزوسین باشد و تمرین استقامتی میتواند بهعنوان یک راهبرد غیر دارویی، این افزایش را تعدیل و به سطوح طبیعی نزدیک کند.
دوره ۱۶، شماره ۲ - ( ۶-۱۳۹۲ )
چکیده
هدف: مطالعه حاضر با هدف ارایه یک روش مؤثر و کم هزینه برای بهبود تکثیر و کلونیزایی سلولهای بنیادی اسپرماتوگونی در محیط آزمایشگاه انجام شد. مواد و روشها: سلولهای بنیادی اسپرماتوگونی از موش نوزاد در محیط کشت DMEM حاوی سرم جنین گاوی ۱۰ درصد جدا شدند. در مرحله اول این مطالعه، دما به وسیله تابش امواج فراصوت با شدت پایین روی ظرف کشت حاوی محیط کشت کنترل شد و در فاز بعدی، سلولهای بنیادی اسپرماتوگونی تحت تابش امواج فراصوت با شدت پایین پالسی با شدت ۲۰۰ میلیوات بر سانتیمتر مربع با چرخههای کاری ۲۰ درصد و ۴۰ درصد بهمدت ۵ روز قرار گرفتند و میزان تکثیر و کلونیزایی در روز هفتم بررسی شد. نتایج: تحریک امواج فراصوت با شدت پایین پالسی روی سلولهای بنیادی اسپرماتوگونی، میزان تکثیر و کلونیزایی را در گروههای آزمون در مقایسه با گروه کنترل افزایش داد. میانگین میزان تکثیر در گروههای چرخه کاری ۲۰ درصد و ۴۰ درصد و کنترل بهترتیب ۰۶/۰ ± ۴۶/۱، ۱/۰ ± ۰۰/۲ و ۰۶/۰ ± ۲۶/۱ بود. میانگین تعداد کلونیها در گروههای چرخه کاری ۲۰ درصد و ۴۰ درصد و کنترل بهترتیب ۷/۷±۲۴، ۴/۱±۶۲ و ۵/۵±۱۹ بود. میانگین قطر کلونیها در گروههای چرخه کاری ۲۰ درصد و ۴۰ درصد و کنترل بهترتیب ۰/۲ ± ۶/۱۸۶، ۴/۴ ± ۳/۱۸۵ و ۰/۲ ± ۰/۱۹۰ میکرومتر بود. نتایج بررسی حاضر نشان داد که در میزان تکثیر و تعداد کلونیها در گروههای آزمون در مقایسه با گروه کنترل، افزایش معنیداری وجود دارد (۰۵/۰P<)؛ در حالی که بین قطر کلونیها در گروههای آزمون و کنترل تفاوت معنیداری وجود نداشت. نتیجهگیری: این نتایج پیشنهاد میکند که امواج فراصوت با شدت پایین پالسی میتواند یک روش مؤثر و کم هزینه برای بهبود تکثیر و کلونیزایی سلولهای بنیادی اسپرماتوگونی طی کشت آزمایشگاهی باشد.
دوره ۱۶، شماره ۳ - ( ۹-۱۳۹۲ )
چکیده
هدف: در این تحقیق آثار همزمان BMP-۴ به عنوان محرک شیمیایی و میدان مغناطیسی ایستا به عنوان محرک فیزیکی بر درصد سلول های زنده و میزان تکثیر سلولهای بنیادی مغز استخوان موش صحرایی بررسی شد.
