جستجو در مقالات منتشر شده
۸ نتیجه برای مرادیان
دوره ۱۵، شماره ۸۵ - ( ۱۲-۱۳۹۷ )
چکیده
یافتن منابع طبیعی، ارزان قیمت و جدید پلیساکاریدها به دلیل پتانسیل بالا برای بهره برداری در صنایع غذایی و دارویی ضروری است. لذا مطالعه حاضر با هدف بهینه سازی فرایند استخراج پلیساکاریدها از برگ فیجوآ به منظور به حداکثر رساندن راندمان، بررسی خصوصیات شیمیایی، ساختاری و بررسی فعالیت ضد اکسایشی انجام شد. در این راستا تاثیر سه فراسنجه مستقل شامل دمای استخراج (۹۰-۵۰ درجه سلسیوس)، pH آب (۵/۹-۵/۳) و مدت زمان استخراج (۴-۱ ساعت) بر راندمان استخراج پلیساکاریدها ارزیابی گردید. شرایط بهینه به صورت دمای استخراج ۶۸ درجه سلسیوس، pH آب ۷۵/۶ و مدت زمان استخراج ۹۶/۲ ساعت به دست آمد. تحت شرایط بهینه میزان راندمان استخراج پیش بینی شده توسط مدل (۳۸/۳ درصد) با میزان راندمان استخراج تجربی (۰۲/۰±۳۵/۳ درصد) مطابقت داشت. خصوصیات اولیه شیمیایی پلی-ساکاریدهای استخراج شده از برگ فیجوآ تحت شرایط بهینه تعیین گردید. بر اساس نتایج بررسی خصوصیات شیمیایی، میزان کربوهیدرات کل معادل ۳۷/۵۴ درصد، پلی فنولها و پروتئین به ترتیب معادل ۱۴/۰ میلیگرم معادل گالیک اسید و ۱۸/۰ درصد بود. در طیف تبدیل فوریه مادون قرمز باندهای شاخص پلیساکاریدها مشاهده گردید. پلیساکاریدهای برگ فیجوآ عمدتا شامل مونوساکاریدهای گلوکز، ریبوز، مانوز، آرابینوز و گالاکتوز میباشند. نتایج بررسی فعالیت ضد اکسایشی بیانگر توانایی مطلوب پلیساکاریدهای برگ فیجوآ برای مهار رادیکالهای آزاد DPPH و احیا نمودن یون آهن است. در نهایت، برگ فیجوآ را میتوان به عنوان یک منبع طبیعی، ارزان قیمت و جدید برای استحصال پلیساکاریدها با فعالیت زیستی مطلوب جهت تولید مواد غذایی فراسودمند یا داروها معرفی نمود.
دوره ۱۵، شماره ۸۵ - ( ۱۲-۱۳۹۷ )
چکیده
این مطالعه به منظور بررسی اثر آنتیاکسیدانی و ضدمیکروبی اسانس گشنیز (Coriandrum sativum) بر ماندگاری فیله ماهی شوریده (Otolithes ruber) انجام شد. در این تحقیق خاصیت آنتیاکسیدانی در غلظتهای مختلف با استفاده از روش ۲ و ۲- دی فنیل ۱- پیکریل هیدرازیل (DPPH) با آنتی اکسیدان سنتزی (Butylated Hydroxytoluene) BHT مقایسه شد. همچنین پارامترهای فیزیکوشیمیایی (pH، بازهای نیتروژنی فرار (TVN)، تیوباربیتوریک اسید (TBA)، عددپراکسید (PV)، اسیدهای چرب آزاد (FFA) و تعیین بار میکروبی کل (TVC) و باکتریهای سایکروفیل (PTC) توسط نمونه شاهد بدون اسانس (تیمار اول)، فیله حاوی۵/۱ درصد اسانس (تیمار دوم) و۳ درصد اسانس (تیمار سوم) به مدت ۱۵ روز در دمایºC ۴ مورد بررسی قرار گرفت. نتایج بدست آمده نشان داد که در ارزیابی خاصیت آنتی اکسیدانی، IC۵۰ (غلظت موثر از نمونه که ظرفیت مهار ۵۰% DPPH را دارد) برای اسانس گشنیز (mg/ml) ۷۹/۰ تعیین شد. میزان pH در فیله شوریده از روز صفر تا پانزدهم روند افزایشی داشت. میزان بازهای نیتروژنی فرار در روز پانزدهم بین تیمارهای مورد مطالعه اختلاف معنیداری داشت (۰۵/۰P <). مجموع باکتریهای سرمادوست و باکتریهای کل از روز نهم به بعد بالاتر از استاندارد مجموع بار میکروبی (log cfu/ g۷) بود. نتایج نشان داد که بهترین زمان ماندگاری فیله ماهی شوریده تحت تاثیر اسانس گیاه گشنیز طی مدت ۱۵ روز نگهداری در دمای یخچال از نظر آنالیزهای شیمیایی و میکروبی در تیمار ۳ درصد اسانس گشنیز تا روز نهم بدست آمد.
