جستجو در مقالات منتشر شده
۴ نتیجه برای مجدم
دوره ۱، شماره ۱ - ( بهار و تابستان ۱۴۰۳ )
چکیده
ادریسیان به عنوان نخستین دولت علوی نسب در نیمه دوم قرن دوم هجری در شمال غرب آفریقا و سرزمین مغرب اقصی، در منطقهای حیات خود را آغاز کرد که از همه سو با دولت های متخاصم احاطه شده بود: امویان اندلس در شمال، اغلبیان در شرق و دولت شهرهای خارجی مسلک بنورستم در شمال شرقی و بنومدرار در جنوب شرقی. معنای چنین موقعیت جغرافیایی ورود ناگزیر به جنگ های طولانی و فرسایشی و تنش های مستمر است، اما با مطالعه تاریخ ادریسیان نه تنها خبری از جنگهای مستمر نیست؛ بلکه با یک دولت با ثبات روبرو میشویم که درخشانترین دوره تمدنی منطقه مغرب اسلامی در قرون نخستین هجری را رقم میزند. بررسی مدیریت سیاست خارجی ادریسیان و تبیین راهبردهای این دولت در مهار تخاصم و تبدیل بحرانها به فرصت در عرصه دیپلماسی مسأله اصلی پژوهش پیش رو است. مطالعه تاریخی با روش توصیفی و تبیین علّی با تکیه بر داده کاوی در گزارشهای تاریخی مربوط به این دولت نشانگر این مطلب است که ادریسیان با اتخاذ سیاستهایی از قبیل: تسامح مذهبی، روابط تجاری گسترده با همسایگان، برقراری موازنه قدرت و بهرهبرداری از اختلافات قبایلی در قلمرو همسایگان توانستند در سیاست خارجی موفق عمل کرده و از درگیریهای فرسایشی و جنگهای مستمر با همسایگان پرهیز نمایند و بدین طریق زمینه برای ثبات و توسعه در قلمرو خود را فراهم نمایند.
دوره ۱۶، شماره ۵ - ( ویژه نامه- ۱۳۹۵ )
چکیده
یکی از انواع بسیار مهم و کاربردی سرریزها، سرریز مدور قائم با فرمهای مختلف ورودی نظیر نیلوفری یا لالهای است. یکی از راههای افزایش ظرفیت تخلیه سرریز مدور قائم، اصلاح شکل ورودی به صورت گلبرگی شکل است. با استفاده از این سازه میتوان طول تاج سرریز را افزایش داد. در رژیم جریان آزاد، سرریز گلبرگی با عملکرد بهصورت سرریز جانبی در مقایسه با انواع دیگر شکلهای ورودی سرریز مدور، در هد یکسان دبی بیشتری را از خود عبور میدهد. با وجود مطالعات و آزمایشهای انجام شده در سالهای اخیر هنوز روابط جامعی برای تعیین ضریب دبی عبوری از این سرریزها در حالت آزاد ارائه نشده است.
در تحقیق حاضر به مطالعه آزمایشگاهی تأثیر ورودی گلبرگی شکل بر هیدرولیک جریان در سرریزهای مدور قائم پرداخته میشود. با انجام آنالیز ابعادی پارامترهای بیبعد مؤثر بر هیدرولیک جریان تعیین شده و در ادامه به مدلسازی آزمایشگاهی جریان در اطراف سرریز مدور قائم با ورودی مورد اشاره پرداخته شده است. آزمایشها برای بازهی وسیعی از پارامترهای هندسی و هیدرولیکی انجام شد. نتایج نشان داد که در نسبت طول سرریز به قطر شفت برابر با ۷۵/۳ و نسبت ارتفاع سرریز به قطر شفت معادل ۱ بیشترین ضریب دبی جریان عبوری از ورودیهای گلبرگی شکل در حالت آزاد حاصل میشود. کاربرد ورودی گلبرگی شکل در سرریز مدور قائم کاهش ۶۰ درصدی ارتفاع سطح آب را نسبت به سرریز مدور قائم بدون ورودی بههمراه دارد.