مواد و روشها: سلولهای مزانشیمی در واکشت پنجم تریپسینه شده و سوسپانسیون سلولی تهیه شد. سپس سلولها شمارش و پس از ۲۴ ساعت کشت در محیط α-MEM با بافر نمکی فسفات شسته شدند. متعاقب افزودن BMP-۴با غلظت ۲۵ نانوگرم در میلیلیتردر زمانهای متفاوت (۲۴، ۴۸ و ۹۶ ساعت) به محیط کشت، این سلولها با میدان مغناطیسی ایستا با شدت ۴ میلیتسلا و زمانهای تابشی متفاوت (۲۴ و ۴۸ ساعت) تیمار شدند؛ سپس سلولها با بافر نمکی فسفات شسته و تریپسینه شدند. سلولهای تریپسینه شده با تریپان بلو رنگآمیزی و به کمک میکروسکوپ نوری شمارش شدند. میانگین تعداد و افزایش سلولها تحت عنوان نسبت سلول های زنده و تکثیر سنجش و گزارش شد.
نتایج: نتایج این تحقیق نشان میدهد که افزایش مدت زمان میدان مغناطیسی ایستا و BMP-۴ باعث افزایش میانگین درصد سلولهای زنده و تغییر میزان تکثیر سلولها نسبت به گروه کنترل میشود. تجزیه و تحلیل آماری نتایج حاصل از شمارش سلولی با استفاده از آزمون آنالیز واریانس یک طرفه و به دنبال آن آزمون توکی برای ارزیابی سلول های زنده و تکثیر سلولی در گروههای مختلف انجام گرفت. بیشترین افزایش در میانگین درصد سلولهای زنده در گروهی مشاهده شد که بهمدت ۹۶ ساعت با BMP-۴ تیمار شده بودند.
نتیجهگیری: نتایج این تحقیق فرضیه تغییر نسبت سلول های زنده و تکثیر توسط میدان مغناطیسی ایستا را تأیید میکند. هنگامی که سلولها بهطور همزمان با میدان مغناطیسی ایستا و BMP-۴ تیمار میشدند، این تغییرات افزایش مییافت.
دوره ۱۶، شماره ۱۲ - ( ۱۲-۱۳۹۵ )
چکیده
در این پژوهش، امکان استفاده از عملگر پلاسما بهعنوان ابزاری برای کنترل جریان روی پرهی روتور توربین باد محور افقی مگاواتی و افزایش توان خروجی آن بررسی شده-است. برای اینکار، روتور توربین باد ۵ مگاواتی مرجعِ ان.آر.ای.ال. انتخاب و عملگر پلاسمای دی.بی.دی. خطی در چند حالت مختلف، در نزدیکی ریشه و نوک پره، قرارداده شدهاست. توربین باد موردنظر، از روش کنترل گام پره در سرعتهای بادِ بالاتر از سرعت نامی توربین برای ثابت نگهداشتن توان خروجی استفاده میکند و در سرعتهای باد پایینتر، این سامانه غیرفعال است. در این پژوهش شرایط عملکردی بررسیشده برای توربین در سرعتی کمتر از سرعت نامی است که سامانه کنترل گام پره غیرفعال است. عملگر پلاسمای دی.بی.دی از دو الکترود و ماده دیالکتریک مابین آنها تشکیل شده که با اعمال ولتاژی به اندازه کافی بزرگ به الکترودها، میدان الکتریکی در اطراف عملگر شکل میگیرد و با یونیزهکردن هوای اطراف، جتِ جریانی در نزدیک دیواره در اثر میدان الکتریکی القا میکند. اعتبارسنجی برای شبیهسازی اثر عملگر پلاسما و جریان روی پره روتور انجامشده و با نتایج مراجع مقایسه شدهاست. نتایج نشان میدهد در تمامی حالتهای مختلف قراردادن عملگر پلاسما روی پره، الگوی جریان در قسمت کنترلشده بهبود یافته که منجربه بهبود توزیع فشار و درنتیجه افزایش گشتاور آیرودینامیکی و توان خروجی توربین شدهاست. بیشترین میزان افزایش توان خروجی در حالتی رخداده است که عملگر در راستای دهانه پره در نزدیکی ریشه و در راستای وتر پره قبل از ناحیه کمسرعت روی سطح بالایی مقطع پره نصب شدهاست.