دوره ۱۷، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۶ )
چکیده
در این مقاله، پایداری دینامیکی تیری با تکیهگاههای ساده که تحت عبور متوالی جرمها قرار گرفته است با در نظر گرفتن عبارتهای غیرخطی در تحلیل، مورد مطالعه و بررسی قرار میگیرد. چنین شرایط بارگذاری متناوبی روی تیر، در تحلیل مسائلی مانند حرکت وسایل نقلیه از روی پلها، حرکت قطارهای سریعالسیر از روی ریلها، فرآیند ماشینکاری، خطوط انتقال سیال و لولهی انواع سلاح پدیدار شده و لذا بررسی آن از نقطهنظر عملی حایز اهمیت است. عبور متناوب جرمها از روی تیر به پیدایش معادلهای با ضرایب متغیر با زمان پریودیک میانجامد. با بکارگیری اصل همیلتون تعمیمیافته برای سیستمهای جرم متغیر و در نظر گرفتن تمامی ترمهای شتاب جرمهای عبوری و همچنین فرضیهی تغییر شکل بزرگ تیر، معادلهی حاکم بر مسأله استخراج میشود. به منظور مواجهه با وابستگی تغییر شکلهای طولی و عرضی، فرض عدم کشیدگی صفحهی میانی تیر در نظر گرفته میشود و تفسیر مناسبی جهت موجه بودن این فرض ارائه میگردد. روش مقیاسهای چندگانه برای به دست آوردن نواحی پایدار و ناپایدار مسأله در صفحهی پارامترها استفاده میشود. نتایج حاصل از بکارگیری این روش، تغییر رفتار کیفی را در پاسخ تیر بر اثر ترمهای غیرخطی پیشبینی میکند. نتایج شبیه-سازیهای عددی متفاوت انجام شده، صحت نتایج حاصل از حل تحلیلی اغتشاشی را تأیید میکند.
دوره ۱۷، شماره ۹ - ( ۹-۱۳۹۶ )
چکیده
در این مقاله، ناپایداری ناشی از وقوع تشدید پارامتریک در ارتعاش عرضی ورق مستطیلی واقع بر بستر الاستیک تحت عبور مجموعه پیوستهای از جرمهای متحرک به عنوان مدلی از تعامل پل با بارهای متحرک، بررسی شده است. برای استخراج معادله دیفرانسیل پارهای حاکم بر حرکت عرضی ورق، اصل همیلتون تعمیمیافته بکار گرفته شده است. متعاقباً با استفاده از روش گالرکین، معادله دیفرانسیل پارهای حاکم به مجموعهای از معادلات دیفرانسیل معمولی تبدیل گردیده است. لحاظ کردن همهی مولفههای شتاب جرم متحرک از جمله شتاب محلی، کریولیس و مرکزگرا در تحلیل، منجر به ظاهر شدن ماتریسهای متغیر با زمان جرم، میرایی و سختی در ضرایب معادله شده است. عبور متناوب و پیوستهی جرمهای متحرک در طول مسیری مستقیم روی سطح ورق، سیستم دینامیکی مورد بررسی را به سیستمی تحت تحریک پارامتریک با ضرایب پریودیک تبدیل میکند. با اعمال روش نیمهتحلیلی هارمونیک بالانس نموی بر معادلات بدست آمده، پایداری سیستم برای مقادیر وسیعی از جرم و سرعت بارهای عبوری و شرایط مرزی مختلف ورق تحلیل شده است. علاوه بر این، تأثیر سختی بستر الاستیک بر پایداری ورق نیز بررسی شده است. نتایج نشان میدهد که استفاده از تکیهگاههای گیردار برای لبههای ورود و خروج جرمها روی سطح ورق، منجر به تشکیل زبانهای ناپایدار در صفحهی پارامترهای جرم عبوری میشود؛ زبانهای که در صورت استفاده از تکیهگاه ساده پدیدار نمیشود. همچنین، مشاهده میشود که با افزایش سختی بستر الاستیک، سرعتهای بحرانی جرمهای متحرک افزایش مییابد. با انجام شبیهسازیهای عددی، صحت نتایج پیشبینی شده با روش نیمهتحلیلی، تأیید شده است.