دوره ۱۸، شماره ۹ - ( ۱۰-۱۳۹۷ )
چکیده
در این پژوهش، طراحی و بهبود آیرودینامیکی پره یک توربین بادی محور افقی کوچک جهت استخراج حداکثر توان خروجی در ضمن داشتن استحکام مکانیکی لازم برای تحمل نیروها و گشتاورهای وارده، انجام شده است. طراحی آیرودینامیکی پره با استفاده از روابط تئوری اندازه حرکت اجزای پره و با استفاده از ضرایب تصحیح مناسب جهت درنظرگرفتن اثرات سه بعدی جریان بر روی عملکرد توربین، انجام میشود. فرایند طراحی، به منظور یافتن توزیع شعاعی اندازه وتر به گونه ای که حداکثر توان ممکن از توربین باد بدست آید، تنظیم شده است. با استفاده از نتایج طراحی آیرودینامیکی، نیروهای وارد بر پرهی توربین استخراج و پره از نظر استحکام مکانیکی مورد بررسی قرارمی گیرد و تحلیل نیروهای واردشده و تحلیل تنش به منظور اصلاح ضخامت پوسته پره جهت تحمل بارهای مکانیکی وارد آن صورت گرفته است. کد عددی توسعه یافته، علاوه برآنکه ابزاری مناسب جهت طراحی آیرودینامیکی و تحلیل مکانیکی پره توربین به دست می دهد، نتایج آن برای توربین ۵۰۰ واتی مورد مطالعه، منجر به افزایش حدود ۵ درصدی توان شده است. از طرفی تحلیل مکانیکی پره جهت تحمل بارهای دینامیکی و استاتیکی بر اساس ضخامت پره و جنس آن نیز نشان می دهد تصحیح اندازه وتر چه تاثیر بر قابلیت اطمینان مکانیکی خواهدداشت. همچنین در این پژوهش مقدار بهینهی سرعت نسبی نوک پره استخراج شده و تاثیر سرعت نسبی نوک پره بر ضخامت پره مورد بررسی قرار گرفته است. این بررسی سه ایرفویل متداول انجام شده است و تاثیر توزیع طول وتر و ضریب اطمینان آنها مورد قیاس قرار گرفته است.
دوره ۱۹، شماره ۱۰ - ( مهر ۱۳۹۸ )
چکیده
موتورهای توربوفن به صورت گسترده در هواپیماهای امروزی به کار میروند. توربینهای فشارپایین سنگینترین جزء موتورهای توربوفن هستند و کاهشدادن وزن آنها در کاهش مصرف سوخت ویژه و بهبود راندمان کلی این موتورها بسیار تاثیرگذار است. یکی از راههای کاهش وزن، کاهش تعداد پرهها است که با افزایش بارگذاری روی هر پره همراه میشود و به این منظور میتوان از ایرفویلهای لیفتبالا در طراحی استفاده کرد. با توجه به بالابودن احتمال جدایش در این پرهها، شناسایی موقعیت و اندازه حباب جدایش برای تعیین مقدار افت انرژی جریان اهمیت فراوان دارد. در این پژوهش ردیف پره لیفتبالای T۱۰۶D-EIZ به روش میانگینگیری رینولدز معادلات ناویر- استوکس ناپایا (URANS) با مدل آشفتگی تنش برشی (SST) و مدل گذار در دو عدد رینولدز ۲۰۰,۰۰۰ و ۶۰,۰۰۰ و عدد ماخ آیزنتروپیک خروجی ۰/۴ که بیانگر شرایط جریان در توربین فشارپایین است، به صورت دوبعدی شبیهسازی عددی شده است. نتایج نشان میدهند هنگامی که عدد رینولدز بزرگ باشد، روی سطح مکش حباب جدایش کوچک و محدود باقی میماند و لایه برشی جداشده به سطح پره بازگشته و مقدار افت انرژی جریان کاهش مییابد. درحالی که در عدد رینولدز کم، حباب جدایش بزرگ شده و افت انرژی سیال افزایش مییابد. حباب جدایش به صورت مستقیم از خطوط همتراز فشار قابل تشخیص نیست اما بررسی میدان فشار به روش تجزیه مدهای متعامد سره، قابلیت شناسایی ساختارهای درون جریان شامل کشش گردابه، شروع جدایش و بازگشت جریان به سطح را به دست میدهد. هنگامی که اندازه حباب جدایش بزرگ است، ساختارهای گردابی بزرگی در سطح مکش تشکیل میشود. رهایی این گردابههای بزرگ باعث افزایش بیش از ۵۰% مقدار افت پروفیل میشود.