دوره ۱۷، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۳ )
چکیده
هدف: این فرضیه وجود دارد که سلولهای بنیادی پس از پیوند، قابلیت تومورزایی دارند. سلولهای بنیادی اسپرماتوگونی دارای قابلیت تکثیری بالا و کلونیزایی بوده که مربوط به بیان یکسری از ژنهای پرتوانی نظیر ژن c-Myc است؛ بنابراین هدف اصلی این تحقیق بررسی قابلیت تومورزایی سلولهای بنیادی اسپرماتوگونی بعد از کشت در آزمایشگاه و پیوند به حیوانات با نقص سیستم ایمنی بوده است. مواد و روشها: سلولهای بنیادی اسپرماتوگونی حاصل از بافت بیضه موش ۳-۵ روزه نر نژاد NMRI پس از دو مرحله هضم آنزیمی، کشت داده شدند. پس از کشت سلولهای بنیادی اسپرماتوگونی بهمدت یک ماه، کلونیهای بهدست آمده با استفاده از نشانگر Oct۴ و Plzf تعیین ماهیت شدند. سپس بیان ژنهای پرتوانی Oct-۴، Nanog و c-Mycبررسی شد. تعداد ۱۰۶× ۵ از سلولها بهصورت زیر پوستی به موش با نقص سیستم ایمنی پیوند و پس از ۸ هفته محل پیوند سلولها از نظر ایجاد تومور ارزیابی شدند. سلولهای بنیادی موشی رده CCE بهعنوان کنترل مثبت، استفاده شدند. تومورهای بهوجود آمده با کولیس اندازهگیری شد. نتایج: کلونیها پروتئین Oct-۴ و PLZF را بیان کردند. میزان بیان ژنهای پرتوانی در این سلولها به نسبت سلولهای بنیادی جنینی بهطور معنیداری پایینتر بود. سلولهای بنیادی جنینی موشی تومور ایجاد نمودند ولی کلونیهای اسپرماتوگونی قادر به ایجاد تومور نبودند. نتیجهگیری: سلولهای بنیادی اسپرماتوگونی موشی در مقایسه با سلولهای بنیادی جنینی قادر به ایجاد تومور در بدن نیستند. به دلیل بیان پایین ژنهای پرتوان بهویژه ژن c-Myc قابلیت تومورزایی این سلولها بهطور معنیداری کاهش یافته است. با این حال مطالعه در مورد نمونه انسانی نیز باید بررسی شود.
دوره ۱۷، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۶ )
چکیده
در این پژوهش، یک فرآیند جدید جوشکاری اصطکاکی نقطهای به نام "جوشکاری اصطکاکی نقطهای با سوراخ رزوهدار"، برای اتصال ورقهای آلومینیوم و پلیپروپیلن تقویت شده با الیاف کوتاه کربن معرفی شده است. در این روش، اتصال بر اساس پر شدن مجدد سوراخ رزوهدار بر روی ورق فلزی توسط مذاب پلیمر انجام میگیرد. مکانیزمهای اتصال با استفاده از مطالعات ماکرو و میکروسکوپی مورد بررسی قرار گرفت. همچنین، اثر سرعت چرخشی ابزار بر استحکام و انرژی شکست اتصال در دو آزمون کشش-برش و کشش متقاطع ارزیابی شد. نتایج نشان میدهند که سوراخ ایجاد شده به طور کامل توسط مذاب پلیمر پر میشود. تشکیل لایهی واکنشی متشکل از عناصر Al، C و O و همچنین ایجاد قفل مکانیکی بین دیوارهی سوراخ رزوهدار و پلیمر منجمد شده در داخل سوراخ، از عوامل موثر بر استحکام اتصال هستند. بیشترین استحکام برشی اتصال حدود ۸۰ درصد استحکام ورق کامپوزیت پلیمری بدست آمد. استحکام و انرژی شکست اتصال با افزایش سرعت چرخشی ابزار افزایش یافت که دلیل آن با مطالعه سطح شکست اتصال و تغییرات سختی پلیمر منجمد شده در داخل سوراخ مشخص گردید.