دوره ۱۸، شماره ۱۱۱ - ( اردیبهشت ۱۴۰۰ )
چکیده
اکسیداسیون لیپیدها در موادغذایی یکی از مهمترین رخدادهایشیمیایی در طی سرخکردن غذا میباشد که شاخصهای شیمیایی حاصل از آن زمینهساز بیماریهای مختلفی از جمله تصلبشرائین، سرطان، پیریزودرس، سندرمدیسترستنفسی و اختلالات مختلف کبدی است. بنابراین در تحقیق حاضر میزان شاخصهایاکسیداتیو طی فرآیند سرخکردن فلافل در روغنهای مصرفی در سطحعرضه، بررسی و با شرایط کنترلشده در آزمایشگاه مقایسهشد. در این مطالعه آنالیز شیمیایی بر روی۵۰ نمونه گرفتهشده از روغنهای مصرفشده جهت سرخکردن فلافل با در نظرگرفتن میزان پراکسید، آنیزیدین، توتوکس و آزمونکرایس جهت بررسی اثر تخریبکنندگی ترکیبات فلافل انجام و با نمونههای تحتکنترل مطابق با استانداردهای مربوطه در آزمایشگاه مقایسه شد. در این مطالعه بیش از نیمی از نمونهها قابلیتمصرف نداشتند و تنها کیفیت ۴۲% نمونهها مورد تایید قرار گرفت. میانگین و انحرافمعیار عدد پراکسید، آنیزیدین و توتوکس در نمونهکنترلی بهترتیب (۶۲/۰±۳۹/۴)، (۸۷/۰±۹۰/۶) و (۰۹/۲±۶۸/۱۵) بود که نمونههای سطحعرضه در مقایسه با نمونهکنترلی دارای مقادیری بالاتر بودند. همچنین بین اعداد پراکسید، آنیزیدین، توتوکس و تستکرایس همبستگی مثبت مشاهدهشد. براساس نتایج بهدستآمده از این پژوهش مشخصشد که میزان اکسیداسیون بیشتر روغنهای سطحعرضه بالاتر از حدمجاز استاندارد است و اکثراً فاسد و غیرقابل مصرف تلقی میشوند و همچنین روغن مصرفی در روزهای متمادی مورد مصرف قرار گرفتهاست. از این رو با توجه به خطراتی که اکسیداسیون اولیه و ثانویه بر سلامت انسان دارد، تامین روغن مصرفی با قیمت بهتر و از مبادی خاص برای اطمینان از تعویض ادواری و در زمان مناسب آن ضروری است.
دوره ۱۹، شماره ۹ - ( شهریور ۱۳۹۸ )
چکیده
در این مقاله، پایداری دینامیکی ورق مستطیلی نسبتاً ضخیم حامل جرم دوار و واقع بر بستر ویسکوالاستیک مورد مطالعه قرار گرفته است. برای این منظور با در نظر گرفتن همه ترمهای اینرسی جرم متحرک و استفاده از تئوری برشی مرتبه اول ورق، معادلات حاکم بر رفتار دینامیکی سیستم استخراج شده است. سپس با بهکارگیری روش گالرکین به همراه توابع شکل مثلثاتی، معادلات پارهای استخراج شده برای ورق نسبتاً ضخیم با تکیهگاههای ساده، به معادلات دیفرانسیل معمولی تبدیل شده است. در اثر حرکت تناوبی جرم در طول مسیری دایرهای روی سطح ورق، معادلات حاکم معادلاتی با ضرایب متناوب هستند. در ادامه با حل این معادلات توسط روش نیمهتحلیلی هارمونیک بالانس نموی، اثرات پارامترهایی شامل ضخامت نسبی ورق، شعاع مسیر حرکتی و ضرایب سفتی و استهلاک بستر ویسکوالاستیک بر ناپایداری سیستم مورد تحلیل قرار گرفته است. با مقایسه نتایج پیشبینی شده توسط روش هارمونیک بالانس نموی در تعیین نواحی پایدار و ناپایدار با نتایج حل عددی، تطابق بسیار خوبی مشاهده شده است. نتایج حاکی از این است که با افزایش شعاع مسیر حرکتی، وسعت ناحیه ناپایدار در صفحه فرکانس- جرم بار دوار افزایش پیدا میکند. به علاوه، با افزایش سفتی و استهلاک بستر، سیستم به سمت پایداری بیشتر میل میکند.
دوره ۲۱، شماره ۱۵۶ - ( بهمن ۱۴۰۳ )
چکیده
امروزه استفاده از شناساگرهای هوشمند در بسته بندی مواد غذایی به منظور نظارت و تشخیص کیفیت غذا با تجزیه و تحلیل دادههای کیفی و تغییر رنگ فیلمهای بسته بندی با توجه به وضعیت غذا، در حال افزایش است. در این تحقیق مقایسه ای، فیلم های هالوکرومیک بستهبندی هوشمند ژلاتین و کاپاکاراگینان با افزودن درصدهای مختلف عصاره گل لالهعباسی (۶، ۱۲و ۲۴ درصد) و عصاره زرشک (۶، ۱۲و ۲۴ درصد) طراحی و تهیه شد. با استفاده از تصاویر SEM و طیفسنجی FTIR، مشخص شد که هر دو فیلم تهیه شده با عصاره زرشک و گل لالهعباسی بهطور کامل در ماتریس پلیمری ژلاتین و کاپاکاراگینان، با برهمکنشهای مولکولی قابلتوجهی مانند اتصالات هیدروژن و الکترواستاتیک توزیع شدهاند. با این حال، فیلم های تهیه شده با عصاره گل لالهعباسی سطوح غیرمنظم و خشنتری نسبت به فیلمهای تهیه شده با عصاره زرشک نشان دادند. هر دو فیلم تهیه شده با عصاره زرشک و گل لالهعباسی دارای فعالیت آنتیاکسیدانی و حساسیت به پیاچ و آمونیاک مناسبی هستند. فیلم های تهیه شده با عصاره زرشک فعالیت آنتیاکسیدانی بالاتر و حساسیت بیشتری نسبت به تغییرات پیاچ داشتند. فیلمهای تهیه شده ژلاتین و کاپاکاراگینان همراه با عصاره زرشک و گل لالهعباسی به طور موثری تازگی گوشت بره ذخیره شده در دمای ۲۵ درجه سانتیگراد را به موازات تجمع گازهای آمونیاک در فضای بالای بستههای نگهداری و تغییرات پیاچ نشان دادند. یافتههای ما نشان میدهد که ویژگیهای ساختاری، فیزیکی و عملکردی فیلمهای ژلاتین و کاپاکاراگینان حاوی عصارههای حساس به پیاچ بسیار تحتتاثیر نوع و غلظت عصارهها قرار دارند.
دوره ۳۱، شماره ۱ - ( الربیع ۱۴۴۵ )
چکیده
تأثّر کثیر من المفکرین المسلمین فی مختلف حقول العلم ومجالات المعرفه بحادثه معراج النبی الأکرم (ص)، کالعرفاء والفلاسفه والأدباء، وکذلک القصّاصون حیث استوحی بعضهم جوانب مهمّه من مضامین هذا الحادث فی نتاجهم القصصی وتأثّروا بها فی صیاغه حکایاتهم. وتعتبر حکایه بلوقیا وهی تقع ضمن المجموعه القصصیه ألف لیله ولیله إحدی هذه الحکایات وهی تتضمّن قضایا فکریه إسلامیه مهمّه ونعتقد أنّ بینها وبین حادثه المعراج وجوه تماثل لافته من عدّه جوانب فأردنا دراستها دراسه موازنه، وبلغه أخری یهدف هذا المقال معالجه أصداء هذه الحادثه من حیث الشکل والمضمون فی حکایه بلوقیا بأسلوب وصفی -تحلیلی. وحصلنا فی نهایه البحث علی أنّ عناصر هذه الحکایه وأحداث المعراج متشابهتان فی کثیر من الوجوه، منها: الغایه العرفانیه لهذین الرحلتین، حبّ النبی الأکرم (ع) وتبجیله، تشابه الأحداث التی حدثت للشخصیتین الأولی والثانیه، قطع المسافات الشاسعه فی فتره وجیزه، تجاوز المراحل السبع، الوصول إلی أقصی نقطه من عالم الوجود، ووصف الملائکه والمراکب والأماکن الغریبه.